Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 juli 2013

Hypnos som astrologisk "dissociation"


DN-inslaget om en underhållningshypnotisör påminner om bloggen tidigt liknade astrologins "dissociationssyndrom" vid t.ex. en illusionists avledande manövrer från scenen: hur lite vispande med "fel" hand får publikan att dissociera sig från den viktiga manöver trollkarlen gör med sin andra hand. 

Dubbelspelet kunde också utsträckas till den oetiske kommunikatörens desinformation, eller varför inte Carl Bildt-metoden: att blåneka eller bara forsa på i ordsvada tills omgivningen inte längre orkar bemöta tvivelaktiga påståenden. Med brutalt våld bänder Carl Bildt bort lyssnaren från den känsliga sakfrågan: Bild är en våldsman via sin teknik som använder ordflöden som defensiva vapen (horoskopet, se nedan, är extremt negativt).

I fallet Fredrik Reinfeldt verkar det horoskopets "dissociationssyndrom" knappt vara medvetet, mannen lever sin livslögn och tror sannolikt på sina falska "tolkningar" som förvandlar hans fiaskopolitik till framgångsrik politik! Det är bara sorgligt att se sådana här människor i offentligheten.

Lustigt nog har jag aldrig tänkt på hypnos i termer av Luft och Vatten i horoskopet, men DN bjuder här på möjligheten till ett stickprov. Teoretiskt är hypnos det perfekta exemplet på dissociation, försökskaninen "programmeras" eller suggereras att lägga det ytliga jaget till vilka och kan sedan tilltalas på en djupare nivå. 

En tydligare version av "dissociationen" än hos hypnotisören får man leta efter!




Jupiter med Månen i den intellektuellt medvetna folkmmassans tecken Vattumannen: framgång med en publik som upplever sig vara var och en intellektuellt alert medlem i folkmassan eller publiken. (Kräftan indikerar också folkmassor, men nu på den vegetativa eller näringsberoende massan - människan som drivs av kroppslig instinkt.) 

Sveriges eget soltecken - Erik Olkiewicz är som synes född 1974, året för det gällande svenska nationalhoroskopet och återknyter med Månen/Jupiter till nationens Solen/Jupiter. Det är givet att ett sådant här horoskop finner favör med sitt land. Astrologiskt gräddfil.

Men så har vi Syndens och Dödens tecken Skorpionen, zodiakens stora svikare - Carl Bild har ju Skorpionen stigande i öster, och se, lustigt nog, föregående inlägg om Jennifer Lopez moraliskt tondöva självtjänande. (I det sistnämnda fallet är det inte Luft/Vatten som är notabel utan Jord/Vatten-kombinationen.)

Mörkläggaren Skorpionen har sin härskare Mars - impuls- eller initiativplaneten - hemma och det är det klyvande svärdet som skapar en EXTREM dissociation när den attackerar och manipulerar psyket (Månen) hos en hel folkmassa på en gång! (Sysslar han med grupphypnos? Jag vet inte, men horoskop symboliken tecknar verkligen en som manipulerar en hel folkmassas kollektiva medvetande.)

Vore inte svenska mediemänniskor ett pack relativt obildade fega och själviska människor, skulle de kunna stå emot Carl Bildt som använder ungefär samma metoder för att inför öppen ridå "dissociativt" använda sin politiska position för att bygga privat förmögenhet!

Exceptionell variant av "dissociation" -
Skorpionpersonlighet driven av luftburen Mars i
mörkande och syndiga åttonde huset - därtill
Skorpionens eget hus, ett "Vattenhus",
för en slags dubblering av dissocitionsominat.
Jämför Bildt, född 15/7 med den extrema myglaren
Annie Lööf, född den 16/7.

Långt från att i varje fall varsla om mentala störningar verkar "dissociationssyndromet" mer typiskt teckna ett effektivt redskap hos högst medvetna MEN BEDRÄGLIGA människotyper. 

Det är dock väl att påminna sig en helt annan yttring, diskuterad i samband med den brittiske läkaren Arthur Guirdham. Han framförde tanken att mentalsjukdom kan vara individens sätt att dissociera sig från något som skrämmer individen ännu mer: nämligen att man är synsk och ser rakt igenom det som enklare människor uppfattar som en solid verklighet.

Inga kommentarer: