Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juli 2013

Människans värdighet. Och så Reinfeldts värld...

Den svenska modellen, av marknadsliberalismens tillskyndare under senare år ömdöpt till den nordiska modellen, granskas av en ekonomiprofessor i DN.

http://www.dn.se/debatt/den-nordiska-modellen-kan-sta-emot-omvarlden/

Så enkelt och tydligt allt blir om debattören ser helheten, och det gör den här mannen. Bra artikel trots att jag normalt avskyr ekonomi – ämnet är såå långt under intellektets egen nivå att sitta och räkna på människans värdighet i kronor och ören!

https://en.wikipedia.org/wiki/Oration_on_the_Dignity_of_Man

Pico della Mirandola förstod judisk antropologi och den tidlösa filosofin (sophia perennis) när han hävdade att människans mål bör vara att upphöja sig till Eldelementets nobilitet och bli lik seraferna, den högsta typen av änglar. (Icke-materiella och därmed oförgängliga livsformer.)

Pico dog redan i trettioårsåldern, kanske var det hans egen inre vetskap om att tiden var kort som drev fram hans geni i så unga år? De flesta lever och dör utan att den inre GENIE någonsin fått ett ord med i laget. Konverserar t.ex. du någonsin med din själ?

Jag har hört min några gånger under livet – ur egocentrisk ståndpunkt kan man bara uppleva detta som en annans röst som bryter in i det egna huvudet, men i själva verket är det ens eget jag bortträngt av den råtthjärna som samtiden har preparerat åt en och låst in i vissa partiska klassvärderingar, världsbilder etc. Det är lätt att förstå hur en genomsekulariserad och intellektuellt helt oförberedd människa skulle bli panikslagen av att ”höra röster”!!! :-)

Patetiskt, när fenomenet redan finns dokumenterat i antiken som ”andens stilla inre röst” – bara att västerlänningen inte läser klassiker längre utan ”deckare”. Fenomenet är identiskt med det som kallas ”samvetet” som dagens västerlänning följaktligen saknar en masse, med resultatet av att vår kultur tänker och agerar sociopatiskt. ”Fredrik Reinfeldt” (i meningen en personlighetstyp) blamerar människor som HANS system gjort utsatta för att inte ”anstränga sig” för att vara passiva soffliggare.

(Vid rättstavning av den här texten stannar Microsofts svenska ordlista vid ordet ”nobilitet” och vet inte vad det är – en bättre illustration av min poäng går väl knappast att hitta.)

Högern har under de gångna åren givit Sverige en inhemsk variant på den ”amerikanska drömmen” som osant påstår att alla kan ”fixa det för sig” – som om de omgivande sociala strukturerna vara var en illusion. Statliga myndigheter VRÄKER ut miljoner i reklam för sig själv och urholkar hela begreppet stat – en garant för allas likvärdiga behandling, i linje med Picos vision om människans värdighet, som i sin tur gav oss skrivningar om människans oförytterliga rättigheter!

Högern är objektivt sett en kräkens sammanslutning, dess metodik syftar till att driva samhällsmedborgarna tillbaka till reptilhjärnans evolutionsnivå.. "Jobba äta jobba." ”Äta eller ätas” – vilket ras jämfört med renässansens ideal! Om Reinfeldt var fan själv för Sveriges sjuka och arbetslösa, vilken skillnad kommer då f.d. svetsaren Stefan Löfven att innebära? Det här landet behöver en helt ny tankemodell av vad som är livets mening, en modell som inte utgår från den falska religionen ekonomism.

Den amerikanska drömmen har fått svidande kritik från flera håll på sistone, forskning har visat att den inte slår in och att amerikanerna själva resignerar och inser att den var en lögn när åren går och de inte lyckas... Här är ett annat perspektiv:
Some wonder how the American ideal of equality of opportunity has eroded so much....

Robust higher education, with healthy public support, was once the linchpin in a system that promised opportunity for dedicated students of any means.

We now have a pay-to-play, winner-take-all game where the wealthiest are assured a spot, and the rest are compelled to take a gamble on huge debts, with no guarantee of a payoff.
http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/05/12/student-debt-and-the-crushing-of-the-american-dream/

N.Y. Times artikel om galopperande kostnader för högskoleutbildning kan lätt generaliseras och jämföras med den svenska privatiseringshysterin under Reinfeldts välde, som inte alls leder till an större allmän lycka utan till större skillnader mellan fattiga och rika. Alla med minsta hopp i sikte löper gatlopp för att blir fursteslickare inför den rikaste procenten (se de svenska medierna!) och medelklassen kollapsar inifrån på grund av dess okunskap och naturliga (och därför begripliga) själviskhet. 

Det är inte alla givet att likt Pico della Mirandola upptäcka att det också finns en värdig komponent i det djur som kallas människan: Människan med stor begynnelseboktsav. I Sverige har sekulära språkreformer gjort sitt bästa för att förblinda folk genom att skriva allt med gemener. Andra språk har bevarat sin kontakt med antikens bättre vetande... 

Människan med versalt M är inte bara en klass, det är en ontologisk storhet. Mot denna förbryter sig högern stundligen - och vänstern också genom att förneka det alla djupa tänkare genom historien känt till. Det som behövs nu är bara att sätta Platon och Revolutionen samman. Det är det uppdrag västs befolkning kommer att stå inför inom kort, precis som Egypten redan nu skälver i vånda inför den verkliga Människans födelse till Jorden.


Tillägg

Hur typiskt det numerologiska värdet för det här inläggets publiceringstid är! 09:19 = 1. Dags att återinskärpa "1" - alltings enhet. Och var det inte just det professor Sandberg i DN argumenterade för: det där spöklika som är större än summan av delarna? Något en råtthjärna som Reinfeldt inte är mäktig, som söker reducera alla tecken på ett politiskt systemfel till "enskilda händelser" och mörklägga Rosenbad genom 69 nya sekretesslagar för att hindra någon från att se varifrån allt vår elände springer.


2 kommentarer:

Carina Agrell sa...

Jo - om det finns något som skär av en Människa från själen, så är det lönearbete. Den amerikanska drömmen är förstås snarare en mardröm, men fungerar som en effektiv dimridå för överskuggandet av verkliga värden. Om vi inte arbetar betraktas vi av våra vilsegångna medmänniskor som parasiter - när det i själva verket är bankerna med sina luder (politikerna)i knät som är de verkliga parasiterna med sitt självpåtagna uppdrag att skapa skulder ur tomma luften. Vi anses vara inhumana när vi ifrågasätter förtryckarmyndigheter som AF, försäkringskassan osv, när dessa tjänstemän i själva verket är statens hallickar som borde befrias från sina uppgifter, och istället avlönas med en medborgarlön - liksom ofrivilligt sjuka och frivilligt fria övriga som inte vill medverka i onödan till utarmningen av naturresurserna genom konsumism. Vad vore mer humanistiskt än en sådan lösning?

I perioder av arbetsbefrielse har jag hört själens röst, insikter och vetskap som jag inte kunnat länka till min aktuella situation, men som jag ändå VET är sanna och därför fungerar som tröst och ledstjärnor. Drömmarna - som ju Jung konstaterar är kungsvägen till det omedvetna - är andra själsliga generösa röster. Mina profetiska drömmar levereras i 60-talsmiljö, med perstorpsplattor, folkets hus-möbelmang och low-techelektronik :-)

Intressant är att det ändå rör på sig. Jag får alltfler besökare på min blogg Autentopia, flera nya platser som argumenterar för medborgarlön har dykt upp, Roland Paulsen har skrivit en arbetskritisk avhandling osv osv. Det börjar sakta men säkert gå upp för folk att världssystemet är på väg att haverera, och att det nya systemet måste bli diametralt annorlunda - från materialism till idealism, från maskinism till humanism, från konsumism till kreativitet, från meningslöst arbete till medborgarlön osv.

Seaward sa...

Tack för din innehållsrika kommentar, som talar bra för sig själv!