Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 juli 2013

Predestination på Jesus tid, och svenskarnas




Följande textfragment från "Damaskusdokumentet" i Dödahavsrullarna var ännu inte publicerat då jag köpte min senaste "komplett-så-här-långt"-utgåva av Wise, Abegg och Cook (HarperSanFrancisco 1996). 

Textstycket är intressant eftersom forskaren Albert Hogleterp hänvisar vidare till ett annat parti av samma regelsamling för den judiska rörelse från vilken Jesus uppenbart fick sin skolning. Det intressanta här är rörelsens idéer om predestination och att det fanns personer inom rörelsen - och alltid funnits människor på Jorden - som ägde förmågan att "se" Guds plan.

Först det nypublicerade fragmentet, rekonstruerat av forskaren J.M. Baumgarten:




På svenska och med mina förtydliganden:
Alla inneboende i de esséiska lägren (nomadliv) skall församlas i den tredje månaden och förbanna vemhelst som avviker åt något håll från Lagen. [lacuna]

Här följer utläggningen av lagarna som skall följas under hela den tid då Hemsökelsen ska hemsöka dem under alla Vredens perioder. samt när de är på resande fot. Detta gäller alla dem som bor i läger och alla i (esséiskt dominerade) städer. Skåda! Allt står skrivet i enlighet med Lagens slutgiltiga uttydning... [lacuna]
Och här är fragmentet slut och vi får inte veta vilka de sist gällande reglerna var. Hogleterp menar att fragmentet vittnar om den Ändens tid rörelsen föreställde sig och att rörelsens stadgar kan ha förändrats i takt med att slutet för deras mörka tidsålder närmade sig. 

Det var inget nytt, men när jag efter många års uppehåll återvänder till den här forskningen känns det som om en ny generation tagit över och nu ska alla leda i bevis ännu en gång vad de äldre redan listat ut. Det är något smått tragiskt över mänskligheten och dess Sisyfos-ansträngningar. Det verkar dessutom som om ekorrhjulet blir allt mindre och man hinner knappt titta bort en minut förrän dårskapen tredubblats på Jorden.

Det verkar alltjämt som om ingen forskare ens vill gå i närheten av tanken på att "Lagen" kanske inte enbart syftar på Torah utan också den lag som står skriven på stjärnhimmelen. När allt kommer omkring antyder Damaskusdokumentet att rörelsen hade sin början med de judar som återvände från den babyloniska fångenskapen. Och då det bara var de bildade som sändes i exil ("härska genom att söndra"-taktiken) kan man tänka sig att de återvände till Palestina - sitt Israel - genomastrologiserade och med spjutspetskunskaperna från det stora Babylon!

Hogleterp säger: "Qumransamfundet förnam Ändens tid i termer av en fortskridande uppenbarelse, vilken kunde motsvara andra indikationer i Damaskusdokumentet om olika stadier av gudomlig vägledning". Här hänvisar han först till följande stycke (CD-A 2:12-13):

Han (Gud) känner framstigandets tidpunkter och antalet och de exakta tillfällena för allt som någonsin har existerat och någonsin kommer att existera innan det inträffar, i sin rätta tid, för all evighet.

Och i alla dessa tider har Han tillsett att det skulle finnas, för Honom, människor kallade vid namn så att det alltid skulle finnas överlevande på jorden som fyllde på jordens yta med ättlingar. Han lärde dem genom individer som smorts med den heliga anden, sådana som kunde skåda sanningen. Han kallade dem uttryckligen vid de namn (deras föräldrar givit dem). Men vemhelst Han förkastade bragde han att gå vilse.

I linje med rörelsens exklusiva anspråk förefaller det otänkbart att den överlevande resten i alla tidevarv då Gud hemsökt världen och gallrat ut bland människoleden är några andra än judarna själva. Men inom denna folkgrupp identifierar Damaskusdokumentet det förfallna Israel och den lilla utvalda grupp som aldrig glömt vad saken egentligen gäller, en grupp som efter babyloniska fångenskapen "sökte helhjärtat" och fann favör i Guds ögon och bereddes insikter som inte vanligt folk hade. 

Bakom den här halvt mytiska historieskrivningen döljer sig alltså upprinnelsen till en rörelse som ägde ockulta metoder för att "förstå tiden", som Dödahavsrullarna bara antyder. Säkerligen traderades det mesta muntligt. Här är Kabbalans rötter, här är den äldsta kända judiska astrologins rötter - i en elitgrupp av lärda präster som återvände från Babylon med en judendom som friskats upp av zoroastrisk dualism från Persien och babyloniernas egen astrala vishet.

Gruppen ägde nu (om inte förr) också ett matematiskt sätt att angripa sina egna heliga texter, de räknade talvärden i orden och såg sammanhang där ingen som bara läste den nominella texten kunde ana att Gud ledde "mellan raderna"!

Även om Lagen = astrologi är en för magstark koppling menar sig gruppen helt klart sitta inne på unik kunskap om hur man ser ödets eller tidens rörelser. Tydligen var det viktigt vilka namn de människor bar, som sökte sig till rörelsen. Horoskop och numerologi som tecken på vilka själar man har att göra med? För utan dessa metoder att ta stickprov på vad tiden var liden, hur skulle de annars kunna veta var i Guds drama de befann sig? 

Den viktigaste individ de väntade på var förstås kungen själv. I vissa stadier i texterna tycks man vänta på två ledare, och det är inte utan att man börjar fundera över Jesus och Johannes Döparen (som tycks ha lett ett nomadläger vid floden som löper inte långt från klostret i Qumran).

Det är därför inte konstigt att Nya testamentet låter Jesus banna omgivningen för att de bara använder ögonen att dumstirra med men inte har en susning om hur man ser tidens tecken i det som händer! Jesus var grundligt inskolad i den här rörelsens världsbild och var införstådd med att Ändens tid nu var nådd och att tiden krävde ett soningsoffer för att någonsin få det vilsegångna Israel på fötter igen. I Melkisedek-fragmentet visualiserars kung Melkisedeks offer för att friköpa syndarna. Följaktligen dyker flera referenser till Melkisedek snart upp i Nya testamentet... 

Det är fortfarande ungefär samma grupp inom judendomen skriver texterna - ebioniterna eller de fattiga som valde kommunismen - den gemensamma livsstilen - för att rädda sina själar. Från vidriga återfödslar? Frågan om själavandringen har aldrig helt fått ett positivt svar, men man kan anta att "uppstå" i texterna betyder "återfödas", "komma tillbaka till Jorden". 

Johannes lärjungar drog till Irak efter det misslyckade upproret mot Rom, och i den rörelsens idag korrupta och förvirrade ålderdomliga texter är själavandringsläran en självklar del. Enligt forskaren Hugh Schonfield skall rullar liknande Dödahavsrullarna ha upptäckts utanför Jeriko på 800-talet, dvs. i närheten av Qumran. Vips, uppstod en ny judisk sekt som predikade... själavandring!)

Ändens tid krävde egentligen inga ockulta metoder för att se. Satan fullständigt ägde folket på Jesus tid. Människor var sekulära, de gillade den grekiska livsstilen (homosex), de drack vin, horade med varandras fruar, och shoppade hos handelsmännen som drällde orena varor utanför den heligaste av platser, Jerusalems tempel. Israel var ungefär som svenskarna innan undergången drabbade dem en bit in på 2000-talet. 

Ja, ska man räkna med inbördeskrig även i Sverige inom 20 år? Det högern har gjort med folket, ett arbete i materialismens sak som sossarna påbörjade, har i grunden korrumperat oss. Högertidningen Aftonhoran som norska Shibsted ger ut, hårdpluggar pengar och sex dygnet runt alla dagar om året.

Och resultatet var redan på plats när nationalhoroskopet rullade igång 1974 under sosseväldets dagar. Här syns Dödahavssektens fruktade Satanshuvud precis invid folksjälens disponent Mars...


Jag undrar just om det finns någon nationellt horoskop i världen just nu som är så simpelt och förfallet... Och Svenskt Näringsliv matar på för att göda denna förfallenhet.

_____
Not. Hogleterps diskussion av fragmentet förekommer i den här boken som jag surade över häromdagen. Nu känns det lite mer sitt inköp de den åtminstone utlöste lite nytt bläddrande i de fascinerande Dödahavsrullarna.

Inga kommentarer: