Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 juli 2013

Yngsta riksdagsmannen fick nog av alla neggon

Det är bara att erkänna: det är med högt ställda förväntningar på något alldeles extra jag räknar ut horoskopet för Sveriges yngste riksdagsman någonsin, Anton Abele - snart före detta moderat politiker som fick nog av den extrema negativitet som monstruöst vilar över Riksdagen (DN). 

Moderat ideologi och världsbild är annars inget som imponerar på den här bloggen. Måhända har Adele insett det också, och vi har ett nytt fall som belyser problemet med "Knapptryckarkompaniet".

(Hittar viktiga pusselbitar i AB efter att redan ha skrivit och publicerat den här texten.)


Saturniskt sinne i intensiv debatt med verksamt ond
Jupiter - den hycklande överklassens signum


Är glaset halvtomt eller halvfullt? Abele har ett sinnelag i Vattumannens tecken fram till halvtio på kvällen, så oddsen är överväldigande för just detta kynne. Med sinnelagets disponent Saturnus i kylslagna Stenbocken har vi egentligen en perfekt bas för en typisk svensk av den högre typen, sval och till förbannelse rationell. Men måhända lite väl negativ eftersom Jordelementet är det mest livsfientliga av alla fyra. 

Det är värt att notera hur Abele likt sitt partis ledare har Månen i ett Lufttecken. Det tyder på en ideologisk orientering snarare än t.ex. en Måne i Jord som snarare skulle orientera sig mot frukterna av en viss politik. Ideologer kan vara farliga om deras tankemönster skadar verkligheten, precis som pragmatiker (Jord) allvarligt kan hämma artens framsteg genom livlösa krav på nytta eller vinst för varje steg som tas. Abele är emellertid jordad eller resultatorienterad, just därför att sinnets ägare Saturnus står i Jordelementet.

Men det är uppenbart att hans Måne - dag-till-dag-planeten - inte håller jämna steg med hans bedövande intelligens och kraftfullt futuristiska Eld! Det krig som utkämpats i hans sinne inför de döda betonghäckar som svenska folket valt att representera sig själva i sin materialistiska dödhet, har funnits där just på grund av konflikten mellan den negativa Saturnus och den andliga och materiella aristokratins tydligaste emblem: en eldflammande och generös och hoppfull Jupiter i härskarens tecken Lejonet. 

I Abeles eget sinne har striden rasat mellan underklassens välkända negativitet och purkenhet och adelns kraftfulla vision om ett stabiliserande men också välvilligt, ja generöst ledarskap. Det behöver knappast sägas att Abele knappast kan ha hittat den typen av ledarskap i det ogina, själviska och småaktiga Nya Moderaterna - en travesti på politik.

Abeles horoskop närmar sig i jämförelse med Reinfeldts en radikal konservatism, en klassisk konservatism som värdesätter den storslagna och välvilliga människan, den fullvuxna människans egenskaper. I Sveriges riksdag hittar han en inkrökt art av undermänniskor som ägnar tiden att klanka ned på varandra och kväva 99,5% av alla konstruktiva motioner som ledamöterna plitat ihop! 

Ni ser själva hans våldsamt kapabla Eld-horoskop - han har betydligt mer gemensamt med Jonas Sjöstedt (v) än sin (snart före detta) partiledare! Också vänsterledaren drivs av en okuvlig ELD som faktiskt vill något nytt och bättre för Sverige.

*****

Nu är Abeles horoskop inte fullt så enkelt som det ser ut. För Jupiter, hans egen solära disponent, är inte en god Jupiter då Vattumannen kontrollerar första huset. Trots att Jupiters välsignelse av Solen i jupiteriska Skytten tveklöst vittnar om en exceptionell intelligens, kan här finnas ett drag av "hafsig rebell" - kanske en "klassvikare" som Olof Palme hölls för att vara. Jupiter som "verksam illgörare" kan göra Abele plågsamt medveten om att den svenska överklassen inte vill landet något gott alls. 

Tvärtom, genom Nya Moderaterna skaffade sig Storfinansen ett lydigt verktyg för att slussa över ännu mer av folkets gemensamma till privata ägare. Abele kan vara medveten om vad som pågår. Det är lätt att ta en "verksam illgörare" som en dålig planet, men faller jag tillbaka på min egen "verksamt onda" Jupiter känner jag dess grundläggande godhet i botten. Jag hör den säga: "allt gott åt alla". 

Fader Zeus är ingen patologiskt snål Anders Borg! Exemplet kan tyckas illa valt eftersom Borg också är född under den jovialiska jupiteriska Skytten. Men som noterat i tidigare inlägg är hans Skytt helt kaputt och det blir den reaktionära Månen i Oxen med dess identifikation med landets godsägare som de facto hämmar Borgs skyttiga progressivitet.

Omvänt är inte Saturnus så kall och snål och bakåtsträvande som den ser ut, för Vattumannen är saturnisk och Abele har den torra förnuftsplaneten helt på sin sida. Däremot är Saturnus illa placerad i det begränsade tolfte huset, och det kan vara det som han vid denna tid i livet tolkar som en hopplös arbetsmiljö i riksdagen. Han är helt enkelt ung och expansiv och fylld av ELD. På äldre dagar kommer denna Saturnus att tjäna honom väl och han kommer att bli en mönsterbild för den rättrådiga människan. 

Det går inte att förneka kraften i denna Sol/Jupiter-koppling! Han är som Jonas Sjöstedts äldre broder (fast deras fysiska åldrar inte matchar). Där Sjöstedt vill slåss om Lejonets ledarskap (Mars i Lejonet) där svarar Abele med generositet och storsinthet - ja, faktiskt fast Jupiter är "verksam illgörare".

Förklaringen är att hans Jupiter, precis som i spanska tågolyckan har en försvagad världslig position i sjunde huset. Men det här är nu bara i Abeles månhoroskop, i hans föreställningsvärld. Han tillmäter med andra ord inte Jupiter lika stor betydelse och därför avtar också dess onda verkningar i motsvarande grad. Han är inte nödvändigtvis en av de besuttna som hycklar.

*****

Det hade förstås varit roligt med ett klockslag som avgör vad denna Jupiter egentligen sysslar med. För i mån- eller sinnelagshoroskopet är varje utsaga bara en om hur sinnet självt föreställer sig saker. Det är långt ifrån säkert att den fysiska ascendenten (som har sista ordet) GÖR DET sinnet tenderar mot.

Men "psykiskt" är alltså denna Jupiter på väg att dö och som den högsta kastens planet försvagas därmed eventuella olater som denna ägnar sig åt.

Man kan faktiskt jämföra med vänsterpartisten Sjöstedt, vars sinne i Jungfrun också förvandlar Jupiter till en verksam illgörare. Och det är uppenbart att Sjöstedt inte är någon vän av en liten elit som berikar sig själv i toppen av samhällspyramiden. Likt bloggaren finner han välståndets Jupiter vara en källa till problem i dagens Sverige. 

Detta står i bjärt kontrast till Reinfeldts Jupiter som till att börja med står primitivt i pengarnas och ägandeinstinktens tecken Oxen, är verksamt ond (som hos Abele och Sjöstedt) MEN ändå är Reinfeldts "kall i livet" eftersom den står i hans nionde dharma-hus för det han ser som sin gud och högsta plikt. 

Dvs. Reinfeldt är en obetydlig varelse som upphöjt ONDA PENGAR OCH ORÄTTMÄTIGT ÄGANDE tlll ledstjärna i livet. Därför såg vi så många miljarder av svenska folkets tillgångar slinka ner i privata fickor under den här stortjuvens år vid makten. Den verksamt onda Jupiter betraktad som en "religiös plikt" kan alltså skapa horribla människor med fullständigt korrupta samveten - människor som Reinfeldt.

Planeters "verksamma natur" ger uttydaren migränattacker, och jag är inte alls klar över särskilt mycket. Men astrologen Narasimha Rao tycks peka mot en underliggande logik i de korta stycken jag lånat från hans mjukvara Jagannatha Hora (för hinduisk astrologi). Själv med en verksamt ond Jupiter i sjätte, onda olyckshuset, förstår jag mycket väl idén - rakt motsatt till det man ser i Reinfeldts horoskop - att "ont ska med ont förgöras". Individen kan eventuellt lättare bli medveten om en verksamt ond planet om den står i ett ont hus än om man har flyt i sin ondska, så som Reinfeldt hade i början av sin politiska karriär. Och MEDVETENHET är vad Livet syftar till.

Men indisk astrologi innehåller så mycket avvägningar hit och dit att man nästan alltid blir stående med en rätt blek beskrivning. Därför har just Reinfeldts horoskop varit ett vägledande ljus i mörkret medan den här bloggaren försökt få in känslan för indiskt tänkande under några år. Sällan har man sett ett så entydigt "ont" horoskop - en som skulle stjäla kryckorna från sin mormor om han visste att han kunde få bra pröjs för dem på Blocket. Extrema nyttotänkare är långt farligare än Eldens visionärer, för det är de själsdöda som verkligen brutaliserar vår värld.


PS. Med Vattumannen i öster blir Venus en dubbelt välgörande och oerhört viktig planet (här: i den lunära föreställningen). Samtidigt är Venus i Skorpionen en lidelsefullt fordrande position som bäddar för besvikelser - här således i tionde husets frågor: makt och överhet... Faktum är, att ju mer man tittar på horoskopet - Venus ägare är en dubbelt ond Mars! - desto svårare blir det att förstå vart det vill gå. Det är fyllt av rastlös vilja att uppnå något och jag associerar plötsligt till den "drivne" Alexander den Store. Han måste ha haft ett horoskop med en liknande intensitet och varningar för en hyperkomplex natur...

Inga kommentarer: