Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 augusti 2013

Dröm (angeliska höjder del 2)


Vinylsingel. Jamaica-import tidigt 80-tal.
Tryckeriet hade färgbrist och ingen anställd
var värst bra på stavning - "confussion"
.

Vaknade prick sex på lördagmorgonen ur en dröm som verkade ha hållit på väldigt länge. I drömmen var jag vän med grundaren av Stockholms mest kända skivbutik Pet Sounds. I verkligheten köpte jag Jamaica-importer av denne Stefan redan 1978 när han och en kollega ännu bara hyrde ett hörn i en annan butik men jag är inte personligen bekant med honom. 

Annat var det i drömmen, där vi slappar som bästa vänner och pratar och ditt och datt, säkert mycket musik. Jag memorerade inte dröminnehållet eftersom det var vardagligt. Men mindes att drömmens skivhandlare log vansinnigt brett flera gånger och verkade mer utåtriktad än jag mindes personlighetstypen.

Men varför drömma om Pet Sounds-Stefan av alla människor på jorden, en figur jag inte pratat med på 30 år? Det är tydligt att den här människan är en symbol för musik, som jag på sistone lyssnat mer på än vanligt. Men drömmar är sällsynta numera och det här var nog den första på ett halvår som var så stark att den stannade kvar i minnet.

Eftersom jag somnade om en kort stund är drömtiden svår att sätta. Kan ha varit 5.30, kanske 5.45. Det spelar nu ingen roll före under alla omständigheter är det Lejonet, kungen över kreativitet som stiger i öster vid den här tiden. 

Och om man bortser från planeternas rörelser i sitt dagliga liv är det alltid lika fascinerande att, som här, hitta Månen i en nyckelposition. Jag hade ingen koll på att det var "mina" två dygn med medfödda Månen i Tvillingarna just nu.


Tillsammans bildar planeterna en mäktig betoning av idealitet och kreativitet (Luft och Eld) men lustigt nog är det den emotionellt överhettade aspekten mellan Mars och Venus som står för kontakten "ner" i den materiella verkligheten genom att de ger varsin placering i Vatten och Jord - det är Mars eldvatten som regnar på jorden. 

Där har vi drömmens tompratande om vardagligheter som gjorde att jag droppade försöken att memorera. Det var inte det som var poängen utan grundaren av Pet Sounds ("mina älsklingsljud") var symbol för andlig spis, matchande den fenomenala styrkan i Eld och Luft i första jag-huset och elfte idealhuset. För "grundare", missa inte Saturnus som nu gjort ett varv ("30-årskrisen") sedan jag jag som flitigast frekventerade butiken Pet Sounds, då bara ett litet hål i väggen i centrala Stockholm.

Lägg till det hur passande det är att drömma om en lejon-chef i chefsplaneten Solen runt soluppgången. Stefan blev som sagt en betydelsefull figur i sin lilla nisch.

Vi komponerar faktiskt bättre när vi drömmer och själarna gör jobbet! En bättre rollbesättning än Pet Sounds-grundaren till en feelgood-dröm om livsglädje kopplad till musik är svår att tänka sig.

Den här drömmen har en koppling till inköpet av en ny skivspelarnål för min vinylskivesamling. (Från angeliska höjder ner i fåran) Fabriken i Japan var stängd för semester så det är först nu "effekten" kom. Det pånyttfödda engagemanget i musik ackumulerades och blev efter två veckor till en nattdröm. Pet Sounds-Stefan summerar egentligen bara några sociala möten med andra vänner som också kretsat kring musik. 

Men att det hände nu och inte redan för en vecka sedan, det har säkert med sfärernas musik att göra. Det var först nu Månen var i fas (delat tecken) med min medfödda Mån-Tvilling, och undertecknad har som Sol-Våg en viktig koppling till Venus som ligger i Lejonet. Det är som synes samma tre tecken som dominerar ovanstående stickprov på Tiden.


PS. Saturnus (dåliga) kontroll från Luftelementet av den fallna Mars i undanglidande Vattnets Kräfta har visat sig som att den nya fina skivspelarnålen har svårt att spåra vissa skivor helt rent. Med elektronisk våg visar sig ljudet stabileras först 0,1 gram över tillverkarens rekommenderade maxvärde 2,2 gram. 

Det är en udda men illustrativ variant av "dissociationsproblemet" mellan Luft och Vatten. Att kalla den här kombinationen av elementen "tappat vid översättningen" var inspirerat men "desinformation" passar ännu bättre - nålen ska inte desinformera genom att lägga till eget skorr på röster som sjunger stora och öppna vokaler.

Inga kommentarer: