Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 augusti 2013

Kan medelmåttor ens diskutera intelligens?


Francis Galton - pionjär i européns arbete
på att definiera sig som smartare än alla andra



 

Del I - De osmarta och gudsbegreppet

För rätt länge sedan deklarerade den här bloggen i en retorisk rubrik att ateism (ur den idealistiska filosofins perspektiv) per definition indikerar en lägre, delvis blockerad intelligens. 

Dagens Nyheter har nu snappat upp en amerikansk metastudie (ett antal studier sammanbuntade och avlockade svar på frågor man söker). Aftonbladet, aldrig sena att stjäla nyheter, skriver om artikeln en smula. Allt förakt värt är deras insinuanta foto av en moské! (Undertext: muslimer är mindre begåvade människor.) [Se läsarkommentar nedan. SvD snappar upp nyheten vid lunch.]

Enligt den amerikanska studien tycks hög IQ korrelera med låg religiositet, dvs. de som har en skarp logik betackar sig för religionens utsagor. De måttligt begåvade forskarna noterar att tendensen till skepticism kan spåras redan till unga år. Men det kritiska intellektet ju börjar utvecklas redan i unga år! Fyndet är med andra ord en tautologi och kastar ett löjets skimmer över DN:s vetenskapliga nyhet.

Det är naturligtvis så att gamla religiösa texter ter sig onaturliga eller mindre trovärdiga för en smart människa i en sekulär kultur - särskilt i en naturvetenskaplig miljö - som uppmanar eller förutsätter ett kritiskt tänkande. Det krävs betydligt djupare studier i ämnen som, "vad betyder egentligen den religiösa symboliken i vår tids språk", för att komma längre än till skeptikernas korrekta men banala skäl till sina tvivel.

De amerikanska forskarna bevisar slutligen att de själva inte tillhör de skarpaste snillena genom hypotesen att individer med hög IQ "förknippar sig själva med idéer som rör självkontroll."

Det vill säga, de intellekt som umgås med idéer om att människan kan kontrollera sig själv, har en fri vilja etc, avböjer åtminstone den kristet religiösa förklaringen som säger att Gud har all makt. 

Forskarna har med andra ord lyckats bevisa att de själv besitter åtminstone en genomsnittlig sjuårings intellektuella kapacitet och förmår para ihop absoluta motsatspar. Antik logik: tanken om Guds allmakt utesluter med nödvändighet tanken om människans fria vilja. Det är därför att små ärthjärnor inte förstår mer än början på det som kallas intelligens, de håller på så här.

Grattis DN, som publicerar anti-religiöst material från byfånarnas planhalva! Och fega är ni också, som inte längre tillåter bloggosfären att kommentera världen enligt synsätt i Bonniers mediesfär.


Se även (några stickprov):

Merkurius i hela sitt sammanhang (2010)

Krävs extrem intelligens för att förstå Gud? (2010)

Ateister - den lägre graden av själar (2011)

Föds man ateist? (2012)

Ateism - andens förtvining (2012)

Mer om Nobelpristagare, astrologi och intelligens (2011)



Del II - Francis Galtons horoskop

Självutnämnd "bright" men nästan helt försjunken
i det mörka och ondas sektorer


Charles Darwins släkting Francis Galton var en matematiker med många intressen. Inte minst att utifrån sin egen uppblåsta självbild förklara vad som var och inte var intelligens. Tacksamt nog finns en födelsetidpunkt så att vi genast ser inbilskhetens Jungfru stigande i öster - samma som hos den självgode Fredrik Reinfeldt.

(I en synkronistiskt sammanträffande skriver Karin Pettersson/AB just om kopplingen Reinfeldt och narcissism och man påminner sig att kärlekens Venus lider sitt "fall" just i solitära och självupptaget relationsavvisande Jungfrun. Är Jungfrun snarare än horoskopets första hus narcissismens säte? Det går inte att avgöra utifrån Reinsvälts horoskop eftersom Jungfrun och första huset sammanfaller hos honom. Ett större forskningsunderlag krävs.)

Jungfruns härskare Merkurius kopplas i vissa presentationer av indisk astrologi till intelligens, vilket jag menar är djupt olyckligt. Dessa astrologer visar att de själva bara tillhör medelmåttorna och inte kan skilja lägre intelligens, den enbart logiska kapaciteten, från den högre intelligens som är "metaintellektuell" eller direkt intuitiv. 

Den verkligt intelligente har i någon mån Guds eget intellekt där svar på frågor ges redan när den kognitiva kapaciteten "ruvar över" ämnet. Detta är medvetandets nivå innan den fula lilla Merkurius skapar den splittring som vi såg i forskarna i DN-artikeln ägna sig åt. Verklig intelligens beskriver astrologin via förhållanden mellan första och femte huset, Solen och aspekterna till det stora ljuset, eller sekundära budskap som Solen är involverad i.

Galton var som alla britter (och européer!) vid den här tiden rasistisk, ett tråkigt drag som bloggen hittat skälen att koppla till just Jungfruns diskriminerande och särskiljande intellekt (samt Kräftans revirmentalitet och rädsla för det okända). Jungfruascendenten Reinfeldt, den baksluge siffertrixaren, har nu visserligen afrikanskt blod i sin genuppsättning men zodiakens arketyper hittar alltid alternativa uttryck: Reinfeldt mobbar istället samhällets minsta medborgare, de sjuka och arbetslösa, genom att felfördela dem för att de inte kan göra rätt för sig lika bra som en "etnisk, problemfri svensk".

Reinfeldts socialdarwinism ligger således nära Francis Galtons tidiga arbete på den europeiska mentalitet som kombinerade en djup och primitiv blodtörst med en ny förmåga att via siffror fejka bevis för sin egen överlägsenhet. 

Ur det här perspektivet är dagens "begåvade ateister" inte ens tänkande individer utan bara ett olyckligt resultat av historiska processer. Det är den västeuropeiska KOLLEKTIVSJÄLEN som är sinnessjuk och kallar obegåvning för begåvning genom att ens i princip vilja fundera över vad "kosmisk intelligens" skulle kunna innebära, intelligens på en magnitud som naturligtvis skrämmer skiten av en liten självpräktig figur som Jungfrun regelbundet producerar som ascendenttecken (märk att varje generell astrologisk utsaga har många undantag).

Den brittiske IQ-forskaren Galton har påfallande många planeter i horoskopets tre onda hus, och trots att britten Charles Carter formulerade sin astrologiska definition av hög intelligens utifrån Uranus, Jupiters och Mars aspekter mot Solen, är trenden i västastrologin idag att återvända till den hellenistiska perioden som såg västtraditionen födas. Dvs. man utelämnar de trans-saturniska planeterna. 

Indisk astrologi instämmer med att det är Solen som ska stå i centrum, men i så fall ser inte Galton värst gynnad ut, med Solen i fiendskapens, segregationens och olyckans sjätte hus.

Anm: Det är sjätte huset som segregerar, i motsatta tolfte finner man sig plötsligt inspärrad i fängelse, på sjukhus eller mentalvårdsinrättning! Se vidare Reinfeldts horoskop i Antik astrologi om slavdrivarens känslor
Dels har Francis Galton den intellektuella segrationenens Jungfru stigande i öster - jämför Reinfeldts moderata Täby som "segregerat bort" alla från kommunen som inte har råd att köpa sitt boende. (Detta är helt i linje med Nya Moderaternas horoskop där Jungfrun stiger i öster med "stora rikedomars" Jupiter stigande i öster.) 

Dels har Galton sin Sol i det sjätte huset som hårklyver och skapar motsatspar som "vän/fiende", "vinst/förlust" - detta faktum får indisk astrologi att utmåla Jungfrun som samhällets fiende nummer ett. Den privatistiska individ som inte ens vill ingå allianser utan bara skötta sitt i ett rikemansgetto är till skada för hela samhället.

Det är alltså ur den här ärthjärnementaliteten vi får Galtons plockade med allsköns discipliner och ett okuvligt behov att upphöja visst på annats bekostnad: vit ras = bra, svart ras = underlägsen. 

Europén är på inget sätt unik i detta avstannande på barnets intellektuella nivå. Bara häromdagen läste jag renodlad rasism i den judiska Jubiléerboken där av Noas tre barn Shem och hans avkomman (semiterna) naturligtvis var Guds utvalda folkslag.

Ham med hans avkomma (det afrikanska folket, söderöver) var något Gud förkastat! Japeth med söner (den kaukasiska, vita rasen) i den kallare, nordligare delen av världen var "bara" hedningar. Gud använde dessa vita syndare för att straffa Shems avkomma närhelst judarna svek det löfte Gud givit dem!

Så kan man också skapa en världsbild med sig själv i centrum. Man kan fundera på om Adolf Hitler kläckte sin idé om att gasa ihjäl miljoner judar utifrån judarnas egna föreställningar om att Gud straffar dem närhelst de avfaller från ett gott och moraliskt leverne... 

Mot den här kollektiva egocentrismen kan man påminna sig att religionen rymmer tanken på Gud, en tanke som om man har intelligens nog att följa den en bit, leder till en högre förståelse: redan själva idén Gud är ett nödvändigt intellektuellt begrepp, ett korrektiv som motverkar den imbecillitet som mänskligheten annars börjar utveckla och i vilken hon, vare sig jude eller europé, börjar ställa sig själv i centrum och upphöja sig på bekostnad av omgivningarna.  Det är mot detta Guds 100% rena intelligens beskrivs som ALLESTÄLLDES NÄRVARANDE ÖGON OCH ÖRON! Smaka på det botemedlet till rasism och inskränkt provinsialism typ Reinfeldts moderata Täby-mentalitet.

Med andra ord: indisk astrologi har rätt "Jungfruns typ av tänkande" - intellektuellt baserad egocentrism - är källan till all fiendskap i världen (sjätte huset = fiender). Intellektets Merkurius kombinerat med Jordelementet leder till materialistisk diskriminering - precis det då småaktiga kräken i Moderaterna givit svenska folket till politik.

Jag har tidigare förundrat mig över att tecknets tredje pusselbit är kvaliteten Sattva (medvetenhet, sökande). Men viljan till kunskap är här förvänd, ond - ställd i Jordelementets tjänst. Jakten på "smartare" sätt att göra ÄNNU MER VINST på sina insatser. Intellektuellt söker den här typen efter fakta som ska gynna ens egen separatistiska "berättelse" - se bara Reinfeldts och världens alla rasisters spottande på minoriteter, sjuka, arbetslösa eller minoritetsfolk och anförande skäl om att "de lever på bidrag" etc. Detta är ren ondska och det är exakt samma mentala processer samma människor förklarar vara "intelligens"!

Svenskarna närmar sig nu den avgrund där Kosmos mycket väl kan släppa ett bomblastat flygplan över det moderata Stockholms statshus. Vi älskar ju att krama USA, de blodiga mördarlandet, så varför inte dela deras öde till fullo?

Som folket röstar politiskt är ett svenskt 11 september bara en tidsfråga. De första skälvningarna sågs i upproren i moderata Stockholms förorter sommaren 2013. Dessa skälvningar uttrycker REN INTELLIGENS, det är korrekta uttryck för att den KOLLEKTIVA VARELSEN inte mår bra under ärthjärnors styre.

Fråga Reinfeldts & Moderaterna var de står i frågan om religion, gudsbegreppet och liknande och ni kommer att få se de mest slätstrukna och korkade uttryck möjligt är. Så ateister skulle vara mer intelligenta? Kyss mitt arsle!



Jag hittade den här talande bilden på nätet. Reinfeldt är ett klassiskt exempel på när det diskriminerande och söndrande intellektet t.o.m. börjat angripa sig självt i försöken att mörka helhetsbilden. Det är om inkoherent svammel av den typ den ateistiska pryldyrkaren Reinfeldt ständigt producerar den gamla kinesiska taoismen säger: "Vässa svärdseggen till det yttersta och du trubbar den istället." (Daodejing/Tao Tê Ching, fritt ur minnet)

Taoisten, som rör sig med "universums naturliga färdriktning", noterar här är att man inte får anlägga en alltför brant slipvinkel relativt svärdets egg, då plattar man bara eggen.


*****

Tillägg.


Hoppet om att kunna trycka ner andra människor engagerar tydligen svenska tidningsläsare. Det spiller över på den här bloggen också. På bara fem timmar har den fått lika många sidträffar som den vanligen får under ett helt dygn. 

Naturligtvis förstår massorna knappt ett ord bortom första delen. Astrologi kräver långt mer än genomsnittlig intelligens om man tänkt sig hoppa rakt in i en diskussion och faktiskt förstå den. Detta är inte unikt för astrologin utan gäller varje komplext ämne med många logiska spelregler.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Medelmåttor är det inte de som sysslar med pseudovetenskap som astrologi?
Eller så är det något som arbetslöst patrask sysslar med för att undvika bli påkommna att slösa bort våra skattepengar på sådant trams.

/F.Reinfeldt

Anonym sa...

"Tror du på tomten också?" har jag flera gånger sett på nätet som replik till gudstroende människor. Det yttrandet avslöjar verkligen en avgrundsdjupt grunt intellekt, som försöker demonstrera sin intelligensöver förment "vidskeplighet". I själva verket uppvisar de precis som du skriver en sjuårings intellektuella kapacitet, för i den åldern brukar barn ha slutat tro på tomten, och avslöjat honom som bara ett påhitt. Alltså är "den gamla gubben däruppe bland molnen" bara ett påhitt som intellektuellt underlägsna människor fortfarande tror på. Något mer utvecklat gudsbegrepp är inte intressant att diskutera.

Sen är det ju en annan sak att det finns troende som faktiskt har en primitiv gudsbild som liknar denna. Men naiv barnatro är mer sympatisk än arrogant ateism tycker jag! :-)
S

Anonym sa...

"Allt förakt värt är deras insinuanta foto av en moské! (Undertext: muslimer är mindre begåvade människor.)"
Bilden innehåller symbol för islam och kristendomen. Men du menar att islam på något sätt står ut över kristendom? Bara där avslöjar du en rätt rutten politisk agenda.

Tycker att slutsaten låter rätt rimlig, är man benägen att tro på saker (och styra sitt live efter dessa) utan rimlig anledning så är man säkert ofta mindre intelligent. En annan anledning är säkert indoktrinering.

Seaward sa...

Européer förmodas per automatik stå stadigt i den kristna halvan av bilden.

(Det sekulära samhällets hela rättsmedvetande vilar på "kristen moral" och "kristna värderingar" - även om ett djupare historiskt studium visar att dessa går tillbaka på de tidiga Främreorientaliska högcivilisationerna.)

Därmed blir den kristna halvan av bilden en blindfläck - och jag medger att jag också gjorde misstaget att filtrera bort och ta den för given. Kvar i blickfånget blir därmed bara en moské som bärare av berättelsen om "det mindre begåvade".

Anonym sa...

Det räcker nog alldeles utmärkt med gammal sunt "bondförnuft" för att diskutera intelligens. ;)
Att komma fram till nåt är värre..

Anonym sa...

Dina nedlåtande och förolämpande kommentarer om icke-troende medelmåttor tyder inte på någon hög intelligens (vilket jag antar att du anser dig besitta), snarare en djup inneboende bitterhet.

Daniel

Seaward sa...

Här är några alternativ till "bitter" så att du slipper låta så svenskt medelmåttig. För nog är väl "bitter", använt som ett invektiv, fett uttjatat?

* förbittrad
* purken
* nedlåtande
* förringande
* illvillig
* sarkastisk
* motvalls
* kväst
* hatisk
...det finns säkert många fler... Man hittar orden i böcker - sådana där man l-ä-s-e-r.

Atheist sa...

Christopher Hitchens, god Is Not Great, How Religion Poisens Everything,


http://www.youtube.com/watch?v=wls_cnBRTB4

http://www.youtube.com/watch?v=Zrrk0CU4QlE

Seaward sa...

Briljant val av förkläde! Ett nedsupet neggo som den framstående och troende matematikern John C. Lennox givit svåra problem i ett antal disputationer medan Hitchens ännu levde.

I vad som sedan gör anspråk på århundradets mest pinsamma disputation, iscensatt av två personer från Humanisterna som knappt ens kunde formulera sig på engelska, visade Lennox återigen att det gäller att välja sina mentorer och ledstjärnor med omsorg.

Läs Lennox "God's Undertaker" och därefter vetenskapsfilosofen Wolfgang Smiths "Science & Myth" - andra upplagan med tilläggskapitlet i vilket han demolerar ateisten Stephen Hawkings ateistiska världsbild.

Vad den svenska intelligensreserven som dyker upp varje gång religion förs på tal tjattrar om är inte ens intelligens utan, vilket tydligt framgår av inlägget ovan, ett preliminärt bemästrande av logik.

Så förolämpa inte er själva genom att skicka länkar av typen ”öh, jag är så lat att jag bara orkar glo på youTube-klipp”. Svenska skeptiker snarast bevisar att det saknas något i huvudet på det här folket.

Anonym sa...

Aha, som svenska akademiens ordbok? De definierar "synonym" som "språkligt uttryck: som har (ungefär) samma betydelse som ett annat ord resp. uttryck" - bra att tänka på för alternativa ordlistor. I vilket fall försöker jag använda ord efter deras mening och inte huruvida de är uttjatade eller inte.

D

Anonym sa...

Du hoppar horisontellt från toppen av Pisatornet (55m) med en hastighet av 10 m/s. Om hur många sekunder når du marken? (två decimaler).

Anonym sa...

Det var till Siwert

Anonym sa...

..till anonym, ..tja ungefär på den här logiska nivån är anonyminläggen. Tvivlar på att du har tänkt tanken färdig!
L-u-t-a-n-d-e t-o-r-n-e-t i Pisa, du får en ledtråd: skrubbsår!
Pärlfiskaren.