Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 5 augusti 2013

Lee Perry och Junior Byles


Lee Perrys märkliga resa - han ser vaknare ut
som gammal än som ung!

Jag har en känsla att reggaeproducenten och artisten Lee Perry alltid gick hem extra väl i Sverige. Det kan närapå ha historiska orsaker eftersom jag minns en konsert med Peps Persson runt 1980. På nära håll noterade jag den fenomenala trumslagaren Bosse Skoglunds trumset och klistermärket "LION OF JUDA" - en av Lee Perrys flera skivetiketter fram till cirka 1979. Sedan dess har väl namnet varit en självklarhet bland det här landets kännare av musik i den högre skolan.

Efter att ha tagit mig genom en liten ojämn retrospektiv över sångaren och låtskrivaren Junior Byles, med vilken Lee Perry gjorde några av sina mest memorabla hits, skrattade jag gått hur perfekt väl Perrys horoskop matchar det här egenartade citatet i cd-häftet. Ingen idé att översätta den jamaicanska lokalfärgen, då tappar man känslan:

A man must be a special artist for me to put my name amongst his name, because my name Scratch. I can give blessing, I can give curse. I can make you a star and I can stop you. I am Scratch.
I am the Beginning. Blessed Scratch – the genie.

I am a miracle man; I’m an unusual man; a madman in all works.
You get it?

Who get madder than the mad? Because if you don’t mad, you will never reach the dimension of sound, to create sound. Because sound is total madness.


That’s what get you so high. Sound is not a dead thing. Sounds are immortal madness, blazing fire, sparkling diamonds!

It make me want to go higher, higher, higher. You know dem way deh?

That’s what made me mad, because I DON’T PICK AROUND THE SURFACE. I go deep and go high and go wide. I am the swamp man. I (am) like stinkin’ water – you get me?


Lee Perry


För ett ögonblick tyckte jag mig minnas ett Skorpionhoroskop apropå Perrys självbild som ett stinkande träskvatten - ett kryptominne från hans ljuvligt twistade dub-album Super Ape från 1976. Den instrumentella skivan är brutal.



(Träsket syns bättre på skivomslagets baksida.)

Men Perry har ingenting i Skorpionen, det var också ett kryptominne. Däremot ÄR han född i ett Vattentecken. Om Fiskarna är ett stinkande vatten låter jag vara osagt, det är i vilket fall det tecknet som kallar själen att rena sig från sin lägre instinktsnatur. I det här fallet är det ett kokande vatten med Solens disponent Jupiter i Eldtecknet Skytten för en emotionell turbulens på högsta nivå. Kokar vattnet för att rena den här själens smutsavlagringar?


Perry talar sanning. Han pillrar inte bara med ytan - han "går djupt, högt och vitt omkring". Solen i Fiskarna tenderar att gå djupt och inåt men disponenten Jupiter går utåt och breddar sig! Jupiters två motsatta tendenser kolliderar här, med oförutsägbara effekter.

Med psykets/Månens ankomst till Vattumannen tidigt på dygnet kan man ganska säkert placera den i detta konceptuella tecken. Det skulle passa bra med ett sinne välsignat av kungamakaren Regulus som illustration till den förr så hårt marijuanarökande Perrys skeva självbild, en gud som kunde "göra" eller "knäcka" en artist. 

Men den här gränslösa och orealistiska självbilden känner vi igen som Fiskarnas - se nyligt inlägg om den svenska journalisten som tycks tro han är gudarnas gåva till mänskligheten! 

Det är förstås den affirmativa Jupiter i Skytten som gjorde Perry så uppblåst och styv i korken (jfr Basshunters Sol och Måne i Skytten) - trots att Fiskarna normalt är zodiakens kanske mest ödmjuka tecken. Man får inte missa att Solens disponent står med det äregiriga Drakhuvudet som söker utmana gudarna (och inte sällan drar på sig deras vrede). Perry fick snart nog gangsters på halsen och hans studio på Jamaica blev ett riktigt tillhåll. Han tappade kontrollen över sin egen verksamhet och brände ner hela klabbet...

Det svenska nationalhoroskopet i Vattumannens tecken tycks ge alla artister med en tydlig impuls gräddfil till folkets hjärta och Perrys fyra planeter här skulle kunna förklara varför han haft framgång här, trots att reggaemusiken aldrig hade någon större kärleksaffär med svenskarna. Bortom Bob Marley drog svenskarna åter ner en indifferensens rullgardin. 

Vattumannen är också en symbol för dem som förmår tänka stort och konceptuellt och det kanske är därför Fredrik Reinfeldt hatar socialdemokratins samhällsmodell - han har Saturnus i Vattumannen i Fiendens sjätte hus - Lee Perry föddes med samma placering ett Saturnusvarv tidigare. 

Jag skulle kunna tänka mig att Reinfeldt, så negerblod han har i sig, skulle bli livrädd om han fick höra Lee Perry väsa "white belly rat" i örat på honom eller Bob Marley i sitt kanske finaste samarbete med Perry håna materialister för att stå som dumma hundar och skälla på fria fåglar - inte kunna se att det finns en själ som kapitalisterna våldför sig på när de reducerar människorna till bara siffror i sin lönsamhetskalkyl. Nej, Lee Perry, ett barn från ett fattigt getto i tredje världen föddes med hundra gånger så hög intelligens och medvetenhet som Reinfeldt, och astrologin ser detta.

Wikipedia har en underhållande detalj om hur Perry lade av sitt drickande och rökande på äldre dagar. Han ville se om det var marijuanan eller han som skapade musiken. Han upptäckte att det var han själv! Då släppt han båda vanorna som blivit ovanor. Det är typiskt Vattumannen att tänka sig fram och sedan ta kontroll över det degiga Vattenelementet. 

Eftersom Reinfeldt redan valt att göra den stora konceptionens Vattuman till sin fiende, har han bara Solen i degiga Vattentecknet kvar att leva för: simpelt kneg och så belöning i form av sinneskonsumtion - mat, en svennig film, en illa skriven Läckberg-roman. Så farlig musik som Perry producerat skulle han inte våga närma sig. Som ung gjorde Perry underklassens musik, rebellernas läten.

Perry har rätt - musik är galenskap, den faller utanför den domän som Luftelementet kan kontrollera. Åtminstone var Perrys musik "galen", den var Fiskarnas strömmande vatten i upphettad version.


*****
Junior Byles, cirka tidigt 80-tal

Perrys främsta artist efter att Bob Marley lämnade honom (1970) för sin klättring mot världsartiststatus blev Junior Byles. Synergi mellan soltecknen - båda männen agerar från emotionella Vatten.


Men nu börjar tragiken och berättelsen om en begåvad artist som gick ner sig i en tids sinnessjukdom och runt 1986 - 15 år efter att han varit en av Jamaicas största artister - strök runt och letade mat i soptunnor i huvudstaden till sorg och förstämning för dem som kände igen den före detta stjärnan. 


Det sägs att han blev blåst på inkomsterna från alla sina skivframgångar men ingen musikjournalist tycks vilja binda ihop detta påstående med att Lee Perry sedan många år bor i högönsklig välmåga i ...Schweiz av alla sataniska länder på Jorden! Perrys legendstatus får inte ifrågasättas, så likt svensk höger läggs dimridåer över skälen till att de rikare blir rikare och de fattiga ännu fattigare i Reinfeldts Sverige. 

En stor del av Lee Perrys produktion finns idag hos globala musikjätten Universal och ingen musikjournalist med vett skulle riskera sin brödföda genom att ta reda på de ekonomiska turer som ledde till att Junior Byles slutade på en soptipp trots tre av Jamaicas största hitlåtar någonsin... Nu är för övrigt alla inblandade så gamla att det väl kan kvitta... 

"No justice for the poor" - låttiteln kommer paradoxalt nog från Lee Perrys katalog (om det nu var han som mixade halva albumet "King Tubby Meets The Upsetter At The Grass Roots Of Dub" från 1974... Även det har sagts vara en bluff inom reggaemusiken, den kanske mest kriminella industrin på Jorden - se Jamaicas usla horoskop och notera beröringspunkterna med kartan för Nya Moderaterna).

Junior Byles horoskop innehåller de vanliga symbolerna för en som stannat vid matfixering - här är en Fredrik Reinfeldt, fast född i gettot. Inte undra på att den moderate statschefen är så matfixerad! Det är ett vanligt drag med mycket Kräftan i horoskopet.


Och att Junior Byles som ung kan ha varit en knubbig och överätande typ tyder hans första artistnamn, "King Chubby" på! Hur tydligt blir inte det när man ser den rultiga Jupiter kopplad med den fallna Månen i sorgens Vattenelement i dödens och förruttnelsens tecken Skorpionen! 

Ingen stark bas för Solen i månstyrda Kräftan men en passande illustration till en som ligger i containers och letar mat i andras sopor. Vatten är zodiakens asätare de lever på andra. Reinfeldt har bara lyckats maskera sitt parasiterande väldigt väl.

Tvillingarna skulle ge en vass mentalitet men med Skorpionen i första huset uppstår ofta attitydlåsningar och om då Tvillingarna i korruptionshuset innehåller intellektsplaneten Merkurius kan man befara en dålig förmåga att planera framåt. Har man dessutom, likt Byles och Reinfeldt Solen i Kräftan, ja då styr blind instinkt ännu mer!

Vattenelementet som sorgens element får full utdelning i det här horoskopet. Skorpionen i öster ger också ett föga imponerande idealhuset: självberikandets tecken Jungfrun och här står den fallna Skorpion-Månens disponent. 

I en av Junior Byles allra bittraste sånger (Skorpionens bitterhet kan bli enorm!) fräser han ur sig, "Är det här det tack vi får?" Låten är inspelad tio år innan han ses stryka omkring och leta mat i soptunnor, men han sjunger redan om att "vissa dricker te medan andra får hålla tillbaka t.o.m. på det" (Jamaica var ju de snobbistiska och te-drickande britternas koloni till 1962).

Nej, Lee Perrys produktioner är avgjort inget för Fredrik Reinfeldts känsliga öron. Han skulle inte klara av att höra vad hans typ av politik ställer till med i världen. Intressant hur Kräftan uttrycker sig hos de båda, Reinfeldt manövrerar sig fram till en politikerroll och kan sedan sätta sin egen lön. En parasit. Junior Byles letade matrester i soptunnor - en parasit på andras efterlämningar. 

Det är Månens - den eviga tvåans lott - sedan Solen (Lejonet) sagt sitt. Trots bloggens få horoskop med klockslag (cirka 1500 st) tog Kräftan täten som ascendent eller rollspelstecken bland skådespelare. 

Var det ett tecken på att tecknet instinktivt söker positionen under Solen eller kreatörerna och så att säga åker snålskjuts på den verkliga skaparkraften? Kräftan konsumerar och har i bästa fall förmågan att återgestalta, och lägger kanske en personlig vinkel på det den inhämtat från Solen (en del Kräftor är bara copycats). Vi känner de här personliga vinklarna som Månens fyra faser, sinnet som ett "filter".

Inga kommentarer: