Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 augusti 2013

Rolv Wesenlund och sublimeringen

Jag tittade inte omedelbart på Rolv Wesenlunds horoskop efter dödsbudet igår. Kanske för att jag anade vad jag skulle hitta utifrån SvD:s dödsruna om en skådespelare som inte väjde för att hämta upp människans gemena och själviska sämsta sidor för sin komik. 


Hans stora figur Fleksnes måste jag gå tillbaka till barndomen för att minnas, men jag erinrar mig en ständigt småfifflande, besvärad och hypokondrisk figur. Kunde det vara så att Wesenlund hämtat allt från stjärnorna, från sin portion för detta liv i Världssjälen? 

I så fall visste jag inte om jag ville skriva ännu en drapa om mänsklighetens fiende, den fitnesshysteriska, profitjagande och allmänt sociofobiska Jungfrun! Bloggen som började som en undersökning av den antika zodiaken hittade genom systematiska studier vissa tecken som verkade mer kopplade till negativ publicitet än andra. 

Har inte Fredrik Reinfeldt, med omoralens Mars stigande i öster i Jungfrun redan tillräckligt väl visat hur en självgod och materialistisk egoism med smått fascistoida tendenser ser ut? Och glöm inte de ständiga små lögnerna för att anpassa kommunikationen för att mörka det djupt självtjänande uppsåtet allt Jungfrun tar sig för! (Jungfruns härskare är kommunikationsplaneten Merkurius.)


Men eftersom jag idag öppnar horoskopet och upptäcker att det är just så illa som jag misstänkte, publicerar jag kartan och säger: 

Grattis alla födda med så här mycket Jungfru på himmelen som ändå lyckats förhindra att själva bli sådana som figuren Marve Fleksnes! 

Då har ni effektivt lyckats distansera er från något som i teorin inte borde påverka människosläktet, men som den här bloggen visat tydligt gör det - den ursprungliga zodiaken från österlandet. (Inte den västerländska som snart är ett helt tecken snett, pga. vårdagjämningens precession.)



Den som vill kan hitta långtgående paralleller mellan det här horoskopet och pennalisten Fredrik Reinfeldt, och när minnen av figuren Flekses börjar komma tillbaka tycker jag mig känna igen vissa minspel också. Båda två grinar ofta illa.

Wesenlund föddes ett Saturnusvarv före den snåle och själviske statsministern och hans Saturnus i "fiendens sjätte hus" påverkar menligt det tredje mentalitetshuset där den garderade Skorpionen dominerar. Figuren Fleksnes kunde verkligen se gemen och försagd ut, lömsk och hemlighetsfull. 

Reinfeldt har infört 69 nya sekretesslagar för att hindra svenskarna att se vad han sysslar med inne på Rosenbad. Att detta uppmärksammades just när när det här talet nåtts ser jag som en Himmelens vink. "69" är ju formen på Kräftans tecken, Reinfeldts soltecken. Politikern har Solen i sitt 11e idealhus så det är inte konstigt att han vill göra allt i lönndom, prata "socialdemokratiska" med det lättlurade folket och sedan bedriva en politik som gynnar Storfinansen. 

Figuren Fleksnes tarvligheter var av storleksordningen mindre, eftersom Jungfruns tecken just lämnar den stora gemenheten till andra tecken och ägnar sig åt snatteri eller småtjuvande - som moderaterna som stjäl från de fattiga för att ge till medelklassen - sig själva. 

Ja, Nya Moderaternas horoskop med fokus på Jungfruns tecken är tyvärr en stilstudie i ynkedom och bekräftar att antikens folk med rätta gjorde den här positionen på himmelen till en av syndabockarna. (Partiet är en mediekonstruktion designad av pr-mannen och, naturligtvis!, Sol-Jungfrun Per Schlingmann.

Men se Jungfrun som ett ofrånkomligt bottennapp innan den sociala och rättviseälskande Vågen följer som nästa nödvändiga steg (ett samhälle baserat på moderaternas världsbild går snart under). Och det är inte alls säkert att Jungfrun dominerar en psykologi så intensivt som i fallet med figuren Fleksnes. 

Hos nyplatoniske filosofen Anthony Damiani tycks en kraftfull Sol i Lejonet effektivt ha kanaliserat Jungfrun mot precision snarare än självisk småaktighet. Ingen ska skylla på sina stjärnor, inte ens Fredrik Reinfeldt. Om man anstränger sig, går det att hitta kärlek till medmänniskorna istället för att se dem som irriterande hinder på jakt mot de egna målsättningarna.

Se också "3 Jungfrur - 3 mästare" som jag singlade ut i oktober 2011, när jag började inse vilken dålig image det här tecknet skaffat sig genom att bara göra vad det gör och en observant astrolog plockar skandalrubriker ur pressen på måfå! 

Man kan säga att bloggen belagt många gamla och nästan glömda lärosatser i astrologin genom ett strävsamt faktainsamlande under fyra år. Varför svenskarna, folket som inte bryr sig om annat än mat och pengar fått ynnesten att (inte) se en gammal skendöd lära vakna till liv, vet jag inte ens själv. Bloggaren kanske lever ett preliminärt liv i det här landet och kommer att använda erfarenheterna till något verkligt stort i sitt nästa jordeliv? 


PS. Missa inte hur perfekt den välvilliga kungastjärnan Regulus korrumperas genom att tas i anspråk av själviska Mars i Lejonet. Wesenlund var verkligen kallad att på ett eller annat sätt agera ut "den dåliga människan"!

Inga kommentarer: