Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 augusti 2013

Tankefadäs

Jag kommer inte så långt i Johan Hakelius senaste borgerliga krönika i tidningen vars ägare söker osynliggöra gränsen mellan de politiska blocken, som jag tittade in i bara för att ämnet "västvärldens rädsla" fascinerar mig. Den börjar nämligen riktigt illa, med ett falskt argument:

Vore rädsla för det okända den ­bästa förklaringen till främlingsfientlighet, borde den övre medelklassen i det nästan helvita Stockholms innerstad vara fientligast av alla.
I sedan länge invandrartäta för- och lands­orter borde fientligheten vara minst. Men det är precis tvärtom.

Men hallå! Ska man tala gruppsykologi kan det ju vara lämpligt att notera hur den panikrädda ynkryggen alltid flockas i grupp för att i termer av ren kroppslig massa invagga sig i tron att man som en i majoriteten är trygg.  Men det betyder inte att fruktan är borta, bara att man lever i en schizoid självlögn.

Den helvita innerstadsbon, eller ännu bättre, helvita moderata Täby-bon - som genom att eliminera hyresbostäder håller "oönskade element" borta från sin trakt - illustrerar således perfekt den tes den uppenbart livrädda Hakelius söker trolla bort.

Det är möjligt att Hakelius kom till någon mer intressant slutsats sedan, men då hade han redan tappat mig.

*****

PS. "Vars ägare". 

Det tog sin lilla tid, och längre infiltrerades den genomsnittliga gråssosen av kapitalistideologin genom mängder av länkar på Aftonbladets första sida till Svenska Dagbladets näringslivsavdelningen. Folk med röda åsikter har i flera år hjärntvättats att tänka själviskt och monetärt. 

Men nu har slutligen kapitalisten Schibsted brutit isen och bekänner färg även åt andra hållet. Igår var första dagen jag uppmärksammade att SvD nu bjuder sina välsituerade vita och livrädda läsare information om vad som är mest klickat i tidningen Aftonbladet! Mina borgerliga bekanta jgrimaserar illa var gång den tidningen nämns eftersom de i sin obildade och extremt förutfattade värld fortfarande tror det är en vänstertidning. 

Aftonhoran ÄR förakt värd men inte för att den är röd utan för att den tvärtom sprider den sämsta sortens borgerliga värderingar till den lågutbildade delen av befolkningen. För white trash-nivån marknadsförs den borgerliga mentaliteten som en sjuklig fixering vid pengar och spel & dobbel. I de finare borgarkretsarna sysslar man med aktieportföljer istället. Same difference.

Inga kommentarer: