Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 augusti 2013

Zweigbergk och attacken från Tyfon

Senast mediepersonligheten Helena von Zweigbergk fördes på tal på bloggen var 2010 och då i samband med att hon koketterade om sin diagnosticerade bokstavssjukdom.

Sedan dess har Aftonbladet totalt isolerat sina läsare från bloggosfären, så läsare av hennes "jag skäms"-intervju har ingen möjlighet att studera det här inläggets perspektiv på en annan av hennes sjukdomar, den att intill raseriets brant vilja äga diskussionen och inte förmå lyssna på andra perspektiv.

Synd för AB-läsarna, för nog är ett horoskop tungt under Mörkrets kvalitet (Tamas guna) en intressant koppling till folk med ett väl utvecklat dövöra och ansenlig rigiditet!


Men det verkligt spännande är en mening i artikelns inledande stycke: 

Många är vi som rös av obehag åt äktenskapet som faller sönder i  "Ur vulkanens mun", som blev något av ett genombrott.

Och hur var det nu, när bloggaren hittade en spektakulär bekräftelse på vad han ditintills bara trott var hans eget kreativa påhitt, tesen om den sataniska axeln? Som jag tidigare sagt i bl.a. anslutning till Jimmie Åkessons starkt "sataniska horoskop" (den onda stjärnan Algol och Solen på rak linje):

När jag upptäckte att romaren Manilius i sitt verk Astronomica från första århundradet kallade samma axel mellan Oxen och Skorpionen som jag döpt till "den sataniska axeln" för "monstret Tyfon" och knöt den till de illaluktade svavelutsöndringarna från vulkanen Etna på Sicilien, då tycktes en serie sammanhöriga motiv ha vaknat till liv. 

Den judiska astrologin hade ju enligt Dödahavsrullarna lokaliserat "ondska" vid "Oxens fot", vilket jag läser som ingången till Oxens tecken. Här, i tredje graden, säger antik astrologi obegripligt att Månen är "upphöjd", obegripligt för att också den onda stjärnan Algol ligger i samma grad.
Se även: Drevets psykologi & antikens tolv tempel

Och här har vi på Zweigbergks födelsehimmel en präktig Satans eller Tyfons axel som löper mellan aggressorn Mars i Oxen och främjaren Jupiter i Skorpionen, så att individen är fullt kapabel att dra sig ner fullständigt i blint ursinne och troglodytens slaveri under gyttja och "sinnlighet enbart".

Eftersom nationalhoroskopet har samma Mars i Oxen men ännu närmare Algol, kan den här kvinnan med rätta kallas ett språkrör för den svenska medvetslösheten - hon har t.o.m. ljusbringaren Solen i samma tecken som nationalhoroskopet! 

Se även: Kulturdansk påvisar Moder Sveas inre våld


Ack, detta eviga svenska ältande om det sociala och de sociala relationerna - här är svenskheten i all dess baktunga oförmåga att lyfta kohuvudet uppåt, mot högre sfärer. Jag har hört henne kåsera mången gång i radion, men det är inte mig hon talar till. Jag har ingen sensibilitet för puttefnuttigt mysprat om det vardagligaste av det vardagliga - hur orkar människor vara så håglöst kollapsade ner i enbart sinneskonsumtion och i bästa fall småtänk kring vad man ser eller känner lukten av? Som ett urspårat laboratorieexperiment där ett simpelt djur korsades med människan och människans förmåga till fritt tänkande låstes till djurets slaveri under sina sinnesupplevelser.

Det är inte fråga om att orka satsa på det trivialt uppenbara utan om en naturlig fallenhet. Om Mörkrets kvalitet dominerar horoskopet tenderar själen att sjunka ner mot den lägsta av de tre världarna, den helvetiska, där materialism och socialrealism dominerar, dvs. Oxen och Vattumannen. Men släng dessutom in den aversiva Skorpionen i anrättningen. Då får vi kanske en specialist på dysfunktionella relationer - antingen för att man själv är som en elefant i en porslinsbutik eller attraheras av dessa kniviga situationer.

Nu är inte Tyfons axel särskilt stark vid Zweigbergks födelse och tur är kanske det. Man undrar dock vad som hänt om hon inte haft tillgång till det rörliga och kunskapssökande sattviska sinnelaget (Månen) i Tvillingarna? Hade vi haft en bona fide kvinnlig värsting då, en genomdeustriktiv varelse?

För alla med halvdana eller rent av ynkliga horoskop är Zweigbergskans karta egentligen en tröst, för den påminner om hur många människor som måste ha hunnit födas under flera veckor i början av detta år och alla med Tyfons furiösa vrede inspärrade i sina själsdjup (se resonemanget i "Drevets psykologi" om hur Algol i Oxen kan representera blint raseri). 

Var det en busslast krigsoffer som tippades av på planeten Jorden vid den här tidpunkten - människor som mejades ner mitt under en hatisk attack och nu återvänder till livet med samma starka destruktivitet?

Runt om i världen finns det mängder med andliga bröder och systrar som kanske liknar en själv mycket mer än eventuellt biologiska syskon eller någon i den egna släkten! Det är befriande att kunna inse att också TIDEN är en miljöfaktor, Tiden som ett kuperat landskap - för den som kan visualisera stjärnhimmelen och levandegöra den för sig själv.

Jag tror det faktiskt finns vissa tider och himlavalv som är bortom räddning. Jag menar, det måste finnas utrymme även för de lägsta själarna att möta sig själva och vakna till högre insikt. Kanhända är Zweigbergk en "utvald" själ, en som leder en flock själar som kallas "svenskar" till just någon form av medvetenhet om det allra mest grundläggande i konsten att vara människa.

Manilius reserverade Luftelementet för människan och samma tradition tycks ha funnits i Indien då de tre "lufthusen" (3e, 7e, 11e) kallas kama-hus, men inte kama i meningen lidelse eller begär utan social instinkt eller social kompetens.

I den meningen verkar det ligga en paradox invävd i zodiakens arrangemang. För vad slags evolution är det att börja i Ljusets kvalitet (Tvillingarna) och via den vacklande Passionen (Vågen) sluta sina dagar som ett Mörkrets barn (Vattumannen)?

Har någon en teori om varför just Luftelementet går från Ljus till Mörker, är jag idel öra! Bloggen kanske har producerat ett svar i det förflutna, men i så fall har åtminstone inte den här bloggaren lagt det på minnet.


Bonusspaning - är början av 1959 en problematisk miljö/tid?

En sökning av 7000 sparade horoskop efter födslar med Mars i Oxen i slutet av 1958 och början av 1959 ger följande 23 fall. Frågan är nu om det här är en normal blandning av folk kända för något gott och folk med problem. Metoden är riskabel och jag kan bara hoppas att jag inte enbart sparat ner "ökändisar".


  1. Göran Hägglund;27.1.1959 - politikern som förstörde Sveriges väl fungerande apoteksväsende i linje med högerdoktrinen att alla måste äta eller ätas (barbari)
  2. anonym1;28.1.1959 - född med grasserande cancer i ögonen, sjukdomen återkom i vuxen ålder på nytt ställe
  3. anonym2;6.2.1959 - fd sjuksköterska, misshandlad av fadern och många år i terapi, uppgav sig ha ett "fruktansvärt humör" likt Zweigbergk
  4. Pamela Jean Bryant;8.2.1959 - utvikningsbrud i Playboy
  5. Åsa Mattson;10.2.1959 - feministisk journalist, favoriserar ett mer "brainy" Sverige och ser kulturen satt på undantag
  6. Renee Fleming;14.2.1959 - sångerska, sopran
  7. John McEnroe;16.2.1959 - tennisstjärna, världsberömd för sina vredesutbrott på court
  8. John Yates;17.2.1959 - polischef som avgick efter presskandalen (Murdoch-imperiet)
  9. Helena von Zweigbergk;18.2.1959 - jämförelseobjektet
  10. John H. Hammergren;20.2.1959 - superrik, läkemedelsbranschen (man kan notera paradoxen - två dygn tidigare en adhd-sjuk och två dygn senare föds en som blir en av världens rikaste på att tillverka preparat som manipulerar själens naturliga läggning)
  11. Kyle MacLachlan;22.2.1959 - skådespelare (den sympatiska FBI-agenten i Twin Peaks)
  12. Nick Griffins;1.3.1959 - extremrasistisk brittisk politiker
  13. Karin Bojs;4.3.1959 - "vetenskapsjournalistisk" redaktör i DN med suspekt kredd för det jobb hon utför
  14. Ann(ie) Wegelius;10.3.1959 - SVT-chef dömd för skattebrott
  15. Nina Hartley;11.3.1959 - bisexuell porrskådespelerska
  16. Anonym3;12.3.1959 - fd skolkamrat, inga minnen förutom att han var inoffensiv intill det mjäkiga!
  17. Fabio Lanzoni;15.3.1959 - patetisk manlig fotomodell med långt hår - se ovan
  18. Jens Stoltenberg;16.3.1959 - "arbetarpolitiker", fick utstå värsta massmordet i Norge under sin tid vid makten
  19. Lord Peter Truscott;20.3.1959 - brittisk "arbetarpolitiker", dömd för korruption och mutbrott
  20. Patricia Millardet;24.3.1959 - skådespelerska
  21. Cecilia Stegö-Chiló;25.3.1959 - högerpolitiker, en av Reinfeldts alla skandalministrar som fått avgå
  22. Laura Chinchilla;28.3.1959 - första kvinnliga presidenten i Costa Rica
  23. Nouriel 'Dr Doom' Roubini;28.3.1959 - turkisk ekonom, förutsåg de amerikanska investeringsbankernas sammanbrott 2008

Nog svänger det vilt, och inget annat att vänta. Dock inget helgon utan som bäst en "doktor Dom" och en Krösus eller en kvinnlig journalist som ojar sig över bristen på begåvning i Sverige. Kyle MacLachlan var visserligen mysig som Cooper men han har också gjort onda roller.

Jag har en bestämd känsla att vi ser den onda anden Tyfon eller Satan sväva över den här perioden, då Jupiter "välsignar" den alls inte värst trevliga kombinationen av Mars och Oxens tecken.

Listans fyra första namn har alla Mars i den extrema zonen, ±3° i förhållande till Algol. Men jag tror den här axeln är extra potent när Jupiter ligger i motsatt tecken och "välvilligt" bringar expansion till vad än som andra sidan håller på med. Jupiter befinner sig mellan 5 och 9 graden medan dessa 23 personer föds och "gynnar" därför också Satansstjärnan. Jag känner inte till några spelregler från antiken som överlevt och var och en är välkommen att hitta sin egen förståelse. Naturligtvis saknas Algols husplaceringar för vart och ett av fallen. 

Sedan är det förstås en fråga om enbart Mars och Jupiter skulle ge samma resultat, även utan Algol. Algol har nu testats som unik variabel, bl.a. i hbt-horoskop. Den befanns då infektera kärlekens Venus mer i den här typen av kartor än i genomsnittshoroskop. Så antikens "onda stjärna" verkar ha en egen effekt. 

I fallet Göran Hägglund kan man undra om han är helt besatt av den Onde som inte förstår att hans och högerns politik går stick i stäv med alla kristna värderingar. I det tragiska fallet med barnet som föddes med cancer och kvinnan som slogs av sin far är det mer uppenbart att Satan är ute för att djävlas. 

Se bibliska Job och tanken att Gud låter en lägre makt i skapelsen testa och fresta själarna. Indisk filosofi skulle förstås tala om dåligt karma och att Satan finns i individens horoskop för att individen själv varit en satan, en frestare eller pennalist eller liknande i ett tidigare liv. Öga för öga, tand för tand. Vad man än utstår under Algol är troligen en spegelvändning av egna förseelser. Vad norske statsministern Stoltenberg hade med sig i bagaget inför detta liv är det inte så mycket mening att fundera över. Det kanske var hans öde att djupna som politiker... Norges nationalhoroskop (separationen från Sverige) dras för övrigt med en riktigt ful Satan i kartan!

Om man tittar på sinnelaget hos dessa 23 noterar jag direkt att den skrikande och onda tennisspelaren John McEnroe har Månen och Mars i Oxen, samma som Mona Sahlin som alltid brukade bli högröd på halsen (Oxens kroppsområde) när hon deltog i debatter. Ox-Måne även för polischefen inblandad i Murdoch-tidningens spioneri på  kändisar.

När Månen når nästa krisläge, fallet i Skorpionen, då dyker extremrasisten Nick Griffins upp på jordens yta. När egenskapslösa smilfinken Fabio (jo, han var ju en vältränad kropp i alla fall) föds var det återigen dags för en Måne i den enkla fysikalitetens Oxe, samma som för Stoltenberg.

Den rike farmaceuten och den korrupta och mutbara Labour-politikern har båda Månen i ständigt hungrande Kräftan...

På temat snålhet hittar man Månen i Jungfrun med giriga Rahu hos Cecilia Stegö-Chiló, som Reinfeldt valde till kulturminister fast hon principiellt hatade den statliga televisionen och aldrig betalat tv-licens.

Costa Ricas första kvinnliga president har Månen i sitt fall i Skorpionen, vilket bara påminner om att ALLA inte blir helt wacko bara för att psyket befinner sig i endera änden av den sataniska axeln. Men det är helt klart att några av de värsta fallen i den här gruppen tittade fram just under en Måne i Oxen eller Skorpionen. 

Att ekonomiprofessorn "doktor Dom" också har Månen i Skorpionen är naturligtvis träffsäkert! Jupiter är på sin högre sida Lagen och ett sinne i syndiga Skorpionen borde - om det är ärligt mot sig självt - vara väl rustat att sniffa upp avvikelser från den gudomliga Lagen eller de modeller som beskriver ekonomin...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en arbetskamrat som är född 9/2 -59. Jag har berättat om henne tidigare i år, när mars gick över Algol och alltså transiterade hennes födelsemars och min dito måne, och jag kom i skottgluggen för hennes vrede. Som jag skrev då har hon alltså ett jäkla humör. När man själv inte är måltavla är hon väldigt underhållande, när hon oförtröttligt och målande berättar om alla sina duster med tidigare chefer, arbetskamrater, grannar och andra som kommit i hennes väg. Berättelsen om hennes möte med Carola (som hennes ex-man på något sätt var släkt med) var obetalbar, när hon härmade henne :-)
Men det är inte någon dans på rosor att ha mars nära algol, det har jag förstått... hon har haft otaliga hälsobesvär, är enligt utsago arbetsnarkoman som gick in i väggen totalt, fick utmattningssyndrom och blev sjukskriven. Led av svår migrän, ett anfall varje helg enligt vad hon själv säger, specialtabletter hjälpte inte. Så småningom upptäcktes att hon hade skyhögt blodtryck (inte undra på med det humöret), och tabletterna mot det hjälpte även mot migränen, så nu har hon bara anfall någon gång om året. Och dessutom cyklade hon omkull i somras och bröt handleden...

Susanne Alfvengren är född bara tre dagar efter, 12/2 1959, men hon har månen i fiskarna i stället, så det mildrar väl, för hon verkar ju vara en mjuk och känslig människa, ungefär motsatsen till min bekant... (och så är det det förstås det där med ascendenten).
S

Seaward sa...

Jag har i släkten kunnat beskåda (och bli informerad om) Mars och Algol i nästan exakt konjunktion. Vettlös vrede och högt blodtryck där också. Plus en plågsam ålderdom och död genom Parkinson.

Den blida Anonym3 har Månen i Fiskarna, som du ser samma dag som Alfvengren! Han var en mycket vänlig och välvillig människa, vilket jag noterat många gånger om Månen i Fiskarna.

Och det kan säkert vara så att om en sådan Måne tar kontroll över himlen (horoskopet) samtidigt som Mars/Algol "stuvas undan" i något mindre dominant hus, då kanske vulkanens vrede helt utgår ur personlighetstypen!

Det här är verkligen spännande, men ett otroligt stort forskningsområde!

Anonym sa...

Apropå Helena von Zweibergk så hörde jag i morse ett härligt kåseri av henne där hon gick till storms mot "därför att jag är värd det"-reklamen och därtill hörande mentalitet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5632387

Vrångskalligheten i oxen (och i närheten av Algol även om inte HvZ har mars jättenära)kan även användas i ett gott syfte, och vändas just mot "denna världens herre", det kan vara värt att påminna om. Vi har ju också den antikonsumistiska inställningen hos t ex Nina Björk (solen/algol) - och hos mig själv med månen/algol. :-)
S

Seaward sa...

Som astrologisk symbol har jag nämnt en gång, men borde framhålla tydligare, att givet Tamas fixerade kvalitet indikeras en antingen/eller-mentalitet i alla de mörka tecknen. Algol, om den nu är som jag tror den judiska traditionens Satans huvud, skulle därför kunna ligga bakom Jesus ord: "är de inte mot mig jobbar de för mig" (personer utanför Jesus krets gick runt och drev ut onda andar i hans namn).

Också Uppenbarelseboken har samma svart-vita antingen/eller (hellre en ond församling än en som är ljummen eller politiskt korrekt - det ljumma mellantinget "spyr Herren ut").

Så snålt som vindarna blåser för högern just nu (skol- och vårdeländet) förstår jag att HZ flyter med och tar den självklara positionen... Det är just den typ av kritik från HZ du lovordar som jag häcklade i inlägget, jag vet inte om du gjorde den kopplingen. Om så, visar du själv prov på Satans stjärna genom att trubbigt motsäga inläggets tes om den prosaiska vardagsanalytikern (Vattuman + Oxe) :-)

(Nå, inte kasta sten i glashus - ibland slinker lite vardagsgnäll med också i denna blogg!)

Arabernas al-Ghul kommer mycket nära det judiska original jag hypotetiserat att de övertog - jag har noterat flera qumranismer i Koranen. Det är helt klart att den här stjärnan söker väcka ur materiell slummer genom att kasta in käppar i hjulet och irritera den människa som helst av allt bara vill sitta under sin korkek och lukta på blommor (tjuren Ferdinand/Oxens tecken).

Däri ligger kanske "Månens upphöjelse" i Oxens tredje grad. Här utsätts man för "denna världens herre" och hans påhitt tills själen förstår att den inte tillhör den naturliga ordningen utan den "övernaturliga"...

Som du kanske märker har jag inte kommit så långt än att jag börjat begrunda NÄR Algol gör nytta eller när den bara ingår i en pesthärd som gör individen till ett ondskans verktyg för Ödesmakterna. Jag har hypoteser, som t.ex. huruvida Venus är en verksam väl- eller illgörare i horoskopet i fråga.

Det här är visserligen hejdlös synkretism, en "judisk" tolkningsparameter bedömd utifrån indiska spelregler. Men om det fullmånerunda indiska brödet chapati återkommer i Babylon som ordet shabbatu och där betyder fullmåne och därpå i hebreiskan som shabbat - den heliga vilodagen, då kan jag föreställa mig att det funnits flera kopplingar mellan judiskt och indiskt tänkande som har Babylons stjärnskådare som avstampspunkt...

Anonym sa...

Nej, jag såg ingen sådan koppling... och jag tror inte du skulle häckla det HZ säger i radioinslaget om du lyssnade på det,utan nicka instämmade. Hon t o m undrar om inte den där rösten som tjatar om att 'du är värd det' och 'unna dig det' är "djävulens förföriska tungspets i örat". Och vänder sig mot att mänskligt värde blandas ihop med en bulle till kaffe eller en ny väska. Man kan inte annat än instämma, även om det bara är en prosaisk vardagsanalys till kåseri...
Och det där med "flyter med och intar självklar position", ja hon säger själv att det är på sistone hon fått denna insikt. Men bättre sent än aldrig heter det ju, liksom att syndarna ska vakna sent. :-)
S

Seaward sa...

Ja, allt det där instämmer jag i. Tack för referatet som besparade mig en lyssning på ett material jag inte hade tid för.

För egna tankar om djävulen i örat, googlesök orden "viska" och "örat" uppe till höger - en av mina favoritformuleringar, uppenbarligen.

Och det beror på att jag runt 22-23 hörde Förnekaren så tvivel i slutfasen av en visionärt möte med en ospecificerad "mästare" under meditation. "Du bara inbillar dig att du har kontakt med Mästaren", hördes den tunna och plåtiga ormrösten väsa. Den goda figuren inför det inre ögat och en osynlig rackare bakom höger öra. Budbäraren och Förnekaren således i 90 graders vinkel till varandra - om man vill anlägga en geometrisk symbolik...

HZ-inlägget och frågan VEM som har en chans mot Djävulen fick en rask uppföljare i dagens text om Wallenbergförmögenhetens grundare! Sammantaget ser jag det horoskopet som alltför hårt anfäktat, men vem vet. Någon annan kanske hade kunnat - i chock - bli varse den avgrund till själ hela ens varelse var och i ett enda ögonblick betacka sig för hela den lägre materiella natur (som ju är vad astrologin söker teckna).