Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 september 2013

Tyfonen, Illgöraren, Demonen och Vågen




Är det möjligen så att den tyfon som härjar i Sydostasien har med de astrologiska indikationerna att göra? Jag säger "indikation" snarare än "krafter" eftersom den romerske filosofen Plotinus bejakade astrologin men vägrade placera den på en så låg förståelsenivå som den där naturvetenskapen arbetar. 

Astrologin fungerar eftersom den är en av våra dörrar till en konceptuell förståelse av den högre, gudomliga verkligheten. Plotinus såg planeternas gång och stundtals kritiska möten med varande som omen eller korrelat till det som utspelar sig på jorden. Himlen är inte "där uppe" - det är bara människor - paketerade själar - som projicerar begreppet tid och rum omkring sig för att skapa sig en spelyta.

Vi har just nu ett riktigt monster i LUFTELEMENTET - elementen är också hemmahöriga i Platons tidlösa värld av "former" eller "idéer" - vilka bara sekulära människor tror är detsamma som de begrepp de formar i sina egna huvuden. 

Så är det inte, för att man ska kunna forma ett abstrakt begrepp, som inte är direkt härlett från data från de fem sinnena, måste begreppet redan ha en existens, menade Plotinus. Det abstrakta begreppet Skönhet existerar som en evig storhet i Idévärlden. 

De fem sinnena är den enkla människans enda organ för vägledning: "titta pappa - en röd luftballong" - så pekar barnet förundrat mot skyn och lär sig sätta namn på ting och på den närmast imbecilla nivån av "anpassa ting till dess etikett" utförs merparten av västsamhällets så kallade "arbete". På barnets enkla nivå stannar merparten av mänskligheten av eftersom de härskande inte har något intresse av att bemyndiga hela folket och därmed förlora sina egna privilegier. 

Det var därför Svenskt Näringsliv körde en kampanj MOT högskolestudier i filosofi - "de var inte lönsamma". Så talar och tänker djävlar som inte vill unna mänskligheten privilegiet att kunna tänka fritt kring sina liv!

2013 möts i det levande väsen som Luftelementet är två ytterligare idéer eller former, essensen i det vi kallar planeten Saturnus och essensen i något som indisk astrologi kallade en skuggplanet eftersom en månnod bara är en matematisk (abstrakt) entitet men vars effekt blir synlig vid sol- och månförmörkelser.

Ur ett livsbejakande perspektiv är Saturnus känd som Döden eller den stora illgöraren (olycksplaneten Mars är den lilla illgöraren). Saturnus passage i år genom rättvisans tecken Vågen tycks ha haft den effekten att svenska folket (äntligen) genomskådat den ondska högerregeringens politik är, den är antisocial och formar en egoistisk människotyp som, om alla började likna Reinfeldt i nunan, snart skulle leda till en civilisationskollaps.

Den asiatiska tyfonen har just när detta skrivs ännu en parallell i attentatet mot de rika i lyxgallerian i Nairobi och för bara några dagar sedan knäckte hackare SJ:s nätbokning - uppenbarligen en kommentar till ett SJ som slutat tjäna folket och nu bara tänker på sina vinster. Se upp för det samhälle som bryts ner och allt börjar outsourcas. Då börjar kvaliteten snart sjunka och till sist går hela systemet i spinn (som en tyfon) och kollapsar.

Men vad betyder då den remarkabla trippelkombination av jämviktens Venus, hemma i härskarläge i Vågen, demonen Rahu (norra månnoden) och rättskiparen och liemannen Saturnus, alla samlade på rättvisans Vågskålar? Tidsfönstret är kort och bestäms av Venus passage (den 7 september till den 2 oktober) genom sitt eget positivt polariserade tecken, men det verkar ge tydliga avtryck i världen.



Supertyfonen får alla flygbolag att lägga ner trafik till och från Hongkong under den 22 och 23, lustigt nog just de två dagar då vattnens härskare Månen passerar Väduren och får turbulenta Mars som sin herre. Eftersom Mars redan ligger i Vatten - och anses fallen i Kräftans, Månens tecken - bildas här en potentiellt destruktiv ömsesidig reception mellan Vädurens och Kräftans planetära härskare. Mars tycks alltså intensifieras av att själv bidra till att Elden och Vattnets VÄSEN först samman med sin typiskt våldsamma urladdning som följd.

Anm. Astrologin studerar de naturliga elementen i vår värld och använder deras beteende för att sia om generella beteenden hos levande varelser som människor eller tyfoner. Ja, tyfonen är en varelse med sin utmätta livslängd, hur långt den sekulära materialisten än har fallit från intelligens och kanske inte ens längre besitter potentialen att greppa dessa säregna ting. 

För sex-sju år sedan satt jag och mediterade över molnformationer i skyn och fick plötsligt och oväntat kontakt med väsendet i en molnbank. Mötet var inte hjärtligt och varelsen lät mig förstå att jag inte hade något att göra i dess värld. Jag "zoomade" i anden tillbaka ner i min kropp tills jag åter kände hälleberget under stussen.

Jag skulle inte gå i döden för att det verkligen var ett väsen och inte min överaktiva fantasi som konstruerade konfrontationen (för en konfrontation var det). Men eftersom allt enligt Platon ändå utspelar sig i vårt medvetande och inte i den fiktiva verkligheten "där ute" (världen av "massa" och "velocitet" som Djävulen och hans måttstocksutrustade följe söker övertyga dig om är den verkliga och enda världen) var ett möte med ett molns väsen i princip inte märkligare än att stanna till inför en blommas fragrans.

Folk är bara så plattmarksbundna att de inte ens längre minns att antikens tänkare såg de lägre luftlagren befolkade av allsköns daimones - och vissa andar är inte alls trevliga typer. Jag skulle verkligen inte vilja träffa Fredrik Reinfeldts frisjäl ute på flygtur i nattsömnen och passera genom dess mörker - bara en oren ande skriver en bok vid namn "Det sovande folket" och sinnessjukförklarar ett helt folk. 

Anm. Reinfeldts fascism ska nogsamt separeras från den här bloggens argument för att t.ex. homosexualitet är en mild sinnessjukdom på grund av själens tendens att dränkas av tidigare liv-minnen utan att medvetet minnas sitt tidigare liv i en kropp av ett annat kön än den nuvarande. Istället för klart minne uppstår då underliga och irrationella böjelser som skulle bli fullt begripliga därmed förlora sin makt över sinnet om man bara lyckats driva ut det förflutnas spöken i solljuset. 

Jag tror inte ens det är möjligt för mig att passera dimmolnet Reinfeldt, han färdas i de lägre, smutsiga luftlagren där Vatten och Luft bildar orena föreställningar om att man är ett närigt djur som måste slita och arbeta. Undertecknad färdas som återkommande läsare vet (via bloggarens horoskop) i högre och renare luftlager och intresset för Reinfeldts typ av verklighet är därför minimalt.

Venus är således hemma i "balanserad Luft" under en kort tid. Men se som sagt vilka gäster kärleksgudinnan hittar när hon kommer hem till sitt eget! Som "den stora illgöraren" är Saturnus naturligtvis en svart sate, men bortom jordmänniskornas patetiska ängslan för sina få levnadsår gör Saturnus naturligtvis bara sitt jobb när den mäter ur Öde och Tid. Faktum är att Venus hittar en planetär vän när hon kommer hem till Vågen, de två är dessutom ömsesidiga vänner.

Det här betyder att Venus villigt fogar sig i vadhelst rådmannen beslutar i Vågskålarnas tecken - även dödsstraff. För drygt 2.000 år sedan presenterade den konfucianska klassikern I Ching ("Förvandlingarnas bok") den tidens kinesiska syn på dödsstraff i kapitlet Chung Fu ("trohet mot det innersta"). 

Av Lagens utförare krävde den här nobla kinesiska filosofin inget mindre än en shamans förmåga att se in i en människas innersta hjärta och avgöra hennes andliga och intellektuella status. Dödsstraffet delades enbart ut till de mest förstockade och obegåvade, de vars själar degraderat sig så enormt att de inte längre var kontaktbara i Luftens eller intellektets värld. De gavs därför en dom nere på "Jordelementets" nivå. Den som inte kan tänka kan åtminstone ges en puff i riktning mot känslorna - känslor uppbundna i den döda jorden i formen av det astrologin kallar Vattenelementet. 

Det är Vatten som vårdar det organiska livet, Månen härskar över den vegetativa själen och människor som älskar att vårda sina blomrabatter tränar i själva verket på empati. Det är det de håller på med. (Undertecknad har inte en levande växt i hemmet och har inte haft det på 20 år, horoskopet, som lever sitt eget liv uppe i Luft och Eld, förklarar varför.)

Dödsstraff är således ett försök från den verkställande makten att tvinga fram åtminstone några svettpärlor (Vatten) på den hårdnackade brottslingens panna. Lyckas detta har dödsstraffet inte varit förgäves, för det är en ångerfull själ som så småningom kommer att återfödas i en barnkropp och där utvecklas till ett extremt osäkert och neurotiskt barn - rädd att mista livet. 

Av den anledningen skulle man kunna tro att alla rädda människor som söker sig till Moderaterna alla är brottslingar från ett tidigare liv som nu i en första överreaktion söker skydda sina liv så till den milda grad att de urartad till själviska skitar - en främmande avkomma jämfört med det gamla och solidariska Sverige där socialdemokratin ännu gav människor generösa möjligheter att komma åter om man fallit, och de som hade jobb var med på den modellen och bidrog till den via skattsedlarna.

Min intuition är att det finns väldigt många tyska offer från Andra världskriget återfödda i Sverige just nu och att det kanske är därför Moderaterna har så höga siffror som 25% av väljarstödet. Den som röstar moderat kan mycket möjligt ha varit en tysk nazist i sitt närmast föregående liv. Detta skulle också förklara Reinfeldts Führer-liknande patetik och hans antidemokratiska strupgrepp om de sina inom partiet ("Knapptryckarpartiet"). Det är också misstänkt mycket tyska efternamn i bland höjdarna i det där partiet...

Dessa är inte avvikelser från ämnet. Vi har haft en tyfon över Sverige ända sedan Reinfeldt blev folkets Huvud i valsegern 2006. Hans horoskop uttrycker en variant på det krig mellan Vatten och Luft som ses i tyfonhoroskopet här ovan. Och sagda I Ching noterar vad alla vet: chefen sätter agendan, skapar en "atmosfär" på kontoret och alla faller in i samma falsksång och ledarskapet är orent och lågsinnat.

För nog måste man säga att det är en ganska unik himmel där Venus kliver in i Vågen och ger sitt helhjärtade instämmande till rättskiparen Saturnus alltmedan norra månnoden FÖRSTÄRKER MAGNITUDEN av Saturnus rådslut. Inte bara tyfon utan "supertyfon". Och till det unika hör förstås att Mars samtidigt "faller" och attackerar Vågskålarna från det låga Vattenelementet. Det är vild turbulens i de låga orena luftlager där ren blå himmel möter och bildar dimtöcken (moln) i konfrontationen med Vattnets väsen.

Som jag med viss möda försökte tydliggöra är den här extremt instabila typen av kartor svårbedömda, men den indiska traditionen med planeter som antingen verksamma välgörare eller verksamma skadegörare är fascinerande. För den här doktrinen hjälper till att förklara hur det föds både goda och onda människor under ett och samma dygn. 

Det är det stigande tecknet som har vissa med sig och vissa mot sig, så att under vissa timmar Saturnus är en ond fiende, under andra av dygnets timmar kan vara en god vän till horoskopinnehavaren - individen hade då redan vid födelseögonblicket ett omen om en som funnit frid i eller förlikat sig med sin "själs form" (Saturnus).

Astrologin är inte värst lämpad för horoskop på molnbildningar eller tyfoner. När föddes de? Så kartan här ovan är en "naturlig zodiak" som parkerar de tolv tecknen i de tolv hus som ofta har näranog identiska betydelser.

*****

PS. I en dröm för kanske 16-17 år sedan mötte jag en natt skådespelerskan Alicia Silverstone på flygtur ute i rymden. 

Tonårsidol

Jag hade inga särskilda känslor för henne men hon var het då. Jag var medveten om att hon var född i samma tecken som jag, Vågen (enligt den tropiska zodiak som var allt jag kände till då). Därför förbryllades mitt drömjag av att hon bara flög förbi utan att ens fästa uppmärksamhet vid min existens eller än mindre hälsade. (Nog för att hon spelade kantig i de få filmer jag sett med henne innan stjärnan slocknade.)

Efter upptäckten av den ursprungliga sideriska zodiaken "överlevde" jag förflyttningen och är alltjämt Sol-Våg medan Alicia Silverstone bytte soltecken till Jungfrun, tecknet som just är fokuserat på sin egen färd, duktig med kritik men sämre på kärleksfulla ord (Venus är "fallen" i Jungfrun). Inte konstigt tänkte jag, att jag inte fick "kontakt" med henne i den gamla drömmen.


I Alicia Silverstones sideriska zodiak är visserligen Vågen alltjämt ett mycket aktivt tecken, genom att tidigare Skorpionplaceringar också backar och nu blir till placeringar i Vågen. Men soltecknet är viktigt i den andliga värld som nattens drömmar utspelar sig i. Min Sol var en annan Sol än hennes, vad än den västerländska zodiaken tycktes säga. 

Omvänt har den tropiska zodiaken visat mig att jag kände rätt i mitt livs enda stora kärlek (som tvingades stanna vid platonisk kärlek/vänskap med mindre jag var villig till otrohet, vilket jag inte var). Den kvinnan var inte Skorpion som jag trodde vid den tiden utan en klockren Våg, lika mycket Våg som jag själv med tre planeter i tecknet och dessutom född i soluppgången.

Stor attraktionskraft kom ur ett sådant födelseomen och hon var alltifrån sena tonåren och säkert tio år framåt ofta anlitad modell i en av landets största damtidningar). Den kvinnan "visste" jag att jag kände första gången jag såg henne rakt över en skolgård. Sedan tog det tre år på jorden innan våra vägar möttes via bekanta och ett omedelbart band uppstod. Idag kan jag säga: den sideriska zodiaken har rätt, hon var inte Sol-Skorpion utan Sol-Våg, som jag. "Lika barn leker bäst."

Varför Alicia Silverston "flög" i en annan och självinnesluten värld som jag, fastän social t.o.m. nattetid (i min själ), framgår av hennes exakta horoskop. Hon föddes att uttrycka en Sol plågad av Synden och gammal surdeg. Jag tror hon blev känd genom en roll i någon av rockgruppen Aerosmiths videor och hon spelade socialt missanpassat borgarbarn även där, om jag inte missminner mig. Just som en Jungfru på deken i åttonde korruptionshuset antyder. 

Orden kan vara dunkla för en förstagångsläsare av bloggen. Här har en erfarenhetsbank byggts upp genom många stickprov och Jungfrun är ett typiskt "värde" för den borgerliga människan. Det är den ensliga återbrukaren men som vill flytta in i en stor stad för att bli anonym och slippa det sociala livets alla krav och förpliktelser. Hon vill kort sagt, leva för sig själv. Det är därför den sociala Venus "faller" i detta tecken. 

Ensamhet tycks vara det verkliga nyckelordet, även om Jungfrun själv föredrar att kalla det "individualism" eller "privat valfrihet" eller något annat trams. Jungfrun var "isolerad" redan i den västerländska traditionens början när Claudius Ptolemaios (västerländska) aspektlära förnekade ascendenten någon insyn i dels sjätte templet och dels åttonde templet. Dessa två blindflickar är också onda sektorer i indisk tradition och motsvarar Jungfrun resp. dödens tecken Skorpionen. Alicia Silverstone har dödens Saturnus i sjätte fiendehuset i strypande aspekt mot sin planetära fiende Solen i åttonde syndfulla korruptionshuset! Svårt omen.

I vad mån kan då "horan" i Alicia Silverstone - Venus och Mars i överlibidinös konjunktion - återskapa den sociala instinkt som Solen i Jungfrun inte har? Bara fläckvis och då på ett grovt och instabilt sätt! Därav, misstänker jag, hennes dagsländeliknande karriär i Hollywood. Hon blommade aldrig ut utan förblev i "tonårsfacket" tills hon blev för gammal. Hon lyckades aldrig ta steget över till mer komplexa roller. 

Satan (den onda stjärnan Algols alla hantlangare) utnyttjade henne för lite kortlivad framgång och terminerade henne sedan som en överutnyttjad hora. Vid tiden för drömmen noterade jag män som vid den tiden var i femtioårsålder, som jag själv nu, med ett kladdigt uttryck i ansiktet när ämnet Alicia Silverstone fördes på tal. Uppenbarligen triggade "hor-kombinationen" Mars och Venus gubbslemmet maximalt! Det är också en framträdande kraft i Silverstones horoskop då det nionde huset är så favoriserat. 

Men det är en blandad välsignelse och förbannelse, för Vattumannen i öster (horoskophärskare: Saturnus) blir Venus inte bara en planetär vän till ascendenthärskaren utan också en verksam välgörare. Men den liderliga och plumpa Mars (inte mindre än den lätta framgångens Jupiter) är en verksam illgörare.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det som står här om luften och vad som pågår där, fick mig att tänka på en nyhet jag läste om igår, att forskare funnit mystiska, hittills okända organismer i stratosfären. Jag såg nyheten i Aftonbladet, men där stod det som vanligt inte mycket, här står det lite mer:
http://www.independent.co.uk/news/science/the-truth-is-out-there-british-scientists-claim-to-have-found-proof-of-alien-life-8826690.html
Där framgår att de är organiska, troligen innehåller DNA, och tros ha kommit från en komet. På en av bilderna, som inte fanns i AB, är en rak rad med runda fläckar el hål el vad det är. Fascinerande.

Fascinerande det där med "molnets ande" också! Poetiskt på nåt vis... triggar min inspiration...:-)
Där kommer jag att tänka på elementarandar, som somliga påstår att de kan se.
S

Seaward sa...

Jag såg det där med "sporer" i luften men missade helt vilket perfekt ytterligare exempel det är. En slags darwinistisk "övergångsform" mellan Luft och Vatten om man betraktar dessa två som övergripande kategorier för "andar" och "biologiska väsen".

Det "dissociationssyndrom" jag (med inspiration från astrologen Charles Carter) drivit på den här bloggen, skulle också kunna läsas som den dualism som man inte kommer ifrån. Människan har två led, ett högre andligt och ett lägre biologiskt. Det högre är inte en funktion av en biologisk kropp med tillräcklig komplexitet.

Kim Peek - Rainman - tänkte ju faktiskt bättre än vanligt folk fast han saknade höger hjärnhalva! Och där sägs ju känslorna sitta. Likväl förmådde Kim Peek visa både humor och empati. Hans öde var som att ge fingret åt bärande delar i västerlandets verklighetsbeskrivning.

Molnets ande - det var mer intensivt än så. För det inre ögat som här var momentant aktiverad även med de yttre ögonen öppna "dubbelexponerades" ett ålderdomligt motiv där ett kerubliknande ansikte blåser fram västanvinden. Jag skönjde ett oerhört fult (demoniskt) knubbigt litet ansikte i detta moln som på något sätt motsvarade en renässanskerub. Det var naturligtvis något drömlikt mellanläge där omedvetet information och "verkligheten" samverkade - sådant som kan uppstå när man hittar en meditativ stillhet och är vaken och ändå har tillgång till den drömnivå man annars bara upplever i sömnen.

Anonym sa...

Tack för ytterligare information, få se om det kan bli något av det... Jag tycks nyligen ha fått en injektion av inspiration - skrev min tredje dikt på ett par dar nyss... annars går det ofta månader emellan... :-)

Seaward sa...

Pröva om transiterande Mars i 90° till din Vågascendent (och passage genom 10e publika huset) kan ha någon koppling till inspiration.

Anonym sa...

Vare sig det var Mars förtjänst eller inte så lyckades jag få till någon sorts dikt. Oformlig och fluffig som ett moln :-)
http://www.poeter.se/Las+Text?textId=1666987