Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 oktober 2013

Axiologi, Jungfrun & vinstjakten



Sumeriska kilskriftstecken

hemsidan för filosofiska institutionens vid Lunds universitet kan man läsa:
"Praktisk filosofi kan definieras som studiet av filosofiska grundvalar för "praktiskt tänkande", med speciell tonvikt lagd på värderingar, livshållningar och handlingsnormer."  

En av den praktiska filosofins underdiscipliner är axiologi, studiet av VÄRDE. Ordet kommer från grekiskans axia och logos, värde och rationalitet. Med det ordet lades ännu en pusselbit i ett pussel som nu vem som helst kan se vad det föreställer. Det är uppenbart att det grekiska axia/värde ligger bakom svenskans ax, som i sädesax. Gamla Runebergs etymologi på nätet har den här informationen:



Återkommande läsare kommer att känna igen det mesta i följande sammanfattning av "värderande" Jungfrun och tecknets jakt på vinst. Till och med sädesaxet är en genialt vald symbol, även om det tog bloggaren sin lilla tid att upptäcka t.o.m. den semantiska innebörden i Jungfruns moderna "ideogram". Vilken resa Jungfruns tecken gjort från de gamla sumererna och till nutid! 

Bisarr new age-version av Jungfrun.
Hon har tappat sitt "värde" eller "vinst",
axet är kvar i ena handen men den andra
saknar sädeskärven (förmerandet/vinsten).
Vidare tycks benen gjorda av hopnitad
plåt. Är dagens Jungfru en effektiviserad
robot eller cyborg? En del tyder på
att IT-fascismen delvis drivs från
detta praktiska faktatecken...


Från babyloniska kilskriftstavlor har samtliga zodiaktecken utom Skytten ("PA") kunnat översättas. Med tanke på att Oxen kallades "MÚL-MÚL" och ser misstänkt likt vårt "mule", logogrammet (i vänster kolumn här ovan) är detsamma som dagens astrologiska symbol för Oxen och tecknet styr människans ansikte och mule eller mun, kanske man vågar föreslå att Skyttens "PA" är precis samma "pappa" som i Kina "BA" - barnets första försök att forma ljud resulterat i de universellt förekommande "mamma och pappa". Det viktiga här är att indisk tradition placerar faderskap under Jupiter, härskaren till PA Skytten. 

I latinsk tradition har vi indiska Jupiter, Guru, i formen av kyrkans andliga ledare påven eller Papa! Tanken ses uppenbarligen redan hos de gamla sumererna, anfäder till de första astrologerna. (Astrologin i modern mening härrör inte från sumererna utan från akkaderna en folkgrupp med en semitisk språktyp som under det första årtusendet fvt bildade de assyriska och babyloniska rikena.)

Jungfruns tecken ("ABSIN") var ursprungligen (plog-)Fåran och tecknets innebörd ska således sökas inom jordbruket eller i jordbrukarens tankevärld. Av mina första tre böcker i västastrologin, översikten "A Time For Astrologi" av journalisten Jess Stearn, "The Principles of Astrology" av brittiska mästerastrologen Charles Carter och "Astrologi i praktiken", en svensk översättning av en italiensk kaffebordsbok med fina färgbilder, var det bara den sistnämnda som förklarade zodiaktecknen i termer av årstidssymbolik, och så särskilt jordbrukaråret. 

Sådant material visar sig vilseledande eller ahistoriskt om man går tillbaka till tvåflodslandet där olika grödor odlades och skördades vid olika tidpunkter under året. Zodiaken användes inte som en kalender för när man skulle så och skörda för detta hade de här kulturerna en separat "sekulär" kalender. Västerlandets dikt får stå för den egna traditionen och visst stoff är uppenbara efterhandskonstruktioner. 

På den här bloggen har jag utgått från de få riktigt gamla tankar kring de sakrala tecknen som bevarats och "kreativt" sökt binda ihop dem. Det är således en andlig betraktelse över materialismens program som ges på bloggen. Därför kan med rätta de tre resurstecknen Oxen, Jungfrun och Stenbocken sägas styvmoderligt behandlade. Nog för Oxen och Jungfrun själva bidrar genom olika studier där de visar vad de föredrar. (Minns hur orala Oxen totalt dominerade i stickprovet på ett halvdussin människoätare!)


*****

Med hjälp av Fiskarnas tecken, vars tolfte hus representerar materiella förluster, var det t.ex. inte svårt att rekonstruera Jungfruns äldsta kärnbetydelse: tecknet, logiskt associerat med Jordelementet, symboliserar arbete som syftar till en rik skörd, eller det vinsttänkande som svenskarna fått anledning att börja ställa frågor kring efter högerns härjningar om omvandling av välfärdssamhällets tjänster till profitdrivet företagande.

När vinstmotivet etablerat sig i människan uppstår rädslan för förluster men om hönan eller ägget kom först är en futil fråga. Jungfrun och "upplösningens" Fiskarna är för evig tid konstellerade som ett komplementärt par i zodiaken. Det går inte att förstå den ena utan den andra. Rädslan för att förlora den rika skörd man arbetar för leder till att i Jungfrun i praktiken blir ett rätt skyggande och inåtvänt tecken. 

Ingen har väl illustrerat det här bättre i Sverige än statsminister Reinfeldt vars aggressivt färgade Jungfruascendent med Mars har vidtagit antagoniserande steg för att hålla världen borta från Rosenbad. Verkligheten tedde sig nästan mytisk när någon räknade på Reinfeldts alla lagändringar som drog ner jalusierna mot omvärlden och ökade sekretessen: 69 lagändringar, exakt motsvarande symbolen för Reinfeldts soltecken Kräftan! 

Man kan notera att hans första högra hand, Sofia Arkelsten, var en formidabel felrekrytering, men att hans nuvarande kvinna Roberta Alenius har ett formidabelt buffelhoroskop - väl lämpat att mota bort medierna och skydda den sköra man som själv föredrar att kalla sig "stridshingst" och likväl inte har ett tydligt ord att säga om USA:s paranoida spioneri på viktiga världsledare! (SvD) Alenius delar sin chefs soltecken Kräftan och har likt honom Mars i Jungfrun - en förhöjd energi som syftar till att ploga upp fåror - linjer som skiljer höger från vänster, gör en del rika och andra fattiga!

Alenius som kommunikatör indikerar Jungfruns förmåga att splittra upp frågor och kritik ytterligare, trasa sönder grundfrågan för att därmed "definiera om" problemet och på det sättet undvika "angreppet mot den egna jorden". Jungfrun är inte ensam om det, alla typiskt merkuriska människor uppvisar den här hala tendensen - tänk bara lagvrängare (jurister)!

Men det är Jungfrun som är Fredrik Reinfeldts ledande tecken (ascendenten) och den beskriver i lika hög grad som protektionistiska och slutna Kräftan en önskan om att få bli lämnad i fred med sitt, en rent asocial tendens och en tydlig ovilja att dela med sig. De verkligt snåla människor jag mött har alla haft dominanta inslag i Jungfrun (bl.a. två Sol-Jungfrur som arbetsgivare). När sedan skattehatarpartiet Nya Moderaterna också visade sig ha Jungfrun stigande i öster, då började tecknets innersta väsen klarna. 

AXIA, värde - Jungfruns kritiska och materiellt orienterade intellekt gör dem till perfekta värderare - de ser var vinsten står att finna. Kanske auktionsförrättare är perfekta uttryck för denna symbol? Jungfrun som manipulerar alltmer sjövilda budgivare så att buden trissas upp. Auktionsförrättarens blixtsnabba rabblande av siffror stämmer perfekt med den merkuriska och snabbt registrerande Jungfrun.

Givet jakten på mervärde är det inte konstigt att indisk astrologi placerar "fiendskap" under Jungfruns sjätte huset, en mycket mer logisk placering än västastrologin som knuffar in både betydelserna "älskad äktenskapspartner" och "fienden" i sjunde huset. 

Någon kanske vill åberopa "den tunna linjen mellan kärlek och hat" men den linjen ska dras MELLAN sjunde och sjätte huset eller Vågen och Jungfrun och ingen annanstans! Jungfrun kan vara det mest asociala tecknet och Vågen möjligen det mest sociala. Jungfrun "är" åkerbrukaren, ensam med sitt arbete hela dagen - och trivs med det. Främlingar på hans fält tolkas omedelbart som skadedjur eller inkräktare som hotar hans vinst och det är också därför bloggens studium av främlingsfientliga politiker givit en signifikant topp på Jungfrun och Kräftan - två tecken som på lite olika sätt båda beskriver en "om sig och kring sig" grundattityd. 

Kräftan är mer instinktiv självbevarelsedrift - härskaren Månen i Vatten är väldigt instinktiv. Men Jungfrun behärskas av Merkurius och blir vid kontakt med jorden ett praktiskt intellekt. Jungfruns självtjänande är "smart" och förutseende. Bonden sår utsädet i jorden utifrån kunskapen om att denna enda handling som ger att ge mångdubbelt tillbaka.

*****

Att bonden sedan avkrävs tionde från staten - kontrollören Stenbocken - är som vi vet inte alls populärt bland folk som röstar på moderaterna. Stickprovet på 107 moderata politiker på lokal och riksnivå resulterade dock inte i någon överbetoning av Jungfrun, fast denna skulle kunna knytas till småföretagande i sin flit och sin motivation i den hägrande vinsten. I det utvidgade testet med 188 moderater återkom från pilotstudien ett sinnelag (Månen) i sitt fallna tillstånd i Skorpionen. 

Det här är en grupp som sammantaget kämpar mot döden! Även Skorpionen är känd för sin bristande generositet TILLS den känner att den säkrat sitt liv. I många fall är emellertid otryggheten kronisk (psyket är dock "fallet") och i de här fallen uppstår den fulaste sortens närighet i den vegetativa Vattensjälen. "Tillväxt" (mer profit, bättre kvartalssiffror) blir ett självändamål och Skorpionen visar sig nu som en korrupt människa, ett haveri som glömt bort att människan inte är menad bara att slava bort sina liv. 

Att dessa 188 moderater företrädesvis föds under Solen i Väduren indikerar att partiets ståndpunkt och ideologi i någon mening är ett barn bland människor, ett litet naturligen egocentriskt barn. Månen i dödens tecken och Solen i pånyttfödelsens tecken skulle nästan kunna tyda på att den del av Sveriges befolkning som röstar på en programmatisk själviskhet är själar som dött en ond och kanske bråd död och snabbt reinkarnerar till Jorden för att de inte hann utveckla sin egokärna ordentligt i föregående liv. 

Den som har ett moget ego går vidare i sin mänskliga utveckling och funderar på egots relation till andra människor (Väduren motsatta princip Vågen) och DÅ föds tanken om social jämlikhet och viljan att skapa ett gemensamt välfärdssamhälle. Moderaterna utmärks alltså av att både Måne och Sol (hela den typiska moderatens livslinje) går i en sociopatisk krigares tecken - både Sol och Måne baseras på illgärningsmannen Mars, en omoralisk och självisk influens! Det var verkligen ett bedrövligt fynd att se splittraren Mars som den djupaste kraften bland det här segmentet av svenskar. 

Sanningen är dock att Sverigehoroskopet har just Mars som disponent över den jagiska svenska folksjälen, Månen ägs av Mars i Oxen så att jagiskheten tydligast märkt i Oxens frågeställningar: pengar och äganderätt. På goda grunder kan man tala om ett folk som stannat på ett litet barns orala stadium: det är helt besatt av att stoppa in saker i sina munnar. Inte konstigt att kultur och konst bespottas av folket i stort. 

Om socialdemokratin såg till att låsa befolkningen på denna abnormt låga medvetandenivå trots att landet hade årtionden av goda år, förvånar det inte att Nya Moderaterna ter sig som sådana drägg. Grunden lades av ett annat parti som svek uppdraget att fostra befolkningen. Allt stannade av vid en "kostcirkel" och en Socialstyrelse som anbeföll visst matintag, och på senare år en pervers sammansmetning av myndigheter och Läkemedelsindustrin där korkade påbud om allmän vaccination försvaras av annars smarta ledarskribenten och socialdemokraten Eva Franchell, som därmed påminner om att rashygienskt tänkande i hög grad var en socialdemokratisk hållning för inte så länge sedan. 

Förtäckt rasism låg också bakom Stockholmssossarnas Omar-skandal. På ytan såg det ut som om Veronica Palm (s) pratade om att man måste välja sekulärt eller religiöst - svenskt eller muslimskt - men det var naturligtvis Stenbocken inom henne - hackordningens tecken som utgör själva basen för att Jungfrun - trälen eller arbetaren - anammat samma VÄRDERANDE syn som sin herre och slavdrivare Stenbocken. När Stenbocken stångat sönder alla opposition och nått bergets och maktens topp, kan vinnaren skriva om historien eller deklarera att mörker är ljus och ljus är mörker.

Indierna lät sig inte luras: Saturnus är inte den högsta instansen utan den lägsta i den andliga världen. Överfört på samhället blir Saturnus arbetarklassen och Jungfrun, med dess jakt på värde eller vinst, ännu lägre - de är varje samhällsordnings Fiende, den osolidariska gruppen som inte vill ställa upp.

Jag har flyttat några gånger mellan 20 och 30. Den enda vän som hade "förhinder" varenda gång var född med Solen i Jungfrun... När jag hjälpte en annan bekant med hans flytt, hade sagde unge man återigen "förhinder"... Den "förhindrade" har också Månen i Kräftan, ett annat tecken som inte utsträcker sin solidaritet värst långt. Jämför Reinfeldts Sol-Kräfta med Jungfruascendent och hans vedervärdiga nonchalans i DN-intervjun där han tyckte att människor som ramlar utanför hans insnålade skyddsnät "väl" får ta hjälp av anhöriga eller andra...

Merkur var handelsmännens patron och om vinstmotivet ligger under Jungfrun snarare än merkuriska Lufttecknet Tvillingarna har vi förklaringen till att handelsmän alltid hållits för att vara samhällets lägsta sort. Utom i Sverige, där den näriga och trångsynta människan fått sina femton minuter i rampljuset och Svenskt Näringsliv sökt förklena människans storhet och bredd genom att förklara högskoleämnet filosofi för värdelöst eller olönsamt. Vindarna har nu vänt en aning och jag har sett inlägg i samhällsdebatten som förordar ett närmare samarbete mellan näringsliv och humaniora. 

Men en gång tjuv alltid tjuv. Där en enskild människa kan komma på bättre tankar och byta liv (till och med trots sänkande indikationer i ett horoskop, tänka sig!), är zodiakens principer eviga. Jungfrun är evigt olyckans och fiendskapens symbol, just för att den söker stycka upp marken och utan hänsyn till helheten propsa på sitt. I verkligheten - den verkliga verkligheten - finns inget sådant som "ditt" eller "mitt".

Så länge Jungfrun arbetar med sitt åkerfält är symbolen neutral. Det är sedan, efter arbetet - det arbete som är det enda Nya Moderaterna verkar känna till av det oerhört rika livet - som ett enskild horoskop visar om individen har potential att sätta denna arbetsinsats i ett större perspektiv, ett samhällsperspektiv, ett filosofiskt eller andligt perspektiv. Många horoskop når inte hela vägen. Men reinkarnationerna fortsätter passera själens inre öga...



*****

Varför återvänder bloggaren så ofta till Jungfruns symbol? 

Visserligen har landets mäktigaste person, statsministern, Jungfrun som sin viktigaste symbol, och dessutom den absolut mest vanartiga versionen. Om Mars och Saturnus är naturliga illgörare ur det perspektivet att alla människor (nästan) längtar efter ett behagligt och komfortabelt liv, står Saturnus på Jungfruascendentens sida. Trälen lider av stockholmssyndromet och identifierar sig med sin härskare och arbetsgivare Saturnus/Stenbocken. Stenbocken hamnar i "den goda lyckans" femte hus när trälens eller det ständiga arbetandets tecken Jungfrun stiger i öster. 

Stenbocken står för materiell kontroll så Jungfruns vinstmotiv stämmer väl. Notera också Kräftan som Jungfruascendentens ideal (11e huset). Kräftan är obeständig och flyktig, förbränner näring och magen ropar snart på mer. Jungfrun får jobba och jobba och jobba - hon har satt sitt synfält enbart till den materiella förbränningsprocessen. Nutritionister gör naturligtvis ett gott jobb - undernärda människor med tandröta mår sällan särskilt bra...

Men undertecknad inser att det inte räcker med att anföra Reinfeldts horoskop, det måste finnas något i den egna "ledningsdragningen" som bidrar, om de nu inte är så att Jungfruns tecken ropat från himmelen efter att få bli befriad från västerlandets falska syn på zodiaken som tolv tecken som alla är "jättebra". Det är en förskolenbanal syn på det är gamla insiktsfulla schemat!

Och jag en förklaring till bloggarens "mission" nämnts en gång tidigare. Ett år när formalieprincipens Saturnus passerar Skytten och ägs av filosofins Jupiter och Jupiter står i dödens Skorpion, då kommer gammal formalism att stryka på foten! Skorpionens dödssting tycks tyda på en vilja att först rensa bort det fallfärdiga före det goda kan introduceras!

Se bloggen som en som rensar ogräs från ett övervuxet område så att den ursprungliga marken åter kan beses. Saturnus är mannen med lien som både kan användas för att röja upp mark och för att skörda. 

(Jupiter ägs av en "verksamt ond" Mars i bloggarens horoskop, men denna onda krigare rättfärdigas av att Mars befinner sig i ett "andligt plikthus", ett dharma-hus, och för säkerhets skull "bränner" Solen bort Mars och tar över själv. Ska det göras, ska det göras med besked!)

Den prominenta Saturnus, Liemannen,
representerar här Guds tempel vars uttryck
är högre bildning, religion och filosofi.

I indisk astrologi har Saturnus tre uppenbara uppdrag, motsvarade dess tre indiska aspekter, från sin position i den sanna filosofins tecken. Först och främst opponerar den Tvillingarna för att locka den enkla logiken och kommunikationen att greppa ett större fält än den normalt rätt pladdriga Tvillingarnas "dagturer". Skytten är den "långväga resenären" och har därför mycket att ge Tvillingarna, som kommunikatören i sin tur kan förmedla vidare till den som inte ens orkar lyfta ändan och bege sig ut på en dagtur! Medier och mediekonsumenter...

Saturnus kastar också två kontrollerande aspekter och där handlar det inte om att via opposition driva fram något högre uttryck eller syntes från antitesen - i bloggarens fall Tvillingarna. Saturnus kastar sin organisatoriska och formaliserande blick mot det tredje huset räknat från Skytten som det första. Är det, med en blick på kartan här ovan, underligt att bloggaren läst teologi på universitetet? Den här kartans tydlighet undgick honom totalt vid den tiden pga. plottrigheten i den västerländska astrologin.

Och via sin långa 270-gradersaspekt söker Saturnus reglera de ärenden som ligger tio tecken och hus bortom sig. I bloggarens fall är det således Jungfrun i fjärde huset för privatism och "post-politisk" indifferens - upptagenheten av det lilla livet - som Saturnus riktar sig mot. 


I någon utsträckning har bloggaren således blivit kidnappad av sitt eget horoskops indikationer och agerar polis/Saturnus i förhållande till den av zodiakens tolv instinkter som här kombinerar egennytta med fjärde husets tendens att stänga dörrarna till egna hemmet och inte vilja bry sig om samhället. Se bara det giriga Drakhuvudet i fjärde huset som måste hållas kort! Det fanns en girig och hebegärlig grundton i familjehemmet via fadern, försäljningschefen!

Jungfrun i Kräftans hus för hemmets inre välstånd som föremål för Saturnus stränga blick blir händelsevis raka motbilden till Fredrik Reinfeldts dominanta Jungfru OCH Kräfta vilka illustrerar honom själv och hans politisk-ideologiska ideal! Rätt komplex astrologi men det är uppenbart att den mannen står för hela andra värderingar än bloggaren.


Har man nu bloggarens Tvillingascendent innebär det också att Saturnus är en direkt opponent till det egna och pratiga jaget. Som Kronos eller tidens gång söker Saturnus driva fram en högre och vidare medvetenhet (eller en större formell medvetenhet). Saturnus är nu inte läraren Guru (Jupiter) men i Skytten blir ju Läraren indirekt den som förfogar över formalisten Saturnus. Bakom bloggens studier i formalia (alla dessa tusentals genomtröskade horoskop) döljer sig alltså Guru/Jupiter.

Bloggarens naturligt goda Jupiter är emellertid verksamt ond, och vare sig Jupiter signifierar religion eller stor förmögenhet/lätta pengar via spekulation, sägs en verksamt ond Jupiter antingen skada individen i hans strävanden eller bli hans egna skadliga strävanden. Är det då en falsk filosofi som presenteras? Är bloggaren rent av en ond person?

Nja... Bloggarens Jupiter ligger i Fiendens sjätte hus, så det är inte ens hans egen religion eller förmögenhet som är verksamt ond utan hans fiendes! 

Högermänniskornas, de själviska människorna som avvisar det goda samhället. Den verksamt onda Jupiter representerar också Svenska kyrkan hos vilken han sökt jobb flera gånger som bl.a. informatör med hänvisning till sin religionshistoriska kandidatexamen och tidigare arbete med språk/kommunikation, utan att ens passera första gallringen. 

Konventionell religion, vilket Göran Hägglund och KD så tydligt visat genom att sälja ut folkhälsan till näringslivet, har gjort gemensam sak med Djävulen eller Storfinansen och på demonernas och andarnas nivå vet de i princip helt sekulära elementen i kyrkan att undertecknad är mer "kyrka" än de själva. Det har säkert läckt igenom i ansökningshandlingarnas text för den som inte tror andevärlden och de köttsliga människornas verklighet genomtränger varandra.

Det är således falsk eller ond religion och filosofi - fiendens Jupiter - som bloggaren tar på sig att formalisera via Saturnus. Bloggaren är dock Tvilling som ascendenttecken, en förmedlare av egen eller andra information, men därtill en kritisk granskare. Detta förklarar bloggens raljerande utfall mot moderaterna, partiet vars ascendent och två komfortsökande planeter i första huset illustrerar en extremt liten människas världsbild.

Nya Moderaternas Venus i första huset är visserligen en verksam välgörare men planeten är skadad av sitt "fall" och dess "feta pengars" Jupiter är en uttrycklig illgörare - likt blogarens Jupiter - men i partihoroskopets första hus avslöjar den att moderaterna är omoraliska hycklare som alla jagar det "stora klippet". 

Precis som partiledaren Reinfeldts verksamt onda Mars i första huset är partiet själv en kanal för mänsklighetens dräggigaste tendens: viljan att bli rik utan att jobba för det. Jungfrun, arbetaren, är således en extremt hycklande typ av Jungfru i fallet Nya Moderaterna. Därav den särdeles falska tonen när deras reklammän spottar ur sig trams om att det skulle vara ett arbetarparti. Jupiter i första huset visar det vem som helst som verkligen observerar kan se: att partiet är Storfinansens skyltfönster.

Hade det inte varit för att bloggen föddes och verkat under de onda åren med Moderaterna vid makten hade kanske Jungfruns urbild aldrig aktiverats så som den nu gjort i dessa astrologiska undersökningar!

Om någon alltjämt misstänker bloggaren för att sprida "ond" filosofi eller religion (Jupiter) gå då till den mest centrala planeten, den redan nämnda eldkällan Solen. Bloggarens Sol (andliga identitet) är visserligen "fallen" i den sociala rättvisans tecken Vågen, men det är kanske Solens upptäckt att den inte är ensam i världen (som den solipsistiska Solen i Väduren kan uppleva saken). Solens "fall" är i själva verket den sociala instinktens uppvaknande. Solen är därtill placerad i den goda lyckans femte hus, Solens eget naturliga hus. Jag behöver inte ens slå på egen trumma, himlarna gör det så bra!

Bloggen började som ett försök att utvärdera den sideriska zodiaken men efter ett år började en annan inriktning visa sig - en önskan att sätta zodiaken i förbindelse med den allt mer uppenbart urartade svenska egopolitiken. Blogginnehållet är nu ett bättre uttryck för femte huset än under det första året då Saturnus dominerade. Inläggen skrivs nu allt oftare från det femte lek- och kreativitetshuset.

Indisk astrologi sätter tydligen hellre Politikern i femte än i tionde huset och det finns en poäng med det. Saturnus representerar visserligen både Struktur och Världslig makt, men Politikern är en typiskt solär gestalt, en distinkt individ och den ännu inte individuerade folkmassans eller Månens naturliga ledare. Sol och Måne går också sida vid sida i zodiaken via sina singulära härskarskap över Lejonet och Kräftan. Solen skiner och Månen absorberar. 

Om det är envägskommunikation eller skapande dialog avgörs på individnivå av Ljusens placering i personhoroskopet. Indisk astrologi har så mycket färre aspekter än västastrologin att kontakter mellan överhet och gräsrot inte är lika vanliga, men till soli-lunära aspekter tillkommer förstås andra typer av yoga - de kan t.ex. förbindas som i Reinfeldts fall: att ledarskapets Sol verkar från den dimmiga folkliga nivåns månnivå. Då får man en vek ledare som imiterar alla och envar - Obamas slipsknut bara några dagar efter deras möte - och fejkar sin individualitet. 

En stark Sol och obskyr Måne i ett personhoroskop kan å andra sidan tyda på en "driven" typ som inte lyssnar på andra eller reflekterar särskilt väl... Kommer en sådan i kontakt med överheten (Solen) är det väl antingen för att han/hon själv är en värdelös myndighetsperson eller en gräsrot som råkar i klammeri med lagen.

Inga kommentarer: