Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 31 oktober 2013

Boendefolket - förgänglighetens förverkligare!


Jag har via två krönikor (först den här och sen en något äldre) upptäckt DN-skribenten Niklas Wahllöf, lagom radikal från sin trygga utsiktspunkt i ett robust stenhus i Stockholms innerstad. Men att där bor en liten revolutionär som söker krypa ur borgerskapets begränsande skal, det verkar helt klart av krönikan med den sensationellt explicita rubriken:

"Man frågar sig om det är värt att vara bankens livslånga gisslan för ett litet bo."

Att den artikeln från september fick exakt NOLL kommentarer från Stockholmstidningens läsare förvånar inte. Ingen gitte väl läsa den utmärkta texten eftersom redan rubriken ertappade dem i deras livslögn och pseudosträvan!

Var det bristen på läsarfeedback som driver honom att introducera en underberättelse om mängden "gilla-klick" i sin färska krönika? Med en lika lång och förklarande rubrik - "Vi är inte pavlovska hundar som dreglar vid varje pling" - är det väl fara värt att han kammar hem noll läsarkommentarer (gillanden) även den här gången! Även nu har den förfallna svensson anledning att känna sig utpekad att oreflekterat ha torskat på samtidens diktat!

Jag var bara tvungen att göra horoskopet för den här "impopulära sanninngssägaren". Kanske för att jag känner igen mig i det här lilla bloggprojektet som nu närmar sig vägs ände efter att snart sagt alla dagstidningar på nätet (samtliga högersympatiserande men med AB som en schizoid hybrid) monterat bort bloggosfärkopplingen från sina sidor inför valet 2014.

Expressen redan för flera år sedan, sedan förra året till stora delar DN, från i år GP, AB och till stora delar SvD. Och helt nyligen Sveriges Radios sajt - smaka på den: det som borde vara folkets radio eftersom den drivs med våra skattemedel stängde dörren mot folkets bloggar! Då vet vi att vi har en statliga tv- och radio som går i regeringen Reinfeldts ledband eller dem som har något att vinna på att hålla dem kvar vid makten.

Nu gäller det för Storfinansen att inte låta "vänsteråsikter" eller ens filosofiskt motiverad kritik mot högermentaliteten slinka ut till allmänheten - allra minst genom högerns egna propagandaorgan!

Jag håller helt med Wahllöf, som egentligen säger att han deppar över bristen på uppskattning för sina skriverier: det har varit blotta utsikten att någon sovande borgerlig läsaren skulle halka in på den här bloggen via sitt tidningsläsande som varit en liten motivation. Det, och fröjden att upptäcka hur väl vissa astrologiska teser håller streck var gång någon ny skandalös högermänniska öppnar munnen eller avslöjas i sin korruption.

Det här sättet att undersöka zodiaken har tyvärr lett till att några tecken visat sina värsta sidor. Eller? Om redan antiken såg Jungfruns privatism och antisociala läggning som roten till fiendskap och en olycka, har då inte bloggen lyckats belägga detta bortom allt rimligt tvivel? Det himmelska tecknet - om det har grepp om individen - driver uppenbarligen fram både ett flängande efter vinst och en träls mentalitet.

Jag frågade en bekant jag sällan ser numera vad han gjort på sistone. Många människor väljer då ut någon mer intressant milstolpe, om de varit med om någon, men den här mannen, född då Jungfrun steg i öster, svarade bara "jobba jobba jobba". Trälen talade! Och ändå är han mellanchef i någon IT-organisation med femtiotusen i månadslön och han flänger hit och dit i IT-fascismens tjänst - den vi ser mer och mer av för varje nytt avslöjande om USA-spionaget på övriga världen. Det är en gigantisk industri där ute, den onda versionen av Merkurius och i full karriär.

Wahllöfs sarkasmer över konsumtionssamhället i en borgerlig tidning som DN får mig att tänka på Andreas Cervenkas spydiga analyser av bankvärlden och ekonomin, och minsann, är det inte Martyren eller Sanningsvittnets tecken Fiskarna som spelar en dominant roll hos dem båda! Det kallas visst "visselblåsare" numera eftersom ordet martyr kanske luktar för mycket islam. Sekulära människor lider ju av en så vansinnig oförmåga att handskas med sanningen att de gör vad som helst för att inrätta sin värld så att den känns behaglig för dem själva.


Sol och Måne i upplösningens och sorgens element Vatten

Sinnelagshoroskopet med Månen som ersättare för en okänd ascendent ger här ett fenomenalt tydligt besked. Om sanningsvittnets Fiskarna "stiger i öster", tecknet som befriar sig från alla världsliga band, måste per definition också den sociala ordningen offras.

Vattumannen flyttar därmed in i "förlustens" (eller den frivilliga uppoffringens) tolfte hus. Det är just offret av konventionellt slaveri under Mammon för en patetiskt dyr innerstadslägenhet Wahllöfs tidigare krönika handlade om. Tidigare har också rock- och numera allmänjournalisten Andres Lokko gnällt om omöjliga boendekostnader bortifrån London.

Hör vi här tidiga varningssignaler från tidigare välbärgade svenskar med åtråvärda jobb inom medierna att regeringen Reinfeldts politik nu håller på att skapa trashankar även av medelklassen?

De omedvetna normala svenskarna gick rakt in i den Rike Mannens fälla vid valet 2006, och om Fredrik Reinfeldt nu är en förbrukad och genomskådad nickedocka i dolda bidragsgivares tjänst ligger Storfinansen alltid ett steg före. Stefan Löfven har redan granskats av Bilderberggruppen och befunnits ett nytt och lydigt redskap som tar över vid maktskiftet 2014. Så mycket för västerlandets så kallade folkvälde eller demokrati.

Se även: Bortom demokratin - Bilderbergkapitalisterna

(Tänk, juni 2013, det var tider det! Då kunde man fortfarande länka till SvD/Näringsliv och via den unga nätdemokratin bli sedd för sitt mothugg! Nu har Schibsted/SvD tänkt om. Inga glimtar bjuds längre läsarna av vad landets bloggare säger om dagsnyheterna!

Schibsted-ägda pöbeltidningen Aftonbladet har t.o.m. gått längre. Där har man även retroaktivt rensat gamla artiklar på de bloggare som vid tiden kommenterade artiklarna. Det beteendet är Orwells "1984" upp i dagen där lydiga lakejer skriver om historieböckerna varje gång Överheten ändrar policy. Det var ju det Nya Moderaterna försökte med sin partihistoria - Aftonbladet gör det och ändrar i efterhand sina tidningssidor!)


*****

För att ägna Wahllöfs horoskop åtminstone några ord är det uppenbart att Vattenelementet är oerhört viktigt här, det är Förgänglighetens element som talar i skribentens ämnesval.

I septemberkrönikan botrygghetens sammanbrott (se hans olycksplanet Mars fallen i den trygga bostadens Kräfta) och i satiren över smartfånarna är underberättelsen egentligen hans egen historia om att känna förgängligheten skvalpa mot ytterdörrarna - inte ens en förbannad moderat stockholmare gitte kommentera hans mödosamt hopsatta text!

Nå, sådan är den moderna själviska människan. Alla är narcissister i kraft av den privatistiska livsstilen, födda i soluppgången (som ger ett enormt fett ego) eller ej. T.o.m. folk jag trodde var mina vänner visar prov på den nya ointresserade egoismen. Jag kan skriva ett (tycker jag) intressant mejl på en hel A4 och snabbt täcka tre olika spännande ämnen. Tillbaka kommer, om alls något, en one-liner eller högst två-tre lakoniska meningar om någon av punkterna. Idag är alla narcissister och får de inte själva initiera en monolog är de inte intresserade.

Samhället har de facto redan fallit söner i små isolerade celler av konsumtionsrobotar. Precis som Närighetslivet vill ha det. Mänskligheten är död i Europa och nu väntar bara inbördeskrigen i länderna när klyftan mellan fattiga och rika - skapade av högerpolitik - vuxit sig lite tydligare.

Tillägg. Vad om inläggets rubrik? Var den inte lika ogenomträngligt mystifierande som Wahllöf väljer övertydlighet för sina skriverier i DN? (Kanske har DN en inkompetens rubriksättare...)

Jo, jag glömde att utveckla rubriken tillräckligt, om hur den bofasta människan - vi kan kalla henne Kräftan - älskar att bygga att stadigt hus som ska stå emot den stora stygga vargens pustande. Boendefolket vill känna sig trygga. Men som astrologins skapare redan visste är det den som söker trygghet som driver på det overkliga och förgängliga drama där allt ändå faller sönder! Som Platon sade om människor som inte förmår tänka ovanför Månens nivå: de lever i en process som strävar efter genuin Existens, men ändå lyckas de aldrig ta sig ur denna förgänglighetens vattenström som bara syftar till "oupphörligt vardande" utan att någonsin kunna höja sig upp till genuint VARA.

Ja, detta är filsofoiska termer så det är ingen risk att en borgare av moderat övertygelse förstår ett ord av det här. Under Vattenytan - likt Fredrik Reinfeldts och Stefans Löfvens delade Sol i Månens Kräfta, krävs det sekundära och hjälpande krafter för att förstå hur overklig denna näriga strävan är.

Uppenbarligen har Niklas Wahllöf fått kläm på problematiken med det förfallna, vegetativa livet och det skulle jag vilja förklara med att Månen kommit i kontakt med Vattenelementets öppning mot en högre sanning. Trots den "dissociativa" kopplingen mellan Månen och dess ägare, filosofiska Jupiter, är det helt klart att det kommer material från den högre Luften ner till Vattenelementet och att journalistens psyke på något sätt förmår ta emot det.

Jag har tidigare pekat på läkaren Arthur Guirdhams begåvade tes om sinnessjukdom: galen är den människa som likt Fredrik Reinfeldt fruktar visioner! Friska människor är de som kan bejaka både visioner och inre röster! Anden kommer nämligen via Luftelementet och om då en sublunär varelse, ett biologiskt kreatur kan stävja sin instinkt mot att räddhågset sluta sig, då kan andens röst penetrera de lägre förståndsgåvorna och individen förstår plötsligt saker hon inte förstod tidigare! Ett litet mirakel, denna sällsamma "aha-upplevelse".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trygghet är det farligaste som finns. Krishna !

Seaward sa...

Titta! EN kommentar, mer än DN:s avlönade författare! :-)

Eller, apropå huvudtemat. I det bannlysta Thomasevangeliet sade Jesus (fritt ur minnet):

"Livet är en bro. Gå över. Bli inte stående."

Bli inte en av Boendefolket, bli en av det fria Vandrarfolket.

Anonym sa...

Sorry, på sin senaste text har Wahllöf just nu fått hela tre kommentarer! Trots mitt lilla bidrag ligger du fortfarande under, för din egen kan väl inte räknas...:-) Den (hittills) tredje var bäst, tycker jag.

Själv är jag så glaad att jag inte har fb twitter eller instagram. Herregud vad med tid man måste spara på att inte vara smart fånes slav! Det ger en tid över att läsa inläggen här t ex :-)
S

Seaward sa...

Att prata nallar är förstås inte tillnärmelsevis lika provocerande som stadsbons fixering vid sitt statusboende - en f.d. datorkollega inflyttad till Stockholm gjorde mig riktigt mörkrädd när han och sambo under 7-8 års tid flyttade runt som galningar och "vantrivdes" på adresser i stan som många skulle döda för.

I efterhand ser jag hur trivselfaktorn bara var en lögn. Det handlar om en genuin materialists offrade av år av lycka i hemmet bara för att manövrera sig till en så bra investering i boadressen som möjligt. Han har inte levt under alla dessa år, annat än genom sin ormliknande hjärna som ständigt skannar bostadsmarknadens annonser.

Han är också typen, har jag förstått, som köper föremål som han misstänker kommer att stiga i värde, och sedan kränger dem till ohemula priser. Lägsta sortens mentalitet - sådana som Svenskt Närighetsliv restlöst består av.

Nej, människoblivandet är satt på undantag i det här landet. Det här är numera ingen plats eller kultur att önska sin fiende att födas till.