Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 oktober 2013

Gentlemen läser inte varandras brev


Vad har politikern Henry Stimson och Peter Sellers gemensamt?

"Gentlemen läser inte varandras brev." Så sade den amerikanska politikern Henry Stimson och stängde USA:s krypteringsbyrå (SvD)

Uttalandet är så slående ur mental hälsosynpunkt att jag var tvungen att slå upp denne Stimson. Noterar omedelbart hur lik komikern Peter Sellers han var. Jag har f.ö. en manlig släkting född med Solen i Jungfrun som är skrämmande lik särskilt Stimson. Släktingen har Månen i Lejonet, vilket för övrigt är Sellers soltecken.

Och redan ordet "gentleman" avslöjar Stimson: Det är den "goda" varianten av Jungfruns tecken som producerar gentlemen och ladies. Inte sällan fabriceras dock myten om deras renhet och oskuld, som i fallet med Sol-Jungfrun Elisabet den första vars epitet "the Virgin Queen" naturligtvis var rökridåer. Kvinnan hade en glupande aptit på unga män i hennes hovstat.



Men Stimsons sentiment om att var och en har rätt till sin egen integritet i kommunikationsfrågor, sitt eget "space", kommer naturligtvis från den extrema tonvikten på Luft. Denna Luft leds likväl tillbaka till gentlemannen Jungfrun. Förutom Solen i Jungfrun "manövrerar" Merkurius i sitt negativa hemmaläge den merkuriska Månen i Tvillingarna och genom sitt negativa och fallna läge förfogar Venus (sociala relationer) över viktig verksamhet i förbindelsernas Vågen. 

Det är onekligen den negativa Venus som bas för olycksplaneten Mars i Vågen, som borde vara fylld av tillit till sin nästa, som det här kverulanta gurglandet som att inte smygläsa andras brev kommer. Jungfrun vill ju, som Sol-Jungfrun Greta Garbo sade, "bara bli lämnad ifred". Det är således inte ett genomädelt sentiment Stimson levererar, men det ligger ändå förunderligt rätt i tiden.

Att gamle Stimson grävts fram just nu beror delvis på att han och Edward Snowden båda har sinnelagets Måne i kommunikations- och skriftspråklighetens Jungfru och att Stimson också delar rättrådighetens och de rättvisa relationernas Vågen med Edward Snowden. 

Det är fascinerande att Stimson grävs upp ur historien just som världen har Rättsskiparen Saturnus på "upphöjd" passage genom rättvisans tecken Vågen - Justitia lever just nu som aldrig förr! Och det var just i Vågen Saturnus låg när Stimson föddes (tillsammans med "aktivisten" Mars).

Tala om att tidens flöde egentligen är en chimär. Bortom de tillfälliga yttringarna som degraderade människor lever för står alltid de eviga principerna still i himmelriket och reglerar världens gång.

Den porträttlikhet jag genast tyckte mig se med Peter Sellers var dock ett falsklarm. Det är egentligen ingenting som förbinder de båda herrarna astrologiskt, förutom - och detta är verkligen ett högintressant "men" - bådas födelse då FORMGIVAREN Saturnus stod i samma tecken! Men är detta verkligen möjligt, att "se" den allra innersta planetära influensen - själens form? Ja, om man antar att själens form är densamma som den människa vi ser i det yttre! 



Varningen att inte döma en bok bara utifrån omslaget är i allmänhet välgrundad, men under vissa tillfällen under loppet av ett dygn stiger Saturnus fram som det som definierar individen. I den brittiska komikerns fall är födelsetiden känd - soluppgång i Lejonet är perfekt för en så scenisk och dominant personlighet!

Men Lejonet i första ger Saturnus-Vågen i tredje och detta är inte ett framhävt hus, tvärtom, som ett kommunikationshus har det mycket gemensamt med Luftelementet: dess osynlighet (Merkurius bär en osynlighetsmössa på sig - osynligt kan tankar färdas). Stimsons Saturnusplacering är okänd.

Faktiskt, jag börjar backa t.o.m. om deras porträttlikhet och behåller fotomontaget upptill bara som "bevis" för att bloggen skrivs på ren inspiration, utan några föregående och i förhållande till inlägget "baksluga" planer. 

När något manifesteras vid ascendenten förpassas ett tecken alltid till det bakre rummet, "offrets" tolfte hus. Har man otur ligger där något olustigt som skapar just en "bakslug" natur. 

Se t.ex. den genuint oärliga men säkert i sin egen uppfattning taktiskt tänkande Reinfeldt. Han har sin rollspelshärskare (ascendenthärskare) Merkurius i tolfte huset! Är man elak skulle man kunna säga att han inte har en susning om vad han håller på med. Stridshingst! 

I andra fall verkar tolfte fungera bättre och är då verksam som en "tvättstuga" där vissa motiv renas om än inte elimineras ur själen. 

Inga kommentarer: