Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 oktober 2013

Ja se dessa drömmare...

Komikern Russell Brand, som börjat vakna upp till sitt bästa jag, uppmärksammades för Englands mest tänkvärda dödsruna över den hårda högerkvinnan Thatcher av Andres Lokko.

En anonym ledare i DN noterar Brands nästa logiska steg i en övergripande kritik över samtidens politikerklass, men producerar en bit in texten följande stycke som, faktiskt, är ren idioti. Det är intressant i en snålhetens och vinstjaktens era i väst att en ledarskribent tydligen inte har någon över sig som korrekturläser och korrigerar den felbara mänskliga tanken:
Västvärldens demokratier underkänns [av den idealistiska, framväxande motkulturen] eftersom de inte genererar egalitära utopier där alla människors hela själsliga potential tillåts blomma ut. Vad de däremot ger av rättssäkerhet, välfärd och skydd för yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter är tydligen irrelevant.

Exakt så här låter en moderat mellanchef inom telekom jag känner. Han tänker överhuvudtaget inte när han spår inlärda borgarfloskler i ilsket harmsen svada över samhällets underklass som har mage att protestera mot vampyrerna på samhällets mellan- och övervåning. 

Borgaren har så tunt på fötterna i omvärldsorientering och krav på sin egen koherens att det egentligen inte borde förvåna att även deras ledarskribenter låter lika skralt. Om det är skit där varifrån cheferna rekryteras, vad annat vänta sig? Ge skiten full exponering och löjet blir synligt för alla och envar.

Vad är det då för fel på tankegången i citatet från den namnlösa och sannolikt moderata ledarskribenten? Svaret är att den innehåller en logisk kullerbytta. Om en ny europé börjar växa fram i ur den förmultnande korrupta gamla européns stofthydda, en ny anda som efterfrågar det radikalt egalitära samhället, då är ledarens surmagade eftersläng helt "irrelevant". 

Ett samhälle som bygger på jämlikhet behöver inte ropa på "rättssäkerhet, välfärd" eller "skydd för yttrandefrihet" - alla dessa accidenser vidhäftar av nödvändighet det jämlika samhälle som bygger på gudinnan Justitia, händelsevis illustrerad på himmelen av Saturnus i Vågskålarnas tecken i detta nu när högern rasar hejdlöst i folkets ögon. 

Herregud, vad tror puckot att den idealistiska jämlikhetssträvaren bygger sin vision på? Benito Mussolinis [1] dyrkan av styrka och duglighet och den starkes rätt att trampa på andra och ta för sig?

Det här avgör saken. DN kommer jag aldrig att prenumerera på. Om inte ens den förmodat vassaste redaktionen klarar av att konstruera ett enkelt argument, vad har då tidningen för existensberättigande? Förutom att manipulera den loja borgaren att förbli i tanklös konsumism då?


____

Not 1.

På astrologiska grunder kan man hävda att fascisten Mussolinis ideologi ligger till grund för tankarna i Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket" - båda uttrycker samma mytiska socialdarwinism, dvs. en galen transkribering av enbart det brutala elementet i naturen - "djungelns lag" - till en rekommendation för samhällslivets upplägg. Det är högerns uppmaning till brutalitet som föder alla de avarter som den panikrädda ledarskribenten ropar på motmedel efter: rättsäkerhet. Vederbörande verkar inte ens förstå sammanhanget "orsak/verkan"...

Bloggen har tidigare upprepade gånger illustrerat hur illa det går när man sätter naturens protektionistiska (och helt instinktiva) mekanism i ledarskapet: samhället brutaliseras på grund av deras inre ängslan. Övervåld och jakt på mörka människor i tunnelbanan - den som är rädd saknar förmåga att se proportioner - bland annat. 

Sol-Kräftorna Mussolini och Reinfeldts illustrerar båda den här astrologiska principens värsta uttryck, och jag kan inte låta bli att uppleva en tydlig intellektuell avtrubbning på DN:s ledarsida sedan Sol-Kräftan Wolodarski tog över. Åtminstone reagerade jag inte på sånt här uppenbart språkligt nonsens tidigare. 

Kräftans beskyddarinstinkt blir till empati och fungerar väl om den hålls innesluten. Se t.ex. hur borgerskapet positionerat sig innanför borgmurarna (kräftans skyddande skal) och där praktiserar "klia mig på ryggen så kliar jag dig" - en slags maffiamentalitet som förr eller senare leder till att sjukdomen Cancer kollektivt breder ut sig. Under Reinfeldts styre kunde svenskarna för första gången se hur Folkhemmet korrumperades av samma inkrökta mentalitet där cancercellerna sågs växa i "den egna plånboken" - för det var där och bara dit Reinfeldts snäva "ideal" riktade sig.
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej bra skrivet. Får jag återpublicera din replik i NewsVoice.se? /red