Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 oktober 2013

Leila K och den mörka naturen

På morgonradion lite reklam för en ny bok om rapstjärnan Leila K i formen av en i och för sig intressant intervju med författaren. Hon gick från storhet till att bli ett av samhällets olycksbarn, hemlös och missbrukande och, tydligen, med åtskilliga psykiska problem i sitt aborterade försök - eller helt perfekta? - att som arab skippa sitt förflutna och anamma den sekulära västerländska framgångsmyten. 

I intervjun berörs ytligt vad som hänt om hon varit man och inte kvinna - den destruktiva och självförbrännande megalomanin beskrevs som typiskt manligt.

Faktum är att den enda mentalsjuka person jag känner där ohälsan kommer och går i skov, föddes lite senare hösten 1971 och i det här fallet har samtliga fyra tecken i dårskapens kvalitet Mörkret (Tamas guna) aktiverats genom ett storkort.

Samma oförmåga att korrekt tänka framåt ser man hos t.ex. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt - båda med samma storkors. Jag har tyckt mig uppfatta en extrem rigiditet och negativism hos människor med detta kors, vilket skulle kunna förklara det väl dolda hat mot fattiga och svaga som noteras i båda dessa moderaters skriftställeri. 

Båda avskyr det svenska välfärdssamhället som finns där som en human bakgrundsstrålning som tar hand om sina medborgare om de råkar i problem. Den som fallit så lågt i dårskapens kvalitet som Borg och Reinfeldt tycks inte kunna känna någon empati för de är själva vävda av den "materiella kvalitet" som man hittar i helvetet (på jorden och i de faktiska världar under den tröskel människohjärnan är skapad för att normalt förnimma.)

Nu är indisk astrologi dramatiserande och ett storkors innebär inte alls att alla blir stupida - en födelse med en "obesmittad" Sol i soluppgången skulle t.ex. ge en kärnfrisk ande som intelligens ser och förstår det mörka i livet.

Men vad händer då när man som Leila K, med tre aktiva "mörka" tecken, föds med Solen i manliga och storvulna Lejonet? Är storhetsvansinne och "manhaftigt" rockstjärnebeteende den enda utvägen?

Och vad om att hennes sinne (Månen) faktiskt är knutet till just samhällets olycksbarn, uteliggarna, tiggarna, de kroniska brottslingarna eller kroniskt sjuka? Vilken slitning: att ha Solen i dominanta Lejonet medan sinnet "attraheras" av utanförskap !!!




Placerar man Månen i Fiskarna som en sinnelagsascendent hamnar direkt "kungavärdigheten" som i Fiendens sjätte hus. Som sagt: vilka oförenliga motiv som driver den här människan. Inget sades öppet i radion om sinnessjukdom men jag tror man kan pröva tanken om schizofreni här. Personen Laila och fallit sönder i två stycken hon själv och sin gamla popfigur Leila. 

Om man påminner sig att Fiskarna är zodiakens final och tecknar renade själar som funnit "Vägen upp" men också fallande själar på "Vägen ned" är det inte svårt att via Månens disponent Jupiter, tillika tolfte huset för förluster och "den onda daimonen" inse att detta verkligen är en demonangripen kvinna: Jupiter står i Skorpionen men godheten korrumperas av den låga och korrumperande materialismen i Oxens tecken.

 Att vi har att göra med ett "karma" eller negativt och belastad förhållande till materia och pengar detta år, understryks av Saturnus i Oxen. Saturnus roll som "materiens princip" lyfts naturligtvis fram om planeten passerar ett Jordtecken, men placeringen gäller så många att den bara blir intressant om den knyter samman med något mer personligt. Och mer personligt blir det med Oxens allmänna opposition mot Skorpionen (den sataniska, frossande, sekulära och helt oinspirerande naturalistiska axeln) där Jupiter, ägare till det personliga sinnet/Månen befinner sig!

Vi har därför ett verkligt smutsigt sinne och i det här fallet ger månascendenten väldigt tydliga indikationer om just det psyke den representerar. "Mentalitet" är ett annat ord som söker ringa in Månens eller manas natur i indisk astrologi (manas = "the mind", sinnet) - en människa kan ha en kylig mentalitet och då kan en Måne i kall Jord eller kallt Vatten åsyftas.
Eller också är det en ointellektuell människas omdöme om en Måne i Luft eftersom känslodrivna individer inte följer med i Luftens intellektuella finlir, lämnas utanför, och bara kan tolka den tänkande varelsen som just känslomässigt kall. Den ointellektuella försvarar med andra ord sin kunskapsbrist med ett tillmäle. 

Men Luft representerar inte alls kyla. Luftelementets tre tecken (Tvillingarna, Vågen, Vattumannen) klassificerades redan av romaren Manilius som det exklusivt mänskliga och i indisk astrologi kallas de tre motsvarande husen (2, 7, 11) för kama-hus, den sociala instinktens hus. Det finns en värme i att dela en tanke, en ideologi etc. Det för övrigt symptomatiskt att Leila K helt saknar placeringar i Luft, men desto mer i en problematisk husplacering för Lejonet som upplever sig kallad av vara större än den sociala gemenskapen!

"Jag är en legend, det är inte du" rappar Leila K trotsigt och övermaga under radiointervjuns gång. Att titta på kartan här ovan ger en genuint illuminerande upplevelse av hennes problem.

Efter ett litet uppfriskande kiv med ansvarige för ett svenskt forum för i huvudsak västastrologi i en kommentarspalt häromdagen, är det förstås intressant att fråga sig om västzodiaken, på glid alltsedan de platoniska filosoferna misslyckats förstå babyloniern Berussos (cirka 300 fvt) introduktion av astrologin för grekerna.

Utfransning. Det historiska materialet är glest och Berussos har blivit sinnebilden för de persiska magerna (präster och vetenskapsmän i ett). Vi hittar dem också i berättelsen om stjärnskådarna som kommer långväga för att hylla det nyfödda jesusbarnet. Säkerligen fanns ett rikt kulturutbyte mellan öst och väst och inte minst kan den babyloniska astrologin skönjas i de judiska Dödahavsrullarna från runt tiden för vår tideräknings början. 

OBS. Perserna erövrade på 500-talet Babylonien - och lät judarna flytta hem från exilen. Därför den skenbara förvirringen där babyloniska astrologer ibland kallas persiska mager. Perserna var under det väldet nominella överherrar men babylonisk kultur fortsatte i gamla hjulspår.

Sexhundra år senare vägrar dock grekerna fortfarande att tro på vårdagjämningens precession och låste, närmast ängsligt, zodiaken vid jordklotets vårdagjämningen och kallade detta 0° Väduren. Detta var en fullständig urspårning av den babyloniska stjärnvetenskapen, där man kontinuerligt höll koll på himmelen för synkroniseringen mellan den "eviga" stjärnhimlen och det jordiska ödet skulle hålla sig intakt.

Enligt den grekiska versionen av det babyloniska originalet skulle Leila K:s himmel se ut så här:




Klockslaget okänt så Månen tillbringar här halva dygnet i Fiskarna och halva i Väduren - den lite oturliga typen av horoskop om man i brist på verklig ascendent får nöja sig med Månen...


Som synes saknas den frankt talat mycket kritiska oppositionen mellan krampaktig åtstramning och ohämmad tillväxt. I det här horoskop befinner sig Saturnus i Tvillingarna i stället för Oxen och vi tappar bort den djuuuupa sataniska materialismen som är så oerhört tydlig hos den sekulära Leila K. 

Jag hade i yngre dagar tillfället att i Stockholms krogliv observera Leila K några år efter de största framgångarna, när hon höll hov på en guldkrog iförd hög hatt. Jag passerade henne och upplevde hur oproportionerligt stort huvudet var i förhållande till den späda kroppen och noterade galenskapen i blicken, som väl mer än troligt berodde på narkotika av något slag...

Att nu så många år senare för första gången räkna ut det här horoskopet bekräftar än en gång hur den sataniska axeln hotar individen med ett fullständigt kroppsligt förfall eftersom det här är den mest sekulära och andligt förtvinade axeln. Bara döden (Skorpionen) kan rädda en sådan här människa ur sin negativa bindning till kroppen. 

Den tropiska zodiaken ger inte alls något stöd för en så störd individ som Leila K artade sig till. Visst, här kanske vi har en fullmåne mellan Jungfru-Solen i Jord och en Måne i Fiskarnas Vatten, men detta är inte Jord/Vatten enligt den sataniska melodin utan tvärtom den axel där själen försöker rena sig !!! Den här axeln går inte i Mörkrets utan i Ljusets kvalitet och det är bara Jungfruns missbedömningar och missriktade smarthet som gör att hon jagar privata vinster och därför tvingar fram FIENDEN i världen. Om den här axeln gör jobbet kommer en individ med både Jungfrun och Fiskarna aktiv att TILLVÄXA som individ under livets gång.

Visst, med bloggens resonemang skulle man kunna rättfärdiga Leila K:s negativa livsväg med att Månen i Fiskarna är basen och Solen det arbete som bedrivs i riktning mot Jungfrun. Detta betyder att själen vill jobba sig bort från "exil" och "samhällets olycksbarn" och allt negativt Fiskarna står för, för att istället etablera sig som en materialistisk vinnare, en som skyggar sociala band och förpliktelser och enbart vill bli lämnad i fred, inte vill involvera sig i samhället.

(Se den sideriska Jungfrun som huvudemblemet i Nya Moderaternas horoskop - ett parti som avskyr staten och söker maximera individens plånbok, ett sociofobiskt parti precis som sideriska Sol-Jungfrun Greta Garbo: "lämna mig bara ifred".)

Sammantaget saknas dock den tragiska tyngd i västhoroskopet som direkt avslöjas i det sideriska. Radiointervjun med författaren till boken om Leila K avslutas också med ytterligare eufemismer. Historien har saknar ett uppenbart lyckligt slut. Uppenbarligen är kvinnan nästan bortom räddning i detta liv. Den sturska världshärskaren Mars i Stenbocken står också kopplad till bestraffningens södra månnod där gudarna bestraffar mänsklig hybris... 

Att Mars i indisk aspektlära kastar sin "dödasspekt" (210°) rakt mot stjärnstatusens och dominansens Sol-Lejon bara understryker vilken märklig signifikator för IDENTITET Leila K är född med.

Historisk slutknorr. 

Kopplingarna mellan indiska aspekter och Claudius Ptolemaios egyptisk-grekiska är intressanta. Grekerna "geometriserade" uppenbarligen hela himmelen medan indierna följde en annan väg - den ursprungliga babyloniska? - där olika planeter förmådde kasta olika aspekter/blickar. Ptolemaios lärobok Tetrabiblos (100-talet) klargör att, från ascendentpunkten - "alla aspekters moder" som Charles Carter kallade den - sjätte och åttonde huset ligger i "radioskugga".

Långt senare återintroducerade den moderna astronomins fader Johannes Kepler 150-gradersaspekten som en positiv aspekt men notera dess namn i väst idag: "inkonjunkt" - dessa två planeter har inget med varandra att göra. Ett märkligt tvärande budskap som påminner om "dissociationen" mellan Luft och Vatten. 

Det är förstås den indiska astrologin som påminner om varifrån denna "radioskugga" kommer. Räknat från hus 1 har vi döden i hus 8 (Skorpionen) och detta är ett positivt besked som kopplas till 210-gradersvinkeln. Kvar blir bara en skugga, en 150-gradersvinkel, som ingen bryr sig om. Indierna känner för övrigt inte till något som att en planet någonsin skulle vända sig om och stirra bakåt! I västastrologi sker just detta via sinistra och dexteriska aspekter (räknat från ascendenten). Inget är känt om hur babylonierna förklarade retrograda planeter, läran om epicykler (cykler inom cykeln) tycks vara en produkt av det påhittiga västerlandet.

"Ni greker är bara barn", sade den egyptiske prästen till statsmannen Solon enligt Platon och berättade att det funnits högkulturer före grekerna. Till den följande berättelsen om Atlantis kunde man också lägga Persien, vars astrologi grekerna uppenbarligen inte riktigt förstod. Men okunskap har aldrig hindrat ett nyfiket ungt barnintellekt och därför sitter västerlandet i dag med en zodiak som utgör ett av den intellektuella historiens många haverier. Det här utkämpats krig över missförstånd och vad som blott varit föreställningar ("världsbilder"). För sådan är den fallna människans natur att hon hellre ingår äktenskap med sitt relativt simpla förnuft (Manas) än öppnar sig för Intellektet (Buddhi). 

Om det gudomliga Intellektet (Platons Nous, indiernas Buddhi) verkligen kan jämställas med planeten Merkurius, som på sanskrit kallas Buddhi, är en fråga jag nött mycket i bakhuvudet. 

Skenbart tycks det helt befängt att förlägga det gudomliga intellektet hit, särskilt om man betänker Merkurius starka tradition som en ängel eller budbärare (eller för den delen, dess prosaiska lägre natur som en babblande handelsman, en typ som ofta glider över i bottennoteringen, Merkurius som tjuven och lögnaren - moderata politiker). 

Kommer jag till någon högre klarhet under den här bloggens livslängd ska jag förstås rapportera om hur en och samma planet - Merkurius - både kan representera hela det gudomliga intellektet och samtidigt "intellektionen" (som den benämns i filosofiska texter) eller internkommunikationen mellan innehållet i detsamma Intellekt och därtill den budbärare som sammanbinder allt med allt annat på det noetiska planet (och dessutom korsar "de tre världarna" så att de fallna själarna kan få budskap från fadershemmet).

Det är stora ämnen som kodats i de astrologiska symbolerna!

Men också Merkurius komplementära motpol Jupiter har en roll som är större än vad som ryms i ett kosmos, och på en högre nivå än bara som "expansionens" eller "förmögenhetens" planet tecknar den ju det gudomliga samvetet som är nedlagt i var och en (samvete - samma gudomliga vetande i varje människa).

Man kanske kan säga att det gudomliga finns uppbrutet som spillror och att de klassiska sju planeterna alla ger inblickar i förhållandet mellan det gudomliga och världen. Månen (manas, det lägre sinnet) tillhör det lägsta skiktet innan Logos blir Kött - innan den kosmiska Förnuftsprincipen Saturnus eller Ordet förkroppsligas i en lägre och oftast väldigt skev avbild, men också Månen är således en del av den andliga världen - precis som Saturnus som "kosmos chefsarkitekt" just i egenskap av skapelsens arkitekt står höjd ovanför sitt verk och tillhör det Tidlösa.

Siderisk astrologi står stadigt i studiet av den "tidlösa" stjärnhimmelen för att kunna ge objektiva omdömen om det tillfälliga livet på jorden - inklusive "grekerna" eller de intellektuella barn som nu dominerat världen i 2.000 år. Dessa kommer snart kommer att ersättas av Saturnus barn, en tyngre sorts själar. 

Vi lever just i slutet av Fiskarnas tidsålder, hur nära slutet vet väl ingen, så tekniskt sett är den nuvarande generationen Jupiters barn. Men eftersom intellektet "faller" i Fiskarnas tecken och när nära att visa Merkurius lägre sidor, kan man förstå hur den sinnessjuka kapitalism vi sett i tjugo år nu - Rovkapitalismen som skor sig på Fiskarna, samhällets svaga, tecknar en intensifiering av den fallna merkantilismen, hans degradering till ett olycksbarn själv, en tjuv och bedragare och att denna intensifierade amerikanisering via lögnare som Borg och Reinfeldt - fångar i Mörkrets kvalitet - vittnar om att väst har kort tid kvar att leva. 

Efter Obamas problem med sitt program för allmän välfärd i det stora och själviska landet och det amerikanska politiska systemets sammanbrott kommer Kinas centralstyrning utifrån sunda och strama principer att bli norm för hela jordklotet. Alla vet det. 

Kinas nationalhoroskop röjer Saturnus och Stenbocken som viktiga nycklar, så "Vattumannens tidsålder" kommer naturligtvis att växa som en överbyggnad av intellektuell Luft utifrån Kinas krasst materialistiska vy. Kinas horoskop, som det nu ser ut, är således ingen förklaring till det karaktäristiska för Vattumannens tidsålder: det globala och sociala människosläktets födelse - en trend landet Sverige redan påbörjat via socialdemokratin enligt 1974 års nationalhoroskop, men som slogs i spillror av Rovkapitalet bakom Nya Moderaterna. 

Det är dödsryckningar man ser i väst just nu! Den låga näriga själens dödsryckningar just innan Saturnus stramar upp Månens irrationella begärsnatur.

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Off topic:

Jag har tillbringat fem timmar med att samla ihop födelsedatum och plats för de 430 senaste Playboy Playmates, 1978 till 2013, alltså. Du hade ju kollat de första 25 åren och funnit en statistiskt signifikant övervikt av Jungfruns tecken. Är helt slut i högerarmen (efter all copy and paste, höhö) och orkar inte mata in var och en i astro.com. Har du något snabbare sätt, så har jag 430 listningar à la:

August 22, 1980 in Baltimore, Maryland

Skannar snabbt igenom listan via sök och finner ca 34 möjliga sideriska Jungfrur, 29 Tvillingar, 32 Stenbockar, 37 Vattumän, 40 Skorpioner och 41 Kräftor. Men då snackar vi ju bara soltecken.

Fast jag tror att man med den här typen av undersökningar endast hittar mycket små avvikelser. Ju fler data, desto jämnare blir spridningen. Jag brukar gå åt andra hållet, så att säga. Av alla 430 playmates fanns ett exempel på trillingar. Födda 1977-12-12. Passande nog blir deras numerologiska Livsväg just 3 (dessutom reducerar 12 till 3). De var playmates i december 1998. 1998 + 12 = 39 = 3.

Seaward sa...

:-) Välkommen till självplågarnas cirkel, de som för världens vetande framåt!

Ett astrologiprogram på egna datorn är ett måste för sådant här. Molntjänsten blir otymplig. Med ZET Lite. för PC - mer än semi-professionellt och gratis - har du en tillräckligt bra världsatlas för att kunna placera Månen vid lunch utifrån tidzon som jag började med det första halvseklets kvinnor. Jag använder astro.com enbart för att skriva in koordinater som saknas i ZET och matar sedan in resultatet i den personliga mjukvaran. Det är ett slitgöra, men finns inget annat sätt.

Har du MAC eller den sjuka tidsandans symbol för slaveri: smartfånen som gör att t.o.m. hemlösa kan kontrolleras, har du valt oturligt. MAC är ren råKapitalism och inom den sfären finns ingen generositet, ingen tendens att likt den skickliga ukrainska matematikern bakom ZET bjuda världen på något gott.

Redan Ptolemaios _kan_ ha utfört empiriska studier för i TETRABIBLOS säger han just att den astrologiska effekten är liten, men att den finns.

Ptolemaios verkade i en tid i en tid då händelsevis formuleringen av en tropisk zodiak sammanföll med babyloniernas och indiernas sideriska original. Det är en historisk paradox att den tropiska zodiaken, vare sig ett direkt missförstånd av babyloniernas läror eller "överentusiastisk" egen tagning på den mottagna traditionen, formuleras ungefär då världen går in i Fiskarnas tidsålder.

Detta tecken indikerar att själen har två vägar - att antingen degradera sig och fastna i en subjektiv och ytterst sett degraderande subjektiv ståndpunkt - Väduren - eller höja sig upp till Vattumannen - den kosmiska objektiviteten eller t.o.m. det gudomliga intellektets nivå.

Fiskarna är alltså _antingen_ syndafallet eller "Vägen upp" och reintegrationen med Vattumannen om man ser till dess placering i zodiaken. Med den västerländska avvikelsen (tropisk zodiak) ser man tydligt "Vägen ned" till Vädurens skygglappsförsedda perspektiv. Zodiaken kidnappades och människor gav den till Moder Jord som I SIG vacklar på sin axel (Månen speglar detta som en lynniga lunära typen) och allra minst står för det Platon menade med konstanta, oföränderliga Idéer.

Jag har också läst det statistiska antagandet att allt större datamängder förlorar i kraft att falsifiera null-hypotesen (allt är slump). Det är naturligtvis "Djävulens" falska ord - samma Djävul som först säger att bara det mätbara (t.ex. högerpolitikers ekonomiska mått) som är värt vår uppmärksamhet, och sedan, när inte siffrorna går det egna intressets väg förnekar sin egen "vetenskap".

Det viktiga är att de 12 zodiakprinciperna är förstådda - vad de djupast avser beskriva och sedan "hermeneutiskt" känna sig in i resultatet. Med 26 års Playboybrudar rimmade skördesymboliken i Jungfrun, och dess kända tendens till att kalkylera på allt så bra med horan som instrumentaliserar sin kropp eftersom feta dollarsedlar väntar en bit fram på vägen. Att istället Månen i Fiskarna hittades i så många VD/CEO-horoskop var ett svårare fynd, med tanke på Fiskarna koppling till materiella förluster (en konsekvens av att Jungfrun vill ro hem spelet och vinna för sin egen individuella del). Men det där löste jag hjälpligt genom Fiskarnas Jupiter (rikedom) och tecknets inneboende möjlighet att gå i två olika riktningar... Jungfrun må sträva efter vinst, men det tecknet står ju också dubbelbottnat i kontakt med fiender och olyckor!