Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 oktober 2013

När inte ens docenter kan tänka

Det är ett tidernas tecken när inte ens den exakta ingenjörskonsten har fullgoda tänkare som förmår skapa begripliga argument i sina debattartiklar. Någon docent i teknik på Linköpings universitet levererar i samband med diskussion av "flumskolan" en helt opåkallad snyting mot astrologin - vetenskap kontra vidskepelse är det första man tänker. Men när man sedan läser om stycket visar det sig att den här mästraren inte ens förmår sätta ihop ett koherent argument. Han klagar upp upplägget i skolan och säger:


...med elever och målsmän ska [lärarna] dessutom formulera individuella behov och mål: ”Räcka upp handen om jag behöver hjälp i stället för att sluta jobba. Planera läxläsningen bättre.” Och så vidare. Denna typ av horoskopliknande mål har föga med elevverkligheten och med kunskap att göra.

För det första. De exempel docenten ger är möjligen mål i dagens skola, jag får tro honom på orden. Men inom astrologin skulle man snarare kalla dessa två exempel på uppmaningar för goda råd baserade på tendenser astrologen tycker sig kunna utläsa av klientens karta. Den gnällsjuke docenten låter själv mest som ett nödrop från dagens svenska skola där inte ens besserwissers längre klarar det adekvata tänkande som behövs för att ge nästa generation en bra inriktning via koherent kommunikation.

Jag blev förstås nyfiken på docentens horoskop eftersom han själv verkar vara i behov av några enkla råd på sin fortsatta väg som debattör! (Och återigen måste man fråga sig vad som hänt med SvD - anser de verkligen att det här är material värt att trycka i tidningen? Hur lågt har tidningens redaktörer själva sjunkit i intellektuell ackuratess? Är alla i branschen Hanne Kjöllers numera?)


En liten dos av Satan, korrumperaren, som triggar
hatets tecken och på det krystade försök
att Luft-rationalisera sin aversion mot ubölingar,
sådana etnocentriker inte vill ha på sin mark.


Eftersom jag känner trevliga människor med tendensen till dissociation mellan Vatten och Luft vill jag trampa lite varligt. Men faktum är att docenten lider av den jobbigaste typen av osammanhang mellan instinkt och intellekt - den som uppstår mellan instinktiva Skorpionen och intellektuella Vattumannen. De sämsta sorterna med det "sociala utstötningssyndromet", som jag kallat det, blir bara mobbare eller muckar gräl för sakens skull. De vill glänsa för egen del i förhållande till kollektivet.

Docent Gyberg skulle kunna lida av den markanta främlingsfientligheten i Linköpingstrakten, för det är naturligtvis svagpresterande invandrare han i förtäckta ordalag syftar på när individuella kursupplägg kommer att handla om så elementära ting som att koordinera sig själv i klassrummet - lära sig så enkla saker som att räcka upp handen och vänta tills läraren betat av andra ärenden. 

Han talar inte om flumskola utan om individer med gruppsociala problem - vilket är precis vad som tecknas med svarta fåret Skorpionen som inte passar in hos Vattumannen/gruppmänniskan. Kombinationen kan också omvittna människor som egentligen inte alls har i skolbänken att göra, de med svåra bokstavssjukdomar. 

Uppenbarligen är docenten själv inte långt borta eftersom det här är en dåligt skriven artikel från början till slut, famlande, harvande, och, som sagt, ett uselt konstruerat argument som både är en spottloska på astrologin och samtidigt använder den här ärofyllda konsten som ett tillhygge.

Horoskopet påminner med andra ord om ett flertal rätt motbjudande svenska teknokrattyper som härjat mot religionen på Newsmill medan det forat ännu levde. Det var Vatten/Luft-störning i samtliga fall, om jag minns rätt. (Det var i den vevan jag, född Våg, gjorde den sorgliga upptäckten att detta rationella Lufttecken uppvisar en signifikant överrepresentation av ateister!) 

Skorpionen introducerar med Vattumannen ibland en självgodhet och arrogans som är så påfallande att individerna inte själva lyckas leva upp till de Vattuman-sociala poser de skorpiondemonstrativt intar i olika frågor. De är inte sällan sociofober och det underlättar inte nyanserad diskussion. 

Skulle tro att docenten lider av flera av de problem jag skissat men projicerar dem som en mobbare på sådana elever han finner särskild förhatliga: de som har lika dålig impulskontroll som han själv. Notera hur han i så fall på klassiskt "dissociativt" vis bluddrat till sitt rena (Luft-)förnuft - han låtsas argumentera mot flumskolan men det är egentligen enskilda svaga individer han hatar, i linje med den onda och självgoda anda som vilar över Linköping pga. den extrema ingenjörsmentalitet som odlas där.

Betraktad från himmelen kan Linköping vara Sveriges värsta andliga smutsfläck och docentens horoskop visar traktens problematik. Inte undra på att den här skurna kartan också kan läsas som främlingsfientlighet eller hat mot en svag och mörk syndabock i ett i övrigt svenskt och vitt och sjukt präktigt och självgott samhälle. Här är ett exempel på vad som gör svensken till en vanära i världen. (Det är extra paradoxalt eftersom Linköping är en stiftsstad och därför nominellt ett andligt center i den svenska geografin!)

Någon kanske invänder sig och menar att docentens debattinlägg inte alls handlar om oviljan att följa med dem med särskilda behov i deras integration i svenska samhället. Nå, men titta då på citatet tills du förstår vad den här texten handlar om. DISSOCIATION av den här typen har vi hittat hos de allra värsta sociopaterna, Usama bin Ladin, "skogårdsmobbaren under tio år" som tänkte om och blev popular programledare, och många andra fall. Ofta har det varit rätt extrema typer.


Tillägg. 

Med så mycket Tamas guna (mörkrets och dårskapens kvalitet) som i det här horoskopet hittar man inte sällan den rigida människotyp som, likt docenten, hojtar om Fasta Normerande Kunskapskrav. Jämför Anders Borgs horoskop. 

Den mörkerlagda människan är i bland så pass obegåvad att hon inte förstår något av vad Sattva guna är (Ljusets kvalitet), eller att själen har förmågan att tillägna sig kunskap "on the fly", att kunskap de facto inhämtas genom ett intrikat samspel av ljus och mörker, av relativa och föränderliga observationspunkter och deras möte med objektifierade egna störningar (se horoskopet ovan) eller - när intellektet klarnat - verkligheten så som den är, också fylld av levande väsen i rörelse. 

Det här klarar inte en sociopat som docenten, särskilt inte om han ännu befinner sig i förnekelsestadiet och retar sig på elever som inte kan sitta still i skolbänken!

Varför har intellektets Mekurius silvervingar? Det kommer docenten att få kämpa hårt i detta liv om han vill klura ut.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Just när jag läst detta hör jag hur det talas om Linköping på TV! Louise Hoffsten med den bredaste östgötska pratar med Niklas Strömstedt. Förstås i mer positiva ordalag än vad som sägs här ovan. :--)

Det hade varit kul att läsa hela artikeln, men den är inte länkad... tänkte öppna en ny flik och gå in på Svd och söka själv, men jag har just fått Windows 8, och har inte lärt mig det än, så jag vet inte hur man gör! Och jag vågar inte experimentera, för rätt som det är försvinner det man har på skärmen och sen kan det vara ett elände att få tillbaka det igen. Fattar att det inte har blivit populärt, och kommer i en mer användarvänlig version snart...

Nåväl, utifrån det lilla jag kan utläsa av citatet,där referensen till horoskop i o f s kan synas konstigt och irrelevant, tror jag ändå att jag förstår att han menar veckotidningshoroskop och de fullständigt intetsägande och triviala "förutsägelser" och uppmaningar som kan finnas där. (Och som så klart är påhittade, det har så klart inget med äkta horoskop att göra.
Jag har ju själv barn i dagens skola, och kan relatera till det han säger, precis så triviala och intetsägande kan de "individuella utvecklingsplanerna" vara! Och det är egentligen inte lärarnas fel, utan de som sitter "en våning upp", utan kontakt med det dagliga arbetet i skolan. Jag minns när dessa "planer" infördes, de gäller även för barn på dagis! Min dotter var 2 år då. Det var utformat som ett kontrakt som skulle skrivas under, och det blevså klart bara ansträngt och konstigt, och förskolläraren var förståeligt nog lite besvärad.
Med detta sagt tror jag också att citatet i fråga inte alls behöver handla om barn med utländsk bakgrund. Att vara lat och läsa läxor dåligt kan mycket väl gälla även infödda svenska barn.

Och att en teknolog inte är någon stjärna att uttrycka sig stringent på svenska tycker jag inte är konstigt, utan tvärtom. De har ju oftast inte _både_ språklig och teknisk begåvning. Men det hade varit kul att läsa hela artikeln,,, jag kanske kollar in den sen...
S

Anonym sa...

Nu har jag äntligen läst artikeln i fråga, och jag håller fullständigt med författaren. (Och jag tycker inte att det finns något att anmärka på när det gäller språket. Utom liknelsen med horoskop då, som väl inte var så lyckad. Men jag tror som sagt att jag förstår vad han menar med den.) Det han skriver är inte något nytt och revolutionerande, många inom skolvärlden har redan uttryckt samma kritik.
S

Seaward sa...

Naturligtvis har alla sin måttstock för språk tjockt som sirap och det som flödar likt tt kristallklart vatten...

Beträffande utsagor om andligt mörker över vissa trakter och hur detta avslöjas då lokala bybor tar till orda i en annan sakfråga är naturligtvis också ett ämne som kräver närmast parapsykologiska förmågor att bedöma riktigheten av.

Anonym sa...

Beträffande sista stycket ovan så är det verkligen tjockt som sirap... fattar ingenting. Jag tog upp det som en kul synkronicitet bara. Och att Hoffsten och Strömstedt inte sitter och dissar Linköping i TV är ju självklart. (Apropå synkroniciteter så ringde det en finne medan jag läste om sannfinländaren också :-))

Men allvarligt talat, att tillskriva artikelförfattaren främlingsfientlighet utifrån det han skriver... det verkar helt gripet ur luften (och då menar jag inte Luft i någon positiv mening). Sen må hans horoskop se hur problematiskt ut som helst. Och att påstå att han retar sig på elever som inte sitter still avslöjar att man antingen har läst artikeln väldigt slarvigt, är stendum eller medvetet förvrider sanningen. Jag väljer att tro det första. Han kritiserar ju SKOLPOLITIKEN! Och det är det fler som gör, som sagt.

Seaward sa...

Det är möjligt att jag, när jag skriver inlägget och publicerar runt klockan fem redan skannar av (i den inre världen) den text om främlingsfientlighet i Finland SvD publicerar elva på kvällen och som under söndagen blev till ett inlägg om främlingsfientlighet. Man varför skulle två separata texter magnetiskt dras mot varandra i andevärlden om inte...?

Som sagt, sådana här saker blir tydligare i andevärlden. De som bara har ordets bokstavliga lydelse framför sina fysiska sinnen ser naturligtvis bara en debattext om flumskolan.

:-)

Anonym sa...

Jag ska minnas det här argumentet, det kan vara bra att ta till om jag någon gång skulle bli anklagad för otydlighet eller flummighet :-)

Men nu ska jag vara lite snäll, och ge dig ett tips angående något helt annat: I ett annat inlägg skrev du om problem med lungorna. Jag säger bara: Prova saltpipa! Jag ska inte lägga ut texten om vad det är, utan du får googla! :-)

Seaward sa...

Tack! Ska undersökas. En annan metod är att inte sitta och häcka kutruggigt framför en dator utan röra sig varje dag... Men efter en rörlig sommar lockar inte dagliga promenader lika mycket i grå höst.