Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 1 oktober 2013

Och HON ska lära nåt till kidsen?




När jag ser rubriken i SvD tänker jag först låta språkpolisiärt gnäll passera. Det är visserligen genant att en "verksamhetschef" som inte ens verkar purung och del av den nya totalt underpresterande generationen inte kan skilja på verb (programmering) och substantiv (språk). Det kan ju faktiskt vara rubriksättaren på SvD som garanterat tillhör den nya generationen lågavlönade krakar som tror medier är något att stå efter och där ingen längre efterfrågar ens habila språkfärdigheter. 

Istället för att själva göra jobbet uppmanar en del nättidningar läsarna att posta språkliga rättelser! Och som tack tvingas t.o.m. betalande prenumeranter utstå epilepsiframkallande blinkande och blippande reklam i svenska nättidningar. Ett helvete som ingen annan nation utom här i IT-fascismens högborg medierna bryr sig om. Det är någon ovuxet över svenska it-nissar och deras fanatism när det kommer till rörliga bilder - det är som om de tar med sig Kalle Anka och Marvel Comics in i vuxenlivet - aldrig riktigt färdiga med bildstadiet och mogna det skriftspråkliga, högre intellektets utmaningar...

Ja, jag kunde inte låta språkpolisen vila... Det tog stopp när jag började läsa själva texten av kvinnan på bilden (eller av bilden på kvinnan - man vet knappt längre vilka intressen som ligger bakom dagens manipulativa texter).

Redan i första stycket deklarerar hon med spelad myndighet att Sveriges rykte som kunskapsland måste stärkas genom att alla lär sig "ett nytt språk: programkod". Och för säkerhets skull tillfogar verksamhetschefen "kod" inom parentes - om någon inte uppfattade att kod ingår som en delmängd i ordet "programkod". 

Detta är för bedrövligt. Uppenbarligen är verksamhetschefen så osäker på det område hon borde vara närmast specialist i att hon inte ens vet att "programspråk" inte ens är det ena språk hon tror hon talar om utan en övergripande beteckning för en mängd olika kodspråk, där vissa skiljer sig mer än t.ex. norska, danska och svenska gör från varandra. 

Vad språken alla delar är förstås ett absolut krav på logiskt gehör, något som det här misslyckade lobbyförsöket från "IT-gymnasiet" inte verkar besitta. Det här kravet gör också hennes partsinlaga till ett löjeväckande aktstycke av det fantastiska slaget. Som bloggens läsare vet, ÄR inte alla horoskop vasst slipade inom alla områden. Programmering kräver en särskild sorts människa och dessutom undrar man vad lobbyisten egentligen har tänkt sig i framtiden.

Att alla ska sitta dagar i sträck och källkodsgranska varenda APP för att se till att man inte smittar ner sig med något skadligt virus? En fullständigt orimlig idé - inte för inte finns det antivirusprogram så att inte alla behöver uppfinna hjulet på nytt varje dag. 

Fast jag förmodar att lobbyisten försöker sälja terminsplatser till sitt IT-gymnasium och att SvD är med på hela grejen. Förödande mycket "debatt"-artiklar i den tidningen är bara generande illa skriva partsinlagor för varjehanda särintressen. Det här IT-gymnasiet skulle då jag aldrig skicka mina ungar till om det var en patetisk IT-fascist jag ville uppmuntra dem att växa upp till.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar väl tvärtom i sista meningen? :-)
S

Seaward sa...

Observant! Logiken knakar när man söker driva två retoriska tankelinjer i samma mening.

Men nej, jag menar det jag skriver. Ville jag bidra till mätbarhetsfascismen för att jag tror siffernissarna faktiskt gör världen något gott, skulle jag sända ungarna till ett gymnasium som lobbar utan slika otydligheter. En algoritm skulle totalkrascha datorn om den var lika illa skriven som artikeln. :-)

Katti sa...

Angående rubriksättningen så är ordet programmering ett substantiv, liksom nominering, orientering mm. Programmera är däremot ett verb....

Seaward sa...

Ser "programmering" inte som ett ting utan en present verksamhet. Men du kan ha rätt, länge sedan skolårens grammatik tränades in i ryggmärken. Formalia är borta men skrivförmåga har resulterat. Just som det ska vara med gjutformar. Krossa dem och släng dem när föremålet är klart...

Unknown sa...

Det är inte någon bra idé att backa in i framtiden. Uttrycket IT-fascist, som det används här tyder väl på någon form av problem med teknikens utveckling och växelverkan med det samhälle vi lever i. Runskrift på stentavlor kanske?

Anonym sa...

01

Anonym sa...

Generaliserar ungdomar som underpresterande för du själv är ju ett lysande exempel på hur mycket du bidrar till samhället. Programering är ju trots alt svenska, norska, danska med logiskt tänkande då borde det ju vara lätt för dig ? om det är så uppenbart.

Ex.1
"Att alla ska sitta dagar i sträck och källkodsgranska varenda APP för att se till att man inte smittar ner sig med något skadligt virus"
1. applikationer inte APP 2. "smittar ner sig" dåligt ord val "hårdvaran drabbas av en attack eller infektion" hade passat bättre i det elementet du presenterade din text i.

Text 2/10 informativt 0/10, kort sagt bara ilsken text utan relevans.