Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 oktober 2013

Rockmusikens dysterkvist död

Lou Reed avled denna söndag. Jag får syn på DN:s förstasida just som jag publicerat ett annat musikerinlägg som jag skrev för några dagar sedan. Slump? Popnestorn Lokko har redan hunnit med en dödsruna i SvD och lyckas i ruschen glömma bort Jefferson Airplane på USA:s västkust, för att bara nämna en grupp, när han hävdar att det inte fanns något före Lou Reeds "intellektuella" rock. 

Men det må vara hänt, popen och rocken utvecklades brutalt snabbt under några år, 64, 65, 66... ibland går det knappt att särskilja och placera milstolparna på en tidslinje. Sedan är frågan om vad som ska räknas som intellektuellt. Enligt klassisk definition, som i katolicismens spiritus intellectus, går Lou Reed bort direkt. Den ena av Jefferson Airplanes ledande hjärnor, Paul Kantner, och för övrigt hela hippieidealet var däremot genomsyrat av den intellektuella, utforskande anden...



Reed om sin levertransplantation: "Jag är
den moderna medicinens, fysikens och kemins triumf.
Jag är större och starkare än någonsin."
Talade fysikalismens SATAN genom honom? (AB)

"Rock'n'roll är en syssla för förlorarna", sade rocklegenden Ian Hunter och Reeds liv var väl exempel på det. Först föräldrar som försökte elchocka bort hans homosexualitet och sedan alla åren med sin musa Heroine. Hans musikkatalog är i mina ögon rätt ointressant och det är inte förvånande att det är de tidiga åren med Velvet Underground som blivit det legendariska stoffet. Vad annat vänta sig med en så karismatisk chanteuse som Nico i gruppen och genommusikaliske kompositören och violinisten John Cale? Jag tyckte alltid Reed var andrafiguren bakom Cale, en habil rockare men inte mycket mer.

Horoskopets fullmåne kan ses på lite olika sätt men i kombination med den våldsamt slitiga härvan just under Satans huvud anas problem. En sekulär jude med en rik uppsättning av västerlänningens alla avvikelser på sitt program - kanske hade de antika munk-astrologerna i Dödahavsklostret pekat på Satans stjärna och siat om en vandrande bärare av djupaste synd och korruption. Horoskopet håller faktiskt samma klass i det avseendet som kartan för Svenskt Näringsliv.

Hos Reed är själens form Saturnus fallen i Väduren och döende i tecknets trettionde och sista grad. Fem grader in i Oxen och i en aggressivt slitig Eld/Jord-konflikt hittas libidoplaneten Mars och över hela härligheten hånar Satan den själ som så gruvligt fallit för universums låga krafter.

Givet det här dramat kan man inte annat än summera planeterna i Oxen, Lejonet och Vattumannens och konstatera att det är Mörkrets kvalitet (Tamas guna) som dominerar himmelen, kvaliteten som tecknar fallet från Nåden och i indisk astrologi "helvetesvärldarna". Helvetet finns alltså även på Jorden och Lou Reed gick runt med det som sin skugga.

Med Månen som ascendent blir t.o.m. musikerns intellekt och kärleksförmåga problem eftersom de befinner sig i Fiendens eller ohälsans sjätte hus.

Kanske väljer den själ som var Lou Reed ett lite enklare livsuppdrag nästa gång han har vägarna förbi den här planeten. Varvet han just avslutat var inte vackert programmerat.


Se också ett äldre inlägg om horoskopet, från 2012.

Inga kommentarer: