Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 oktober 2013

Siaren Heikki Vesa



Siarkonst som enklare krämarverksamhet -
varukrängande via mobila webben
I ett radioprogram hör jag med halvt öra siaren och astrologen Heikki Vesa försitta chansen att sätta reportern tillrätta när hon frågar om det inte är höjden av storhetsvansinne att uttala sig om andra människors framtid.

Hans svar är korrekt men det förmedlas inte med tillräcklig logisk tydlighet när han säger: storhetsvansinne, det har den som tror en som siar om framtiden har storhetsvansinne. Reportern har ett trubbigt intellekt och kan inte tyda det svaret. Vesa upprepar sig med nästan samma ord men reportern fattar fortfarande inte.

Ett bättre sätt att avfärda den insinuanta frågan hade varit att påpeka att det är reportern som sätter sig över både tid och rum i sin fråga om människor inne i tid och rum söker sia om den vindlande vägen - det är den människan som leker Gud och tittar in på de små siarna. Det är den människan som påminner om storhetsvansinnet.

Innan samförståndet spricker har reporter och siare hittat en preliminär samhörighet i sitt delade soltecken Lejonet. Heikki Vesa är emellertid siderisk Kräfta och troligen också reportern. Det är kanske för att båda har en Sol som verkar inom den sublunära sfären som de trasslar in sig i ett resonemang som den ena inte kan klargöra för så att den andra förstår... 

Storhet är det sista man kan tillskriva den sublunära domänen, även om de som är dess fångar (Pans eller Djävulens fångar) kan tillbringa hela livet i missriktad naturromantik. (Det är så Djävulen fångar in själarna i kretsloppet till att börja med. Den här typen av kroppsligt "tät" upplevelse är tydligen unik för planeten Jorden. På högre intelligensnivåer existerar inte den privatistiska chimären som den gör för de lägst fallna själarna.)

Kräftan och Månen är en skuggig värld där allt är långtifrån klart och siaren är öppen med att han inte ser allt utan måste tillgripa egen "tankekraft" där inte de "inre bilderna" kommer.

Den vingliga vägen i det sublunära Vattenelementet framgår tydligast när reportern ställer en rak fråga:

-Är du rik?

Vesa dissocierar sig direkt från sanningen och avslöjar klantigt att han visst har tjänat en hel del på en livstid av spådomar för de enkla folklagren:

-Rik man inte bli med så många DYRA utställningshundar som jag har, och alla resor land och rike runt."

Vesa försöker mörka sin ekonomiska status men berättar istället att han har det så väl förspänt att han kan finansiera en mycket dyrbar hobby! Det är smått rörande och jag tänker direkt på Jungfruns tecken, med dess förkärlek för dressyr och hundar. (det är min upplevelse att djurkärlek distinkt tillhör axeln Jungfrun/Fiskarna - Jungfrun vill dressera/kultivera, Fiskarna är empatiska med alla livsformer.)

Som långtidsarbetslös har jag en fas 3-anordnare med Solen i Jungfrun som bedyrar hur hårt han får slita för inga pengar alls och känner så väl igen Jungfruns metod att klaga för att mörka de växande vinsterna eller låtsas som det är väldigt kämpigt. Samtidigt ser jag hans verksamhet växa hela tiden och varusortimentet bli allt mer exklusivt och orienterat åt den procent väldigt rika som kan kasta ut fem gånger så mycket pengar bara för det är rätt märkesvara och att dessa konsumtionssamhällets offer inte känner till något annat sätt att markera en individualitet de inte själva har utan tvingas köpa sig: "Se här, i kraft av mina märkesprylar har jag höjt mig över de fattiga."

Reinfeldt, Jungfruascendent med omoraliska Mars stigande i öster, hjälpte medelklassen att nå denna falska jämförelsegrund genom att rycka mattan under fötterna på dem som hade oflyt när han kom till makten. Det är Jungfrun i honom som försöker dressera de sjuka och arbetslösa som om de vore hundar och inte människor.

Jungfrun är neutralt en princip som kultiverar (genom att rensa bort oönskat ogräs och driva fram allt "renare" resultat), men å andra sidan en viktig symbol för att förstå näringslivets drivande mekanism, den och Kräftan. Den driftige företagaren och siaren Vesa har likt Reinfeldt båda tecknen som nyckeltecken. Kanske ser man en parallell mellan båda männen i den aningen ineffektiv eller krumbuktig kommunikation...  Vesa fruktar dock, till skillnad från Reinfeldt inte visioner, och har säkert någon kontakt med sin inre Intelligens. Solen ligger visserligen i det reflekterande Vattnet medan dess disponent troligen är en jordbaserad Måne.

En jordnära och praktiskt nyttoinriktad mentalitet (Månen = psyke, mentalitet, sanskrit: "manas", engelska: "mind") utesluter inte på något sätt synska gåvor. Det verkar som hans synska tips är oerhört simpla, han grovsorterar folk på basis av några enkla yrkeskategorier och säger vart de ska gå. Detta stöder tanken på nyttotecknet Jungfrun.

Just för att Vesa slingrade sig så på frågan om sin ekonomi och inte ens märkte när han avslöjade sig, tänker jag mig en födelse vid lunch eller senare, så att Månen har lämnat Lejonet och nått in i Jungfrun. 

Det är också i Jungfrun människan börjar förlita sig på det Vesa kallar "tankekraft" - intellektets förmåga att lägga 2 till 2 och deklarera: du är en 4a. 

Skeptiker brukar tala om falska medier som bara läser av kunden och ger en "cold reading" - det är "tankekraft" skeptikerna pekar på i sin önskan att förneka att det skulle existera någon inre mänsklig fakultet kapabel till högre eller inre "skådande".


Heikki Vesas sideriska horoskop (utan klockslag) är verkligen komplext och det återspeglas av hans dramatiska början i livet, far som stupade i krig och adoptionen till svensk familj.

Om man tittar på hur planeterns dolda disponenter introducerar sina element - kognitiva plattformar eller skilda världar - inser man att det här mycket väl kan vara ett synskt horoskop. Merkurius i Eld är definitivt visuell och den drivs av Solen i Kräftan - kallt Vatten ger "cold readings", i synnerhet om Solens intelligens baserar sig på ett lägre sinne i Jordtecknet Jungfrun.

Faktum är att den eldiga fläcken i Jungfrun inte är en Eld som kommer inifrån elementet utan ett ljus som lyser på en materiell yta. Det rimmar ganska väl med Vesas synskhet som tycks inriktad mot en enkel och praktisk rådgivning. Intellektets Merkurius säger "här! gör det!" utifrån en "Jungfru-schematik" som finfördelar verkligheten i ett antal kategorier. 

Astrologin själv passar denna merkuriska orientering, medan astrologin som substantiv, som ett strukturerat system snarare sorterar under Saturnus eller Stenbocken, men i dess metarfysiska aspekt kanske mer under Saturnus i sin sanna luftnatur och sitt härskarskap över Vattumannen - se vetenskapsfilosofen och matematikern Wolfgang Smith som diskret och i en enda bisats ger tummen upp till astrologin i sin "Science & Myth" - han sorterar, som den här bloggen gjort i fyra år, astrologin under en äldre sorts vetenskap med större anspråk på att beskriva verkligheten än den insnävade fysiken (Jordelementet).

Heikki Vesa kan här ses verka över ett bredare spektrum, men till sist bottna i praktiska och vardagliga tips - vår hypotetiska Måne i Jungfrun.

Slingrandet på frågan om ekonomisk status behöver inte enbart härledas från Månen i Jungfrun, Mars i Skorpionen är en fenomenalt hemlighetsfull placering och i attacken mot kommunikationens Tvillingarna (och balansplaneten Venus) syns en annan "kall" placering som kan yttra sig som svammel eller mörkläggande desinformation. Allt från den här mannen är således inte genuin klärvoajans, men det påstod han inte heller. 

Intressant är en stark symbol för klärvoajans: Jupiter hemma i sitt Eldtecken Skytten. Venus i duala Tvillingarna är alltså ytterst dubbelbottnad i sina relationer (Venus) eftersom den drivs av en självtjänande instinkt å ena sidan men av en direkt inspiration från Jupiter å den andra.

Hur spännande hade inte en födelsetid varit, med tanke på de verkliga tredje och nionde husen, Merkurius- och Jupiteraktiga, och den axel som just illustrerar budskap mottagna av Merkurius från högre ort (Jupiter, guden).

Inga kommentarer: