Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 november 2013

Krigaren och Stenbocken Ken Ring

Någon i AB/Kultur pratar på om Ken Rings välgörande närvaro i "Så mycket bättre". Om hur hans brutalt gatunära jargong och omedvetna kommentarer skapar "bättre tv" än om den whigger som hamburgerstekaren Peter sitter in för att osäkra sammankomsten. Man blir bara så trött. Skribenten har ingen aning om vad Jordelementets typ av energi är...

Jag hade en gång en arbetskamrat som jag inte fullt ut förmådde uppskatta för den hon var och de kvaliteter som var hennes naturligen, utan förställdhet.

Först på senare år har jag insett hur annorlunda DEN GODA STENBOCKEN är. Detta är verkligen en född härskare! Kvinnan och Ken Ring t.o.m. har samma oerhört ofattbara kämpaglöd i sina sammanbitna ansikten! Hon var, precis som Ken Ring, fullständigt renons på finkulturell dilettantism och rättfram och saklig i allt hon sade. Nästan plågsamt rak och saklig, inget svansande i buskarna.


F.d. bekant och Ken Ring. Stenbockar - starka krigarnaturer!
Passionens kvalitet (Rajas guna) fjättrad i Jordelementet...

Även fast jag på den tiden var vilseledd av den västerländska zodiaken hade jag ett intryck av människan: ett torrare sinne och personlighet var svår att föreställa sig. Här fanns precis samma "face value" och naivitet som AB-skribenten dock fångar upp hos Ken Ring där han sitter framför tv:n och tittar på människodjuren uppträda för hans höga nöje. Och naturligtvis är det så Aristoteles betecknade Jordelementet: torrt och kallt. Detsamma gäller för dess härskare, Saturnus.

Men kvinnan var inte kall utan varm-kall på ett kuriöst sätt. Väldigt lik Ken Ring. Hon var kontrollerat intensiv och hjärtlig, en god om än tämligen sträv människa. Först i upptäckten av den sideriska zodiaken för fem år sedan kunde jag förstå den här egenartade karaktärstypen genom hennes Måne i Lejonets Eldascendent. Månen förstorar dramatiskt upp den koncentration och det fokus som är så typiskt för Stenbocken och Saturnus.

Ken Rings variant på Stenbocken kan ses i den inre kretsen (vilken kraftfull samling planeter!) och kvinnans i den yttre:


Friktionen mellan Eld och Jord
- egenmäktighet eller "av egen makt"?


Stenbocken står för underklassen vilket stämmer för Ken Ring. Men kvinnan kom från en rik familj men hade gjort en ungdomsrevolt och ville stå på egna ben. Medan Ken Rings vänner dör som flugor i det svenska ego-samhället, sökte kvinnan heroiskt upp problemmän och värstingar att "reformera". Hon slutade som änka just som hon trodde hon fått pli på en. 

Både Ken Ring och kvinnan har en dos av Eld och Jord i konflikt och det är påfallande hur ofta det här ger en person som söker strid eller befinner sig i primitiva omständigheter där bara kamp för att hävda sig (eller överlevnad) gäller. Typiskt nog var kvinnan också en framstående kampsportare! Jag ska gärna erkänna att jag började bygga min tes om "förråandet" när Eld och Jord forceras samman delvis efter genomgången av gamla bekanta men nu sedda genom den sideriska zodiakens öga. Elden ser och vad den genast ser är alla de hinder som Jorden placerar på dess väg.

Hennes sena Lejonascendent tappar visserligen den stigande Mars i Jungfrun till 2a huset - Hades port eller Fredrik Reinfeldts "mina-pengar-hus". Men med bara några grader till den exakta ascendenten kan man här tala om en betydligt mer kompetent krigare än den fega, stickiga och lögnaktiga Reinfeldt som har sin Mars mycket längre från ascendenten. 

Mars-i-Jungfrun är dock ett underordnat budskap i förhållande till soltecknet (om inte Solen helt gått och gömt sig). Den förskrämde "landsfadern" är för övrigt född samma år som den starka kvinnan, men i sårbara Kräftan opposit hennes (och Ken Rings) "osårbara" Stenbocken! 

Den här kvinnan valde senare i livet ett yrke med moralisk halt i, och ingen kan förneka att en födelse till Stenbocken ett år när disponenten Saturnus hunnit fram till idealismens Lufttecken Vattumannen kan vara den bästa sort som finns. Tragiskt nog tycks inte Reinfeldts Saturnus göra honom något gott (i sjätte huset för olyckor och fiender) utom att tjäna som sinnebild för det han hatar allra mest: den ideologi som byggde upp ett socialt jämlikt samhälle!

Zodiaken här ovan är "naturlig" för att påminna om Stenbockens koppling till maktens och den naturliga fysikens dominans i tionde huset (och fysiskt är just vad Ken Rings artisteri är). Ken Rings klockslag är okänt men vänder man kvinnans karta rätt, med Lejonet i första, blir hennes ascendentnära Mars en verksam välgörare (där Reinfeldts är en ond och orättfärdig krigare för själviskheten). 


Med kartan rättvänd inser man plötsligt att det är mer av en eldsjäl än Ken Ring och moralismen (eller hellre: moralen) blir ett direkt uttryck för en fenomenal Jupiter i Väduren i nionde huset för samvete, religion och högre andlig resning. Jupiter är här förstås en VERKSAM VÄLGÖRARE för Lejonet i öster och hon är dubbelt välsignad genom att också Månen - barndomshemmet och det egna sinnet - bestrålas av nobla kungastjärnan Regulus. Nämnde jag en födelse till ett materiellt privilegierat hem?

Hennes "rättfärdiga vredes" Mars ockuperar som sagt andra huset för ekonomi och en god Mars indikerar en rättfärdig ilska över äganderätt och resursslöseri (hon var mycket miljömedveten och valde i någon mån bort den rikedom som kunde ha blivit hennes). 

Faktum är att Lejonet i första huset gör hennes Saturnus till en verksam illgörare, precis som Reinfeldts, vilket naturligtvis inte bådar helt gott för vare sig hennes egen Sol, och aktiva livsväg/karriär eller män hon skulle möta på den. Här fanns som sagt en tid i livet då hon drogs till "dåliga" män som hon sökte bringa på fötter. 

För Lejonet i öster sägs Saturnus vara en verksam illgörare därför att den tillfälligen äger det onda sjätte fiendehuset, samt det sjunde äktenskapshuset. Att den indiska regeln om att en naturlig illgörare som Saturnus neutraliseras i ett hörnhus räcker tydligen inte helt enligt den förenklade tabell jag redovisat här. Sjätte huset är ett ont hus och Saturnus en planet som berövar människan livets glädjeämnen. Att förlora en man till Liemannen Saturnus just efter att ha reformerat honom från kriminalitet är väl just typiskt sjunde allianshuset under svår störning! 

"Stenbocken står för underklassen" och här ser man att olyckor kommer att drabba henne om hon lierar sig med sjättehusfolk. Och ännu hellre om hon sjunde hus-allierar sig med dem!

Jag vet inte vad som hände kvinnan senare i livet för när vi sågs senaste gången var jag själv korrumperad nästan ända in i själen av några år i näringslivet som datatekniker. Jag kan i efterhand se hur många falska värderingar som jag bar på och som blockerade vår kontakt. Jag var helt enkelt inte intresserad av ämnen hon presenterade 

(Det tog mig sju-åtta år att rensa själen från all smörja och de falska uppfattningar som en stockholmsborgare är proppfull av, och mängder av böcker om filosofi, psykologi och t.o.m. lite etik.)

Men med den sideriska zodiaken inser jag nu att den här kvinnan i princip har ett helgons horoskop (eller möjligen en korsriddares). Jupiter för Gud och religion och t.o.m. klärvoajans i nionde huset är en helt perfekt koppling till hennes sinne/Måne. Och faktiskt, hon ägnade sig åt ganska omfattande experiment i drömtelepati med vänner när hon var yngre. Jag tror hon uppnådde en del resultat också.

Man kan notera lite smolk i bägaren, två av Eldtecknen har underströmmar av Jordelementet, det är t.ex. Mars i Jungfrun i 2a ekonomihuset som ligger under det nionde huset för samvete. Men Mars är en verksam välgörare och kvinnan har bl.a. arbetat med att förmå företag att lägga resurser (2a huset) på en högre medvetenhet (9e huset) i miljöfrågor.

Eld utan Jord är måhända en eldsjäl, men Jord ger definitivt ett konkret mål att kämpa för - eller mot, som i hennes kampsport eller försök att reformera värstingar! Hennes två dharma-hus, femte och nionde, är helt perfekta, det femte för god karma från tidigare liv ägs av Guru (Jupiter, Zeus) som i sin tur ockuperar det nionde huset för religion och högre medvetenhet. 

Å shit! Kvinnan gillade mig i vår ungdom och det var besvarat. Men jag var helt enkelt inte god nog eller redo att se hennes fulla själsliga nivå! Och behöver man horoskop för att se en människa, så är man definitivt fortfarande inte klar som människa!

Dessutom gillade jag inte riktigt tanken på att det var hon - kampsportaren - som hade "ballar av stål" och inte jag! Språklig utvikning: Stålkulor är en bättre översättning av slanguttrycket men jag tycker felöversättningen är roligare - det är just det felet man kan tänkas göra på den nivå där man ens tar slika uttryck i sin mun!

(Som en Shakespearesk berättelse i berättelsen kan sägas att den här kvinnan tycks ha varit en av dem i närheten av Edward de Vere i den brittiska societeten på 1500-talet. Hon är värjfäktaren som flyktigt passerade revy i inlägget Tjurdräparen Mithras.)

Ingen av den påtagliga noblessen i kvinnans nuvarande horoskop går att utläsa i Ken Rings karta, inte utan klockslag i vilket fall. Det är helt enkelt bara ordet "Stenbock" och ett kuriöst syskonskap i deras ansikten som tyder på att det finns en minsta gemensam astrologisk nämnare mellan dem.

Detta är begripligt när man besinnar Kens Eld/Jord-konflikt som också involverar Lejonet. (Är det någon slags "lejon-stenbocks-mixtur" som förklarar att de båda uppvisar en lätt släktskap i ansiktena?) Hos Ken finns en ömsesidig reception mellan Solen och Saturnus, Stenbocken och Lejonet. Men Solen och Saturnus är varandras fiender och det är ju det som driver upp dramatiken i hans "gettoliv" mitt i smygrasistiska och självgoda Sverige.

Innan man avskriver rapparen som en burdus typ av den typen som medierna ibland bjuder in för en trevlig kontrastverkan (minns "Palmemördaren" Christer Pettersson i tv-studion), måste man minnas att han är född under nymånen. Det innebär att Solen bränner bort den lägre irrationella själen och själv tar kommando! 

Här har vi således att göra med ett horoskop som i princip kan reduceras till just den ömsesidiga receptionen mellan Sol och Saturnus, mellan liv och död. Det är därför han är en så tydlig karaktär! Hans själs form (Saturnus) är med Lejonkungen i himmelen, men Solen väljer att lysa från den verklighetsnivå man kan kalla "Jordelementet".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Din bekanting har samma månhoroskop som Pernilla Skifs, såg jag :-) Fast den senares ascendent är förstås okänd. Jag minns att du analyserade en annan kvinna född samma dag som fru Skifs, och att jag då nämnde henne, men jag minns inte vad föremålet för inlägget hette. I alla fall så är ju Pernilla Skifs regissör och koreograf, så hennes yrke är ju att styra och ställa s a s, och jag minns att jag nämnde att jag sett en sekvens på tv där hon kärvt läxade upp ett par barn i en barnpjäs, den har stannat i mitt minne eftersom jag tyckte hon var så hård (och kanske eftersom jag själv sökte till filminspelningar som barn), men det hade antagligen en god effekt på deras prestation :-) Så det där med rättfram, saklig och kärv men samtidigt god, det kan man nog se hos dem båda. Skillnaden är väl att Pernilla S inte sökte sig till nån värstingman, snarare tvärtom, men så har hon antagligen en annan ascenent också.
S

Seaward sa...

P.Skifs och regissörskapet är en mycket bra parallell, för det handlade om en stundom rätt bossig natur. Vilket väl behövs för att vilja kämpa i alla möjliga sorts krigssporter och ta sig an värstingar.

Eld och Jord har jag ofta visualiserat som smeder, bankar och tvingar material att ta form (under eldens hetta).

Det var du som en gång gav B.Skifs sideriska ascendent som Vågen och hans Venus är "upphöjd" i drömska Fiskarna. Så rimligen är det i den riktningen (Venus och/eller Vatten) man ska söka P.Skifs ascendent. Men man vet inte. Ibland ser man parkombinationer där de båda inte har något gemensamt alls...