Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 november 2013

Rättrådighet i Vattenelementet? (Claes Borgström)

På lördagen kollapsade min kyl ute i köket efter 29 års trogen tjänst (inga "livsstilsbyten" vart sjunde år, här inte!). Ungefär samtidigt upptäckte jag att Skatteverket outsourcat sin inloggning- och säkerhet - det nya svenska IT-företagets "lösning" var ful och förvirrad och fick genast min webbläsare Firefox att haverera. Samtidigt hade en mäktig tyfon dödat mer än 10.000 i Filippinerna.

Under denna händelserika dag i smått och stort meddelar advokaten Claes Borgström att han lämnar Socialdemokraterna på grund av deras tragiska högerglidning och allt mindre intresse för jämlikheten, Borgströms hjärteämne (DN, SvD). Det finns nu bara Vänsterpartiet kvar i Sverige för människor med tillräcklig begåvning för att sätta olika intressen i perspektiv och själva förstå hur politik som skapar ett gott samhällsklimat måste se ut.

En gång hamnade begåvade skotska sångaren Al Stewart i dragkampen mellan två skivbolags jurister och efter att ha varit tyst under flera år i en bransch där man direkt blir bortglömd om man inte levererar ny musik med jämna mellanrum, kom en nedsablad (men mycket bra) skiva 1988 där han summerade sin upplevelse av skivbolagstvisten. Jurister hade "licens att stjäla".

Så hur går det här ihop? Borgström är advokat med hjärtat till vänster men är född under ett av närighetens tydligaste tecken, den sublunära Kräftan ("licens att stjäla"?) - Kräftan tillhör Passionens kvalitet (Rajas guna) och som Vattentecken är dess obeständighet eller lynnighet ett utmärkande drag: Kräftan är sällan jämna i humöret, likt deras härskare Månen och den naturliga månens fyra faser genomgår de alltid förändring och verkar allt som oftast vara frusna och i behov av bränslepåfyllning.

Det är ju den här solplaceringen som givit Sverige landsförrädaren Fredrik Reinfeldt som hycklande beskyller näringslivet för att ägna sig åt "särintressen" och sedan inte gör annat än låter deras närighet grassera och klyftor och orättvisor öka i landet? Reinfeldt är naturligtvis ett extremfall av Kräftans tecken, hans horoskop vittnar på ett flertal andra sätt om en lögnaktig och genomkorrupt människa, och mer än troligt, ett intellektuellt haveri. Han är statsminister men klarar ändå inte att tala redlig och grammatiskt korrekt svenska direkt ur sin själ. 

Reinfeldt valde en presschef som indikerar en än värre version av Kräftans tecken, Roberta Alenius, som nyligen var ute för att skära ballarna av någon på Radiotjänst eftersom de pressat hennes chef på tv-licensavgift. Jo då, nog finns det exempel på varför Månen och den helt sublunära människan associerats med "pöbeln" i astrologisk tradition. Det finns ingen kultur på den nivå där människan enbart associerat sig med sina biologiska drifter. Människan har sänkt sig under sin nivå och associerar sig med grönsaker! Människan lever på den vegetativa själens nivå! Som om vår art bara var en planta som fått förmågan att prata om sina grundläggande behov.

Aningen bättre fungerar den svenskarnas kommande ersättare till skräpmatssubventioneraren Reinfeldt (5 miljarder till hamburgerkedjorna för att den underklass han aktivt söker driva fram genom sin närighetspolitik ska tycka han är en hipp ledare i tiden). Stefan Löfven verkar dock också han ha någon propp i förståndet som drabbar verbositeten. Dessutom är han nu Storfinansens pojke efter inspektion tidigare i år av Bilderberggruppen och säkert informella löften att inte "ställa till det" för Rovkapitalet.

Jag antyder här att Solen i Kräftan - det "huvudlösa" sublunära tecknet - skulle ge ett trubbigare intellekt pga. orienteringen mot kroppens biokemiska signalsystem. Men åtminstone när det gäller Nobelpristagare i matematik eller fysik, har bloggen visat att så inte är fallet. Det finns inget notabelt underskott av Solen i Vattentecknen jämfört med de övriga elementen. Att Solen verkar genom den vegetativa själens representation Vatten betyder inte att Vatten enbart står för närighet. Det finns också människor som verkar genom ett "renat Vatten", människor som uppnått filosofen Herakleitos sanning, att den "torrlagda själen är den bästa". 

Det korrumperande Vattenelementet torkas bäst ut genom att vända sig mot Eld, vilket förvisso också kan ge "sensationalister" - individer som gassar sig i sol-hjältarnas starka sken och själv börjar småputtra eller till och med koka av passioner. Här finns risken för akut identitetsstörning - människor som går under huden på kändisarna och lever genom dem, kanske blir stalkers för att de behöver den solära hjältens värmande utstrålning. Det räcker inte att tala om elementen, man måste inkludera individens mentalitet och intentioner också.

Och nu visar sig Claes Borgström ha mycket som talar för sig, fast inte mindre än fyra planeter befinner sig i Kräftan.



Till att börja med är en nymåne i Kräftan lustig. Solen råkar här i händerna på Månen, den högre och supralunära underordnas den lägre, sublunära själens drifter.  Men genom astrologins gudomliga försyn motverkas många gånger detta fullständiga förfall. Just nymånen innebär ju att Solen "bränner" eller osynliggör Månen. Solen vägrar att ta order från Månen och indikerar att natten aldrig kan ha makt över dagen, kylan över värmen.

En nymåne ger ett ovanligt sant horoskop även om klockslaget saknas, här finns redan två av den indiska astrologins tre vanligaste ascendenter: Chandra lagna och Surya lagna, mån- och solascendenten. Det enda perspektiv som saknas är den lagna som anger den fysiska födelsen på en viss plats vid en viss födelseminut.

Här är ett horoskop på en kvinna född i soluppgången i Kräftan. Det perfekta horoskopet för att förstå vilket som "vinner", det kalla och begärande Vattenelementet eller den givande och värmande Solen (den inre anden), eller hur?



Långt ifrån! Ett otal sekundära inflytande förstör horoskopet och gör det odugligt för en studie av om en prominent Sol ger en hjärtevarm och älskande personlighet (och en tydlig individualitet - Solen går djupt och berättar om en annan människa än kläder och stajling). Frågan är intressant eftersom Vattenelementet är kallt medan planetens essentiella natur i teorin är en viktigare tolkningsparameter. Vattenelementet borde inte en bakgrundsroll, likt en tavelduk med en sol på.

Horoskopet och en del iakttagelser gjordes när kvinnan var runt tjugo, tjugotvå. Det handlade om ett enkelt skilsmässohem i arbetarklassen. Kvinnan hade växt upp med bara sin mor och hade arbetat i ett enkelt serviceyrke (barnpassning) - så långt är tavelduken i sorgens och omsorgens element Vatten korrekt, likaså Solen i omvårdnadens Kräfta som "livsuppdrag".

Men det är inte ett "normalt" uttryck för Kräftan som den här Solen bär med sig, vad nu "normal" har för mening med den naturligt patologiska Kräftan. (Pathos = att rotera i passion eller lidelse runt ett tema eller en person eller en hjälte som man fixerat sig vid. Både Jord och Vatten, den negativa polariteten, kan ses som den tärande halvan medan Eld och Luft är den givande halvan. Se bara Oxen och dess koppling till mat, till förtäring. 

I Oxen är Månen "upphöjd", vilket påminner om att den sublunära världen skulle kunna uppfattas som en plats där "att äta eller bli uppäten" gäller - som i Reinfeldts galna filosofi. Men det är bara för en människa som saknar de högre elementens vilja att tänka längre än till de primitiva instinkterna.

Barnpasserskans Sol-Kräfta störs i uttrycket på minst tre sätt och gör att detta inte är ett referenshoroskop, trots att det är ett soluppgångshoroskop. Solen delar tecken med giriga och uppförstorande demonen Rahu och det som blir en nidbild eller excessiv är förstås kylan och den påföljande hungern. Kvinnan var den kanske mest aggressivt sexuellt behövande jag mött i mitt liv. 

Och glöm mjukheten och känslosamheten i Vattenelementet - den här Solen opponeras från Saturnus i sitt negativa härskarläge i hårdkokta Stenbocken. Kvinnans intensiva psykologi för distinkt tankarna till Solen - men Saturnus står å andra sidan för kyla och frigiditet och något krampaktigt. Hennes utstrålning var både varm och kall samtidigt.

Det brustna barndomshemmet kan kopplas till den kalla, patriarkala Saturnus som är ytterst stark i sjunde huset, men i opposition till Solen kan man ana friktioner i identitetsbygget relativt fadern. (Undertecknad har Månen och Saturnus i opposition, och där finns i begynnelsen en modersgestalt/Måne som var kylig och distanserad och ständigt svalt rationell inför allt - moderns födelsetecken var typiskt nog siderisk Stenbock.) 

Men kvinnans uppväxt med en ensamstående mor kan också anas av att Solen i Kräftan - spotlight på hemmet där modern alltid är dominanten, med mindre Saturnus klampar in i fjärde huset eller i Kräftan (detta kan i och för sig också tolkas som en iskall och patriarkal modersfigur eller kall och fordrande barndomsmiljö). Saken är den att Solen i Kräftan är en kollapsad Sol eftersom den disponeras av Månen i sitt fall i grämelsens och motviljans Skorpion.

Kvinnans Sol sprudlade och energin flödade, men under det år vi umgicks noterade jag ofta en underton av bitterhet och t.o.m. förakt i många situationer. Aldrig något som uttrycktes i ord, men det fanns en HARM, en skada i botten av naturen. Det här var årtionden innan jag upptäckte den sideriska zodiaken, så jag hade inga astrologiska verktyg att se exakt hur tydligt den här sårade undertonen från ett brustet hem och en svekfull far genomsyrar också horoskopet. 

Med det (tropiska) horoskop jag ritade upp på den tiden, var det här ett soluppgångs-Lejon och således en Sol helt i sin egen regi och helt fri från mörka undertoner! Den tropiska zodiakens Måne i Skorpionen förvandlades dessutom till en totalt positiv Måne i Skytten - tills man noterar sinnelagets disponent Jupiter i kyliga Fiskarna och i åttonde skorpionhuset. Se där! Även en zodiak på glid kan rätta till sig och ange ett mörkt sentiment om det är en sammanvägd bild av olika faktorer man går på och inte bryr sig om att själva tecknen helt tappat sin ursprungliga signifikans med vårdagjämningens precession under tvåtusen år. 

T.o.m. det meniala yrket barnhemsmamma kan klämmas ur endera soltecknet, den sideriska Kräftan står för omvårdnad (och hon hade varit i äldrevården före daghemmet) medan Lejonet indirekt kopplar till barnkärlek men framför allt till lekfullhet.

Om vi håller oss till den sideriska symboliken är det uppenbart att det här inte är en Kräfta av typen rovkapitalist eller närig företagare, och jag tror detta kan ses i den liggande axeln Sol-Saturnus, Kräfta-Stenbock. Det är här en "klass-axel", en axel som normalt tecknar social klättring men inte när den lagt sig vågrätt på plattmarken. En sådan här Sol trampar runt hela sitt liv i arbetarklassen eller i tjänstesektorn - för Saturnus i sitt världsligt starkaste läge i väster tecknar här en frilagd själslig form. Och Jordelementet är det lägsta - en shudra - ett tjänstehjon. Hennes Sol visade att hon var en fullständigt genuin människa och inte bara en rollspelerska via sin ascendent, och det hon synliggjorde var underklassens själsliga form.

Vår relation var slut den morgon jag vaknade hemma hos henne med en dröm om att jag letat igenom hela lägenheten utan att hitta "grädden på moset". I själva verket var drömsymbolerna lite mer komplexa - jag hade en "hinduisk" period just då och åt ibland på Hare Krishna-rörelsens restaurang i Stockholm där en rätt var någon stabbig brun pudding som mest verkade bestå av smör och socker. Det var den här bruna sörjan som behövde toppas med något i drömmen, något som den här flickvännen inte kunde ge mig eftersom hon inte hade det i hemmet.

BARA med det sideriska horoskopet ser man att den jordbruna Saturnus hämmar hennes Sol från att brinna som en vaken eldsjäl eller ande och att chansen för hennes Sol att hitta hem var minimala när också Månen var fallen i Skorpionen och Månens disponent Mars står i jordbruna Oxen, för den sataniska axeln. Inte konstigt att barndomshemmet varit defekt med en så negativ och låg grundton för hennes soluppgångsfödelse. Som sagt: det här horoskopet är alldeles för komplext för att anföra som exempel på hur en "ren" Kräfta fungerar. 

Jag kan också tillägga, på temat Vatten, att kvinnan redan som ung förevisade tecken på uttorkning, torr hy och ovanligt tunt och trasigt hår. Saturnus mot ascendenten krympte kroppslängden en bit och gav den typiska avmagrade typen.

Vatten betecknar även sexuell instinkt och kopulation betraktat som ett separat fenomen från Eros eller kärleken - 200-talsfilosofen Plotinus skilde guden Eros från den lägre yttringen demonen Eros. Vilken själen/människan hänger sig åt beror på om själen är orienterad mot det gudomliga eller bara det kroppsliga. 

I den här frågan tycktes den torra, kalla och frigida Saturnus i kombination med den negativa sataniska axeln producerad en rent materialistisk eller regisserad show, som ett självspelande piano utan någon själ inkopplad. Eros, demonen. Och mycket riktigt har vi en rent fysisk axeln från öster till väster: Solen opponerad från formalistiska Saturnus i Passionens kvalitet eller våld.

Men man ska inte svartmåla! Kvinnan var god. Hon hade fin hand med barn. Merkurius i Lejonet välsignas av kungamakaren Regulus och även om välsignelsen begränsas till en "matmammas gärning" - Oxens andra hus för föda och ekonomiska resurser - och på nivån under Merkurius vi hittar en disponent (Solen) som attackeras av fattigdomens Saturnus starkt läge. 

Men problem på den djupare dispositörsnivån får inte överdrivas i detta fall, för det är fortfarande en Regulus-god kommuniktions-Merkurius och den drivs av en mycket stark Sol (i soluppgången), låt vara att Solen själv är felpolariseras genom att Saturnus är en minusladdad Saturnus som blickar mot de materiella faktorerna. Den Saturnus vi ser i barnflickans horoskop är ett förnuft som har havererat och blivit en själens passion (Rajas guna) enligt filosofen Jennifer Yhaps analys av romaren Plotinus tankar.
(Jag läser just Yhaps "Plotinus on the Soul" och det är remarkabelt hur väl hennes slutsatser stämmer med den här bloggens ordande om Saturnus i dessa två orienteringar, antingen positivt polariserad i Luftelementet (härskare över Vattumannen kallad "Den Store" i Babylon), där Saturnus vänder sig bort från det materiella kosmos och kontemplerar det gudomliga Intellektet (sitt upphov och himmel). Eller också Saturnus negativt polariserad (tydligast som härskare över Stenbocken) och då en lägre form av förnuftsverksamhet, den empiriska vetenskapen som är så begränsad att den måste ha fysiska representationer av de objekt den uttalar sig om.)

När jag här påtalat t.ex. en kombination av hetta och kyla i karaktären talar jag om nyanser som det skulle ta någon ur Reinfeldts "sovande folk" sju års äktenskap att upptäcka. Bloggarens förbannelse (i kärleken) har varit att han alltid sett var relationer kommer att sluta, och varje gång sett näringsbristens Saturnus eller Döden i sjunde äktenskapshuset! Relationerna har varit rätt många men ingen har nått den Saturnusinducerade "sjuårskrisen". Sjuårskrisen har snarast kommit redan med den snabba Månens faser. Saturnus i Eldelementet i sjunde inte har någon Jord som skymmer sikten. Saturnus som "själens form" framtonar snart nog, ibland har ett månvarv räckt för att Saturnus skulle signalera: "Du vet vad det här kommer att handla om, tänker du investera i den här relationen?" Svaret har alltid varit givet. Många själar har ett hektiskt schema i detta liv, många milstolpar och nya klarheter att gå till. Andra idisslar ett helt liv på samma truism.

Saturnus i sjunde i kunskapsorienterade lätthetens kvalitet Sattva kan vara den värsta relationsdödaren eftersom partnern blir just vad en partner är - en motbild som hjälper individen att hitta sig själv. Jag kan knappt möta en människa förrän jag via denna förstår varför vi mötts och vad vi hade att reda ut! 

I ett memorabelt möte med en frånskild tvåbarnsmor för snart tio år sedan inte bara sanndrömde jag om platsen där vi skulle komma att mötas utan inför vår första dejt efter det mötet också en hel serie detaljer ur hennes liv och problemet hennes ena son hade haft vid den tiden. Jag förstörde dejten genom att berätta detta - och gissa rätt (tropiskt) zodiaktecken på henne. Sedan var hon rädd och distanserad och några timmars umgänge räckte för mig för att se hur våra livslinjer aldrig löpt parallellt. I en dröm före vi avbröt såg jag att vi varit småbarn till nybyggare i Amerika just som järnvägen börjat rulla och att hon kördes över av ett tåg. Redan vid vårt första möte hade jag känt mig sjuklig dragen till hennes ben och det visade sig att hon varit tävlingslöperska tidigare i livet. Vårt möte i detta liv var bara en parentes barnet i mig gladdes att se att hon fått sina ben tillbaka!

I övrigt var det ännu en enkel arbetarkvinna som jag - med helt Jordbefriat horoskop tycks dragen till - fastän jag vet att vi aldrig kan mötas. "Grädden på moset" saknas när livet bara ses i materiella termer. Det är inget en tio minuters instruktion kan råda bot på! Själen växer och förändras över enorma tidrymder!

Det är symptomatiskt att min kanske bästa relation i livet var platonisk och varade just i sju år. Två Solen-i-Vågen som perfekt förstod varandra. Med kvinnans skilsmässa från sin kroppsliga partner stördes även vår "Luftnivå" och vi gled isär. (Kan man tala om en avbruten otrohet - i anden - i ett sådant fall?)

Men allt det här, inklusive utfransningar, var bara en inledning till Claes Borgströms horoskop som exempel på Kräftan när tecknet inte bara beter sig normalt (dvs ständigt fluktuerande som månens faser), utan dessutom beter sig som en BRA version av den vegetativa själen och den protektionistiska instinkten. Borgström lämnar sossarna för att Löfven kanske var för mycket grå betongsosse för denne advokat och att högersosseriet i Stockholm på kort tid visat sig vara en degraderat maktkåt och enbart materialistisk skock.

Borgströms horoskop visar att han i sin själ faktiskt representerar en av den genuina socialismens väsentliga hörnpelare: omsorgen om de sårbara. Därmed blir han en perfekt feminist. Även om Solen bränner bort Månen under nymånen (och därmed sin disponent) så verkar Solen alltjämt på den tavelduk vi kan beskriva som återfuktandets Vatten eller försvarsviljans Kräfta. Men där Sol-Kräftan Reinfeldt är helt korrumperad och bara söker försvara sin egen plånbok (Månen i andra huset), se Borgströms förnämliga andra hus enligt både mån- eller främst solascendenten! 

Välviljans Jupiter på gradexakt rät linje med den förädlande kungamakaren Regulus! Vilken fenomenal motbild till den bindgalna tokfan till moderata presschef Reinfeldt senast knutit till sig. Man ser verkligen att "vänster" attraherar bättre och mer utvecklade själar än "höger".

Inte för att den politiska skalan räcker till för den större och djupare verklighet astrologin skapades för återge, men t.o.m. i ett så platt perspektiv på tillvaron som det politiska resonerar "vänster" och "höger" mot olika Absoluta Sanningar. Och det är vänstern som står för Godheten och högern som är vinstjagande materialister, i såväl Aristoteles som Plotinus kosmologi ett uttryck för ren negation, icke-verklighet, Ondska. 

Det är därför jag kallade Svenskt Näringslivs horoskop Djävulen synliggjord, även om det kan krävas stor tur för ströläsaren att hitta tillräckligt många inlägg på den här bloggen för att börja ana konturerna i den multidimensionella världsbild astrologin representerar och som politikerna från höger till vänster - och högermedierna! - uppenbarligen söker mörka.

En andligt uppvaknad människa är nämligen döden för det slavsystem dagens samhällen bygger på och där en liten klick av mänsklighetens mest degraderade själar suger ut sina medmänniskor och själva är ute och golfar eller spenderar halva dagen.

Vad gäller Claes Borgströms horoskop händer nu det fantastiska att han har några otippade planeter helt på sin sida. Minns att Månen är bortbränd under en nymåne så att vi egentligen har att göra med bara Surya lagna, en individ driven direkt från Solen, sin djupa individualitet och därtill i första huset medveten om den. 

Ett nymånehoroskop med solascendent har goda förutsättningar att verkligen stämma med hur livet artat sig även i det fysiska, även om den tredje och viktigaste ascendenten (lagna) naturligtvis skulle kunna sätta käppar i hjulet. Tänk en nymåne i Eld och så stiger istället ett Jordtecken i öster. Oj, vilken kamp för att realisera Visionen, kanske t.o.m. ett fysiologiskt hinder i den egna kroppen att övervinna först.

Borgströms Kräfta i första jag-huset ger emellertid en häpnadsväckande storsint plånbok (2a huset). Det blir rent parodiskt att jämför med Reinfeldts plånbokshus (där klockslag och faktisk ascendent är känd). Han har sinnelagets Måne i andra och är därmed onaturligt fixerad vid privatekonomin, inte minst som Månen också basar över hans näriga Sol i egenvärnets Kräfta.

Borgström ÄR istället den genuina värnaren genom sin Surya lagna i Kräftan och både den Stora Välgöraren Jupiter och den Lilla Illgöraren Mars agerar därför som VERKSAMMA VÄLGÖRARE i andra huset. Mars blir nu hjältekrigaren och eftersom Jupiter står på rät linje med kungamakaren Regulus får vi en äkta kämpe för de små och sårbara människornas sak, särskilt på det ekonomiska planet! 

Som det fallit sig i vår högerstyrda kultur är det kvinnor som tar stryk av den ekonomiska politiken Slavdrivarna på toppen för och därför är Claes Borgströms horoskop en tvättäkta hjältes kartritning! Ibland är livet så litet att t.o.m. andra huset för "plånboksfrågor" kan bli den arena på vilken hjältar nedkämpar det onda krafterna. Återvänd nu till den skithög på statsministerposten som svenska folket röstade fram och fatta skillnaden i mänsklig resning, trots att båda på ett banalt plan kan beskrivas som "Solen i Kräftan" och båda har en stark aktivitet i plånbokssektorn. Det går inte att jämföra dessa båda Kräftor.

Sedan tror jag visst att Borgström till att börja med valde juridiken för att han visste att pengarna fanns där. Men låt oss glädjas över att han, till skillnad från moderaterna, hittat en balans i detta hopplöst näriga tecken som bara ser till sin dödliga lekamens säkerhet och mättnad, helt utan intresse för själens räddning ur sagda vegeterande psyktillstånd!

Om inte det fina andra huset övertygar, se dessutom Venus bortbränd av Solen. Detta är tur, för Venus är en illgörare och en hora när Kräftan ockuperar första huset! Visserligen skulle man kunna läsa Venus som feminismens egen planet, det här är den enda planet som direkt associeras med det kvinnliga könet i indisk astrologi, men om man med feminism menar ett vidare perspektiv som står upp för alla utsatta, så är det helt klart Solen i värntecknet Kräftan vi talar om.

Också Merkurius i Kräftan är en verksam illgörare i Kräftan men jag kommer på rak hand inte ihåg hur Borgström låter som kommunikatör, om han famlar och kämpar med orden som Reinfeldt och Löfven eller för den delen Borgströms guldgrävande yrkeskollega, högersossen Bodström. Denne har också Solen och Merkurius i Vatten, men i Fiskarna - platsen för Merkurius fall. Att detta inte måste betyda ett trubbigt intellekt omvittnar Albert Einsteins horoskop och bara det faktum att Bodström lyckats lära in Sveriges Lag tillräckligt väl för att arbeta som jurist.

Kanske kan man t.o.m. säga att Borgströms verksamt onda Merkurius - den klassiska tjuven eller desinformatören - passar perfekt när det kommer till lagvrängare! Tillrättalagda versioner av det verkliga förloppet gagnar det ädla syftet - att ge de nedtrampade och svaga deras rätt! 

Som sagt, i Vattenelementet, rör vi oss inte längre i den verkliga världen utan i en simmig och dunkel spegelbild av verkligheten. Och hur saklig kommunikation kan man förvänta sig av de affekterade (passionerade) zodiaktecknen? Ja, undantaget Stenbocken, vars affekt syns i dess järnhårda propsande på exakthet och just faktamässighet - ett korrektiv till den lunsiga Kräftans alla piruetter. Borgström är nu ingen vän av det strikta patriarkatet, hans Saturnus står tvärtom i det intellektuella Tvillingarna och utövar där en välgörande kontroll över de ekonomiska frågorna i andra huset (och formerna som hans genuina välvilja tar sig).


Inga kommentarer: