Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 november 2013

SvD och envägskommunikationen

I högermediernas nitiska arbete på att rensa bort läsarkommentarer och bloggare som påverkar effekten de avser göra på läsaren, noteras nu att inte ens lättviktig populärjournalistisk får kommenteras.

Jag anmärkte häromdagen på en språkligt okänslig rubriksättning i SvD, off-topic det medges, men blogginlägget fick ändå en kort tid som klickbar "utfransning" i högerspalten. Men så kom städpatrullen och flyttade in texten i den nya "oklotterbara" layouten. 

Via länken ovan når man alltjämt SvD:s ursprungliga sidan - deras "modersystem" för publicering och där syns bloggkommentarer. Men inte från den länk SvD idag erbjuder läsaren och som leder till ett yttre "designhölje" som gömmer den verkliga tidningen. (Dubbleringen av min blogglänk är en teknisk "glitch" - jag bytte ISP just vid den tiden och inlägget "fastnade" via både svensk och engelsk bloggadress.)




De pressade svenska medierna återvänder i häpnadsväckande samstämmighet till den fascistiska enpartistatens mentalitet och återinför envägskommunikationen. 

Men kan påminna sig att "mjuka" linjen, tidningarnas hårresande tidigare försök att få LÄSARNA att rätta mediernas alla stav- och tankefel tydligen inte fallit så väl ut. Den finessen är också borttagen numera.

Jag har sagt det förr: IT-fascism. Teknologer som bara kan fokusera tekniska lösningar men inte själva avgöra vad som är vettigt att realisera med teknikens hjälp har satt sig lite varstans i samhället och skapar ett mindre och sämre samhälle just genom att tekniken är binär - ettor och nollor - och verkligheten så mycket djupare och mer nyansrik än det vore ekonomiskt försvarbart att söka bibevara via datasystemen. (Naturalistiska filmer som den datoranimerade Avatar är undantagen som bekräftar regeln. Idiotsystem som de SvD begagnar för sin publicering är mer det typiska.)

Även de omedvetna har nu sett (och kanske förstått) IT-helvetet som smugit sig på oss genom NSA:s spionage på hela världen. Uppenbarligen behövdes en sådan skandal eftersom svensson inte ens märkt hur han sjunkit in i ett hårresande missbruk av smartfånar - ett ämne allt fler skriver långa krönikor om. 

Undertecknad har i snart FEM ÅRS TID nöjt sig med sporadiska små protester som Tvitter kvitter - att någon ens gitter. Nu har tydligen tiden börjat kommit ifatt. Gemene man förstår inte hur de här verktygen i själva verket trälbinder medelklassen i ett ineffektivt pseudoliv. De tror de uttrycker sig men tränas i själva verket in i ett konsumtionsbeteende. Så fort någon torskat på en gratis tjänst kommer Närighetslivets andra schackdrag - alltid samma strategi! - göra betaltjänst av skiten. Man skulle kunna tro att folk efter en tid vaknar upp och genomskådar den simpla dramaturgin, men nej då.

Föräldrarna skulle ha tagit sina samhällsfrånvända datanördar till småglin i örat långt tidigare, nu har de vuxit upp helt utan normal verklighetsförankring. Och de skapar ett irratinellt helvete i världen med alla dessa fjantiga appar för de mest triviala göromål och begränsade system som bara tillåter "ja" eller "nej". De dödar människans rikedom med sitt undermåliga tänkande.


*****

Läs istället för svensk högerpress en riktig dagstidning som The Guardian (som de svenska tidningarna snart verkar stjäla allt sitt material från). Här är deras fina tidslinje över NSA-skandalens utveckling. 

Sant är att läsarkommentarer hänvisats till inhägnaden Facebook etc, även i Guardian. Men de svenska mediernas fall ner i skam och vanära är så mycket större efter DN:s stora ord för ett antal år sedan om en ny tid av interaktivitet mellan tidning och läsare (en slags direkt nätdemokrati, ett ord som blivit fritt och delades av alla, yrkesmän och läsare).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja nu börjar det komma upp ungar som är förbannade på sina föräldrar som bara djupdyker i sociala media istället för att etablera kontakt med ungarna själva, alltså på rent vardagsmässiga sätt!
Det finns hopp, alla brukar revoltera mot sina föräldrar, så gjorde vi, säkertdom också...

Seaward sa...

Ja, nästa generation reder ut skiten! :-)