Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 november 2013

Vem blir julvärd för folket att ty sig till?


Klicka bilden för läsbar version
I det genomreglerade svenska samhällets obotliga ensamhet har den statliga Sveriges Television institutionaliserat fenomenet "julvärden". Ett ansikte som förtroligt talar genom tv-rutan till landets nio miljoner ensamma själar, fastfrusna i materialismens och privatismens helvete, alternativt på väg att tappa allt fokus efter generöst glögg- och spritintag.

Naturligtvis inte ett ord om religion från den statliga televisionen, trots att julen är en religiös högtid (återstår för den som är nyfiken att höra vad årets julvärd Petra Mede kan tänkas ställa till med).

Istället serveras det sekulära samhällets förljugna ersättningsmedel, lite småpsykologi, lite stödjande ord. Svenskarna älskar ju sin kung när han här som mest tafatt i sina tal, han bjuder på en strimma av det mänskliga ljuset i sin ofullkomlighet. 

Skulle en värdig kung uppträda i det här landet, med gudomlig illumination lysande som en gloria runt sitt huvud skulle svenskarna spärra in honom på ett dårhus och droga ner honom. Sverige har odlat människocentrering till den grad att de inte längre kommer ihåg människans uppgift: att blir mer av en gud och mindre av närig parasit eller idisslande kreatur. 

På sistone har dock marknadskrafterna kapat hela nationen och insatt politiker och chefredaktörer på de stora tidningarna som gör allt i deras makt att degradera svenska folket till just bara tanklösa konsumtionsdårar. "Arbetslinjen" är regeringen Reinfeldts namn på det samhällssystem som lämnar sina medborgare skandalöst tomma och uppfyllda när ett liv i löneslaveri väl närmar sig slutet... Stefan Löfvens högersosseri har dyrt och heligt lovat att servera mer av samma vara bara man röstar på honom nästa år...

När SvD häromdagen listade värdarna till och med denna jul, blev jag nyfiken på om den svenska nationalsjälen kanske kunde skönjas via den här celebra lilla skarans sol- och måntecken. Vad är det som gör dessa julvärdar så intressanta, kan astrologin hjälpa oss att bättre förstå vilket behov de verkar fylla?

I själva verket har jag redan givit facit: de är en medmänniska i den svenska nöden, ett mänskligt ord i materialismens sterila och infrusna helvete. Och från den äldsta existerande astrologitexten i västerlandets historia, romaren Manilius "Astronomica" från det första århundradet lär vi oss att det är zodiakens Luft-trigon som representerar Människan (med stort M), dvs. genuset eller den arketypiska eller platoniska Idén "Människa". 

Denna Människa är en och odelad men innehåller samtidigt - bortom förnuftets fattningsförmåga - myriader enskilda själar som åker skytteltrafik mellan "himmel och jord". 

Vi är många på Jorden just nu men än fler befinner sig utanför manifestation i en jordisk kropp. Luftelementets Tvillingarna, Vågen och Vattumannen/Den Store är de tre tecken som från olika perspektiv tecknar Människan under hennes vistelse i världen. I jämförelse är t.ex. de tre Jordtecknen underhållsarbetare som sysslar med materiella resurser, tänkta att betjäna Människan, inte som i Reinfeldts Sverige härska över henne!

Så, med bruk av den ursprungliga zodiaken som man föreställde sig den i Babylon och Ur - astrologins hemtrakter - är det faktiskt den syndiga svenskens behov av Människan som återspeglas i detta kuriösa fenomen "julvärden"?

Att dela upp de 13 julvärdarna i en sol- och en månkolumn är kanske inte det mest överskådliga sättet, men det är tecknen vi är intresserade av nu, inte hur de enskilda julvärdarnas kombination av Sol och Måne ter sig. För att bespara dig den manuella sammanräkningen följer den direkt efter listan:


SVT:s julvärdar 1959-2013 
Åkerman Moraeus
Bromé, Tainton
Tainton,
Moraeus
Feldreich,
Lundberg,
Kronér
Feldreich,
Dawn-Finer
Pops Pops
Kirchsteiger,
Kronér
Oldsberg
Bromé
Weise,
Mede
Weise,
Mede
Oldsberg,
Lundberg
Kirchsteiger,
Åkerman,
Dawn-Finer

Not. De här 13 månpositionerna är alla säkra eller nästintill säkra. Ingen föddes t.ex. ett dygn där Månen byter tecken efter halva dygnet. I de få fall där en övergång sker, sker den så tidigt på dygnet att det är mycket låga odds för den placering  Månen har under dygnets flesta timmar.

SVT:s julvärdar 1959-2013 
TOTAL
ELD 4 1 5
LUFT 6 6 12
VATTEN 2 3 5
JORD 1 2 3


I den yttersta eller ultimata reduktionen av symbolik till världsalltets fyra element, nu sublimerade till allegorier för den metafysiska själens tre världar (plus materien som nu våldtagit västerlänningen precis som Hades våldtar den vinstjagande och antisociala Jungfrun/Persefone i myten), visar sig mycket riktigt den genuint mänskliga världen vara det som julvärdarna betjänar! 

Mot den själsliga nöd som materialismen representerar och ger sina falska svar på ("konsumera mera") - och som vår lilla tabell bekräftar via bottennoteringarna i Jordelementet, och mot den ensamhet själen känner när hennes kropp signalerar fysisk avgränsning i rummet (moderaternas "individualism" är den enda verklighetsupplevelse de djupast fallna själarna har kvar) - mot alla dessa missljud som visar hur nära den Absoluta Ondskan en sekulär kultur fallit, kommer så SVT:s julvärd som en luftblå avatar, som en slags Idealmänniska som ger det materialistiska samhällets medborgare en knuff över i det nya året. 

Vi vill inte ha en massa självmord i juletid! Medborgarna måste slussas över i ett nytt år så de kan slava vidare som de jordbruna kreatur en ond Överhet gjort dem till. Tänk hur det här sjuka samhällssystemet har pågått i årtusenden utan att någon lyckats hitta ett sätt att locka massan bort från sin identifikation med den blott djuriska värdkropp hon, själen, tillfälligt bor i. 

Så länge hon jobbar bara genom sina yttre sinnen är hon Jordelementets slav. Och de som uppnått de högre själsleden men använder sina utvidgade resurser till att trälbinda andra - över dem blir domen hård på andra sidan! Vad ska Borg och Reinfeldt säga till sin arbetslinjes försvar? Att de bröt sönder och hyperkommersialiserade hela samhället för folkets bästa? (Se föregående inlägg om vinstprincipen och det kollapsade köpcentret i Riga.)

Inför Intelligensens Allseende Öga kommer deras själar att brinna snabbt och intensivt. För Intelligensen är barmhärtig och, till skillnad från den borgerliga politiken, inte sadistisk.


Det Allseende Ögat på kristen gravsten


Inte för att SVT:s ansvariga själva förstår vad de håller på med när de plockar fram de trendmässigt rätta personerna att fylla rollen av "julvärd". Inte på djupet. 

Det resultat som framtonade i tabellen är inget annat än gudomlig poesi, Guds egen handskrift enligt den uråldriga astrologin! Ibland måste man behålla koncentrationen läääänge innan man ser vad himlarna skriver för budskap till oss. Det är därför det är så nyttigt att göra större kvantitativa studier. Bara så kan vi hoppas se det människorna såg för länge sedan, innan de blev lika dumma som vi, de urbana konsumtionsslavarna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, men jag ser direkt att uppgifterna om Mede är fel, hon är ju dubbelvattuman, inte dubbelvåg. Ska läsa texten sen, hinner inte just nu.
S

Seaward sa...

Helt rätt, jag klistrade in Mede på fel rad i tabellen. Ska ändra. Men det påverkar inte den verifierade hypotesen.

Anonym sa...

Nej tvärtom, det verifierar istället din hypotes om vattumanssverige, och alla folkkära kändisar som är vattumän. Inte visste jag att Weise är dubbelvattuman! Då kan man lägga till ytterligare en på listan... och som jag sa, snart blir väl Mede folkkär också, hon har ju potentialen! :-)
S

Seaward sa...

Jag syftade bara på Manilius idé att Luftelementet representerar ett själssegment unikt för människan och det som skiljer oss från biologismens reduktion av människan till ett djur.

Men du har förstås rätt att det här ger ännu mer stoff åt tanken att socialdemokratin en gång representerade en oerhört avant garde vision för samhället.

Enligt tropisk zodiak är ju Sverige fött i Fiskarnas tecken som, hur man än vrider och vänder på symbolerna, inte alls lika väl matchar tiden i 70-talets mitt som kallats socialdemokratins fulla mognad. ("Doing the omoralisk schlagerfestival"... Det var krut i svenskarna på den tiden! Det som hänt nu är en mindre civilisationskatastrof.)

Socialdemokratin - den sociala demokratin - matchar verkligen Vattumannen som ett kollektiv bestående av mogna individer och framför allt dess organisatoriska inslag - folkrörelser! - tack vare härskaren Saturnus.

Havsörnen sa...

Göran Lambertz är också dubbelvattuman. Kanske kan han bli nästa julvärd? Tomteluvan har han ju redan tagit på sig.

Seaward sa...

:-)

Jag tittade faktiskt till hans karta apropå debatten med GW (som jag bara läste om).

Nu håller jag Rudolf Steiner för att vara ett geni (vilket han var) så att se Solen i Vattumannen opposit sin härskare Saturnus i Lejonet (ömsesidig reception) hos båda kan inte förklara "tomtefaktorn" hos Lambertz. Tvärtom, är det en rätt spännande "kreativa utbrott efter hård anspänning".

Nej, det måste vara Mars-Jungfrun med halshuggna Draksvansen hos fd justitieministern som bäst förklarar frånvaron av vett. Om man man inte vill dra in den "brända" Månen i resonemanget, vilken ibland indikerar en "maniskt driven" natur där Solens "visshet" helt gör Månens reflektion umbärlig.