Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 december 2013

Aftonbladet, nu också psykologiproffs


Sverige, ett under av obildning enligt den chockerande PISA-studien. Dessutom finns en självgodhet i nationalpsykologin: man sprider gärna sin okunskap så att fördumningen i landet växer exponentiellt! 



Här är ett exempel från Aftonbladet som illustrerar sjukdomstillståndet psykos med en bild på en berömd filmpsykopat. 

Och? 

Psykopatens uttryck är den direkta motsatsen till psykotikerns!

När man läser den odaterade artikeln på den obeskrivligt fult designade avdelningen Appguiden (gjord för små mobilskärmar), kan man verkligen undra hur lågt Aftonhoran tänkt sjunka. Är det så här det ser ut sedan Schibsteds lönsamhetskrav fått genomslag? 

Desinformation, odaterat flum och fula "genomsnittssidor" (det är billigare att designa en sida som funkar i både smartfåne och dator om sidan på en större bildskärm får besökaren att undra om han kommit till någon talanglös hobbysida snarare än till en professionell tidning).

Sverige är verkligen sämst i klassen numera. Och det för att män som chefredaktören Jan Helin månar så om aktieägarnas vinster. Det är det de avlönar honom för. Resultatet tycks bli lågavlönad barnarbetskraft (kiddsen dräller ju runt mediahusen för att få ägna sig på heltid åt selfies). 

De här omständigheterna förklarar till viss del varför det inte längre ett alternativ att betala för svenska medier. Vem orkar titta någon längre stund på eländet, låt vara betala för skiten? (Undantag: Åsa Linderborgs enormt väldisponerade historielektion i Moderaterna och Sydafrika från häromdagen, redan en snackis.)

Appguidens redaktör Sanna Eriksson är väl bara ett barn av sin tid och i "artikeln" misstänker jag att hon rört ihop informationen i det engelska material hon sammanfattar. Jag kan inte föreställa mig att originaltexten klassificerar narcissism som ett psykotiskt drag. I så fall har redaktören valt ren dynga att sprida vidare till Aftonbladets redan så kunskapshämmade läsare.
 
Hur kan man för övrigt vara så perspektivlös att man anser en text på 187 ord vara värd sin namnteckning? Det är ju bara j*a abstrakt av något som i en lite mer påläst människas händer kunnat bli en intressant populärpsykologisk artikel.

Men nu talar vi om den nya mobil- och FB-generationen vars botten gått ur. De faller fritt och utväxlar små fragmentariska ordserier. Men intelligensen har lämnat huset.

Inga kommentarer: