Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 december 2013

Allsång på Skansen (att/till leda)

  1. Petra Marklund: Sol-Lejonet / Mån-Fiskarna
  2. Måns Zelmerlöw: Sol-Oxen / Mån-Lejonet, 3 säsonger
  3. Anders Lundin: Sol-Lejonet / Mån-Tvillingarna, 8 säsonger
  4. Lasse Berghagen: Sol-Väduren / Mån-Oxen, 10 säsonger
  5. Bosse Larsson, Sol-Stenbocken / Mån-Lejonet, 20 säsonger
  6. Egon Kjerrman, Sol-Jungfrun / Mån-Vattumannen, 11 säsonger
    (några års uppehåll)
  7. Sven Lilja, Sol-Vattumannen / Mån-Fiskarna, 16 säsonger
Sedan SVT började sända Allsång på Skansen 1979 har den svenska åldersdiskrimineringen blivit synlig även här. Idag är det troligen inte längre möjligt att som Bosse Skoglund diktera massornas skrålande under 20 säsonger.

Lundin, med det hopplöst juvenila sinnelaget (Månen) i Tvillingarna surade när han ansågs för gammal för att fortsätta leda programmet. Men Måns Zelmerlöws futtiga tre säsonger berodde kanske mer på att han är den nya tidens streber, en som söker varje position som öppnar sig utan att egentligen känna för ämnet i fråga. Det kan hända att det är mindre lyckat att ha BÅDE Sol och Måne i tamasiska tacken (Mörkrets kvalitet). För mycket av "nyhetsankare" men för lite nerv för ett program som handlar om att få en publik med sig.

Återstår att se hur före detta September efter avslutad popkarriär finner sig i rollen som folklig allsångsledare. Astrologiskt knyter Petra Marklund en intressent cirkel med evenemangets första körledare Sven Lilja. Hon ställer sitt Sol-Lejon diametralt motsatt hans Sol-Vattuman - chefstecknet mot det folkliga kollektivtecknet. Båda har lustigt nog en snarlik Måne "försvinna i folkstimmet" i Fiskarna.

Allsångsledare är annars en typisk chefsbefattning och mycket riktigt dominerar också Lejonets tecken som antingen sol- eller måntecken hos de här sju ledarna för detta evenemang från den tid som inte längre finns. Av 14 möjliga placeringar lägger Lejonets symbol beslag på fyra och därefter Oxen, Vattumannen och Fiskarna med två vardera. Alla fyra elementen får varsin representant.

Att Tvillingarna, sångens och dansens tecken i indisk astrologi, bara får en placering är kanske inte så underligt. För vad är det vi studerar? Inte artisteri utan programvärdskap för ett program som i hög grad handlar om att involvera publiken. Och då finns ingen bättre än smittsamma energialstraren Lejonet, zodiakens och djurens konung. 

Petra Marklund kommer att lyckas förträffligt i sin nya roll som pensionär i ålders- och vishetsföraktande Sverige som hellre upprepar varje tänkbart nybörjarmisstag vart tionde år än bygger långsiktigt. Nu har landet också en högerdriven statlig television som gör sitt för att folket ska få sitt opium och inte reagerar på de allt omänskligare arbetsvillkoren som den härskande ekonomiska eliten tvingar in dem i. Allsång på Skansen är ett folkens opium. 

Vägra konsumera SVT:s produkter!

Inga kommentarer: