Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 december 2013

Få är kallade till äkta universalism

Bloggen har experimenterat med indisk praxis att skapa ascendenter utifrån inte bara barnets fysiska födelse utan också med Måne och Sol som förstahusindikatorer. Jag kan inte sägas att jag avundas en indisk astrolog som för varje enskild fråga man riktar till ett horoskop måste göra en komplett tolkning utifrån samtliga tre ascendenter!

Det är tidsåtgången som fick västerlandet att dummifiera astrologin ner till den solteckensastrologi som veckotidningarna matar de lågutbildade med - traditionella påståenden som repeteras, nästan utan något bakomliggande tankearbete alls.


När Elisabeth Höglund nu visar sig vara de rådande makternas nyttiga idiot kan man fråga sig hur hon, en gång utrikeskorrespondent, kan inta att så enfaldigt och individcentrerat perspektiv i den STORA frågan om USA:s massövervakning av världen. Hon är mer oroad av att simpla bedragare använder nätet för att sno henne på pengar!

Faktum är att Chandra lagna (månascendenten) ger en vink om hur hon misslyckas greppa ämnets vidd - vilken värld vi vill leva i. Småskurkar kommer alltid att finnas men Höglund verkar acceptera att de små skurkarna växer sig stora och tillåts sitta i regeringar eller verka genom ljusskygga myndigheter. Är kvinnan lite dum eller bara naiv?




Månen är det mottagliga sinnelaget som i världsomspännande Skytten passar en utrikeskorrespondent perfekt. Skytten är "universalistiskt" och indikerar därför en orientering mot högre principer än de rent personliga eller de djupare individ- eller identitetsrelaterade. 

Men om man påbörjar en analys av den här Månen genom att väga in dess disponent, regredierar det nyss så nobla budskapet. För disponenten Jupiter (universell välfärd) står visserligen i harmoni med Månen och har skänkt Höglundskan ett fartigt och fläktigt och positivt sinnelag, men disponenten verkar från en lägre nivå än sinnet signalerar. 

Höglund må ha setts, mikrofon i hand, i nyhetsrapportering från världens alla hörn, men hennes Jupiter har inte i sig varit universellt orienterad utan Lejon-orienterad! Och Lejonet är individualismens egen princip och troligen det tecken som ligger bakom den missriktade humanism som håller "människan för att vara alltings mått" (greken Protagoras). 

Saturnus i rapportören Tvillingarna passar perfekt som "korrektiv" till den fantasifulla Månen - här finns verkligen grunden till en bra och saklig utrikeskorrespondens.

Men samtidigt... Faktum är att Höglund kan ha fullbordat den ultimata narcissistiska karriären, själv född med Sol-Ögat i härskarläge i Lejonet och i konjunktion med Skytten. Horoskopet beskriver EXAKT vad hennes viktiga del av karriären handlade om: att själv stå i mitten - inför kamerans öga - och rapportera om tilldragelser med hela världen och dess folk - Månen i Skytten - som pittoresk bakgrund för Höglund och hennes lejonman som huvudattraktion. Inte undra på att hon skränat och haft sig när hon fasades ut från de visuella medierna utan så mycket som en guldklocka som tack. Lejonen - de dominanta förstaviolinsterna - tar nedtrappningar dåligt.

Det här är inget illasinnat horoskop, tvärtom, men det är ändå påfallande att månascendenten avslöjar en uppblåsthet, en universalistisk pretention (Skytten) som egentligen bara handlar om hennes egen individualitet och behov av att visa upp sig. Födslar i soluppgången kopplar Solen (identiteten) till det lilla egot och kan indikera narcissism (om inte starkare budskap tar över, och då krävs t.ex. planeter i tionde makthuset eller t.ex. Saturnus i hörnhuset i väster). 

Men även Höglunds tämligen specifika kombination av budskap luktar narcissism lång väg. När hon är mer oroad över nätbedragare än av galningar som söker äga världen når hennes Jupiter uppenbarligen inte högre än en världslig Jupiter som "lätta pengar". 

Denna mindre än storslagna läsart går knappast att begripa ur månhoroskopets perspektiv, där Jupiter onekligen är en tillgång. Svaret ligger sannolikt i det kompletta horoskopet med en lagna baserad på känt klockslag - där torde Jupiter vara mer problematisk.

Det vill säga, i sitt eget sinnelag upplever hon sig stå för det goda men når inte Jupiter som socialismens äkta signifikator: "allt gott åt alla, universellt" utan kan i värsta fall ha blivit en påhejare av den unkna rådande mentaliteten: "allt gott åt dem som lyckats manövrera sig fram till chefspositioner".

Apropå Jupiter som "välstånd för alla", jämför Höglunds placering med bloggens tidigare ministudie av Vänsterpartiets styrelse och partiledaren Jonas Sjöstedt.

"Många är kallade men få utvalda."

(Matteusevangeliet 22:14;
"kallade" har blivit "bjudna" i senaste bibelöversättningen)


Tillägg

Som genom Försynen anmäler sig ett dygn efter detta inlägg ett horoskop via SvD som perfekt illustrerar kallelsen till universalismens sak! Se här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

A) Du har aldrig träffat henne.
B) Du fattar inte skillnaden mellan en person och hans/hennes yrkesroll.

Seaward sa...

Karaktären är Ödet - Herakleitos, 500-talet fvt

http://en.wikiquote.org/wiki/Heraclitus