Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 20 december 2013

Snåla Vänner-stjärnan & JAS-planet



Lisa Kudrow är en av de roligaste komediennerna i Hollywood. Hon har en förmåga att göra avmätta och missnöjda miner som får mig att skratta varje gång. Frågan är som vanligt om en aktör egentligen bara är sig själv - Kudrow som den perfekta missnöjesmänniskan som bara blir rolig eftersom programformatet avser att sätta småaktigheten i ett löjets skimmer.

Bloggens upptäckter har sträckt sig över fem år och så många tusen skrivna sidor att ingen väl har följt med i detalj och sett helheten växa fram. Så jag får lov att intyga: när Lisa Kudrow är så senfärdig att hennes parkeringsbiljett tickade upp 20 kr och får ett vansinnesutbrott (AB), har detta naturligtvis inget att göra med att hon numera är rik som ett troll. Det är ur hennes djupa natur - som hon var innan hon tjänade alla sina pengar - som den här småaktiga snålhetsanden kommer. På ett liv har hon inte lyckats växa sig större än de "ingångsvärden" till detta liv som horoskopet tecknar.

Horoskopet rymmer precis de signaturer man numera kan förvänta sig om man följt bloggens upptäcker. Det vill säga: självtjänandets och vinstjaktens princip Jungfrun som en bas för den sinnelags-Skorpion som vänder sig i vämjelse mot allt som inte går dess väg. Lägg till det att också det andra stora ljuset - Solen - står i måntecknet Kräftan, närighetens tecken! Vilken perfekt och lojal medlem i svenska Moderaterna hon skulle ha blivit !




Här finns en enormt överdriven Vattentriangel, skapad genom förmerandets och rikedomens princip Jupiter. Denna välgörande Jupiter står dessutom närmast perfekt för en tiondehuskarriär som ger popularitet. Men det är också en överdriven "instinktsnatur", en överbetoning av den näriga "vegetativa själen" och som Lisa Kudrow visat prov på den här ängsliga sidan som söker bevara sin egen rikedom. 

Ta t.ex. den birollen som surande och negativ hustru till Billy Crystals psykolog som får maffiabossen Robert DeNiro på halsen. Här är väl Kudrows  Sol i Kräftan verkligen i sitt rätta element: husets härskarinna som ängslas över att "smuts från gatan" ska fläcka ner hennes revir (Kräftan = revir, slutna, privata utrymmen). Det är inte för inte som Kräftan vid sidan av den allmänt negativa och diskriminerande Jungfrun visat störst tendens till främlingsfientlighet och Kudrow har, som sagt, även Jungfrun högaktiv som den influens som flyter samman med hennes tvära skorpioniska sinnelag. 

(När Skorpionens härskare Mars ligger i negativa tecken uppstår, vill jag tro, mycket vassare och mer negativa Skorpioner än om skorpionnaturen bryts upp av en positivt placerad Mars.)

Alla Kudrows Vattentecknen lägger sig i de jordiga resurshusen och befruktar dem - gröna fingrar eller förmågan att få gröna dollarsedlar att växa i händerna! 

Omvänt suger de torra och döda Jordtecknen åt sig av det återfuktande Vattnet i två av de tre husen 4, 8 och 12 - de som i indisk astrologi alla sägs indikera moksha, upplösning eller befrielse. 

Det ligger en filosofisk tanke bakom den negativt polariserade halvan av zodiaken: ömsom dödas själen genom att fastna i Jordelementet som förminskar och stryper själen, ömsom befrias själen i Vattenelementet genom dess både livgivande och dödande (upplösande) sida. Vattenelementet är det som bäst motsvarar den gamla tanken om den personifierade Naturen. (Andligt döda materialister har via språkreform tvingat alla svenskar att glömma hur verkligheten fungerar och numera påbjuds liten begynnelsebokstav - naturen.)

Jag menar att indisk astrologi är för generell här: det fjärde huset för privatism eller skyddat liv, vederkvickelse och återhämtning har väldigt lite med någon andlig befrielse att göra. Inte heller det fixerade eller låsta åttonde vattenhuset tycks i sig bjuda på någon impuls till att avsäga sig världen (och befria själen). Det är en låst mellanstation innan slutligen det tredje vattenhuset visar möjligheten till en andlig orientering. Samtidigt kallar den grekiska traditionen tolfte för "den onda daimonens hus", så uppenbarligen är det här all bråte samlas som människan har att ta ställning till om eller när hon väljer en andlig "karriär".

Lisa Kudrows "onda daimon" är samtidigt Tvillingascendentens enda vän och välgörare: pengarnas (och relationernas) Venus. Se bara tv-seriens titel: "Vänner". Är inte detta intill fulländning Tvillingarnas symbol, särskilt som den i Indien tecknas inte som ett brödrapar utan som en ung man och en ung flicka. Tvillingarna är venusiansk, tecknet handlar om mänskliga relationer och om vänskap.

Jag pekade nyligen på att det måste vara Tvillingarna, grabben och tjejen, man ser på Tarot-kortet SOLEN. Solen torkar tårarna (vattendroppar som hänger till höger och vänster i skyn) och tvillingarna befinner sig båda framför den diskriminerande mur som mer materialistiska människor är så ivriga att bygga. Detta är tveklöst två Luft-människor som ser igenom grova materiella hinder (som t.ex. hudfärg). 

Hur Tvillingarnas symbolik integrerats i ett Tarot-kort tillägnat Apollon eller Solen är kanske inte så svårt att förstå. Forskning har visat att den grekiska solguden är ett inlån från Österlandet men att grekerna åtminstone lyckades bevara idén om Apollons klarsyn. (Det var Apollons "synskhet" man rådfrågade vid oraklet i Delfi.) 

På samma sätt representerar Tvillingarnas tecken och dess luftburna Merkurius (som bäst) en förmåga att bokstavligen gå genom väggar eller murar. Merkurius reser obehindrat genom de tre världarna, heter det. Och eftersom Venus är den enda planet budbäraren (oraklet i Delfi!) har vid sin sida faller det naturligt att man under Tvillingarnas tecken "når fram" och associerar (Venus) via kommunikation. 

Tvillingarnas tecken i öster är faktiskt kärlekens budbärare eller drar nytta av den himmelska Afrodite/Venus (Själen!). I det här perspektivet kan man faktiskt betrakta luftburna Merkurius som den gudomliga Själens son Eros medan en annan grekisk myt beskriver hur den fallna Afrodite, horan, skapar avkomma som i princip bara är en stor fysisk penis, en deformerad varelse för dem som likt grisar bökar i Jorden och tror det är i det elementet vägen till lycka finns.

För en tidigare kommentar till den jordiska Afrodites deformerade avkomma Priapus, se: Varför Reinfeldt aldrig skulle fungera i en god värld. Därmed inte sagt att statsministern är "välhängd som en häst", bara att han är produkten av en sköka, av en korrupt och felvänd orientering mot världsliga rikedomar snarare än himmelska (andliga) eller ens intellektuella rikedomar.

Bara för att klargöra en sak: intellektet har närmare till himmelen än känslor! Men även korrekt orienterade känslor är bättre än att investera känsloenergi i sataniskt gudsfrånvända ting som marknadens konsumtionsvaror eller skräpkultur. Dessa människor lever och dör utan att ha tillfört sin själ något alls. Deras liv räknas för ingenting i Himmelen. Nästa återfödelse har de kanske t.o.m. halkat efter en smula i jordiska mått mätt. 

Tänk en själ som återföds tre gånger på raken i Sverige - den själen kommer att vara en andlig krympling jämfört med vilken själ som helst nere på Kontinenten. Sådant är det magnifika sveket mot det här landets befolkning. Sveket har historiska rötter och Nya Moderaterna är bara den senaste Härskare som fortsätter att berika en begränsad liten klick i Stockholm istället för att bygga landet.) 

Kudrows Venus ständigt oroliga och ibland också näriga Kräftan i 2a huset för min ekonomi stämmer perfekt med hennes skorpioniska och Jungfru-diskriminerande utbrott på parkeringsplatsen. Någon vågade hota hennes privatekonomi och "bestjäla" henne på en hel tjuga! Venus i Vatten är en första indikation om att Venus ska läsas som en hora snarare än som en himmelsk Venus som kontemplerar intelligensen hos sin Fader och därmed själv blir delaktig av samma rymliga takhöjd. 

Venus i Vatten i andra huset för egen ekonomi understryker ytterligare hur "liten" denna kärlek är, som Kudrow kan kalla sin egen - så utsatt hennes persona eller Tvillingascendent är, om DETTA är dess enda vän! (Skulle kunna tänka mig att Kudrow mest av alla längtat tillbaka till de gyllene åren i tv-serien Vänner..., Venus i Kräftan är just den "lilla kärleken" bunden till bara den egna trygga gruppen...)

Men vad som definitivt sänker nivån på Kudrows Venus är att dess disponent Månen själv befinner sig i sitt fallna läge i Skorpionen och att detta tvära sinne själv är DJUPFRYST genom att också dess härskar Mars i Jungfrun står i negativa Jordelementet. Det finns med andra ord ingen äkta vänskap i denna Venus som matchar det fina budskap som Tvillingarna i öster ändå är. Kvinnan är bara en närig, inskränkt och hysterisk diva. EXAKT den roll hon gjort i alla de få filmer med henne som jag sett. Hon har verkligen lyckats kapitalisera maximalt (Jupiter/rikedom i tionde karriärhuset) på att agera ut den bitch hon i djupet är.

I bråket över 20 kronor ser man för övrigt hur omdömeslös och oförmögen att välja sina strider Kräftans tecken är. Särskilt om millimeterrättvisans Mars-Jungfru styr det i grunden tvära och avvisande sinnelaget i Skorpionen.

För oförmågan att satsa omdömesgillt, se Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldts 5 miljarder till restaurangnäringen och hans regerings allmänna ideologiska haveri. Eller att slänga pengar till arbetsgivarna på exceptionellt dyra ungdomsjobb (SvD). Tanken infinner sig, att varje åtgärd och reform signerad regeringen Reinfeldt egentligen bara varit olika sätt att smyga åt de privilegierade ännu mer pengar! Åtta år av vanvård av Sverige - och nu sitter dåren och glädjer sig åt försäljningen av ett trettiotal dyra mördarmaskiner till Mexiko. 

Att Sverige överhuvudtaget tillverkar krigsutrustning har naturligtvis en lång historia. Det är samma dovt teutoniska nerv som förklarar varför det ränner runt så mycket rasister och nazister i det här landet 2013 när man trodde världen skulle vara lite mer upplyst än på 1930-talet.

*****


Se även: Lisa Kudrow smart skönhet - med rätt zodiak

Genom att istället fixera den dominanta Sattva guna såg jag 2011 en helt annan sida i aktrisen. Det här två analyserna måste nu vägas mot varandra.

Fatta varför verklig astrologi inte går att presentera i bloggformat! Det är så många variabler som måste stötas och blötas mot varandra att den fördummade twitter- och sms-generationen inte skulle klara en så lång text - lång som ett helt kapitel i en "bok". Hu!

4 kommentarer:

Havsörnen sa...

Vattendropparna i skyn på tarotkorten är yoddar. Alltså första bokstaven i gudsnamnet YHWH. Yod korresponderar till elementet Eld, medan Heh är Vatten. Så det är snarare gudomliga gnistor än tårar. Yoddarna på vattniga kortet Månen har däremot benämnts "fertilizing dew drops of thought".

Seaward sa...

Nja, det låter i mina öron som någon sentida kabbalist varit framme och velat underordna Tarot-korten med deras dunkla ursprung med invandrande zigenare i Paris under medeltiden sin egen allomfattande schematik!

(John D. Blakeleys obskyra men väl genomforskade bok från 70-talet, The Mystical Tower of the Tarot ger en historik som tar hänsyn till hellenismens spridning ända bort till Afghanistan och ger därmed den enda vettiga nyckeln till att zigenarna visar sig förvalta gamla "nyplatoniska" motiv)

Visst gäller korsbefruktning mellan olika metafysiska system, och egentligen finns ju samma resonemang även i indisk astrologi. En planet (likt den här spekulativa hypotesens) yod-tecken) kan skifta i betydelse beroende av kontexten och här är skillnaden verkligen (som) natt (Månen) och dag (Solen).

Frågan är bara om det är ett yod-tecken till att börja med. Nu beror det ju på observationsförmågan hos alla de som tecknat Tarot-lekar genom Europas medeltid om de lyckats förvalta ett motiv intakt eller har korrumperat det genom egen grumdlighet.

I den Marseilles-lek jag tittar på just nu ser de här upp-och-nedvända tårarna inte det minsta lika ut ett yod-tecken för vilket det förstås finns en strikt linjeföring när man vispar till en liten s-form, uppifrån till vänster och ned mot höger. Illustratören har uppenbarligen ingen aning att han kopierar ett yod-tecken för då hade han ansträngt sig att få kurvaturen rätt.

Utan att gå in på detaljer ser dessa "tårar" på både Månens och Solens kort ut att rinna uppåt, som simmande spermier! Vätskan LÄMNAR i ena fallet djuren och i andra fallet människorna. Jag vidhåller att de blå flagorna faller uppåt (av den vattendroppsliknande formen att döma). Kan det vara den Vegetativa själen som "svettar ur sig sin sjukhet" i det mångalna kortet? (Kräftan/Månen = zodiakens naturligt patologiska tecken som jag skrivit flera gånger). Då skulle solkortet istället demonstrera hur MÄNNISKORNA, driva av den rationella högre principen erfar hur solen torkar alla tårar. Detta matchar Herakleitos kända ord om att den torrlagda själen är den bästa – det vill säga den själ som höjt sig till Solens nivå och inte längre ägnar sig åt vätskor under Månen.

Korten gör verkligen en skillnad mellan människors medvetande och bestialisk instinkt, och det är därför en häpnadsväckande skönmålning av Månens kort du hittat: "tankens befruktande droppar". Hur den som gav det förslaget kan missa varningarna i detta kort, är nästan obegripligt! Bob Dylan ägnade månkortet hela låten ”All Along The Watch-Tower” och det är inte en vacker berättelse han verkar ge där. "Let us not talk falsely now, the hour is getting late."

Dylan var uppenbarligen en kabbalistisk mästare och nästa gång han röjer det är i kortutlägget som kommenteras i "Changing of the Guards" (1978) kort före hans (kortvariga) omvändelse till kristendomen.

Havsörnen sa...

"All symbols have seven meanings." :)

Minns vår diskussion om tarotkortet Djävulen. Marseillesleken är så fult tecknad att det är svårt att urskilja huruvida det är en fackla som Djävulen håller i sin hand.

Spermier är i alla fall synonymt med yod, som ju är grundformen som alla de andra hebreiska bokstäverna utgår från. Fröet, livsgnistan, befruktande droppen. I daggdroppstolkningen så är det Månen som står för dropparna. I "The Continuum Encyclopedia of Symbols" står det:

"--In China, dew was thought to come from the MOON and to grant one immortality. --Buddhism, however, sees dew as a symbol of the impermanence and nothingness of our world. The Greeks interpreted dew as being a symbol of fertilization and fertility."

Ett av kortets nyckelord är sömn, där nya idéer kan börja gro, där celler dör och förnyas.

Den tama hunden och den vilda vargen ylar mot Månen som de inte kan nå. Kortet visar också på den näriga Kräftan som lägre stående än dessa djur, där den försöker kravla sig upp ur avgrundens vatten. Å andra sidan indikerar detta också den kreativa kraftens början på stigen mot uppnående (Solen). Detta syns på Rider-Waiteleken, där man ser en stig som leder upp och ner (andlig utveckling kommer gradvis) fram till ett berg i bakgrunden.

Månen reflekterar bara Solens ljus. Solen korresponderar till bokstaven Resh=huvud och Månen till Qoph=bakhuvud. (Neo-gnostikerna har flyttat attributionerna ett steg, då de flyttat Narren från 0 till nr 21, men det är en annan historia). Kortet indikerar fara, eftersom stigen går från The Dark Side of the Moon till den sida Solen skiner på. En Golden Dawn-idé är att kräftmotivet utvecklades ur dyngbagge, och i Crowleys lek har kräftan ersatts av en dyngbagge, vilken ju lägger sina ägg i en dyngboll, där de kläcks efter att de utsatts för solens värme.

Hund- och vildmarksmotivet har också en koppling till mån- och jaktgudinnan Artemis, som reste med jakthundar genom bergiga farofyllda skogar. Hon var också barnafödandets gudinna. Kopplingen till både befruktande droppar och menstruationen är solklar (pun intended!). Dropparna kan alltså likväl vara mensblod. I dyngbaggevarianten blir hundarna Anubis schakaler.

Den viktigaste kopplingen till Månen inom tarotleken själv är förstås Översteprästinnan, vars astrologiska korrespondens är just Månen (medan månkortet motsvarar Fiskarna). Översteprästinnans rena vatten har blivit förorenade i Månen.

Citerar ett stycke ur Robert Wangs "The Qabalistic Tarot":

"Relative to the human body, the Path of THE MOON is an organizing (formative) one. It is described in the Thirty-Two Paths of Wisdom as the 'Corporeal Intelligence,' which Case tells us means 'body consciousness.' He notes also that the root of the Word 'corporeal' in Hebrew means 'to rain upon.' In each of the Three cards Yods are shown 'raining' down upon the Path. Or, as Pausanius described, these might be the tears of the Moon-Goddess, which caused the Nile to rise and fall. There is, in any event, a general agreement that something descends from the Moon to the Earth on this Path as is symbolized by the falling Yods."

Seaward sa...

Spännande ämne. De två bestarna som ylar under månen påminner förstås om Månen eller ”manen” som manas (=engelskans mind på sanskrit). Månen är åsikternas domän (doxa) enligt Platon, beroende på månfas (och förhållande eller ickeförhållande till Saturnus) råkar åsikterna ibland vara med sanningen överensstämmande, men det är knappast Månens förtjänst. Bara Solen förmedlar förnufts- eller de formbildande gnistorna du talar om (logoi spermatikoi).

De judiska astrologer i essérsamfundet som lever sitt liv under ytan på denna blogg sägs enligt historiska källor ha varit mästare på medicinska dekokter och de samlade daggdroppar för medicinalt bruk. (Bara något enstaka textfragment med medicinsk anknytning har hittats bland Dödahavsrullarna men utsagan verkar rimlig vare sig den var Filons, Plinius eller Josefus historieskrivning – jag minns inte vad var och en av dem skrivit om esséeerna.)

Jag håller med dit om allt du säger om Månens kort - det är astrologiska lärosatser från början till slut (Sömn, assimilation - jfr Freud om drömmens "dagrester" - och vederkvickelse). I vår tid är verkligen New Age ett faktum, alla traditionskällor puttrar lyckligt i samma gryta!

Jag vet inte riktigt om du läser Månens kort och bara spånar, för nog är Kräftan uppenbart lägre än bestarna på landbacken vilket i sin tur skapar frågor om gränserna för varje kort – hela Världshjulet Fortuna roterar ju också på ett strömmande vatten och påminner således om att Vattnet är överordnat Jorden! Och landkrabbor har man ju hört talas om! Vad blir det då av din evolutionärt influerande hierarki? :-)

Frågan är vilka traditioner Tarot-kortet representerar och för det måste man ha en aning om dess äldsta rötter. Jag satsar på hellenistiskt stoff förmedlat av ättlingarna till Alexanders ambition att smälta in det grekiska i erövringarna. Påbud: grekiska krigare, gift er med afghanska kvinnor. (Zigenare).

För mig är tveklöst Månen ett helt och hållet ont kort som exemplifierar allt det otyg som följer på en varelse som bundits till subhumana livsformer (och att dra växlar på krabbans relation till hunden/vargen känns som en jakt på precision som istället tappar sikte på det övergripande budskapet).

Korten för Måne och Sol är helt enkelt varandras spegelbilder. Jag lämnar Artemis och det andra därhän, det blir mest ett smörgåsborg med citatdrivor som inte längre har kontakt med centrala motivet är. Min tes i inlägget var att Solens kort fokuserar Människan till skillnad från Månen och Djuret.

Jag tror inte du kan förneka att man är på rätt spår om man inser att Månen är det oförlösta sublunära livet och Solen är för den som anträtt gudarnas väg. Det är en klassiker för de sublunära livsödena att söka upphöja Månen bortom all proportion.

"Båda behövs och är därför strikt talat neutrala" - det är om det de lärde tvistar! :-) Om esséerna berättar någon att nämnda tre historiker (jag blandar alltid ihop dem) att deras lära var att själen jublade då den "kroppsliga intelligensen" äntligen kunde läggas av. Aristoteles avfall från Platons akademi var att han sökte degradera Formerna (Själen) och göra den till ett mänskligt begrepp som bara hade en mening i relation till materien, formen som ger avgränsning åt den annars abstrakta och ogripbara ur-materien. Det är längs den falska vägen västerlänningarna gått i 2.000 år nu och med förödande resultat.

Jag säger som i kultrullen Highlander: "There can only be One" (platonism!). Månen är en chimär utom för dem som befinner sig i dess våld. Om dessa sade de grekiska filosoferna att de vandrade ”fädernas väg” (slavar under arvslagar och återfödelse). De solära Logos-varelserna vandrade i stället solbanans väg, gudarnas väg (det var just denna väg Herkules bevisade sig på genom sina 12 zodiakala stordåd).