Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 december 2013

Svenskar är snälla... och lite dumma

Utlänningarnas klichéer om isbjörnar på gatorna och svenskarna som ett harmlöst och aningen korkat folk kanske är sanna ändå. Utifrån PISA-rapporten går i DN någon Maciej Zaremba till angrepp mot en defekt i nationalpsykologin som också kom till uttryck i Quick-skandalen: en förtryckande och anti-intellektuell kollektivism vi andra kallar jantementaliteten.

Inget nytt under solen


När jag utan framgång snabbt söker belägga några årtal han nämner, 2000 och 1997, hittar jag istället en historieprofessor som redan 2003 hade exakt samma invändning som nu den skakande PISA-rapporten bekräftar. Svensk skola har satt ribban ohyggligt lågt och svenskar kompenserar överlag sin mediokritet genom att som moderaterna, vilket Zaremba fyndigt noterar, breder ut sig med tomma floskler om att skapa världens bästa skola. 

Samma dravel produceras nonstop i huvudstaden Stockholm där t.ex. kroppsfascismens högsäte Friskis & Svettis satsar på att bli "världens friskaste (och mest rashygieniska) huvudstad". Låt polisen söka och forska och skeppa bort alla suspekta och smittbärande element från tunnelbanan och paradgatorna så att borgarna kan fortsätta drömma de genomfalska drömmar som Zerambe så obehagligt fäster DN-läsarens öga på.

Vi är ett folk av självförljugna fuskare! Vi älskar ytan mer än substansen. Och essensen - själen och andra uttryck för väsen - tror vi inte ens på längre. Och finns det "ingen hemma", i tingens centrum, vad annat återstår då än att vispa ihop lögnaktiga och fluffiga ytor? Zaremba låtsas eller kan faktiskt inte förstå vad som ligger bakom vår andliga misär i dess senaste manifestation:

De flesta tycks eniga om att det var huvudlöst att skippa alla krav på lärare, timplaner och läromedel. Men ingen kan förklara varför så många råkade tappa huvudet samtidigt.

Det var just pga. det svenska nationalhoroskopets demonanfäktade, giriga och ohederliga kollektiva intellekt (tredje huset i horoskopet) som jag var nyfiken på att se om någon skolreform kunde knytas till åren 2000 eller 1997 som nämndes i artikeln. Men bloggens tidiga inlägg "Sverige under en ond demon 2002-2020" diskuterar egentligen bara en akut och smärtsamt förlorad generation, en tid svenskens bildningsförakt löper vilt. Men det finns alltid med den är nationen som ett latent virus som under vissa perioder poppar upp. 

För naturligtvis teg inte girighetens demon Drakhuvudet still före 20002 eller har gjort sitt bara vi kommer förbi 2020. Indisk lära om planetära cykler (dasha, plural dashas) låter också samtliga nio entiteter cirkulera i mikrocykler inom ramen för huvudcyklerna. Därför är nationens intellektuella kapacitet ett ständigt återkommande elände, om hur uppblåsta och märkvärdiga vi blir över just ingenting, och hur vår grundskola, vår telekommunikation och alla andra aktiviteter som kan knytas till det logisk-pedagogiska tredje huset aldrig riktigt håller måttet. 

Den indiska legenden om demonen Rahu som ville bli stor och mäktig som gudarna passar perfekt på lilleputtlandet och dess sneglande mot USA. Men det är just typiskt att vi gick in i den här demonins huvudcykel lagom till att socialdemokratin havererat i själviskt egenberikande och den explicita mardrömmen, Nya Moderaterna, tog över landet.

Det är ett fantastiskt sammanträffande att Zaremba frågar sig hur "Sverige tappade huvudet" - det är just demonens tappade huvud som kontrapunkten i den indiska berättelsen om Drakhuvudet! Hybris eller övermått som sedan följs av dekapitation.

*****

Det förvånar inte att Zaremba inte riktigt kan hitta något tydligt svar, nationalpsykologi är en större och djupare fråga än en religionshatisk tidning som DN kan hantera. Den här bloggen har inte heller hela svaret men har åtminstone accepterat själavandringens realitet och att järngänget på den moderata sidan mycket väl kan vara tyska nazister som dog under Dresdenbombningarna. 

Nu är de är igen - den här gången som svenskar - och fyllda av samma omotiverade självgodhet som en gång utmärkte nazismen. Vår kroppsrelaterade fascism och åldersdiskriminering tyder på att rasbiologin aldrig upplöstes till följd av någon intellektuell upplysning. Den bytte bara uttryck och verkar numera genom var och varannan pursvensk. Vägra jymping bara för att din chef vill ha effektivare arbetsenheter! Stå emot fascismen som redan växer i dig som del av ett nationellt psyke, en nationell själ! 

Operera bort din inre cancer genom studier, och ännu mer studier! Svenskt Näringsliv: filosofi är det mest lönsamma ämnet på Jorden precis tvärtemot er fördumningspropaganda. Tänkande människor kan uppfinna saker och uppfinningar vet vi alla att de genererar pengar. Om det nu bara är det ni vill ha.