Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 december 2013

Vattumannen & Nobelpriset i ekonomi




Med all respekt för Stenbockens tecken och den mäktiga, praktiska intelligens och omfattande sakkunskap denna symbol denoterar. Men hur frestande är det inte att hypotetiskt flytta fram den anti-marknadsliberala ekonomen Robert Shillers födelse så att Månen lägger sig i Vattumannens tecken!

Varför? Jo, för att jag har svårt att föreställa mig ett mer träffsäkert sinnelagshoroskop för en Nobelprisbelönad forskare i det högst labila korthusbygge som ekonomiska teorier utgör, om Vattumannen tilldelas första världsliga huset!



Ett extremt rationellt sinnelag (både i Luft och baserat på organisatoriska Saturnus) vinner sällan den nyckfulla och kickorienterade massans kärlek, men om man istället välsignas av celebritetens Jupiter, vem sörjer?

Enbart Jupiter anses i indisk astrologi kasta den välsignande 120-gradersblicken, och här sker detta (naturligtvis) från ett av de två dharma-husen, det nionde som är det bästa av dem. Nionde är ett samvetets och Guds hus, säte för högre bildning som filosofi och religion. 

Ja, den romerske filosofen Plotinus ger definitivt tummen upp för religiösa myter som han, likt västerlandets verkliga portalfigur Platon anser vara sanningar som bara kan återberättas som liknelser. Den mänskliga ärthjärnan kan inte modellera alla realiteter matematiskt, inte ens med superdatorer eftersom dessa bara förstärker den initiala mänskliga begränsningen. 

Mytiska framställningar är i själva så komplexa och mångbottnade att de är mer lämpade för metafysik än den begränsade och torftiga logiken. Läs Plotinus, som faktiskt med romersk stenhård logik sökte återge vad som utspelar sig bortom tid och rum - inte är det vare sig lätt eller underhållande läsning!

Någon kanske får en smärre aha-upplevelse av det här pertinenta citatet :
We have so far distinguished between two models of imitation in Plotinus: representation and reflection. Representation belongs to art or craft (τεχνη, techne), and reflection to nature (φυσις, physis).

While in reflection the attributes of the subject are truly present in the image in dynamic continuity, representation introduces a gulf between the original and the image, reduceing the attributes to a divided plurality of analytic concepts.

(Taylor - Aristotle. Se även "Talmannen, Naturen och förkrympta borgare", där jag använde samma citat, översatt, i ett delvis överlappande sammanhang.)

Som synes är Shiller helt för att bygga blå luftslott - han är en teoretiker och logiker ut i fingerspetsarna. Men, invänder någon, han har ju inte mindre än två sliriga Vatten/Luft-dissociationer i horoskopet! Och vad nämns som hans största bedrifter? Att ha förutsagt TVÅ EKONOMISKA BUBBLOR! "Bubblan" är en perfekt illustration av den kluvna tunga och de hala ålar, framför allt inom finansvärlden (riskkapitalister!), som bedrar världen och sina medmänniskor om och om igen. Sjuka människor. 

Men en "dissociation" i horoskopet dömer inte någon att bli en lögnare eller vilseledare. Svaga horoskop kanske tenderar i den riktningen men det är fullt möjligt att en människa viger sitt liv åt att söka genomskåda just "glidningarna" i skarven mellan "vattenvärlden" och "luftvärlden" - se nu talar vi mytiskt språk igen eftersom dagens västerländska vetenskap ingenting vet om dessa högre verkligheter.

Att de verkligen existerar kan man få en aning om när man läser vilken slags terminologi Robert Shiller själv använder. Var, förutom på den här bloggen, såg du senaste en människa med dubbla dissociationer i nästan samma mening använda båda begreppen "kognitiv dissonans" och "rationalisera"!? (SvD)

En Vattuman-Måne som förstahusmarkör skulle dessutom ge Shillers horoskop ett helt fenomenalt larmande andra ekonomihus, där inte minst Solen visar var hans hjärta - enligt sinnelagets Måne - befinner sig!

Naturen verkar för övrigt uppvisa humor när till och med människor producerar mening i namngivandet av ting och sig själva utifrån dolda "mytiska" principer. Jämför den dubbelt dissociationsdrabbade Shiller med termen shill bidding - falska budgivare på auktioner som söker haussa objektets pris och locka ovarsamma "sensationalister" (astrologins Eld/Vatten-krig) till överbud!

Inga kommentarer: