Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 januari 2014

Aftonbladet fortsätter smutskasta Håkan Juholt

[Långt! 3.400 ord]

Radarparet Per Karlsson och Anette Holmqvist turades om att leda drevet som ledde till Håkan Juholts avgång och den förre fortsätter nu sin skändliga snedvridning av historien genom ovanstående rubrik. 

Som de som genomskådat Aftonhorans högervridna redaktionsledning lätt kan påminna sig, använde sig också tre borgerliga riksdagspolitiker på samma sätt av det luddigt formulerade hyresbidraget, två jag glömt namnet på och så den obehaglige Tobias Billström. (Det kan ha varit ett annat ärende för sistnämnde, jag minns artiklar om hur han drivit på för att göra huset han bodde i i Skåneland till bostadsrättsförening för att berika sig själv). 

Ändå fortsätter Aftonbladet med sin smutskastning genom att implicera att Juholt ensam var en gangster - men inte de borgerliga politikerna - som fyllde i den vagt formulerade blanketten för hyrestillägg i samband med riksdagsarbetet.

Anette Holmqvists horoskop granskades vid tiden, först på Ockulta ögat:

Hypotes: Varför lögnscoopet om Juholt (okt 2011) och återigen på Sideriska:

Manshaterskan på AB ger sig inte (nov 2011)

Det vanliga namnet Per Karlsson tycktes lönlöst att ens försöka hitta ett födelsedatum till, intill journalistens senaste falskvinklade text där han återkommer till sin egen skeva bild och drar den ett varv till.

Lite googlande ger en ledtråd i Resumé från januari 2008 när Aftonhorans chefredaktör Jan Helin gör en Per Karlsson, då 39, till sportchef och väljer in honom i redaktionsledningen. Det verkar vara samma person som alltid dyker upp när Juholt kommer på tal men som numera stavar förnamnet Pär. Birthday.se ger bara två stockholmare som nu är inne på sitt 46e år och ingen av dem bor där slemma medelklassjournalister tenderar att flocka sig.

Återstår en drös med den stavning som ännu gällde 2008 och här ser jag direkt en adress som en högervriden och inbillat rättrådig journalist skulle kunna tänka sig, en adress på det gentrifierade Södermalm. Jag håller exemplaret i flashiga Saltsjöö-Boo för att vara för avlägset. 

Av dem där Per är markerat som tilltalsnamn återstår faktiskt bara den på Bondegatan på Söder, och misstanken om en träff stärks av att hans  födelsedag faller i Vågen bara några dagar efter bloggarens. 

Redan innan jag räknat ut kartan kan man därför som hypotes anta att detta inte är samma variant av Vågen som den här bloggaren, dvs. den rättframma och sanningstörstande typ av Våg som resulterar när Solen i Vågen befinner sig i ömsesidig reception med Venus i Lejonet så att Godhet och Skönhet och de andra antika dygderna och måttstockarna för en själ är levande realiteter för individen. 

Hos den här skribenten bör man räkna med något härsket, med missljud. Och definitivt tydliga beröringspunkter med hans överordnade, Jan Helins horoskop och dess tendens mot låg närighet (för mycket Jord och Vatten). Eftersom tidningens Per Karlsson skriver mycket förtäckt och ibland uppenbart anti-socialdemokratisk smörja tillsammans med Anette Holmqvist bör horoskopet uppvisa någon slags sällskap även med hennes horoskop.

Så låt oss via den här trianguleringen se om det är en ful fisk vi fått på kroken!


En rik blandning av ingredienser och alls inga billiga poänger att dra utifrån en övertydlig typ. Men det vanligen så klara sinnet i brinnande Skytten är smutsigt pga. månhoroskopets dröm om att halshugga andra i kraft av en mäktig och privilegierad position.

Notera hur intensivt den här Månen fantiserar om tionde makthuset och framgångens (och sin egen disponent) Jupiters position däri. Här är också skribentyrkets Merkurius men, som sagt, norra månnoden för en sadistisk tendens att vilja halshugga andra och mer än troligt en tendens att själv tappa huvudet under de planetära cykler den som är tillräckligt intresserad själv kan räkna ut. Tionde huset börjar så fint med Jupiter men spårar till sist ur. En huvudlös alzheimer-patient på sin ålders höst?

(Vill man förstöra hela nöjet med livet kan man tabulera hela sitt liv - inklusive livslängden eller åtminstone hotande "dödspunkter" - som en serie tider av med- och motgång.)

Mycket riktigt är det här en Våg av exakt motsatt typ bloggarens. Istället för att den fallna Solen i Vågen (notera hur ofta han parskriver med Anette Holmqvist) backas upp av Lejonet via Venus, har vi här den negativa versionen av Vågens tecken, där Solen inte alls får något stöd av sin disponent eftersom den störtdykt ner i hatiska Skorpionen och befinner sig i undervattensläge - ett fundament som egentligen inte alls passar Solen i ett Lufttecken.

Dissociationer eller revor i karaktären kan uppstå, en splittrad livsgärning. Jag tänker här på Maria Svelands horoskop, och boktiteln "Bitterfittan" är en perfekt illustration av Venus i Skorpionen. I hennes fall gällde dock Sol- och Venus-Skorpion med disponenten Mars i Vågen, för en riktigt disharmonisk och dissociativ version av den ömsesidiga receptionen (mellan Mars och Venus). Inte konstigt att det är relationens omöjlighet hon fastnat på i sitt liv.

Denna Per Karlsson, om vi har journalistens karta framför oss, har istället snöat in på att döda andras rykte (Solen = ära och ryktbarhet) eftersom hans Venus står i den onda demonens hus. Han lider alltså av ett självskadebeteende men förstår inte att det är sin egen identitetskärna (Solen) han underminerar.

Månhoroskopet kanske övertolkas här och man får passa sig för logiska orimligheter. Kan verkligen Månen ha en ond daimon? Det är ju Månen som råder över den sublunära sfären där demonerna vistas? Men samtidigt måste man kunna säga att också sinnet har sina dolda regioner som kan skada Drömmaren om ett liv. Otäcka kryp dyker också upp i nattdrömmarna.

Här representeras den onda daimonen av den naturligt onda Mars, men eftersom Skytten äger första huset blir Mars och Solen - båda eldplaneter - verksamma välgörare. Vad i hela friden kan det innebära att den onda daimonen verkar gott i det här fallet (och därmed mildrar Solens problem med att ha Venus i Skorpionen som sin disponent)? 

I den enda bra bok för västerlänningar om indisk astrologi jag läst ("Light On Life") noteras bara att astrologer ofta ställs inför så här motstridiga budskap och problemet blir inte mindre av att vi hela tiden måste minnas att horoskopet är för Månen och inte för hela människan. Månhoroskopet visar bara Karlssons mer eller mindre inbilska fantasi om vem han är.

I sin egen föreställning är han t.ex. en fantastisk idealist: Solen i rättviseförespråkande Vågen i 11e idealhuset (den goda daimonens hus). Men i sin fantasi är han också en streber och klättrare med extrem makthunger och en väldigt pinsam materialism. Tionde huset initieras dock av stora och lätta pengars Jupiter, så han har Storfinansen på sin sida och i det här fallet är Jupiter inte som hos Reinfeldt en verksam illgärningsman utan verksamt neutral. I sin föreställning har Karlsson absolut inget mot de rika och deras privilegier. Samtidigt som han idealiserar Vågens jämlikhet. Ser ut som om någon försöker sitta på två stolar samtidigt...

Det som får mig att tro att rätt Karlsson hittats är den problematiska axeln mellan drömmen om makten och självberikandet genom maktposition (Jungfrun i tionde) och drömmen om en underdog pressad av nöd och elände (Fiskarna med armodets Saturnus i fjärde).

Som sagt, så många vinklar finns tydligt representerade här, att det luktar journalist om horoskopet! Och framför allt så har hans chef Jan Helin samma materialistiska och socialrealistiska axeln - även om Jungfrun är vinstjägarens tecken och Fiskarna den som förlorar på andras egoism, så är båda tecknen i någon mening förlorare. För vinstjakten klassas också (via Jungfruns naturliga sjätte hus) som mänsklighetens Fiende och som Olyckan. 

En olycka är emellertid också Saturnus som här är en verklig black om foten där den drar horoskopet ner mot kyla och missmod. I fantasin om än inte säkert i verkligheten upplever sig denna Karlsson ha höjt sig över en pissig barndom eller ett iskallt och livsfientligt barndomshem och gjort karriär. En armbågskarriärist, en egen lyckas dräng. (Smeden ligger under järnplaneten Mars, men jag tycker man kan infoga dräng eller träl här eftersom Jungfrun just tecknar en underdog som kommit upp sig i tionde makthuset.)

Lustigt nog ger Skytten i första huset alltid ett karriärhus i Jungfruns hyperindividualistiska tecken. Det här är en djup hemlighet: den som satsar på kommunism eller ALLAS VÄLFÄRD kommer att bemyndiga ("empower") precis varenda träl (Jungfrun) och ge alla individer makt och position. Ur det här perspektivet är det faktiskt en socialdemokratisk standarddröm om makt för den lilla människan vi ser här.

Men allt är inte frid och fröjd för den naturligt onda Saturnus är här också verksamt ond, och ur det fjärde husets djup finns en materialistisk otillfredsställelse som skadar Jungfrun via Saturnus opposition. Det är osäkert vad som blir av den här axeln där de tunga ödesplaneterna Jupiter och Saturnus står och spänner sig mot varandra. 

Troligen ger detta en kappvändare som kommer att kunna ses i de mest skiftande roller genom livet. Definitivt en slug och beräknande realpolitiker - Sattva guna genom Jord och Vatten är inte den klara och tydliga idealism som den visar genom Eld och Luft utan ibland rätt solkig. Det verkar som om Jungfruns självtjänande tendenser (den själviska genomsnittsknegaren) utmanas i sin materialistiska låghet av nobla och självuppoffrande Fiskarna att göra avkall för egen del för att hjälpa andra. Men i det här horoskopet upplevs inte Saturnus något kul alls. Det är mycket roligare att vara på toppen och tjäna massor med pengar! (Jupiter-Jungfrun)

Så även om det här horoskopet inte verkar stödja tanken på en smutskastare, är det inte något helgonhoroskop heller (hur många är det?). Men jag kommer ändå inte ifrån tanken på att detta är rätt Karlsson och att hans smutskastande av Juholt kommer från den giftiga Venus-Skorpionen i onda daimonens hus. Och detta är inte en optimal bas för en Sol-Våg som i Månens inbillning tror sig vara en 11e-husidealist. 

Det är problemet med Skorpionen som binder ihop det här horoskopet och Anette Holmqvists, ja, till och med bådas dubbla emfas på Lejon och Skorpion (överdrivet svartvit journalistik).

Hur gick det med våra kriterier för identifikation?

1. Karlssons Våg var en mer problematisk typ än bloggarens. CHECK. Istället för att vilja det goda drivs den här Solen av en Venus i missanpassningens Skorpion, tecknet som tvärar och betackar sig istället för att som bloggarens Venus i Lejonet med lätthet accepterar "den stora bilden" som helhet.

2. Karlsson ska likna sin chef Jan Helin. CHECK. Båda har den slingriga och smådekadenta axeln mellan Jungfrun och Fiskarna där frågan om att leva för sig själv eller ta ansvar för samhällets svaga stöts och blöts. I vissa fall vänder man ryggen åt altruismen, i andra fall segrar den universella välviljan. Notera att Jord och Vatten ger konkreta gärningar, det är praktikens och inte teorins elementpar.

3. Karlsson och Holmqvist undertecknar ofta artiklar tillsammans. Det bör finnas tydliga "parsignaler". CHECK. Båda är födda i partecknet Vågen och båda har en dubbel emfas på Lejonets affirmation och Skorpionens defamataion eller korruption eller vägran. I teckenparet Lejon/Skorpion, en dramadrottning, finner man en simpel mentalitet som försöker förbättra kontrasterna i verkligheten och därför ändrar på aningen för att skapa dum sensationsjournalistisk. 

Bo Rencks svåra dramatdrottningsstörning gjorde honom för en kort tid till Madonnas favorit när det kom till meningslöst och ryckigt klippt videoflimmer. Nu har vampyrdrottningen, en Sol-Kräfta som Fredrik Reinfeldt, satt sina tänder i andra och yngre talanger att suga näring från för sin egen överlevnad.

En politiker av den här typen skulle bli en vulgär idiot, en plakatpolitiker utan intresse för allmänheten. Men Karlsson och Holmqvist finner uppenbarligen tillfredsställelse att fortsätta driva på den falska bild av "Juholt, bedragaren" som Holmqvist skapade och fick utmärkelse för, trots undermålig research. Med lite mindre illvilja och drömmen om ett scoop hade den otydliga blanketten kunnat förklara mycket.

Se hennes horoskop en gång till eftersom Google/Blogger förstört en stor andel kartor under sina eviga ombyggnader av tekniken. 


Den här kartan är infärgad med de tre kvaliteterna Tamas, Rajas och Sattva. Den lilla sattviska dragning mot medvetenhet (och godhet) som finns, smutsas rejält av att sinnelagets Måne har sin disponent Merkurius i ett tamasiskt eller mörkt tecken - ja, Skorpionen måste väl vara det mörkaste av det mörka!

För Merkurius som rajasisk eller passionerad - se detta viktiga inlägg om Merkurius som astrologins motsvarighet till nyplatonismens guden Eros eller daimonen Eros - Merkurius i sin orientering mot Saturnus (Nous) är gudomlig men blott en demon när den känner dragningen till sinnevärlden. Dessa två positioner skulle kunna vara Merkurius i härskarläge i respektive Lufttecknet Tvillingarna och i Jordtecknet Jungfrun.

Detta är ännu en pusselbit som bidrar till förståelse varför Jungfruns sjätte hus är så fult i indisk astrologi, en sektor där fiendskap och olyckor tumlar runt. Yrkesmässigt en plats dit trälar är förvisade. (Dagens sjättehusbeteckning "service" är Härskarklassens sätt att falskskylta vår samhällstyp, det är slaveri det handlar om, träldom på den rike mannens villkor.)

Det är också en pusselbit som hjälper oss förstå att Merkurius i hemmaläge Tvillingarna, vars tredje hus i Indien står för inte bara Ordet utan också för sång och dans, påminner om avataren Krishna som spelar på sin flöjt och dansar. Och vad är den indiska bhakti-traditionen (bhakti = hängivenhet) om inte en kombination av Merkurius rajasiska passion som i sattviska Tvillingarna drar "uppåt" mot ökad klarhet!

Helt klart är detta samma tradition som den nyplatonisten Plotinus syftar på med "guden Eros" medan Jungfruns Merkurius är den vanställda versionen - daimonen Eros med dess konkreta utgestaltningar i räknenissar och folk som jagar vinster för egen del. Minns också ett talesätt jag inte hittat källan till, att "Merkurius/Hermes kan färdas genom alla de tre världarna". Dessa världar skulle kunna fattas som helvetets Tamas, himmelens Sattva och så den lidelsefullt krängande mellanvärlden Rajas där mänskligheten i stort befinner sig.

Redan en så extremt förenklad världsbild som de tre materiella kvaliteterna avslöjar Holmqvist som en i grunden lika dyster Våg som kollegan Karlsson. Här är det istället sinnelagets Måne som fullständigt tappar sitt gula ljus eller Jordelementets försök att förstå det materiella - just det här sattviska tecknet tycks vara en självmotsägelse, för hur kan man någonsin hitta sanningen i Jordelementet som vetter mot den avgrundslösa Ondskan?

Hennes sinnelag i Jungfrun tappar således medvetandehöjd genom Merkurius placering i Tamas guna och i månhoroskopet drabbar detta hennes tredje hus för kommunikation och journalistik. 

På bloggen har samtliga Nobelpristagare i litteratur granskats för att utröna om några zodiakala principer mer än andra tenderar åt ytterligt lyckat historieberättande. En annan vinkling på samma dataunderlag skulle kunna vara att studera särskilt Merkurius i relation till dess planetära disponent samt relationen mellan de gunas som gäller. 

Hypotes: färre Nobelpris där trenden är negativ, där den passionerade Merkurius dras ner i mörkret. Förbehåll: Tänk om författaren vinner pris just för dystra mardrömsskildringar, dvs. lever i det förbittrade och desillusionerade tillstånd som Anette Holmqvist av allt att döma befinner sig i? Går det alls att meningsfullt jaga statistisk överrepresentation eller är astrologin irreducibelt komplex till sin natur? Playboybrudarna del 1, 2 och 3 utmynnade i den misstanken.

När det gäller extremt mörka Nobelprisvinnare kommer jag (som inte lockas av vare sig romankonst eller poesi) att tänka på Elfriede Jelinek, litteraturpristagare 2004, en Sol-Våg.


Jo då, här är det mörkt - men också ett dramatiserande sinnelag i Lejonet vars förmåga till grafiska och pregnanta bilder matas från en magnifik version av Vågen placerad just i tredje författarhuset och med celebritetens Jupiter involverad.

Den passionerade (rajasiska) Merkurius står bra Vågen med tanke på att den förvisso är av Jordelementet i sin essens men har en lika tydlig släktskap med Luft. (Ja, indisk astrologi knyter Merkurius till Jordelementet, kanske för att astrologin handlar om människor på denna planet. Det är således den redan fallna Själens - den himmelska Afrodite/Venus "faller" i Jordelementet i den sattviska Jungfrun. 

Därför är Merkurius den markbaserade varelsens demoniska Amor eller daimonen Eros (det diskursiva intellektet) som driver människan att söka svaren i det döda stoftet och att utveckla logiken som en vek början på det som en gång var Själens högre intellektuella färdigheter.

Jelinek har samma mörka urspårning som den Per Karlsson inlägget startade med! Solen och Merkurius plumsar ner i Venus-Skorpinoens mörka Vatten (och österrikiskans Venus anfäktas dessutom av Djävulens stjärna).

Den här parallellismen bekräftar misstanken att Karlsson egentligen ägnar sig åt en litterär wannabes karaktärsmord på Håkan Juholt snarare än den ack så själsdödande och trista faktarapporteringen. Hans sociopatiska inre Jelinek vill verkligen skruva till historierna en smula och det är Håkan Juholts namn han defamerar gång på gång. Som alla skändliga människor försöker han å sin och Anette Holmqvist upprepa sin lögnpresentation så många gånger att den skrivs in i historieböckerna som sanningen. Man kan bara undra vad Håkan Juholts själ gjort för verkliga överträdelser i ett tidigare liv för denna dåliga karma!

Undantaget från hypotesen om Nobelprisvärdigt författarskap var alltså att påtagligt dystra författare borde ha dysfunktionella horoskop. Och Merkurius passion som drar mer mot Tamas mörker och den djupaste existentiella ångesten i Skorpionen (dödens tecken) är precis vad man kunde ana sig till.

Tillägg.

Nästan alla misshagar och defamerar! Se t.ex. Fredrik Reinfeldts horoskop. Arbetstagaren, hans Jungfruascendent, gör egentligen auktoritativa Saturnus till en neutral influens. En arbetstagare behöver en arbetsgivare. Men Reinfeldt har sin Saturnus i fiendskapens sjätte hus och givet hans själviska krigar-Mars i egohuset tycks han tro fiendskap (konkurrens) är bra för människan och samhället. 

Samtidigt kan man läsa hans "rena" budskap med Saturnus hemma i positivt härskarläge i Vattumannen som att han ser en fiende i den sociala demokratin (I Vattumannen är alla människor jämngoda). Reinfeldt och han anhang söker alltså karaktärsmörda det gamla Sverige där välfärdssystemen inte drevs av individuell girighet utan av en ideologi som såg till allas väl. 

En ond och självisk djävul måste hata en så god samhällsideologi och jobbar häcken av sig (i den halvfascistiska boken "Det sovande folket") att skapa en nidbild av både samhälle och "mentalsjukt" folk under socialdemokratin. Max hamburgerrestauranger har nyss skadat sig själva lika illa genom att likt Reinfeldt göra ett liknande utfall mot socialdemokratin (trots att den numera är så högervriden att bara okunniga dårar - som Max vd:ar - skulle komma på idén att polarisera sossarna och Alliansen.

Den här bloggaren har haft roligt i de astrologiska karaktärsanalyserna som har en politisk eller snarare ideologisk agenda. Särskilt tacksam har just Reinfeldt horoskop varit eftersom det just är så själviskt och falskt som man kan ana när man ser vad som hänt i Sverige under åtta år. 

Men visst finns på bloggen likheter med karaktärsmordet; sanningen är dock att Reinfeldts karaktär är ett formidabelt självmord från hans egen sida. Hade varit bättre för en sådan man att aldrig söka makt och rampljus där varje tillkortakommande och defekt förstoras tiotusen gånger! Kräket inom Reinfeldt har nu smittat av sig på hela samhället men det är Livets vilja att värna sitt som gör att folket nu känner att detta inte är rätt, att de leds av män (och Annie Lööf) med undermåliga och ovärdiga värderingar.

Tittar man på bloggarens sjätte fiendehus finns förvisso en stark drift att neutralisera den rike mannen. Jupiter är en illgörare för dem med Tvillingarna i öster, men genom att inte ägna sig åt kriminella genvägar till stora och lätta pengar utan koppla Jupiter till Fiendens sjätte hus, uppstår det intressanta fenomen att Tvillingarna eller kommunikatören Merkurius, kan rapportera om den onde rike mannen. 

Och den riktningen började den här bloggen ta hela av sig själv! Arketyperna i bloggarens horoskop tog kontroll och ville tala om andra ting än bara astrologin som sådan. Så otippat och ändå så tydligt. Bloggaren använde sitt starka femte upptågs- och kreativitetshus och det var förstås grannen, Fienden (6e) och den onda Storfinansen (Jupiter) som var måltavla för många måleriska utfall. Och vilken ond penningdyrkare var tydligare i Sverige under dessa år än Fredrik Reinfeldt, som också har en ond Jupiter men som tvärtemot den här bloggaren hyllar och dyrkar den onda och orättmätiga rikedomen som sin gud (ond Jupiter i monetära Oxen i 9e huset för "min gud").

Så innan man börjar prata om karaktärsmord eller förtal måste man veta vad livet handlar om. Det finns objektivt onda människor på Jorden och objektivt goda. Bara de onda söker smyga in lögnen att livet är neutralt och att ingen objektiv sanning står att finna. Hela livet vittnar om det motsatta: själviska människor förstör samhällen, osjälviska människor bygger och skapar underbara kreationer!

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Merkurius/Hermes kan färdas genom alla de tre världarna"

http://gnosticteachings.org/courses/alchemy/3142-mercury-hermes.html

"Hermes is the messenger of that trinity, the one who conveys the Word. As such, Hermes is able to travel anywhere in the cosmos. He is one of the few in Greek mythology that could enter and leave hell at will."

Seaward sa...

Tack. Mäktigt material som måste granskas noga eftersom det har den klassiska "comparative religion" skrivet över hela sig. Det har gjorts en och annan galenpannekoppling genom tiderna.

De tre världarna nämns inte, däremot Merkurius resor genom "any of the worlds". Dessutom (jag har inte läst hela än) tycks författaren välja den vanliga traditionen där Merkurius är budbäraren från Solen - det är enda förklaringen till kopplingen till eld som sexualitet.

”Förnuftsspermierna” (logoi spermatikoi) som solstrålar eller prana har jag på egen hand klurat ut och nämnt några gånger, och det är prana som sjunker i energi hos den andligt döda människan och hamnar i sexualchakrat som libido.

Plotinus tankar om Merkurius som guden Eros eller demonen Eros beroende på själen/människans orientering verkar passa in i det resonemanget. Tack för länken! Ska läsas.