Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 januari 2014

Come on!




När en journalist talade om en "råsop till Annie Lööf" utdelad av Jonas Sjöstedt istället för ett utfall mot henne, noterade jag att prepositioner inte är lätta för dagens urlakade svenskar från PISA-rapporten. 

Messande och flixfrossande har de tappat kontakten med sitt eget språk och vad värre är, de kan inte ens engelska fullt så väl som de inbillar sig i sin underdånliga dyrkan av allt amerikanskt.

Samma Aftonbladet som föranledde den språkliga petimäterkommentaren illustrerar den senare sortens svensk. Buskiskomikern Filip Hammar har kommit upp sig och styr och ställer nu i tv-världen. Han har fått töntstämplade tv-stjärnan David Hasselhoff från "Baywatch" till en pratshow på en kanal (AB). Enligt tidningen har föredettingen sagt att:

"Filip (Hammar) förklarade att jag kan göra vad jag vill. Och jag vill ­inte komma in som Jay Leno eller Jonathan Ross."

Jag skulle sätta en liten slant på att Hasselhoff inte alls talade om hur man träder fram ur kulisserna och gör en snygg entré i tv-rutan. Troligen använde han ingen motsvarighet till "komma in" utan sade, "come on". Den före detta strandvakten ville med andra ord inte framstå som en Leno eller Ross. Han ville göra sin egen grej.

"Come on" i den meningen ska skiljas från uppmaningen att skärpa till sig. Come on, svenska medier. Stäng butiken. Det här kommer ni aldrig att få lönsamhet i. Förutom Aftonhoran då, som med sällan skådad dubbelmoral moraliserar i vissa frågor bara för att knäcka den svenska underklassen i sin ständigt propaganda för pengar, sex och spel & dobbel. 

Näringslivet formar genom den villiga Aftonhoran en generation människor som helt saknar förmåga att tänka kring sina liv, sina arbeten och vad de håller på med. Den ansvarige utgivaren till denna folkförstörare heter f.n. Jan Helin och hans horoskop har plockats isär, monterats ihop och kommenterats flera gånger

Det är ett perfekt horoskop för att studera den onda materiens inverkan när den näriga, vegetativa själen dominerar psyket - allt enligt den antika synen på de fyra elementen som symboler för olika verklighetsskikt i den mänskliga tillvaron.

Inga kommentarer: