Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 januari 2014

Eldsjälen Suhonen mot vårdkapitalismens kräk

Knappt klar med Daniel Suhonens redogörelse i Aftonbladet för innehållet i boken om Carema och deras likars systematiska vanvård för att ge aktieägarna mer utdelning inser jag att Suhonen måste vara ett perfekt exempel på en så kallad eldsjäl. Carema har mörkat och bytt koncernnamn till Vardaga - om möjligt ännu värre eftersom allt jag ser i det ordet är att dagligen ta någon av daga!

Suhonens text är fylld av lidelsen och indignationen hos en visselblåsare som med högre än mänskligt mandat påpekar orättfärdighet - precis som de gamla bibliska domsprofeterna var sin tids enda utpost mot härskarskiktets godtyckliga ondska. 

Förvisso noterade jag hans namn för första gången då han försvarade en påve med ståfräs i SSU-tidningen Tvärdrag. Den svårt materialistiska socialdemokratin har alltid haft problem med den djupare analysen av tillvarons processer eftersom en hungrig arbetare tänker så förbannat illa. Men jag misstänker att Suhonen lämnat den bara alltför lutherska antikatolska attityden sedan nye påven blivit årets man i världen och uppenbarligen driver en mer vänsterradikal agenda än blötdjuret Stefan Löfven - Storfinansens senaste tjänare.

En sökning - det tog bara två månader för Google att reparera sitt trasiga bloggsöksystem - ger vid handen att jag inte tidigare kommenterat skribentens födelsehoroskop, men jag hade noterat det i samband med påvekarikatyren utan någon närmare inventering. Och efter Edward Snowden har ju visselblåsandet, dvs. det osjälviska martyriet blivit mer aktuellt än Fredrik Reinfeldt och hans självtjänande hop skulle vilja. Det är Fiskarna som står för den uppoffring som den vinstprioriterande Jungfrun ägnar sig åt, och jag skäms över att ha roats av astrologi i ett kvartssekel utan att lägga ihop två plus två. 

Om Fiskarna är så villiga att dö för något större än de själva som de tror på (de första kristna martyrerna möttes i hemlighet under Romas katakomber via Fiskarnas symbol) - varför tog det så lång tid att förstå att motpolen Jungfrun representerar självtjänandet? Jo, för att västtraditionen grumlat våra ögon med modernt och ytligt tjafs: välmående och hälsa verkar numera vara den officiella bilden av Jungfruns princip (ja, dess kritiska läggning ingår också i beskrivningen som traderas från bok till bok och kopieras från den ena sämre astrologisajten till nästa). 

I den principiellt själviska Fredrik Reinfeldt, med omoralens Mars stigande i Jungfrun i öster och en ond storfinans-Jupiter i nionde huset för "min gud" har vi riskkapitalismens största tillskyndare personifierad. Ja, Reinfeldt är ett "verktyg" eller en nyttig idiot - Jungfrun ÄR tjänarens eller till och med slavens tecken, och det är bara alltför uppenbart att Moderaterna är ett parti som består av idel köpta politiker. De har alla en dold Stenbock som sätter deras agenda men Suhonen noterar i sitt referat av Erik Palms "Caremaskandalen" att kopplingarna är mer intrikata än så.

När nu Suhonens karta äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar ser jag direkt paralleller till en annan skribent vars heder och klarögdhet som fångat min uppmärksamhet medan jag kryssar mellan nättidningarna och deras olika skribenter. Vilka usla och jolmiga textförfattare högertidningarna håller sig med när det kommer till samhällskommentarer - det är i princip bara SvD:s  Göran Eriksson av den skock tidningen redovisar som jag fastnat för. Kanske för att han försöker vara genuint opartisk och redovisande i sitt skriveri. (Naturligtvis var han siderisk Våg då jag kontrollerade!)

Daniel Suhonen och Kajsa "Ekis" Ekman är båda eldsjälar med precis samma sorts sinnelag på sina födelsehimlar. Ekmans namn dök första gången upp sedan hon ganska ensam i den hedonistiska kulturmaffian tagit strid mot ansvarslösa läsningar av boken "Juliette" av den rubbade plågoanden markis de Sade.

Det verkar som om värnandet av det mycket lilla (Kräftan) och värnandet av det mycket stora (Skytten) kan producera nobla själar. Det är i vilket fall bra med ett horoskop som inte bara driver "principryttarens" linje eller tappar bort sig i subjektivt tyckande som en överbetoning av "små tecken" eller omen skulle kunna tyda på.



Den "mörke" - i bemärkelsen dunkel och svårbegriplig - filosofen Herakleitos sade att "den torra själen var den bästa", och frågan är om det finns någon mer torkande ingrediens än när Eld blossar mot Vatten i astrologin. Hos Suhonen ser vi istället det motsatta: Vatten hotar dränka och släcka livselden och det är därför han blir en så utomordentlig alarmist. 

Sinnelaget i Skytten borde vara utomordentligt livsbejakande och vilja alla väl, och altruisten Jupiter befinner sig i den slutna vårdcellen Kräftan, där den anses vara "upphöjd" - engelska språket har synbarligen bevarat denna gamla insikt i talesättet "charity begins at home". 

Men Kräftan är en "tärande" sektor i zodiaken, Vatten omsätter den Eld den attraherar (som vattenytans spegling lockade Narcissus till självkärlek) i den lägre vegetativa själen. Och hos Suhonen är den återfuktande och biologiskt orienterade Jupiter-Kräftan alltid i farozonen att torka ut eftersom dess disponent är just Månen i Eldtecknet Skytten! Här finns en ömsesidig reception mellan två härskare som i princip handlar om att leva eller dö, den stora Skytt-expansionen hotar tryggheten i lilla cellen Kräftan. 

Det går att leka åtskilligt med den här intressanta symboliken men ett är säkert: den gör Suhonen kräkfärdig av den svenska och internationella riskkapitaldjävulen och vad han - och hon - gjort med den svenska sjukvården. 

Samtidigt, i samma Aftonbladet, sitter Lena Mellin som inbäddad kapitalistvurmare och har mage att säga "det var inte bättre förr" inför den systematiska plundring av landet borgarna ägnar sig åt under dessa år! Nej, hennes horoskop är inte i närheten av den äkthet som Suhonens distinkta eldsjälssignatur representerar.

Kräftan har ingen stor och ädel roll bland zodiakens tolv grundidéer, den betecknar Naturen och som Narcissus-myten visar ett "hav som suger", en siren som lockar själar att gå ner sig till djurets nivå. Men den är viktig för näringsintaget och har sin självskrivna plats i alla vårdfrågor. 

(En riktigt skrämmande version av Kräftan dök upp i samband med hamburgerrestaurangerna Max två bröder och vd:ar nyligen. Den ene hade Månen och kalla och oempatiska Saturnus i Kräftan - de har uppfunnit något slags Hunger Games inom koncernen där de som gör sämst ifrån sig straffas! Där har vi en DÅLIG Saturnus - Slavdrivaren - i ett nötskal.)

Om man med djur nu menar levande varelse så är Solen själv ett praktfullt levande djur. Tarot-kortet Karaktärsstyrkan visar t.o.m. hur man måste lära sig betvinga Solens eget tecken Lejonet - som här tycks kopplat till underlivet och den blott animaliska driften. 

Grekiskans pathos eller passion kan eventuellt kopplas till den astrologiska kvaliteten Rajas (lidelse eller patos), men den som jagar petnoga överlappningar har bara frustration att se fram mot: Lejonet självt tillhör mörkrets kvalitet (Tamas) medan Solen essentiellt är sammansatt av den "högre" världens materiella fibrer eller ljusets kvalitet (Sattva guna).

Obs. Precis som med den nutritiva eller vegetativa själen delar både djur och människor en animalisk själ. Alla föds under ett soltecken och jag har studerat några hundar utifrån deras horoskop. Nu var det visserligen Månen i dessa ströfall som tydligast förklarade en deprimerad hund med låga livsandar  via den kylslagna konjunktionen mellan Måne och Saturnus. 

Hur väl matchade inte detta omen hundens kvinnliga husbonde/Saturnus, en kroniskt ensamstående människa som aldrig borde ha ägt hund eftersom hon saknade både förmågan att dressera den och ägna den tillräcklig tid. Hunden levde ett understimulerat liv i en stadslägenhet.

Och till sist det kanske mest fascinerande: Daniel Suhonen har Eld/Vatten-krig på gång även på sin solsida, från vaggan till graven kommer hans liv att vara en enda lång urladdning i det konfliktladdade (konfliktsökande?) mötet mellan de antagonistiska Eld och Vatten. Och det är den motiverande Solen i Väduren som intressant nog har sin disponent Mars i visselblåsandets och martyriets tecken Fiskarna.

Edward Snowden blev informationssamhällets visselblåsare så man kan inte ge Fiskarna ensamrätt på martyrium (vittnesbörd), i hans fall var det tvärtom den kraftfulla överbetoningen av Luftelementet i kombination med en dos av Kräftan som drev honom att värja sig mot Storbrorsamhället som tränger in t.o.m. i den skyddade och privata cell som Kräftan symboliserar.

Jag har nyligen varit inne på frågan om Djuret (Eld) och Människan (Luft) är skilda genus. Aristoteles skulle ha kallat Djuret det grundläggande genus (arten) och Människan en underart - eller "species" med Charles Darwins och engelskans mer nyanserade språk, instantieringar eller specimen av den platonska Form som ett genus eller en "himmelsk förlaga" är. Zodiaken lär likt kristendomen ut att människan INTE är ett djur utan en helt annan art, av ett annat väsen (gr: ousia) än djuren: i zodiaken polariseras Vattumannen mot konungen av Djurets form eller väsen: Lejonet.

Också romaren Manilius klassificerade Tvillingarna, Vågen och Vattumannen som de "mänskliga" tecknen, och även indisk astrologi antyder något liknande genom att titulera deras naturliga hus som kama-hus. Här betyder "kama" inte begär (som den sublunära vegetativa själen fyller oss med simpla begår) utan istället något i stil med social instinkt. Det unika för den himmelska arten Människa är att hon har en intellektuell tendens att färdas i grupp och utbyta tankar. 

Att både människa och djur har en själ är en självklarhet men adresserar inte ens det som dagens materialister och biologiskt förhäxade västerlänningar verkar ha så svårt att fatta: bara för att människans värdkropp är en uppenbar variant av Djurets väg (Djuret hör hemma på planeten Jorden) så är Djurets Ryttare en annan och överordnad varelse. Någon gång (kanske t.o.m. före tidens början) har en högre själ ympats in i en lägre och världshistorien vad mänskligheten beträffar, handlar bara om att frigöra det högre från det lägre.

Ibland slår det helt slint, som när nazister på biologisk och dunkel grund - på djursjälens och den vegetativa själens grund - hävdar att det finns bättre och sämre raser inom människosläktet och företar sig att gasa ihjäl vissa människor. Hitler såg den nordiska vithyade människan som den förnämligaste arten och det var inte första gången i världshistorien obegåvade människor tagit "ljus" och "mörker" bokstavligt istället för att koppla kvaliteterna vid deras eviga och korrekta innebörder. 

Sattva är ljus, livgivande och osjälvisk; Tamas är mörk, livsberövande och med grumliga motiv. 

Se bara moderaten Anders Borg, storkorset i Mörkret och ofta citerad för det han sade på 90-talet, att det kommer att göra ont att bryta sönder Sveriges allmänna välfärd (skattefinansierad) - och framskapa det girighetens helvetet som Daniel Suhonen återigen pekar på och som Stefan Löfven med både Sol och Måne i passionens kvalitet Rajas verkligen helt oförmögen att sätta ner foten mot. 

Rajas är en tredje kvalitet i indisk filosofi, men jag menar att den inte är det. Rajas är bara velpettern som i affekt står och vacklar mellan Himmelen och Helvetet. Det är i denna chimär till verklighet mänskligheten på Jorden befinner sig och har att ta sina "fria" beslut. Det finns egentligen bara svart och vitt att välja mellan, Lögn eller Sanning. Det mesta jobbet består i att genomskåda Lögnen i alla dess nyanser som det sekulära och värderelativistiska väst sprider. 

Den indiska guna-läran kan kanske bäst jämföras med kinesisk yin/yang-filosofi, som är uttrycklig med att det är ljus och mörker i olika blandningar som skapar de kontraster som vi kallar vår verklighet. I själva verket är livet bara ett fenomen, flimrande skuggor på väggen (Platons liknelse med fångarna i grottan) eller med indisk terminologi, Maya, en illusorisk existens. Denna illusoriska existens är Månens "fel" om man så vill, det sublunära sfären tecknar en grop på den kosmiska vandringen och ett ställe många själar trillat ned i. 

Hur själen tänker och upplever bortom artstillhörigheten Människa kommer vi aldrig att få veta, för vårt förnuft är enligt filosofen Plotinus en separat existens som den fallna Världssjälen (Afrodite) alstrar när hon i ångest eller passionerade lidelse kränger hit och dit, än sökande sin himmelske Fader och än vänder sig mot Djävulen och hans materiella domän. Ljus och Mörker igen! Människan kommer tydligen inte längre än så här. Vi har inte språk (och intellekt) nog att förstå mer än vår inom-kosmiska existens.

Ur det perspektivet är en hoper svenska svin som tjänar pengar på vanvård av gamla inte mycket att orda om. Eller deras ynkliga politiker som inte har muskler eller moral nog att rycka upp det här landet ur dess pinsamma dekadens. 

Man skulle kunna vända helveteshålet Sverige ryggen och bara odla sin egen trädgård om det inte vore för att Människans själ är en kollektiv entitet som är fängslad på den här helvetesplaneten tills den lärt sig att skilja gott från ont och väljer det goda. För av någon anledning är det Gott, det som finns bortom alla människosläktets försök att (via t.ex. metafysik) tänka sig vad det större livet kan handla om. Så länge vi har skånska mäklare som lovar sina köpare "arabfria kvarter" sitter de själar som utgör en delmängd av arten Människa fast i helvetet. Liknelsen om herden och de 99 lammen och varför det hundrade måste med på resan - det håller de andra 99 fångna. Just nu är 99 människor fångna pga. en förvildad rovkapitalist den där "en procenten" kriminellt rika i världen som enbart jobbar med att berika sig själva på alla andras bekostnad. 

Zodiaken målar upp detta ovärdiga drama via axeln Jungfrun och Fiskarna - för varje självtjänande vinstjägare SKAPAR en utfattig alarmist. Ett lågt spel, så lågt att det bara kan förekomma inom Jord- och Vattenelementets domän. Bortom dessa grova höljen, där dessutom JORD tar upp fysiskt utrymme så att en kropp kan paxa på en landmassa och inte tillåta en annan att ockupera samma utrymme (rasisternas tankefel). Bryter man sig ur den negativa polariteten och istället ser livet via den positiva, kan man i ELD och LUFT absolut vara flera stycken på exakt samma ställe! "The more the merrier!"


3 kommentarer:

Anonym sa...

Vardaga - själv associerade jag till vårdaga, så fort jag såg ordet. Tänkte att det var mycket passande, för det har man ju läst en del fall av i deras regi, men obegripligt att de själva valde det, att de inte såg hur lätt det är att göra den kopplingen...

Hundar och måntecken: Minns att jag läst om det förr här, och att du hävdade att bara månplaceringen är relevant, och inte soldito. Det är kul att jämföra de tre hundar jag levt med, den med tvillingmånen var en busig men snäll vildbasare, den andra, av samma ras, var däremot mer försiktig och rädd av sig och hade jungfrumåne. Den jag nu har är oerhört social och vänlig av sig och har månen i människans tecken Vattumannen. Lustigt nog brukar en familjemedlem säga om honom: "Det är ju en människa!" :-)
S

Seaward sa...

Jag fick läsa en gång extra innan jag såg och fattade: "vård - aga".

Jag mindes begreppet boustrophedon från religionsvetenskapen (men fick söka upp benämningen) och har sedan den dagen varit redo att pröva ord från alla håll och kanter. Läste "var" baklänges men sparade bara "av" och lade ihop med "daga". Tvilling-sinnet är - som du säger om hunden - busigt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Boustrophedon

Hundastrologi - en helt ny gren. Knappt ens nosad på !

Anonym sa...

Och jag fick läsa en extra gång innan jag fattade ditt krångliga sätt att ord-associera :-)

Nosa gärna mera på hundastrologin! :-) (Fast man kanske måste ha egen erfarenhet av hundar för att det ska vara meningsfullt - det går ju knappast att hämta stoff i kvällspressen...)