Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 januari 2014

Kevin Bacon - boren posör




Visa mig en skådespelare som inte vill bli berömd och jag kommer att visa dig en lögnare. Skådespelare vill bli berömda, det är en del av det som driver oss. (Expr)

Vad har nu det här uttalandet från skådespelaren Kevin Bacon med nånting att göra? Jo, i föregående inlägg om nyplatonismens själsuppfattning och möjliga ingångar till astrologins djupare mening - ett skäligen komplext inlägg - tar jag i ett mer lättsamt mellanspel fram Dolph Lundgren för en liten utvikning om den lätta vägens typ - om man nu kan kalla horoskop dominerade av Vatten och Luft för det.

Resonemanget byggde på en hypotetisk månplacering i Vatten, i Fiskarna, för mannen som ville plaska runt i Hollywoods ankdamm hellre än den svenska. När nu Bacon tillstår att det är banalitet som driver skådespelare i gemen, stärker detta resonemanget om Dolph Lundgren rejält, eftersom i återigen har att göra om en kombination av Luft och Vatten via den viktiga Solen och Månen. 



Om vi ponerar Månen i Fiskarna hos båda männen och Tvillingarna Kevin Bacon som i någon mening Vågen Dolphs lillebror (om man tänker sig att zodiaken är en progression av motiv som hela tiden växer en smula och tilltar i komplexitet). 

Båda föds med en Måne i det mest komplexa av alla tecken, men ingen av dem vill upprepa sin icke-existens i hemmiljön. Båda sätter ut på en känslostyrd väg där Månen hos båda männen (födda samma år) styrs av precis samma atma karaka (själssignifikatorn), Jupiter, som i Jungfrun kan teckna viljan att bli framgångsrik som individ i kontrast till Månen, livets linda och slut, i anonymitetens tecken Fiskarna.

(Obs. Fiskarna kan bli oavsiktligt kända, t.ex. för heroisk osjälviskhet! I samband med linslusar är det emellertid en lägre sorts fisk man ser, den sortens fisk som simmar nedåt - mot inkarnation i köttet - och inte den som simmar "hemåt" - mot Människan eller Vattumannen.)

Bacon medger att han tydligen fattat mycket dåliga beslut och att det har skadat hans karriär, men att han nu fått lite medvind via en tv-serie. Nå, det finns ännu tid för honom att återigen glömmas bort av den stora massan och sluta sina dagar (Månen = frågans slut) som en anonym varelse som lämnat den här världen. Frågan är om han vill. Atma karaka tecknar ju själens åtrå, och både han och Dolph Lundgren har förvisso en spänning mellan denna faktor och deras eget psyke (Månen). 

Eftersom oppositioner mellan Vatten och Jord är "negativa" brukar de i allmänhet ge vika för sina sämre sidor och för Bacon ledde detta till ett oändligt horande via skitroller i skitfilmer. Han ville ju så gärna fortsätta vara med i Hollywood.

Samtidigt är han i mina ögon en av de mest obehagligt skickliga gestaltarna av psykopatiska typer och också det kan anas av det hans iskalla horoskop. 

Jag vet inte om han räknade det som ett av de mörka åren i sin karriär då han spelade in kultrullen med den lilla amerikanska staden som blir belägrad av gigantiska maskar som krälar genom sanden och under jorden och håller befolkningen gisslan, men det är en av mina favoritrullar av typen underhållning en dag man känner sig hjärndöd.

PS. Bacon lyckas få med lite av Mån-Fiskarna och anonymiteten också när han i intervjun önskar att han kunde vara som den osynlige mannen (en annan roll han spelat), dagar när kändisskapet blir övermäktigt. (Jag tippar på att det är oppositionen Jungfrun/lämna mig ifred och socialt plasklande och lyckliga Fiskarna som spänner sig mot varandra för den mixade känslan. Eller möjligen dissonansen mellan Luft-Solens härskare Merkurius i Vatten.)

11 kommentarer:

Havsörnen sa...

Off topic, men såg du måhända intervjun med Thommy Berggren på TV igår kväll, "Min sanning"? Han delade ut en hejdundrande råsop mot dagens Socialdemokrater som inte säger ett ord om den ekonomiska demokratin och direkt ställer sig till näringslivets förfogande efter avslutad politisk karriär, med portföljen i hand. Skådespelaren namngav både Östros, Rosengren, Nuder och Persson. Intressant, eftersom Berggren är Sol-Kräfta.

Thommy Berggren har Månen i Vågen, men han är verkligen inte rädd för att dela ut kritik till höger och vänster. Den här tar priset:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/varfor-kanns-noren-som-en-chimar-1.791661

:) Lustigt att han riktar in sig på Noréns humrar och magproblem, med tanke på soltecknet. Norén är Vädur med Månen i Skorpionen och har Jupiter och Drakhuvudet i Kräftan. Berggren har Mars och Drakhuvudet i Skorpionen.

Merkurius i Lejonet gör honom till en underhållande och yvigt gestikulerande berättare av anekdoter, som den här (från en dokumentär om Bo Widerberg) om hur det gick till när han fick en filmroll av Ingmar Bergman på 60-talet. Sista minuten kan man köra på repeat och skratta sig fördärvad:

http://www.youtube.com/watch?v=TultIcQ72po

Månen i Vågen, är det copycatsyndromet som gör honom till en lysande imitatör?

Ingmar Bergmans födelsetid anges på www.astro.com till 03.00 och på www.astrotheme.com till 13.00. Helt opålitligt, alltså. Men han har Merkurius och Saturnus i Kräftan.

Seaward sa...

Horoskopet för Berggrens födelsedygn (som jag inte hade noterat tidigare) är förstås inte alls off-topic, det är ju precis samma sol- och månplacering som Fredrik Reinfeldt har. Så hur kan dessa hamna i motsatta ideologiska läger - efter att ha skrivit om Luft/Vatten som folk som tar "lätta vägen"?

Det är synd att Thommy Berggrens fysiska ascendent saknas, för hos "landsfadern" kommer jag inte längre (med nuvarande verktyg) än att han har två verksamma illgörare (Mars och Jupiter) i nyckelhus, Mars i första egohuset och Jupiter i dharmiska nionde (Reinfeldt upplever det som sin heliga plikt att gynna Jupiter-Oxen - människor som redan förvärvat rikedomar och trakassera och strypa livskvaliteten för de som är fattiga).

När jag föreslog bohemiska aktrisen Holly Hunter som ett perfekt uttryck för Kevin Bacons (med flera) Luft/Vatten i fungerande samspel, var jag inne på (tror jag) om Vattnets naturliga plastiska eller imiterande egenskaper. (Se möjligen också etiketten plagiarism).

Diskuterar man fräna uttalanden (Berggren) snarare än politiskt färgval eller något annat, är det min upplevelse att hans Mars-Skorpion verkligen saknar all förfining. T.o.m. diplomatiska och slickade Månen i Vågen drabbas av Skorpionens hätska indignation eller i bästa brutala uppriktighet. (Månen/sinnet är spelplan för planeternas naturer så det är inte alls nödvändigt att Mars aspekterar Månen, det är bara att ladda sitt psyke med alla faktorer man kan hantera och "avsmaka" den anrättning man tycker sig uppleva...)

Regissör Bergmans klockslag 12.15 är bland de äldsta uppgifter jag har och måste ha uppsnappats i någon svensk tidning eller annat medium för årtionden sedan. Att höra om två avvikande internationella uppgifter låter ju inte betryggande och den mer pålitliga astro.coms 3.00 är suspekt redan av den anledningen att det är en närmast gradexakt soluppgång som tecknas av den tidpunkten. Låter som en typiskt ad hoc-konstruktion. (Det är bara att titta på 100 supercelebra människor - "gradexakt" finns inte på programmet, det är uppenbarligen inte nödvändigt.)

Med den gamla uppgift jag hade rimmar hans sideriska Mars/Måne i Jungfrun på något sätt med mannens neurotiska läggning ("mina demoner") och bråk om skattepengar (lämnar Sverige i protest - Jungfrun hatar att ge tionde till Stenbocken/staten).

Det är för mig inte svårt att se kopplingarna mellan Fredrik Reinfeldts Mars-Jungfru/1a och Ingmar Bergman (inklusive Jungfruns koppling till diskriminering och Bergmans tio år som pro-nazi). Dessutom har jag hört ett envist rykte om att Bergman var elak mot sina barn och vem Reinfeldt är inför sina närmaste, det omvittnade avhoppade politikern som skrev boken Knapptryckarkompaniet. Det är också min upplevelse att detta harmlösa tecken är ett av zodiakens allra elakaste – Venus är fallen och först nästa tecken Vågen kommer att reparera den här tillfälliga formsvackan i zodiaken (Ondskans eller Olyckans huszon – om man ser rent världsligt på de tolv stationerna). Generellt förstås och med reservation för varje unika horoskopet sätt att producera variationer på grundtemana.

Anonym sa...

Angående Bergmans födelsetid så publicerade DN ett foto av hans födelsejournal häromåret, där det stod att förlossningen avslutades kl 12.15. Det var i samband med spekulationerna om att hans mor inte var hans riktiga mor (vilket naturligtvis visade sig helt felaktigt, inte konstigt, han var ju en kopia av henne utseendemässigt). Det var jag som påpekade det här på bloggen, se inlägg om Bergman. Astrothemes tid 13.00 har jag för mig inte förändrar ascenentteckenet (iaf inte sideriskt) och uppgiften på Astro.com ser ju ut som ett rent skrivfel - ettan har ramlat bort.
När det gäller Bergmans elakhet så var det inte bara barnen som fick känna på den - han var ju osedvanligt petig med småsaker och snarstucken mot sitt hembiträde, vilket hon avslöjade i en bok för några år sen.
S

Seaward sa...

Tack S, nu minns jag den rundan. Det som händer på denna blogg registrerar jag inte alls i minnet eftersom jag skriver inläggen "i andanom" och sedan raskt marscherar vidare till nästa stycke "automatisk skrift". För den småelaka sidan, se nypublicerade inlägget om skillnaden mellan Ringo Starr och John Lennon. Den senare var känd för sin grundläggande elakhet. Jag tror det kan vara "Venus fall" i Jungfrun som får detta tecken att ibland uttrycka kärlek bakvänt, som ett destruktivt gnabbande över detaljer! :-)

Havsörnen sa...

Matsmältningens tecken Jungfrun passar ju bra in på Bergman, som hade psykosomatiska magproblem och privat dass på Dramaten.

Jag såg inte S kommentar (men jag tycker mig ha läst den förut) eftersom jag skrev från min smartfån och måste växla till webbversionsläge för att se länklistan med namn till höger. Jag kollade bloggens inlägg om Bergman i det läget och scrollade inte ner tillräckligt långt för att ev. kommentarer skulle synas. I praktiska mobilläget visas endast inläggens rubriker med antalet kommentarer i direkt anslutning, båda som klickbara länkar.

Seaward sa...

För egen del mobilvägrar jag. Branschens mest djävulska trick hittills för att kroka upp informationsmissbrukande människor till högre taxa. Eftersom jag så nyligen (sex år) blivit bekant med indisk astrologi vet jag knappt vad saker och ting hör hemma.

Magsmältningen t.ex. brukar ju ligga under Kräftan, och ska man vara lite fräck är det Jungfruns symbol tillför ett horoskop primärt att bringa olyckor i dess kombination med andra faktorer! (Indisk filosofi: det särskiljande sinnet (= Merkurius) är en mördare.

Se också inlägget om Daimonen om det "diskursiva förnuftet" från häromdagen. Daimonen Eros är Merkurius i negativ polarisering i allmänhet men i synnerhet i Jungfrun som anknyter direkt till den fysiska, mätbara världen. Allt Lejonet bygger upp trasar Jungfrun sönder - vilket naturligtvis är ett måste om Lejonet är arbetsledaren med Visionen och Jungfrun sekreteraren som bryter ned denna i små delmoment och realiserar dem på en lägre verklighetsnivå - via siffror - bokar chefens flyg med mera...)

Eftersom indisk astrologi har så få aspekter (samtliga hellenistiska är kända men används inte).kopplas tecknen istället via relationer mellan husens tillfälliga ägare. Med siderisk Jungfruascendent skulle Ingmar Bergman t.ex. ha haft just en "olycks-mage" - han hade Merkurius i Kräftan vilket knyter samman ascendenthärskaren Merkurius med inte bara Kräftan utan också NERVERNAS PLANET SATURNUS !

Jag tror faktiskt indisk astrologi har fattat läran bättre än den västerländska avknoppningen från det glömda babyloniska originalet. Innan jag upptäckte den indiska var "nerver" (och nervåkommor) alltid förknippade med Merkurius. Nå, i det här läget vet man alltså inte vilket som gjorde Bergman så överspänd - ascendenthärskaren Merkurius för att den var i klorna på formgivande (dirigenten, regissören) Saturnus eller för att Merkurius FÖRMEDLADE en svagt placerad nerv-Saturnus i Vatten...

Men Kräftan/magen är definitivt involverad och dessutom som ”ideal” – jfr Reinfeldts idealisering av bukfylla så till den grad att han vräkte åt Stockholms krögare 5,4 miljarder av folkets skattemedel, utan några som helst effekter annat än att deras fickor fylldes lite mer...

Havsörnen sa...

Enligt västastro så relaterar båda tecknen till magen, men man kan ju göra indelningen så att Kräftan har mer med själva magen och matstrupen att göra, medan matsmältning och tarmsystem främst sorterar under Jungfrun. Båda tecknen förknippas ju också med oro och nervighet.

Om man t ex jobbar tolvtimmarspass, har en timmes resa till jobbet och inte jobbar på kontor, så är ju smartfånen rätt så bra att ha, i den takt som bloggen sprutar ut inlägg... :)

Havsörnen sa...

Enligt västastron så har båda tecknen med magen att göra, men indelningen görs så att magen och matstrupen sorterar under Kräftan, medan Jungfrun har med tarmsystem och matsmältning att göra.

Smartfån är utmärkt om man t ex jobbar tolvtimmarspass, har en timmes resa till jobbet och inte jobbar på kontor, med tanke på takten som bloggen sprutar ut nya inlägg. Eller om man hemmavid har en drygt tio år gammal CP-dator med IE6 som inte går att uppdatera till nyare version och därmed inte ens kan visa sajter som hotmail, sparbanken, siderisk, etc. Att sätta igång datorn varje gång man snabbt ska kolla upp något på nätet blir ju rätt så omständigt... Och så kan du ju lägga över din reggaesamling på mp3 och gå ner till en bänk på Norr Mälarstrand och blogga pekfingervalsen därifrån, bland joggande stockholmsmoderater. :) Däremot asociala medier, det är ju till för den vegetativa själen. :)

Havsörnen sa...

Jaha, på första försöket stod det "blogger/ett fel uppstod" men det blev en dubbelpost i alla fall.

Seaward sa...

Båda kommentarerna är intressanta i valfrihetens Sverige. Din beskrivning av väst-Jungfrun stämmer på ett kuriöst sätt med indisk syn där detta tecken står för kroppens sidor ner mot höfterna. Med röntgenblick (och lite god vilja) kanske det är tarmsystemet som den här arean syftar på.

Jag vägrar också köpa nya Windows i den takt Microsoft anbbefaller och kan inte längre uppgradera Internet Explorer. Men vem bryr sig när Firefox är så mycket bättre!

Havsörnen sa...

Har försökt installera Firefox, Chrome och Opera. Ingendera går. Datorn är körd. Dessutom är det outhärdligt med 2x256MB RAM. Men det kanske går om jag orkar formatera om skrället. Förresten så är det en Windows smartfån jag har, haha.