Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 4 januari 2014

Linda Ronstadts biologifloskel och Everly Brothers


Megahitten Bye Bye Love från 1957.
Bl.a. Simon & Garfunkel sjöng in den,
  sitt - också megastora - album
Bridge Over Troubled Waters (1970)

Ena stämman i ljuva och ibland smårockiga Everly Brothers har tystnat, en duo som fördjupade den amerikanska rock 'n' rollen en smula genom att påminna om att det fanns mer än ett rappt beat - att melodi och mänsklig skönsång fortfarande är det som får ett framförande att lyfta. Aftonbladet kortar artikeln i L.A. Times något enormt men bjuder i gengäld på en länk till den äkta varan (även SvD).

(Jag kan förstå att en ung journalist på tjugo-nånting, med svenskarnas numera PISA-dokumenterade obildning, inte bryr sig så värst om Everly Brothers, ett fenomen som hade sin dag innan de ens var födda.)

I sammandraget fastnar jag på några tramsiga floskler som sångerskan Linda Ronstadt häver ur sig. Den här kvinnan, som slog igenom redan 1967 som medlem i Stone Ponies. Det var Lindas röst som kunde höras i deras helt unika låt (You and med march to the beat of a) "Different Drum" - ett uttryck formulerat av amerikanske poeten och filosofen David Henry Thoreau. 

Låten återanvändes för några år sedan i en deodorantreklam för män där undersköna kvinnliga änglar vållade omgivningarna problem med både otympliga vingar och glorior som satt eld på biltaket. Visst, en banalisering av innebörden i att "marschera till olika trumslagare" men samtidigt rätt roligt!

Linda Ronstadt anser, apropå bröderna Everlys harmonisång att en människas röst "bär informationen i det egna DNA" och att man därför kan skapa ett sound med sina syskon som det inte går att få med någon utanför familjecirkeln !!! Som alla hör är det här nästan nere på nazismens rasbiologiska trams! Jag bestämmer mig för att kolla upp Linda Ronstadt som jag faktiskt har ett på sin tid storsäljande album plus en samlingsskiva med i hyllan. På tal om röster har hon själv en oerhört angelägen nästan vinande och klagofylld stämma som fascinerar.

Det förvånar inte att hitta den här kvinnan med mångåriga och svåra missbruksproblem med flera indikationer på just missbrukstypen som bloggen upptäckt genom att bara läsa slaskjournalistik och beräkna horoskop för celebriteter som gått ned sig. Och Ronstadt har typiskt nog just sådana problem på sin himmel som man kan hänföra till främlingsfientliga psyken. För naturligtvis är det de relativt oandliga Jord och Vatten som verkligen tror att "en röst avslöjar personens DNA". 

När jag läser om hennes biologistiska dravel, misstänker jag att hon kanske uttrycker sig metaforiskt. Men nej, om hon anser att en levande människas djupaste natur är DNA då har hon tappat bort hela människans övervåning. Detta är ett tvåvärldssystem och det är mänsklighetens mest hopplösa problem att förstå hur två separata världar kan interagera. Dåraktiga fysiker gnäller över själar i verksamhet MOT världen borde introducera mer energi i världen (så att den till sist sprängdes) men "världen" är ju per definitivt ett slutet system. Så hur gör själen när den "styr" sin jordiska zombiekropp?

Den frågan är felställd och bygger på en råtthjärnas mentalitet. Den som tror att själen är som en girig moderat som försöker uppnå något genom att "instrumentalisera" eller fästa trådar vid dockan och sedan få den att dansa är fast i fysikens och Newtons gamla mekanistiska världsbild där biljardbollar puffar till varardra och saker sker. Så fungerar inte Livet. 

Men nu handlade det om bröderna Everly och Linda Ronstadt.




En skenbart extrovert personlighet (ascendent) i Skyttens tecken kollapsar direkt när man inser att Jupiter står i inbundna Jungfrun. Nu förstår jag direkt varför kvinnan har en så hård röstkvalitet. Skytten blåser på men ascendenthärskaren snålar pga. Jungfruns sparsamma natur och söker behålla Jupiters energi för sig själv. Det leder till en mycket tunn och hård röstkvalitet. Men hon har alltid stått rockmusikens utlevelse lika nära som stillsam balladsång och det kan säkert tillskrivas säkert Skytten, i grunden utagerande, samt härskaren Jupiter. Jupiter skapar popularitet i tionde offentliga huset och kvinnan var en ikon i USA hur länge som helst och har sålt enorma mängder skivor.

Men så finns också ett ännu dystrare besked än Jupiter i Jungfrun och det är den ömsesidiga receptionen mellan en helt nedkyld opposition och ömsesidig reception mellan Månen i Stenbocken och Saturnus i Kräftan. Axeln hamnar mellan andra och åttonde huset - Satans eller Pytons axel - och här dyker förstås tramset om DNA och blodets väg upp, och naturligtvis den andliga död (kvinnan kan inte skriva egna låtar utan framför bara andras) som leder till sprit- eller narkotikamissbruk. 

Solen opponerar Skyttascendenten sjunkande i dödens väderstreck väster och är här luftslott (Luftelementet) som baseras på instinktiva Vatten. Ibland är "desinformation" det bästa sättet att beskriva kommunikationen hos en sådan människa, ibland "snömos". När Linda Ronstadt försöker rationalisera bröderna Everlys perfekta stämsång med det gamla argumentet att "blod är tjockare än vatten" (använt av min egen syster med, typiskt nog, Månen i den biologistiska föreställningens Kräftan), så är Rondstads språkrör Merkurius både "dissocierad" från Sanningen (sin egen Sol i Luft) och samtidigt en pladdrande desinformatör. INGEN biolog har idag den kunskapen om DNA att han/hon kan förklara genomets relation till röstkvaliteten! Biologerna verkar ha samma problem som metafysikerna när de ska förklara hur själen samverkar med en materiell värdkropp!

Linda Ronstadt, själv född under sideriska Tvillingarnas sista dygn, ser faktiskt som ung (fast redan med Stenbockens ålder inskriven i sitt ansikte) märkligt lik ut bröderna Everly, med vilkas "When Will I Be Loved" hon 1974 drämde till med sin kanske största listframgång. Se här:

Linda Ronstadt vid cirka 20,
tiden för Stone Ponies "Different Drum"

Phil och Don Everly (1971) från L.A.Times


Det är ännu levande storebror Don (t.h.) jag tycker Linda liknar mest, men loppet är jämnt.



För "look-alike"-faktorn kan man naturligtvis inte missa Dons Tvillngascendent - Lindas soltecken och att han har sin ascendenthärskare Merkurius i Skytten - hennes ascendenttecken! På tal om himmelsk stämsång passar ängeln eller budbäraren Merkurius i Eld och med ett utlopp genom himmelsblå Tvillingarna perfekt. 

Nu är visserligen Jupiter en verksam illgärningsman och därtill prominent, men Jupiter står i sitt världsligt svagaste läge medan Tvillingascendentens enda mecenat eller verksamma välgörare är Venus och den står upphöjd och i horoskopets världsligt mäktigaste hus, det tionde. Fatta hur tung den här indikationen är. Och se sedan på Everly Brothers betydelse för den inriktning rockmusiken tog. Denna Venus disponerar dessutom över femte kreativitetshuset där vi hittar storbroderns sinnelag Månen.

Kan den framlidne lillebror Phil överhuvudtaget tillföra något, eller var fenomenet "Everly Brothers" helt och hållet Dons kreation (med himmelska kopplingar via sin upphöjda Venus?



Bröderna föddes i olika städer med två års mellanrum. Lustigt nog har ingen av dem inte en enda opposition mellan två planeter (en opposition trycker alltid på och kräver att individen antingen producerar en syntes på en högre nivå eller kollapsar och faller tillbaka). 

Och de har heller inte en enda planet kopplad till den demoniska månnodsaxeln, som enligt den här bloggens teoretiserande, ska kopplas till den sublunära sfärens falska verklighetsbild (DNA, biologi m.m.) Demonen ömsom häver sig upp, som giriga tidvatten dras mot månen (Drakhuvudet) och ömsom faller tillbaka igen som när gudarna straffar demonen för dessa ogrundade försök att spela över och kapar huvudet (Draksvansen).

OM Phil Everlys horoskop kan man visst hävda att han var lika viktig som storebrodern. Jag menar, vem är denna man som föddes när kungavärdighetens stjärna Regulus steg i öster och välviljans Jupiter återigen stod prominent (om än världsligt svagt i väster)? Den här gången är Jupiter dessutom en verksam välgörare och äger kommunikationens Merkurius i femte goda huset för kreativitet. 

Men här väljer hellre att färga det brunmurriga i hans horoskop. För han var en kronisk rökare och drog på sig en lungsjukdom som förstörde hans lungor. Det var tydligen så han dog. Tittar man på Jord och Vatten, med dess koppling till missbrukarpersonligheter är det tvärtom lillebror Phil Everly som liknar Linda Ronstadt mer! Phil har en nymåne i hälsoproblemets sjätte hus och Stenbockens härskare Saturnus står här i åttonde onda korruptions- och dödshuset. 

Eftersom jag inte kan någon medicinsk astrologi och inte vet exakt hur sjukdomen KOL fungerar avstår jag från ytterligare utsvävningar. Men att det här horoskopet tydligt tecknar hälsoproblem, till skillnad från storebroderns, är uppenbart. Möjligen kan Eld/Luft klandras för sina överdrifter. här är dock andningsvägarnas Merkurius svag i Skyttens tecken och i kombination med vällevande Jupiter (i dagens slut i väster). Någon som tänkt på hur många "dödspunkter" det finns i astrologin? 

Världsligt är det sjunde huset, dagens slut. På något djupt sätt indikerar fjärde huset (Månen OCH Kräftan) alla företeelsers naturliga slut (Kräftan/Modern som skötet och vagga till graven). Och så förstås hellenismens 2a hus som Dödsrikets port i rak synlinje mot det allmänt vedertagna dödshuset, det åttonde. Och så det tolfte, den onda daimonens hus men också den PERMANENTA FRIGÖRELSENS sektor. Lägg till det planeten Saturnus som Liemannen och Månen som en garanti för det sublunära livets ändlighet.

Det är som om antikens astrologer inte nog tydligt kunde söka bulta in i sina klienters skallar att det här är fel värld, att det finns en annan och bättre! Nu är det förstås felaktigt att synkretistiskt och new age-aktigt bara bunta samman flera astrologiska traditioner och DÄREFTER börja räkna antalet "dödspunkter". 

Men det är uppenbart så att västastrologin, sedan den återskapades i slutet av 1800-talet (den dog med 1700-talets Upplysning) varit en rätt förljugen historia med syfte att blåsa upp den obildade massans ego. Dagens astrologi lär inte längre ut sanningen om att den monetära människan - folk som Fredrik Reinfeldt (med Månen i 2a huset) - i själva verket inte bara har torskat på smådjävulen Mammon utan i själva verket redan står halvvägs inne i Döden! Läs mer om vettvillingen Reinfeldt i AB av för mig nya journalistnamnet Somar al Naher.


Inga kommentarer: