Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 januari 2014

Ringo stillar ont ego med yoga

David Lynch hyllar Beatles gamla trummis och skälm Ringo Starr. För insatser inom meditationsrörelsen TM (transcendental meditation)! (SvD) Mannen som efter Beatles upplösning gjorde några av 70-talets mest mediokra soloalbum hade tydligen helt andra strängar på sin lyra.

Och naturligtvis syns det i hans indiska/sideriska horoskop:



Yoga eller meditation handlar inte alls som storstadens borgare tror om att hitta balans i en konsumistisk kultur. Målsättningen, som jag påminde om här, är betydligt brutalare. Det handlar om att döda det falska egot så att en övermänsklig gud kan ta kontroll över värdkroppen. 

Föreställ dig en livsstilsorienterade och lätt yoga-praktiserande Filippa Reinfeldt (hon som totalt förstört Stockholms sjukvård) och det ögonblick när hennes ego spricker och en ond demon tar kontroll över kroppen! Det kan vara förenat med livsfara för självtjänande borgare att leka med den dynamit som slumrar i kroppens subtila inre "energikroppar".

Yoga eller meditation kan bäst fattas som konsten att bli en grekisk stoiker, upphöjd indifferent till sin egen kropp och helt fri från den lilla människans patetiska behov - allt det marknaden försöker få oss att upprioritera i våra liv för att fortsätta agera som den rike mannens nyttiga idioter.

Hur förhåller sig då Ringo Starr till sitt eget falska jag - egot?

Fiskarna stiger i öster och väcker genast tankarna om att rena sig från världens besmittelser, detta är ju tolfte exilhusets naturliga korrelat, ett tolfte som indisk astrologi kopplar till moksha eller själens befrielse från Vattenelementets tendens att smutsa ner sig genom berörelse med det materiella (Jordelementet). Kombinationer av Jord och Vatten är i allmänhet det som skapar en karaktärslös jakt på det materiellt goda.

Hur talande då att finna en total avsaknad av Jordplaceringar i den forna popstjärnans horoskop. Nu återvänder visserligen Jordelementet via andra huset (matchande Oxen, pengarnas och födoämnenas tecken), men låt oss studera Starrs ambition att döda den egna kroppens skrikande och simpla begärsfullhet:

Ascendenthärskaren är Jupiter men trots detta "bara" en neutral influens för en Fiskpersonlighet. Så variabelt är detta tecken att fiskarna kan simma i endera riktningen - upp mot Själen eller ner mot Satan eller materiens herre. Just Fiskarna i stigande kräver en långt djupare analys för att förstå hur individen ser på sig själv och sin kroppslighet.

Ringo Starr har en tydlig koppling mellan egot och ägandets och näringsintagets andra hus eftersom Jupiter befinner sig här. Det finns eller har alltid funnits en väldigt nära koppling mellan Starrs beteende och de substanser han stoppat i sig. (Funderar här på en ungdom och möjligheten av ett drogbelastat och vidlyftigt leverne - och möjligen en omvändelse då Beatles åkte till Indien och träffade gurun Maharishi (maha rishi = "den store siaren"). 

Som jag minns historien fängslades alla i gruppen utom den djupt materialistiska och störda John Lennon av den österländska visheten. Lennon satt fast i materialistiskt vänstertänkande vid den här tiden och hämmades också i sin mentalitet av den trendiga och sedermera utskrattade primalskriksterapin (allt detta vrålande över svekfulla föräldrar - "MOTHER") - Lennon var den kanske enda själen i den gruppen som saknade andlig kraft eller mognad - istället var han en lysande låtsnickrare! 

(Musik imponerade nu inte på Platon som han såg som en rent sublunär distraktion, men där tycker jag nog västerlandets största tänkare var ovanligt kärv.)




Ringo, åter, har Döden (Saturnus) kopplad till sin ego-signfikator Jupiter. Vad är detta om inte en önskan att döda egot (eventuellt genom asketism = 2a huset för näringsintag)? 

Går man sedan ett steg djupare ytterligare stannar hela disponentkedjan av i Kräftan, symbol för den impermanenta och opålitliga Månens mentala värld, sinnesvärlden som mänskligheten i stort slavar under. Disponentkedjan stannar här eftersom andrahusets tillfälliga ägare Mars befinner sig här med Månen hemma i sitt eget tecken.

Det här skulle ha kunnat bli hur illa som helst, om inte för att femte huset är ett så lyckosamt hus. Det är i femte själen har utmärkta förutsättningar att hitta sig själv bortom egots falska signaler. Det är ett av de två dharma-husen (5e, 9e) som understödjer det första ego-huset (för att hålla det på korrekt kurs så att inte narcissism eller andra ego-sjukdomar får fäste).

Den religiöst/andligt tondöva John Lennon har intressant nog också Fiskarna stigande i öster och samma Saturnus/Jupiter-konjunktion i andra huset. Men sedan skär saker och ting ihop: disponentkedjans nästa steg, Mars, tar oss direkt till Mars problematiska placering i Jungfrun där självbevarelsedriften och önskan att precisera saker ner till de mest absurda nivåer med fem decimalers exakthet direkt motverkar Fiskarnas beredskap att offra egot till förmån för en större insikt. John Lennons kraftfulla betoning på självtjänandets Jungfru motverkar distinkt syftet med all yoga och meditation! 

(Exkurs. I dagens egosamhälle har desinformatörer och lögnspridare manipulerat orden och det egoistiska självtjänandet kallas i Filippa Reinfeldts falska värld för "egenvård" eller liknande. Men gymmets "wellness" bara för att företagaren vill ha friska och snygga anställda är en satanisk dyrkan av samma saker som Adolf Hitler hyllade och mörkar att denna privatistiska syn på "hälsa" i antiken var känd under ett annat namn: de olycksbringande demonen.
     Privatism föder Olyckor, vilket stockholmarna nu får känna av genom att det väller in rumänska tiggare på deras gator - dessa är de onda andar själviskhetens livsföring föder av ren nödvändighet. Regeringen Reinfeldt är helt oförmögen att lösa problemet eftersom den är källa till allt det onda.)

I Ringos horoskop, åter, sägs inget om att kommer att finna det stora svaret på alla gåtor. Men det är ett utmärkt horoskop för den som söker blockera en falsk kropps falska signaler och hämmande inverkan på människans verkliga men slumrande gudaintelligens.

Man kan ganska säkert ge det riskabla Vattenelementet ett högt betyg i det här horoskopet och detta helt enkelt för att stjärnans födelsetid är känd och att vi ser hur den dharmiska hustriangeln (essentiellt av kognitivt klar Eld-typ) möter den himmelska (zodiakala) idén om Vattnet som stilla och klart och kapabelt att återspegla högre verkligheter snarare än att brukas för att bevattna den onda materien. 

Ringo Starr är således inte mycket för att vattna blommor i jorden men istället lagt åt att via den åtstramande Saturnus i egotecknet Väduren stilla det egna förstahusets livliga vattenströmmar (Fiskarna står för livligt vatten) så att från individualitetens djupa femte hus NÅGON ANNAN ska beredas chans att yttra sig. 

"Det är inte längre jag som lever utan Kristus som lever i mig"

Jag tror Ringo Starr perfekt skulle förstå den kristna predikanten Paulus ord om att det inte var han som levde längre efter upplevelsen av det starka ljusskenet på väg för att förfölja dem av "den vägen" i det esséiska nomadlägret "Damaskus land". Jag är visserligen inte säker på att Paulus helt fått tyst på sitt upproriska ego eftersom han nu råkade i doktrinärt bråk med Jesus yngre bror Jakob den Rättfärdige (som tog över ledarskap över Jerusalems församling efter att storebrodern avrättades av Storfinansen och Svenskt Näringsliv i deras dåvarande tappning). 

Men Paulus idé var solklar: han hade nått målet för alla yoga och meditation: spräckt egots hämmande skal och var nu ett medium eller en kanal för en högre Intelligens. Med Kristus avsåg detsamma som grekisk nyplatonism kallade Logos eller det solära Logos, det här solsystemets chef (men naturligtvis underordnad Saturnus, Världssjälens Form).

Starr har visserligen en fallen Mars i Kräftan, men denna nedsatta förmåga att hävda sig på ett positivt sätt gagnar faktiskt den som föds under egodödens tecken Fiskarna i öster: Mars är signifikatorn för det nionde huset för Guden. Här kombineras således Gud (i Mars skepnad) och musikerns eget sinnelag/Måne! Och detta i individualitetens och den goda karmans femte hus! Förstå att han kom att sälla sig till världens stora berömdheter.

Inga kommentarer: