Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 februari 2014

Bansättarens skadade känsla för harmoni

I vad som börjar som en nyfiken blick på en utskälld bansättare i OS-slalom (DN) hinner inlägget flyktigt avhandla såväl Kroatiens självständighetshoroskop, blodsoljans politker och Balkan-vurmaren Carl Bildt som sångaren David Bowie, som nyligen yttrat sig negativt om de röster som vill Skottlands utträde ur Storbritannien.



Kroatiske åldermannen Ante Kostelic har väckt slalomvärldens vrede genom att sätta en bana i OS som kallats "osportslig" och "brutal". Kostelic snitslade med andra ord en överkrånglig bana som nästan tycktes vilja få åkarna att tappa harmonin. Här är astrologin ett spännande redskap, för är det något den excellerar i så är det att avgöra om den själ som bor i människokroppen bäddat in sig i ett harmoniskt eller disharmoniskt sammanhang. 

Med nästan tröttsam förutsägbarhet brukar en viss typ av disharmonisk kosmisk födelsemiljö också resultera i att själen mottas av ett problemhem och blir ett problembarn och sedan fortsätter att utsätta världen för problem under alla sina levnadsdagar. Ibland finns en glänta i mörkret och indierna lär ut att enstaka dashas (planetära cykler) kan innehålla en snitslad omvändelseupplevelse - själen ser äntligen vad den har hållit på med i alla år! I andra fall är det beckmörker hela livsbanan igenom och individerna kan med rätta kallas byidioter, som någon av de tävlande tydligen ansåg om herren på fotot ovan. Av hans stirriga blick verkar det nästan ligga något i det tillmälet...

Kostelic har knappast varit på världens läppar före sin misslyckade bansättning men efter att ha slagit upp kroatiska "kolovoz" och upptäckt att det var månaden augusti, kunde den här märkligt negativa kartan ritas:



Eftersom kungamakaren Regulus intar en gradexakt opposition till framgångsrika Jupiter misstänker jag att fadern till en skidåkande dotter även han skördat framgångar av något slag i sitt liv.

Men samtidigt är det påfallande hur väl oppositionen mellan den hindersamma Saturnus, en organisatorisk och restriktiv planet, illustrerar det banupplägg hela världen hatar idag. Inte minst som denna Saturnus opponerar just den planet som man behöver för att hitta harmoni med ett ämne, en verksamhet eller en person: Venus. 

Kärleksgudinnan anses sedan antiken "fallen" i Jungfrun och den här bloggen har hyggligt lyckats frilägga ett antal skäl till varför antikens tänkare formulerade den åsikten. Ytterst sett finns inga förklaringar till varför själen faller och bäddar in sig i en trög och materiell kropp, det är ett faktum som är inskriven i evigheten. Gilla läget och gör vad du kan för att genomskåda den här blinda världen av konsumtion och patetiska idrottsprestationer som ändå ingenting betyder i det stora hela. 

Eftersom Saturnus också är åldermannen och den som dikterar villkoren i den här materiella världen och Venus aldrig motsäger sig någon, resulterar hennes fall i just en människa som VILL KNÄCKA andra och få dem ur balans. Även Ante Kostelics andra negativa opposition syftar till sammanbrott och här är det riktigt illvilligt: heroiska krigaren Mars faller även den men i Kräftan och blir här en fega och småstickig insekt som irriterar psyket (Månen) på andra sidan, i det saturniska organisationstecknet Stenbocken. 

Se hur tydligt båda dessa negativa och världstillvända (materialistiska) oppositioner har något illvilligt och destruktivt över sig. Som om Ante Kostelic personligen bar all historisk missämja mellan de balkanska folkslagen i sin själ...




Kroatiens sideriska självständighetshoroskop förklarar för övrigt väl varför vår korrupta och falskspelande moderata utrikesminister Carl Bildt är en sådan Balkanvän:


Kroatiens röst för självständighet

Balkan-"vännen" Carl Bildt -
ett horoskop med en hemlig agenda


Den exakta tidpunkten anges inte i länken ovan men källan är Nick Campion, mannen som forskat djupast av dem alla i nationella horoskop. Det är naturligtvis så att Satanshuvudet "kittlar" dödsascendenten Skorpionen via opposition en gång per dygn. Ett av dessa dygn var då Breivik massmördade unga norska socialdemokrater. 

Ett annat dygn var det då Bob Dylan föddes som jude i en inhospitabel byhåla i USA med mängder av olika invandrade folkslag, fattigsvenskkar inte minst, som han inte kunde relatera till. Han drog järnet ut i världen och blev en stor protestsångare och samtidshäcklare, en Satan i den bibliska bemärkelsen, en som Gud utvalt för att göra skitjobbet och vara en "pain in the ass" (jfr komikern och värstingen Charlie Sheen - alla dessa referenser är till äldre blogginlägg).

Gycklaren har sedan upprepade gånger dykt upp i Dylans symboliska och bildliga låttexter, som om ascendenten eller jag-punkten hittat något att fixera och ta avstamp från. Man kanske snarare borde rita pilen i andra riktningen - Djävulen som egot projicerar mot sjunde huset - den allierade demoniseras istället och ses som ondskan personifierad. Alla vet idag hur sjuk i huvudet Anders Breivik var och Utøya-horoskopets Djävulsstjärna tecknade således snarast det externa resultatet av hans episkt störda Måne i födelsehoroskopet.

I Kroatiens självständighetshoroskop är atma karaka den norra månnoden i 27e graden, girighetsdemonen. Indisk astrologi accepterar norra noden som en signifikator för "själens åtrå" men inte den södra. Det är logiskt eftersom drakens huvud nu är avkapat och södra noden saknar direktiv.

Likväl har jag ibland tyckt mig se en tendens att "vilja sätta dig" eller "straffa" där viktiga planeter befinner sig i konjunktion med Draksvansen, men för visshet och inte bara tomt tyckande baserat på en handfull iakttagelser behövs omfattande och systematiska studier... 

Att ha Rahu/Drakhuvudet - demonen som girigt vill ha samma status som gudarna (planeterna) som sin atma karaka låter naturligtvis illabådande - Månen är dock den lägsta och mest fallna delen av Själen. Vårt simpla och sinnesrelaterade sinne eller psyke har ingen högre destination än den här världen och alla försök att spela märkvärdig när man endast har tillgång till jordiskt förnuft (att kunna räkna och läsa, se med sina ögon och kommentera det man ser på ett högtravande sätt) betraktas som hybris och slutar med gudarnas straff.

Samtidigt är regeln att demonen/månnoden bara kanaliserar och förstärker den planet som disponerar över den. I Kroatiens horoskop ligger Rahu i frihets- och expansionstörstande Skytten vars härskare Jupiter själv befinner sig i den klaniska, begränsade, protektionistiska och etniska Kräftan. Jupiter i Kräftan vill således frihet och framgång för sitt eget och planeten ligger i det nionde dharma-huset vilket visar att Kroatiens önskan att kollapsa, upprätta egna gränslinjer och bli sin egen tillslutna cancercell i världspusslet är i linje med världsödet (dharma)!

Och horoskopet ser även vad gäller Skorpionascendenten och den fallna Månen mörkare ut än det kanske är. 

Eller? 

Att Carl Bildt har oljans afrikanska blod på sina händer är uppenbart även om han som frälse kommer att gå i graven utan att naglas fast för sin girighet och tendens att använda politiken för att skapa privat förmögenhet. Han står faktiskt inte Henry Kissinger efter i det fallet utan har mer än troligt snarast inspirerats av den vidrige amerikanska krigsprofitören som NATO-Norge, som vanligt, belönade med ett Nobels fredspris ett antal år innan hans korruption blev känd.

Bildts och Kroatiens Sol - identitet och djupaste verksamhet - är djupt mörklagd i båda horoskopen eftersom åttonde huset drar en skorpionisk mystik över skeendena därinne. Vad man vet är att Tvillingarna är en överlöpare, en rapportör, en handelsman, och som Bildt är en uppenbar spion åt USA kring skeendena i Europa - särskilt då de baltiska länderna, Ryssland och kanske också Balkan, kan man fråga sig vari Kroatiens dubbelspel består... Nu har inte världspolitik varit något intresse i mitt liv så jag lämnar åt andra att gissa vad som är "ruttet i staten Danmark Kroatien".

Det kroatiska horoskopet må ligga i linje med dharma eller världsödet, men stinker likväl av röta och korruptibiltet - se bara Norges nationalhoroskop som går tillbaka på unionsupplösningen från Sverige. Det ligger kanske något i legendariska sångaren David Bowies vädjan (via ombud!) på Grammygalan nyligen att skottarna inte ska lämna Storbrittanien. 

Bowie har lustigt nog Kräfta i horoskopet men här verkar uppenbarligen den konservativa Saturnus MOT tecknets egen tendens till privatism och därmed desintegration. Därför ser han ser det onda som kommer när botten rasar ur Världen och cancern - privatismens Kräfta - drabbar land efter land. Se hur illa det gått för Sverige sedan cellväggens Kräfta i formen av Fredrik Reinfeldt blev landets Huvud. Allt faller sönder i myriader små självtjänande delar och ingen verkar ens intresserad av att förstå helheten längre!

Bowies horoskop fascinerar eftersom det är så oförutsägbart. Här finns samma koketta och närmast sjukligt självmedvetna Jungfruascendent som hos Fredrik Reinfeldt, och den obefintliga idealism bortom materialistisk näringspåfyllnning som Kräftan tecknar i elfte. Men Kräftans innehåll skiljer sig således radikalt mellan Bowies och Reinfeldts kartor - Bowies Saturnus och Reinfeldts Sol är diametrala motpoler och där den svenska köttpolitikern inte har någon koll alls utan bara ser "drivkrafter" (Solen!) riktade mot den simpla näringssjälen, där har Bowie en oerhört depressiv Saturnus som faktiskt, tror jag, lärt honom genom mycket kokain och andra missbruk, om livet. Han valde dock för sin fina skiva med coverversioner (redan 1973) att spela in låten "Sorrow", det kanske bästa spåret på hela "Pin-Ups".


Inga kommentarer: