Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 15 februari 2014

Kalla en bevingad Hermes?




OS-guldet i kvinnornas stafett (SvD, DN) - man kan prata lagsport hur mycket man vill men det är förstås Charlotte Kalla som är den verkliga hjältinnan, som genom att knappa in otroliga 26 sekunder på sin avslutande delsträcka säkrade segern.

Det är så irriterande att klockslag saknas för det här horoskopet. Men om man utan att på något sätt förringa Månen i Oxen - den förekommer definitivt bland atleter - ändå prövar att peta in Månen i Tvillingarna, klarnar en hel del. Det här händer inte förrän 16.00 så sannolikheten för ett segt och envist sinne i Oxen är naturligtvis större. 

Men med den "naturliga zodiaken" skulle också en Måne i Tvillingarna (och det tredje huset för dagturer och kommunikationsleder) ge bilden av en Charlotte Kalla som ingen mindre än den grekiska guden Hermes (romarnas Merkurius) och dennes berömda bevingade skodon - här då pjäxor eller vad nu skidåkarna har för högteknologiska grejer på sig i dessa tider.




Den naturliga zodiaken presenterar människan mer som en idé i Guds medvetande och det exakta horoskopet (med födelsetid) blir då de ibland rejäla avvikelser från den gudomliga Formen eller Idén som resulterar här nere i avbildernas suddiga värld.


Själva idékomplexet i "Himmelen" dygnet då Kalla föds är rätt tydligt. Inte minst har vi Jupiter i huvudets tecken Väduren. Eftersom Jupiter inte bara står för Gud och extremt höga kognitiva tillstånd utan också snabba och lätta pengar, celebritet och allt annat som människor kallar världsligt gott, är det inte svårt att se symbolen för en "vinnarskalle" tecknad genom just denna Vädursplacering.

Naturligtvis en ytlig iakttagelse eftersom vinnarskallar föds mest hela tiden och inte bara vart tolfte år då Jupiter passerar huvudets tecken. Men om man går vidare visar sig Vädurens (huvudets) härskare Mars visserligen vara "fallen" i Kräftans tecken, men dess planetära vän Solen - båda är av den energiska eldtypen - slår i vilket fall ut (bränner) Mars och tar över själv. 

Och även om Solen nu står på nåder av Månen (Kräftans härskare) finns inget i traditionerna om att den här solplaceringen skulle vara svag. Se bara Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt som förra hösten kallade sig "stridshingst" i ett parodiskt försök att vända de sviktande opinionssiffrorna. Men dessförinnan hade han faktiskt folkets förtroende i många år, låt vara "det sovande folket", de som inte såg med vilken effektivitet han raserade livsförutsättningarna för massor av människor genom att låta det rasande monstret Hydra (det globala näringslivet) gå lös på det svenska samhället.

Ja, det finns en hunger i Kräftans tecken och dess planet Månen vilka båda kan sammanfattas som ett månghövdat vattenmonster! Men det kanske är den hungern som gagnar en idrottsmänniska?

Tänker man sig ett psyke - Månen - i Tvillingarna uppstår något högintressant. Hela den hungriga lägre delen av Naturen - med Solen som energisk motor - bäddas in i Luftelementet eftersom Månen i sin tur tar order från Tvillingarnas härskare, den snabba Merkurius. Och Merkurius tillsammans med Venus är en förträfflig kombination. Vi får därmed ett psyke som är smidigt som bara Venus kan vara och helt klockrent fokuserat i den intellektuella Luftsfären. 

Den solära motorn som driver på de ständiga behovens tecken Kräftan blir mer som en intellektuell föreställning i Månens fantasi. Charlotte Kalla sade i samband med någon annan seger att hon alltid bara jobbade inåt mot sig själv, aldrig mot någon yttre fiende. Det kan man se i hennes komfortabla avsaknad av oppositioner. De driver visserligen upp energin genom att ställa en tes mot sin antites och kräva en lösning på en högre nivå. 

Skulle Kalla istället ha psyket i Oxen möter hon genast Saturnus på andra sidan och i den här gyttjiga polariteten är det frågan om hon skulle kunna vinna några segrar alls! Möjligen genom pur envishet, för "den sataniska axeln" är omedgörlig bortom rim och reson! Men ett solitt Luftbudskap passar så mycket bättre in på denna kvinna som närapå flyger fram som en bevingad gud i skidspåret!


Faktiskt, jag blir så övertygad av min egen hypotes (om ett psyke i Luft) att jag skulle vilja sortera in Kalla i bloggens minimala galleri med "luftens andar"! Många gånger är det inte soltecknet som är det viktiga i en människas horoskop.

Inga kommentarer: