Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 10 februari 2014

Schweiz marginella folkröst mot invandrare


Ascendenttecknet Vågskålarna som
symbol för en folkomröstning?

Metodologiskt bör en folkomröstnings utgång ligga redan i den ställda frågan, som ett frö bär trädet inom sig. Det vill säga i horoskopet för det dygn då omröstningen hålls. Samtidigt sägs ett event-horoskop karaktärisera frågans generella karaktär, så hur ska man i samma horoskop se utfallet?


Det här är verkligen inte min specialitet och följande är ren spekulation, men efter att ha mött tanken att "Månen tecknar ärendets avslut" (Månen: "från vaggan till graven") slår det mig att i folkomröstningshoroskopet jämföra Solen som den sakfråga/det uppdrag som fokuseras och Månen som resultatet. 

Se också ett analogt resonemang som istället utgår från det fjärde (lunära) huset: Så här möter Reinfeldt sitt bittra slut - från november 2011. (Valet närmar sig, så man kan ju jämföra hans dalande opinionssiffror med "spådomen".)

Men redan innan vi jämför Sol och Måne är det uppenbart hur väl horoskopet stämmer in på tanken om folkets omröstningar. Vi har en magnifik triangel i det mänskliga elementet Luft framskapad av Jupiter/Zeus - planeten vars indiska element ETER fyller hela världen och därför är den sant globala planeten. Mot Jupiters tendens till expansion står förstås gränsdragaren Saturnus och när den, som här, stiger i öster i avvägningens tecken Vågen, ser man att frågan om begränsningar står på agendan. Jämför det högerpolitiska monstret Margaret Thatchers Saturnus stigande i öster då hon föddes.

Det "festliga" nu är att EU-vänner alla är marknadens vänner. Pratet om EU som fredsbevarande kitt är en löjeväckande lögn som döljer Rovkapitalisternas utsugning av Europas folk. Att acceptera fri rörlighet mellan EU-länderna är att spela med i Rovkapitalismens skändliga försök att pressa ner folkens löner och låta den berömda lilla klicken i toppen berika sig ändå mer på öppna gränser. Tyvärr är motståndet mot fri invandring behäftat med avskummen inom varje folk, lågutbildade och därför räddhågsna nationalister och främlingshatare. Det är som om frågan handlar om pest eller kolera och frågan är om den inte är för komplex för att astrologin skulle kunna tillhöra någon ytterligare insikt.

Å andra sidan söker vi inte klarhet i övergripande ideologiska program här, utan bara en tolkning av ett folkomröstningshoroskop.

Mycket är sjukt i det intellektuella universat (Luft) oavsett vilken position man själv intar. Girighetens demon Rahu stiger i öster vid midnatt och Olyckan (Mars) förstoras här upp till katastrofala mått. 

Å andra sidan kan man läsa Mars som driftighet, energi som emellertid förstärkts intill det bisarra av norra månnoden. Det här måste väl påverka vågskålarna negativt? Längst fram i Vågen står gränsdragaren Saturnus, och i kraft av sin framskjutna position nu redo att summera tumultet tidigare i tecknet. Resultatet i närheten av Vågascendenten kommer att bli den nya Gräns i frågan som Saturnus sätter. Kanske berodde de ytterst jämna resultatet (0,3% övervikt för att sluta sig mot omvärlden) på att både den generösa utvidgaren Jupiter och den ogina Saturnus ingår i samma stora triangel. Det blir lite av dött lopp.

Men då är det intressant att jämföra Solen - fokuset. Solen i restriktiva Stenbocken i distinkt nationalistiska 4e huset för "inre angelägenheter". Notera hur den jordnära (konkreta) Stenbocken disponeras från principiell och hög Luft detta år, så att de beslut som fattas i det intellektuella får direkt genomslag i myllan. Mycket passande symboler för en folkomröstning som inte bara som i skendemokratins Sverige är "vägledande" utan i Schweiz faktiskt betyder något!

Återstår då Månen - populasens egen planet och tillika symbol för "frågans utgång". Och den här fula månplaceringen överlåter jag till var och en att själv begrunda, och särskilt då i perspektiv av hur dess disponent Venus står i en anspänd opposition med generösa och öppna Jupiter i "utlänningarnas" nionde hus.

Ett ganska fenomenalt tydligt horoskop, egentligen. Generositeten och öppenheten frös inne.

Om scweizarnas val i SvD.



Se även: De inåtvända schweizarnas nationalhoroskop


Inga kommentarer: