Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 april 2014

Borgarnas bristande intelligens och det svenska skolförfallet

Aftonbladet tar sig åter en titt på den skandal i världen som den svenska skolreform som drevs igenom av den moderata regeringen Bildt 1992 har blivit. Med vilken blindhet borgare stapplar genom livet i galen experimentlusta och hat mot "gråssossigheten" (dvs. deras egen ointressanta och gravt outvecklade natur men projicerad på lämpliga fiender).

Så även den här bloggen kan väl återvända till horoskopet för friskolereformen som diskuterades i mars 2013 i "Borgarnas skoldestruktion" om så bara för att peka ut en detalj som helt försvann ur den diskussionen, nämligen parallellen mellan det horoskopet om kartan för Svenskt Närighetsliv - som utkorades till ett Djävulens horoskop på grund av den onda stjärnan Algols upphöjda och maktorienterade placering.

Jag förstår inte hur jag i friskolehoroskopet kunde missa Algols direkta korruption av intelligensplaneten Solen, men det är ju detta som nu TVÅ Pisa-rapporter avslöjat: att svensk ungdom inte ens kan lösa problem längre. Allt de duger till är att sitta och skjuta på monster i dataspelens värld. De har degraderats till kanonmat i eventuellt kommande Nato-krig mot ryssen eller vad nu svenskarna kommer att säljas på för myt när den dagen kommer...


Högerns friskolereform 1992 -
barn är till för att profiera på


Svenska Arbetsgivarföreningen efter sin bedrägliga
makeover till neutralt klingande "Svenskt Näringsliv" 2001

På visst sätt har Svenskt Näringsliv det värre horoskopet eftersom Algol direkt informerar både Saturnus, Jupiter och Månen. Det är en sjuhelvetes maskerad Ondskan sysslar med här i det tionde huset. De trixar och fixar med ALLMÄNHETENS (Månen) UPPLEVELSE AV LEDARSKAPETS NATUR. En värre verklighetsförfalskare än den här lobbyorganisationen letar man förgäves efter.

Och se bara hur pengarnas tecken Oxen dessutom drivs av den disponent - Venus - som själv står i åttonde huset för korruption och dålig karma! Där befinner sig också den mer vardagsnära ascendentens härskare Solen. Dessa båda ägs i sin tur av stora och lätta pengars Jupiter, som själv står under inflytande av den korrumperande Satan. Det går bara runt, runt, runt, i det här horoskopet. Ondskan föder mer av samma sort.

Män som den giriga styrelseordföranden för Volvo, Carl-Henrik Svanberg, är regel och inte undantag i det här landet...

Men på ett annat sätt är friskolereformens karta den värre, för nu är själva Solen hotad. Solen ÄR den kognitiva kapacitetens eller "g", den generella intelligensens signifikator. Eftersom svenskarna är vagt medvetna om att vara ett av västvärldens dummaste och mest inavlade folk är det fult att tala om begåvning och intelligens i det här landet. Tacksamt tog vi emot enstaka forskares mothugg och söndring av IQ-begreppet i ett otal intelligenser. Bloggen började tagga vissa inlägg "emotionell intelligens" men lade ned den målsättningen som ytlig och ointressant. 

Det finns inget sådant som intelligens i känslornas värld! Tack och lov att läsningen av den gamla grekiska filosofin fem år in på bloggen äntligen börjat ta skruv! Vad som passerar som "emotionell intelligens" är i själva verket den låga djuriska själen som bloggen ibland sett som synonym med den vegetativa växtsjälen, dvs. en slags blind, bara nästan gatusmart tendens hos den levande varelsen att se om sitt hus. 

Emotionell intelligens är i själva verket bara en fruktan som en varelse erfar inför hot mot dess överlevnad. En hjälte kan åsidosätta dessa varningar men små ök - ofta borgare - har ingen önskan om att skapa något bestående och de odlar istället upp en överdriven känslighet inför sina egna kroppars signalsystem tills de just inget annat är än rena larmcentralerna som blinkar rött inför varenda liten fluktuation i den biologiska kroppen. Detta är INTE intelligens, detta är att ha sänkt sig ner i dunkla sub-system som de verkligt intelligenta lämnar att sköta sig själva. Biologin kräver inte människans ständiga och ängsliga övervakning. De som tror det har verkligen inte läst många rader om vad en människa är och vad ett människoliv bäst kan ägnas åt.

I friskolereformens horoskop ser vi just det svaga köttets attack, ha-begärets attack - mot den rena intelligensens Sol. Detta är SATAN i hans bibliska form, Åklagaren som Gud ger tillåtelse att tortera och trakassera den fromme Job med den ena plågan värre än den andra för att se om mannen verkligen har en så fläckfri själ som det påstås.

När Aftonbladet påpekar hur hustrun till moderata Anders Borg hejar på vd:n som hyllar sig själv med champagne efter att ha försatt en vinstdriven friskola i konkurs, då ser man hur Satan jobbar. I själva verket är satans horder så ytterligt dumma i huvudet att de här testerna av alla människor med god vilja är lätta att genomskåda. I astrologin har oppositionen mellan två himlakroppar (eller astrologiska faktorer) en speciell mening och tanken är att en tes och dess antites ska frambringa en ny och högre insikt i syntesten ("syntes" betyder ju egentligen att "framställa något nytt" och inte bara "röra om i grytan"). 

När den onda stjärnan bestrålar Solen via opposition är det i själva verket en utmaning till dem på Solens sida att tänka bättre och högre än det Frestaren eller Åklagaren dinglar framför deras näsa eller attackerar dem med (Job förlorade både närstående och drabbades av hudsjukdom).

Låt se vilka tidigare horoskop den här bloggaren kommit ihåg att tagga med "Algol och Solen":

Zandra - en visselblåsare om hur näringslivet utelåser den som en gång blivit utbränd på grund av just de helvetessituationer sagda Svenskt Näringsliv introducerat för svenska anställda. En sund reaktion från intelligensens Sol på attacken från Satan således! Notera Algol i fiendens sjätte hus i detta månhoroskop och Solen i martyrens/visselblåsarens tolfte.

http://siderisk.blogspot.se/2014/03/visselblasare-en-astrologisk-variant.html

Framliden filmregissören Harold Ramis med en distinkt svart humor - här placerar sinnelagshoroskopet (månascendenten) istället Satan i lekfulla femte kreativitetshuset - stjärnan Algol som en lurig Trickster (det kanske mest harmlösa utfallet).


http://siderisk.blogspot.se/2014/02/komediregissoren-ett-gott-skratt-at-det.html


Den rasistiska moderatpolitikern Björn Schaerström hade istället ett månhoroskop där Satan verkade genom hans 11e idealhus och sökte korrumpera en intelligens i femte lek- och kreativitetshuset. Notera att Skorpion-Solen i femte knappast är en sinnebild för det här glada husets naturliga läggning. För att förstå femte huset, titta på den "naturliga zodiaken" och smaka på Solen i härskarläge i Lejonet i den givande kreativitetens/kärlekens hus!

http://siderisk.blogspot.se/2014/02/soran-ismail-och-malena-ernman.html


Okej, det här var bara de tre senaste oppositionerna mellan Algol och Solen. Jag hinner inte gå igenom övriga 26. Men vid tillfälle vore det inte dumt, inte minst för att se huruvida månascendenten ger konsekvent passande utfall i linje med de här tre stickproven.



*****

Men ett ytterligare test hinns med. Givet litteraturen som en fantasivärld i världen utesluter jag författarna från min samling av samtliga Nobelprisbelönade individer t.o.m. 2012 (freds- och ekonomipriserna beaktar jag inte, inga av dessa var Alfred Nobels sista vilja).

Men om man betraktar Algol som en i grunden korrumperande faktor, borde då inte de övriga Nobelpristagarna som helhet uppvisa ett underskott av Algol-drabbade Solar? 

Det vill säga, för att vinna Nobelpris i "hårda" vetenskaper som fysik, kemi eller matematik kan inte intelligensen vara anfäktad av Djävulens lockrop eller rent av degraderad till följd av en konjunktion mellan Algol och Sol eller för att en individ med Solen opposit den onda stjärnan dukat under för den här negativt polariserade oppositionen istället för att finna en högre syntes (hur svårt det än kan tyckas att häva sig upp ur den dynga som Jord och Vatten bildar).

Här är utfallet för de 537 pristagare i kemi, medicin samt matematik och fysik som har födelsedatum tillgängliga på nätet. Antalet mätpunkter är så pass stort att testet börjar bli meningsfullt! Vi talar här om ev. underrepresentation av en av zodiakens sex axlar, den sataniska som bildas av Oxe och Skorpion, fast mer precis uttryckt som 2 x den 15 grader breda zon (±7½°) där Algol kan utmana intelligensens Sol antingen via konjunktion eller opposition. 

Det vill säga, en snäv definition av "den sataniska axeln" ockuperar 30 grader av zodiakens 360, en tolftedel eller 8,33%. Vore Algol verkningslös i frågan om ren solär intelligens (vi tycker oss i tidigare tester ha sett att den figurerar som en korrumperande influens på kärleken i HBT-horoskop) skulle det droppa in lika mycket Nobelpristagare i den här zonen som i de övriga.

Frågan om planeter eller stjärnor verkar över teckengränserna är en huvudvärk i astrologin och jag fascinerandes av att indisk astrologi INTE beaktar t.ex. konjunktioner som faller utanför de exakta gränserna. Men eftersom fixstjärnorna inte ingår i indisk tradition finns ingen regel och jag väljer här att betrakta även sena placeringar i Väduren som konjunkta med Algol i 2°19' och sena Vågplaceringar som opposita Algol.

Den antika orben 7½ grad för en fixstjärna ger 30-graderssegmentet som följer:

24.49 Väduren/Vågen - 9,49 Oxen/Skorpionen

Eftersom merparten av de här 537 horoskopen saknar födelsetimma kommer några av de svagaste fallen troligen att vara felaktiga eftersom Solens dagliga rörelse är cirka 1°. Men kanske kompenseras dessa fall av att några andra som hamnade en grad utanför orben i själva verket tillhörde den "algoliserade" gruppen.

Mycket preliminära observationer här, men det är det som skiljer tomt tyckande från kunskap på rationell bas!

Med programmet ZET:s enkla skriptspråk ser frågan ut så här...
so.ari[24.49-30] | so.tau[0-9.49] |
so.lib[24.49-30] | so.sco[0-9.49]
...och summeringen ger 39 Nobelpristagare inom intervallet.

Genomsnittliga antalet pristagare för en tolftedel av zodiaken är 44,75 så det är således ett litet avbräck för utsikten att vinna Nobelpris om man råkar födas med Solen inom Algols (traditionella) räckvidd. Men underrepresentationen är mycket liten, bara cirka 13%.

Låt oss se vad 1000 slumpgenererade datum ger för procentsats för det "sataniskt angripna segmentet".

76 stycken Solar i antingen konjunktion eller opposition med Algol. Genomsnittet för denna datamängd är 83,33 stycken och den noterade underrepresentationen hos Nobelpristagarna har nu sjunkit med 4% till cirka -9%.

Som jämförelse kan noteras att slumpvariationen i solplaceringen i sig bland de tusen slumphoroskopen gav Solen-i-Vattumannen en bottennotering med 71 placeringar eller en underrepresentation om cirka 15% relativt genomsnittet. Uppåtfluktuationen i den här gruppen Solen-i-Oxen som med 96 placeringar befann sig cirka 15% över genomsnittet. 

Varför har då bloggen använt mycket högre värden för statistisk signifikans (±50% i bloggens början och senare, ibland, ±40%)? Jo, för att studierna varit betydligt mindre än 1000 mätpunkter och som en eftergift till insikten att resultaten därför kan vara lite skakiga. 

Jag har dock inte proportionerligt slappnat av tröskeln för signifikans vartefter testerna blivit större då jag insett att hela det här mätandet och testandet i sig tillhör den domän som de stora tänkaren underkänner. Det är trams som bara roar en relativt låg del av det mänskliga intellektet!

Ändå är det lite retligt att Ptolemaios under det andra århundradet inte närmare förklarade vad han menade med att den astrologiska effekten existerade men var "liten"! Hade han utfört egna kvantitativa tester och funnit effekten vara i den här ringa storleksordningen? Vilka av astrologins lärosatser hade han undersökt innan han förkunnade att den "fungerade"?

Möjligen är bestrålningen från Algol mot intelligensens hjärta Solen en black om foten för den som har Nobelprisambitioner, men så liten är underrepresentationen att ingen vettig astrolog skulle be föräldrarna till ett "Algol-påverkat" barn att välja en lättare och mindre ambitiös studieväg för ungen!

Men på en annan nivå, den symboliska, smäller naturligtvis Satans stjärna mot den svenska intelligensen hårt som den tornar upp sig i borgarnas horoskop för att starta vinstdrivna skolor. Horoskopet säger i symboliska ord: 

"Har ni då inget förstånd alls era snikna smådjävlar?"

2 kommentarer:

Anonym sa...

bara så du vet så skiljer vetenskapen mellan intelligens och kreativitet - kolla gärna in den här intressanta dokumentären om just det från BBC http://urplay.se/Produkter/180305-Hjarnans-dolda-kreativitet

Seaward sa...

Indisk astrolog ser på samma sätt en spegling mellan motsatta principer, en samtidig likhet och åtskillnad.

Femte kreativitetshuset har förvisso Solen som naturlig signifikator och Solen är den kognitiva kapacitetens symbol. Men motsatta elfte är ett gåtfullt hus som grekerna kallade "den goda daimonens tempel".

Man kan kalla en vidöppen Sol utan skygglappar för intelligens eller "g". Men bloggen har också diskuterat Solens polära motpol Saturnus såsom symbol för grekernas NOUS,

Nu blir det krångligare. Vad är "den goda daimonen" och i vilket förhållande till Nous står den? (Romerske tänkaren Plotinus likställer distinkt Saturnus såsom Kronos, Fader Tid, med Nous.) ÄR NOUS DEN GODA DAIMONEN instantierad i varje mänsklig själ såsom dess platoniska Form? Ett är säkert - precis som Solen tillhör femte huset är Saturnus knuten till elfte.

Bloggen har tidigare öppnat för frågan om Saturnus rykte om att vara trög i själva verket beror på att det är Nous som är det gudomliga intellektet och således all intelligens urmoder. Intelligens ÄR i kraft av sin ständigt pågående "intellektion" (nyplatonismens centrala tes).

Saturnus kunde då liknas vid rå intelligens - t.o.m. bortom den kognitiva kapaciteten ("g") och så fylld av innehåll att den I TIDEN tycks behöva sin tid för att explicera sitt implicita innehåll. (Jfr kvantfysikern David Bohm om "the implicate order".)

Jag tror din marginalkommentar ska förbli just det, astrologin, med sina filosofiska rötter, bör inte förkastas för vad "vetenskapen" för närvarande håller för att vara sin sanning. Vår samtid har långt kvar till den nivå av tänkande som man hittar i den antika filosofin. Framlidne djuppsykologen James Hillman kallade t.ex. den nyplatonikern Plotinus tankar för "de djupaste tankar människan kan tänka". Jo tack! Det tog mig över ett år att begrunda hans livsverk, cirka 700 sidor text! Och då fattade jag troligen bara de grova dragen. Dags att börja omläsningen...