Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 april 2014

Folkpartisten som ljuger för att skydda presidenten


Karin Pilsäter 2010.
Foto Mikael Sjöberg för Expressen


Aftonbladet återger en mycket lustig formulering från Karin Pilsäter (fp) i samband med KU-hörningarna i Nuon-skandalen - hur regeringen Reinfeldt av okunskap, klantighet eller av andra skäl - förskingrade en oerhörd mängd av folkets pengar.

Säger Pilsäter:
Det jag däremot tydligt kommer ihåg är att jag inte kände till om att affären var på gång.
En språklig ekvivalent skulle kunna vara (man ser bättre om men inspekterar en utsaga från alla håll):
Jag minns tydligt att jag inte kände till att affären var på gång.
Här ljuger Karin Pilsäter så det skriker om det. Eller också behärskar hon svenska språket så dåligt att hon inte har någon plats alls bland folkets förtroendevalda.

Det går nämligen inte att minnas det som inte aldrig inträffat. Minnen, och vi utelämnar här pseudominnen, skapas enbart av det som faktiskt har hänt. Det var därför den mäktige romerske filosofen Plotinus på 200-talet formulerade den så kallade negativa teologin (sedan flitigt använd i kristendomen). 

Gud är så begreppsöverskridande ett inte ens positiv existens kan tillskrivas honom, henne eller det. Gud är bortom livet självt. Den negativa teologin tecknar en bild av Gud enbart genom negativa utsagor. Det här leder också till en märklig tanke om att det finns två gudar, en okänd Gud bortom den Demiurg filosofen Platon beskriv som världsskaparen.

Pilsäter monterar samman sina ord slugt i syfte att "skydda presidenten" - ett populärt filmtema i Hollywood. Hon minns hur hon då var omedveten om affären. Men detta är inte ett minne - det är fabrikation i nuet av en scen som tecknar okunskap (och därmed president Reinfeldts och knähunden Anders Borgs) oskuld vid tiden. Båda dessa mäktiga män lär sig om det land de ansvarar för genom radio- och tv. Kommer Sverige att låta dem slippa undan med det, då är landets skam fullständigt.


*****

Pilsäters horoskop bekräftar definitivt att vi kan ha med en falsk och mytomaniskt lagt människa här. Eftersom bloggaren själv har en del av samma horoskop, kanske man skulle kunna säga att "det krävs en av samma sort för att identifiera en annan av samma virke". 

Men i samband med psyket (Månen) och dess opposition till saklighetens Saturnus på en ideell eller hög, intellektualiserande nivå som oppositioner mellan Eld och Luft alltid tecknar, så är det viktigt att veta om man har planeterna på sin sida eller som potentiella problemhärdar, och för det krävs ett exakt födelseklockslag vilket saknas i fallet Pilsäter. 

Det går därför inte att bilda sig någon särskilt tydlig uppfattning om graden av mytomani och vilket dess underlag är, men det är intressant att även moderaten Ulf Kristersson - ur vars mun det formligen sprutar lögnaktiga låtsashistorier - har samma spänning mellan informatören Tvillingarna och det stora samvetets tecken Skytten.

Och som inte det räckte uppvisar Karin Pilsäter samma röra mellan Luft och Vatten - rationaliseringen hos Tvillingarna av Kräftans starkt räddhågsna och protektionistiska grundval. Samma fenomen som hos försvarsministern Sten Tolgfors, moderat, som bluddrade underliga ting, avgick och strax hittas anställd av försvarsindustrin! 

Jag tror dessa iakttagelser räcker för att ana hur mycket eller lite moralisk ryggrad Karin Pilsäter äger. Men minns inte den korttänkta krigaren Mars i Väduren och dess attack mot protektionistiska Kräftan och hur den är aspekten kan tänkas förvränga Merkurius från informatör till desinformatör - närhelst Kräftan upplever ett hot. 

Eftersom Mars här är stark och aktiv i månhoroskopet tycks skarvandet vara an andra natur hos Pilsäters Merkurius, och via "dissociationen" mellan Luft och Vatten uppstår hårresande klantiga försök till meningsbyggnader (efterrationaliseringar) som den Aftonbladet återger.





*****

Bloggaren föddes själv med månascendenten i Tvillingarna och den fysiska ascendenten som en och samma och "attraherar" därmed naturligt en faslig massa Sol-Tvillingar. Det är min upplevelse att dessa vakna människor oavbrutet lägger sina ord tillrätta även informellt umgänge där man tror folk skulle slappna av och vara äkta, vara sig själva. 

Det är troligen därför Tvillingarna dras med ett rykte om att vara oärliga fast de inte alltid är det. De lever så tydligt på ett mentalt planeringsstadie att bara Bert Karlsson-typen av Tvillingarna drar mot förlupna ord. Karlssons horoskop är emellertid något i hästväg och ingen kan förvånas över den här mannens driftiga framfart i nöjes-Sverige (och tyvärr också populistiska tilltag i samband med invandrarfrågor):



Bert Karlsson är till skillnad från Karin 'mened' Pilsäter och Fredrik 'om-mig-och-kring-mig' Reinfeldt helt dödsföraktande. Ingen Kräfta som ständigt tar pulsen på den egna säkerheten. Inte ett gruskorn från Jordelementet som brukar kunna normalisera och skyla så mycket. 

Här ses ren och skär kreativitet över hela himmelen, Eld och Luft. En entreprenörernas entreprenör. (Särskilt Väduren kan beskrivas som en pionjär eller entreprenör.) 

Och om Tvillingarna har ett särskilt förhållande till sång och dans i indisk astrologi upphöjs dessa verksamheter i Bert Karlssons sinnelagshoroskop (Månen) till hans högsta goda (9e huset). Jämför det låga krypet Fredrik Reinfeldt som har pengarnas tecken Oxen som sitt högsta goda och hur en för tillfället verksamt ond rikedomsplanet (Jupiter) i detta hus. Så ser en Rovkapitalets karaktärslösa lakej ut!

Bert Karlsson drivs istället av ett så starkt accentuerat mod att det nästan likar övermod: Mars hemma i positivt härskarläge i Väduren indikerar just modets dygd. Men han är också generös med sig själv och på det sättet inte typisk för den garderade och övervägda Tvillingarnas som jag just skisserade. Jupiter i Lejonet är dessutom hans själs åtrå, hans atma karaka, och Lejonet är "bara för mycket" - överväldigande i dess närvaro, men slösaktigt generös mot sina favoriter.

Hur det här går ihop med musikdirektörens snålhet och tendens (enligt Carola) att blåsa sina artister beror troligen på att Mars opposit den mentala finstämda Mån-Vågen kanhända introducerar en liten grad av sinnessjukdom och dubbelnatur hos mannen. Men allt detta utspelar sig i den högre världen - i den osynliga andevärlden, där mannen som synes är som en tornado. Vissa andar är långt mäktigare än deras små jordiska kroppar låter antyda.


Inga kommentarer: