Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 april 2014

Forskare bekräftar ryssens rörelse


I SvD beskriver Rysslandsforskaren Fabian Linde hur västledarna tänker för lågt och flackt för att ens vara i position att förstå vad Vladimir Putin sysslar med. Inte undra på att man får huvudvärk av analyserna i såväl högermedierna som i den nominellt vänsterorienterade Aftonbladet där den historiskt betingade rysskräcken sänker läsvärdet till noll.

Det glädjer den här bloggen att Linde lyfter fram Putins förvandling till en moralkonservativ politiker på senare år och därmed i sak bekräftar riktigheten i den här bloggens hänvisning till synske amerikanen Edgar Cayce (1977-1945) som tog lätt på sin samtids kommunistskräck och istället skådade längre in i framtiden där ett hoppingivande Ryssland åter skulle lära den degenererade världen något av värde. 

Jag prövade försiktigt den här profetian på Putin och vår samtid - och fick mothugg från någon läsare som troligen inte fattat på vilken höjd dessa tankar ligger utan enbart applicerade historiskt betingade förbehåll mot Ryssland. Bloggaren tar på sig allt ansvar för dylika kommunikationsglapp. Bloggen skrivs genom Eld och Luft vilket ger en svårbegriplig värld för den som resonerar jordbundet, dvs. lever i sitt nu som i allt väsentligt består av rekvisita från igår.


Se även:

Putin dräper den marknadsliberala draken

USA rövknullade alla - har sedan mage förargas över Putin

Den som läser Linde till slutet ser förstås vilken sida han står på, men som bloggen tidigare noterat tillsätter Gud både skurkar och hjältar i det spel som vi kan kalla det universella dharma. Horoskop kan se kristallklara ut och ändå tillhöra historiens förlorare. Individhoroskopet är dock bara en droppe i havet...

Varför inte rita ut en karta för Fabian Linde? Någon Rysslandsspecialist har, vad jag minns, inte tidigare förkommit på den här bloggen. Det intressant är förstås inte landet som sådant utan historieämnet. Tidens gång antyder att Kronos eller Saturnus bör vara en tydlig planet, kanske t.o.m. i horoskopet för hela dygnet (där vi tyvärr inte kan fixera Saturnus position i husen - det avgörande ominat på hur historie- och strukturmedveten en människa är).


[...avbrott för datumsökning och kartritning...]



Birthday.se ger två Linde i ungefär passande ålder men bara en med exakt samma stavning av efternamnet. Och hur var det nu med Saturnus som Tidens herre? Kan en Saturnus ta mer kontroll över den låga sublunära världen där livets dröm processas i rapidfart i Kräftans tecken än när den själv sänker sig ner till dessa futtigheternas låglänta distrikt? Kartan måste vara den rätta, här fick vi direkt den skelettära basen för en historiker.

Men presentationen på Uppsala Universitet understryker att det Linde ägnar sig åt Rysslands intellektuella och andliga historia och där kommer budskapet från Månen och Saturnus till korta. Det är förändringen i vad Plotinus kallade "processens värld" som fängslar den sensationslystna Kräftan, fast då på ett myndigare och mer stramt sätt till följd av åldermannen Saturnus närvaro i Vattenelementet - det gudomliga medvetandet degraderat till den irrationella själens nivå. 

Är det av den senare anledningen Linde så intresserar sig för förhållandet mellan "svärmeri" och rationalitet i Putins nya utblick, och hans observation att Agneta Merkel helt enkelt håller en alltför låg mental nivå för att förstå vad Putin sysslar med, Kräfta som hon likt andra prominenta ledare för den döende västcivilisationen just nu är? (Obama, Cameron, Hollande, t.o.m. den skenhelige lille lögnaren Fredrik 'jag var aldrig informerad' Reinfeldt - alla är de födda under Sol i förgänglighetens irrationella nivå - biologiska förbrukningsvaror långt borta från sin verkliga storhet som andeväsen).

Men sensibiliteten för den intellektuella historien finns given genom Solen i Jungfrun, ett merkurialt (intellektuellt) tecken och här dessutom med en välgörande placering av Merkurius i det till de platoniska idéernas värld helt försvurna Luftelementet. Merkurius i Vågen disponeras i sin tur från Venus i Lejonet över vilken kungavärdighetens stjärna Regulus lyser. Inte ett dåligt komplement till det annars smått översystematiserande sinnelaget. 

Att Kräftan tillhör passionens kvalitet, Rajas guna, och därmed minner om vattenmassornas ofantliga krävt där de häver sig, betyder att Saturnus har fullt upp med att kartlägga och systematisera de mellansnabba rörelserna. Se passionens värld - där mänskligheten i huvudsak hör hemma - som medelhårda krängningar. 

Om den mörka kvaliteten Tamas och Vatten kan man tala antingen om "stilla vatten går på djupet" och här se Skorpionens tendens till det ockulta eller också ett avsnört och stillastående bakvatten - den "andra skorpionen" - den harmsna, förbittrade och giftiga för vilken dyningen helt stannat av. "Syndens lön är döden." Den lätta, ljusa och medvetandegörande kvaliteten Sattva guna skulle, applicerat på den vegetativa själen eller Vattenelementet kunna teckna den viga surfaren som medvetet glider fram på den våldsamt dynamiska havsytans snabbt skiftande vågor.

Med psyket/Månen som förstahusmarkör har Lindes strukturorienterade sinnelag en förnämlig bundsförvant i den sattviska Jupiter i härskarläge i sitt eget sattviska Vattentecken Fiskarna - och dessutom i horoskopets bästa hus. Det som under hellenismen kallades "Guds tempel" och vars naturliga härskare är just Jupiter (Zeus). Världsligt är detta den högre lärdomens tempel och på individualpsykologisk nivå samvetets hus - samvetet är inget annat än det "samma vetande" som hela mänskligheten bär på eftersom var individuell själ existerar just genom att den har det gudomliga medvetandet som sin innersta kärna. 

Som synes är Linde som klippt och skuren för de studier han ägnar sig åt! Han fångar såväl de tröga som medelsnabba rörelserna i "processens värld" (historien) som de snabbare rörelserna närmare och på vattenytan - vilket symboliskt tecknar en själ som likt Jesus inte fäktar mot drunkningsöden under vattnet utan går på vattenytan, utan att falla ner i det sublunära och näriga och tillfälliga. Ack, om man ändå kunde säga detsamma om Sveriges folkvalda politiker. Med borgerlighetens maktövertagande sjönk nivå till rekordnivåer alltmedan att Stockholms reklambyråer jobbade övertid för att hitta på slogans om "ansvarstagande". 

På det hela taget måste man beskriva det här tydligt Vattendominerade horoskopet som ett rent vatten som inte längre opponerar sig livets högre direktiv pga. småaktig själviskhet. Detta bryter distinkt mot vad bloggen tidigare sagt om kombinationen av självtjänande Jungfrun och protektionistiska Kräftan i kombination, men här har vi den fenomenala öppningen där en Måne i Kräftan låter en Jupiter, tillfälligt hemma i Fiskarna, verka inom psyket från "Guds tempel" och där uppenbarligen ha en slags kombinerat intuitiv och intellektuell tillgång till "pudelns kärna" - sanningen och samvetet. Därför låter Lindes artikel i SvD så annorlunda från den smörja högerpressen vräkt ur sig under Ukrainakrisen.

Tittar man på Kräftascendenten (här enbart en månascendent) så har den många krafter med sig. Månen, Mars och Jupiter är alla verksamma välgörare, och inte ens den stora illgöraren Fader Tid är helt ond ur det här perspektivet (Kräftan i första huset). Saturnus är neutral vilket indikerar att Kräftan/Månen ödmjukt känner sin roll som en värld där det enda osvikliga är sanningen att alla dess uppenbarelser är fantasmer som kommer och går i tiden. Månen härskar över en drömvärld men marknadskrafterna gör allt de kan för att förspilla människors liv på myten att detta är det enda de ska arbeta för och vidmakthålla. 

Det är Satans välde över världen vilket de judiska astrologerna vid Jesu tid tecknade med den onda stjärnan Algol i ägandebegärets princip Oxen (terra firma). När man fallit så lågt som till Jordelementet har man tappat all insikt som Naturen ännu känner om att hennes barn är obeständiga säsongsblomster. Mest tragisk i Jorden är kanske Stenbocken när den sätter åstad för att bygga sig tusenårsriken - projekt som faller på sin egen orimlighet eftersom det är processens värld man uppför sina sandslott i. Moder Natur - Vattenelementet - kommer att erodera allt i sin tid.

Bloggaren har börjat misstänka ett eget tankefel som fortsatt att leva på bloggen under fem år. Är verkligen nionde huset och Jupiter samvetets astrologiska indikatorer? Jag har kontrasterat dem med Saturnus som en slags samhällssanktionerad moral, i värsta fall en tyranns godtyckliga normer för vad undersåtarna ska och inte ska tänka. Det "samma vetandet" eller samvetet blir då inte mer än konvention och så tycks de sekulära skräpmänniskorna också se på moralen. Den skiftar från tid till annan och från samhället till samhälle och är således inte något bindande eller givet från högre ort.

Men Saturnus har inte bara sin negativa och konkretistiska sida (via Stenbocken och Jordelementet) utan tecknar via Vattumannen och Luftelementet andevärldens totalitet. Alla levande väsen tillsammans utgör också den i världen närvarande Gudens inre intellekt och alla och envar utgör således delar i ett evigt och omutligt Samvete - vi är alla på den högsta andliga nivån delar av den moraliska dharma som håller universum på rätt köl. Jämför Rysslandskännarens Jupiter i nionde huset för universalism eller det universella dharma. 

Tills jag löst den här astrologiska motsägelsen, får jag återvända till en tidigare tanke - problemet har dykt upp förr på bloggen: Saturnus står för objektiva dygder, dharma som formal princip (ditt dharma är vad du måste göra för att korrekt hantera den karmiska belastning du förde med dig in i livet). 

Men Jupiter är en fri agent i förhållande till Saturnus mer opersonliga struktur. En dålig Jupiter kan tricksa med verkligheten, dess samvete kan ha ersatts av hyckleri. Själve fader Zeus (Jupiter) är knappast ett dygdemönster i alla legander! Indisk astrologi tycks ha fattat Jupiters natur och till planetens sämre sidor hör klipparmentaliteten - börsspekulerarna och alla dem som älskar att höra enbart de roliga delarna i en berättelse men inte det saturniskt besvärliga. 

De som inte vill jobba hårt (Saturnus) utan är på jakt efter de lätta och stora pengarna (Jupiter). Det går kanske inte att entydigt placera samvetet hos Jupiter (eller i nionde huset). 

Därför kanske en Saturnus i de obeständiga men "verklighetsnära" Jord eller Vatten som sköter sig väl kanske står sanningen - trohet mot samvetet - närmare än en vad t.ex. folkpartisten som drar skrönor för att skydda Fredrik Reinfeldt i Nuon-skandalen verkar göra. Den här folkpartisten tycks synda på den andliga nivån, medan Reinfeldt i detta liv redan via sin Jord-bundna Jupiter skadat mängder av svenskar i sin falska religion som föreskrev mer pengar åt dem som redan hade, mindre åt dem som redan i dagsläget hade problem att lösa sina liv. 

Borg och Reinfeldt, hatare av välfärdssamhället förstår naturligtvis inte ett ord av Bibeln när Jesus konstaterar att "åt dem som har ska mer vara givet..." Jesus konstaterar bara hur karma fungerar, han stipulerar inte att människor ska bete sig så vidrigt att de tar ifrån de knappt något har ens det lilla! Ändå är det just så som högern tänkte när den skissade och iscensatte Fas 3-trakasseriet för arbetslösa och den inhumana sjukvårdsreformen! (Och i elfte timman har nu ännu större skandaler briserat som visar att den här regeringen inte kunde tänka alls. 

Skälet till det är alltid en sekulär mentalitet som förringar de dygdemönster Putin sent i livet lärt sig förstå värdet av. I DN predikade bara häromdagen något sekulärt missfoster samma förakt mot den objektiva (gudomliga) morallagen som så tydligt förklarar varför regeringen Reinfeldt misslyckats med precis allting under åtta år förutom att höja sina egna löner och sänka skatterna en smula för de stöttande väljare som befunnit sig på en liga låg mognadsnivå. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag minns det så ifrågasatte denna "kristna" människa Putins "kristenhet" eller om han bara lierat sig med kyrkan för maktpolitiska poäng. Men ja, den kommentatören verkade fastna i "otäcka" saker i "lergeggan" som då Putin skulle varit ansvarig för. Men verkade sakna den blick för vad Putin vill åstadkomma ur ett "större perspektiv".

PS
Det måste vara väldigt jobbigt att kalla sig "kristen" och tro att man ska "frälsa världen". Att ständigt jämföra sig med den "syndfria jesus".
DS

Seaward sa...

Ja, man får välja rollmodeller med ungefär samma skostorlek som man själv har. Små, små myrsteg är vägen genom evigheten...

geri74 sa...

Hmm... Är det min kommentar som åsyftas? "Kristen frälsare"?! Nej, tack, stämmer inte på mig. För övrigt har jag inte uttryckt att Putin skall ha varit ansvarig för de "otäcka" sakerna i "lergeggan", dvs i den materiella illusionen. Nej, jag påpekade bara att "hans" politik är en del av den falska motsättningen i Maya. Paralleller till Andra världskrigets politiska fars med tragiska konsekvenser dyker upp i mitt huvud. Jag kan sträcka mig till att han är ett medel på det här historiska stadiet, ett bland många andra, att väcka sovande människor och skaka om fördomar i Väst. Kanske blev min kommentar alltför emotionellt laddat.
Jag ska ge ett exempel så att ni förstår hur jag tänker - hade jag varit född för, säg 300 år sedan i Västeuropa, och hade jag haft samma själsdisposition som idag, skulle jag uttryckt missnöje med kyrkan, vilken denomination det nu var i det konkreta landet jag hamnade i. Ur ett större perspektiv har de kristna sekterna, inklusive de två största (katolsk och ortodox), en mycket betydande roll, men är inte sista versen i den mänskliga utveckligen. Likaså, de politiska motsättningarna idag behövs men det betyder inte att jag gillar dem. Jag uppskattar deras betydelse.
Kristi lära är enkel, enligt mig - den innehar ett moralisk påbud och ett livs exempel. Håller med dig, Siwert, han lär karma och att stilla sinnena så att man hör Guds röst. Tyvärr, måste vi förlita oss på de torterade texterna, som Kyrkans fäder valde för att sprida någon slags lära. det finns förvånansvärt få historiska källor om dessa "fäder" om man tittar väldigt noga, bara tidig medeltida hörsägen, men det får vi leva med. Antar att Schismen mellan de två största sekterna krävde en del redigeringar som fick bakåtgående tidstämpel (men det är ren spekulation).
Genom evigheten går vi med små steg, medvetandet utökas sakta, JA.
Vad som gäller "synder" - det är bara tolkningar. Synden är när man fördömer, istället för att diskriminera på ett sansat sätt genom att öppna sig mot det gudomliga. Allt annat är patriarkalt BS.
Önskar dig lycka till med din bok och hoppas att du får några abstinenta återfall med bloggandet ;)