Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 april 2014

Lagen och Sveriges lagbrytare i höga maktpositioner

 


I inlägget "Aftonbladet, (stats-)ministern och horan" kommenterade jag motstridiga uttalanden från tidningens mest rättsengagerade skribent, Oisin Cantwell. Men när han påtalar både moderata justitieministern Asks och rikskriminalchefens grumliga förståelse av vad de sysslar med, måste jag säga att han driver ett helt genomlyst resonemang.

Asks sorgliga och otympliga och för hennes uppgift helt otillräckliga horoskop har redan diskuterats. Men Cantwells texter utgår påfallande ofta från lagen och jag blev nyfiken på om han på någon punkt skiljer sig från chefen för Rikskriminalen som uppmanar till lagtrots och förringande av de oförytterliga mänskliga rättigheterna av rena praktiska skäl.

Först kan man notera hur viktig, dvs. väl integrerad i övriga horoskopet som lagens planet Jupiter är hos dem båda:

Per Wadhed



Oisin Cantwell:



Det verkar vara polischefens Sol i Stenbocken som degraderar hans förståelse - "anden ger liv men lagens bokstav dödar" - hans jordbundna pragmatism, "att följa EU:s rådslut skulle göra polisjobbet jobbigare" - är som att hälla en skopa död jord på den andliga och intelligenta Eld som Saturnus i lagens tecken Skytten tecknar.

Den juridiskt orienterade reportern å andra sidan har en levande erkänsla för arten människa, här står Själens form hemma i positivt härskarläge i Vattumannen - mänsklighetens tecken, och Venus i Tvillingarna understryker med en andra placering i den rationella människans element att polischefen nu går på den fascistiska härskarmaktens linje och med Beatrice Asks förnekar människan hennes rätt till personlig integritet. 

Också Cantwell har lagens planet i fullständigt självlysande och solklart placerad, och att också han har sin Sol i det döda och bokstavstroende Jordelementet är här inget problem om man studerar kedjan av disponenter. Hans Oxe står stadigt på marknivå men disponenten Venus befinner sig i kreativ opposition med reporterns genomlysta psyke i Skytten - ett mycket sensibelt sinne! Och Venus i sin tur disponeras från Jupiter som står med den heroiska och verksamma välgöraren Mars i Väduren. Här är den bästa tänkbara version av Väduren man kan tänka sig och det är bara att läsa hans senaste AB-artikel för att höra vilken fin intelligens som skriver den texten. Den är mästerlig.

Cantwell har också en mycket lyckosam månascendent. När Skytten intar första huset (i antingen ett komplett horoskop med födelsetid, vid en mån- eller en solascendent) har människan ovanligt många planeter på sin sida. Visserligen bara två verksamma välgörare, Solen och Mars, men de neutrala placeringarna är Månen, Merkurius och Jupiter och givet att alla dessa tre är intimt uppbundna med välgöraren Mars och alla tre placerade i den goda lyckans femte hus vittnar det här "psykiska horoskopet" om ett sällsynt finkornigt sinne. 

Minns att femte huset i högre grad än Solen tecknar intelligens eftersom huset i sig är den mest individualiserande faktorn astrologin känner innan den helt går överstyr och börjar ägna sig på petitesser som fraktioner av grader. Här kan man befara att astrologin tappat sina bäringar och börjar tro att den är en fysisk vetenskap! Astrologer med mycket Jord i horoskopet, eller en överbetonad Merkurius skulle kunna ligga i riskzonen för slik begreppsförvirring.

Polischefen återigen, har ett psyke i Vatten, i Fiskarna, och förvisso brinner Jupiter i lagens hemmatecken Skytten. Fiskarna är också jupiteriskt men här kan man mer läsa Månen som en instinktiv dragning till och empati med lagen. Jupiter i Eld tillför det kalla fiskpsyket emotionell hetta - polischefen går igång eller "tänder" på frågor om lagen. Eller snarare dess vurpade förlängning i legalism eftersom Saturnus - lagens görare och den verkställande makten (rättsväsendet) från Skyttens 20e grad ligger hack i häl på skurkarnas planet Mars i 21a graden. 

(Indisk astrologi har så vitt jag förstår ett härligt tolkningsproblem här eftersom avashta-läran menar att planeter åldras under färden genom ett tecken och mot slutet av tecknet börjar drabbas av ålderdomssvaghet och död. Men hur balansera den doktrinen mot indiernas uppenbara förkärlek för planeternas ordningsföljd, som när en hönsmamma går först i ledet, anger tonen inom tecknet och leder sina kycklingungar. På den här bloggen valde jag att dumpa avashta-läran sedan den falsifierats genom studiet av Nobelpristagarnas solplaceringar. Testet tydde inte på något debilt och åldersvagt hos solar nämnda läge, Nobelprisen droppade in jämnt fördelade över tecknen avsett Solens förmodade ålder/vitalitet/mognad inom tecknet.)

Typiskt nog, när han får den principiellt knivskarpa Oisin Cantwell på sig, uppvisar Per Wadheds Fiskascendent (av måntypen) ovanligt många planeter som fungerar som verksamma illgörare eller potentiella problem. Detta är typiskt Fiskarna som är "problembarnet" eller "förloraren i världen". Det är redan här logiskt att se Fiskarna dras mot brottsbekämpning när också Jupiter och Saturnus är så starka som här: missa inte polischefens överhettade libido (Mars + Venus) i samma tecken som både de planetära symbolerna för lagen (lagen som syftar till att frigöra människans gudomliga potential, den som påstår något annat har är själv en sekulär lagbrytare) och restriktionen.

En intressant följd av en anhopning "verksamma illgörare" som Fiskarna i första huset upplever är att den naturliga illgöraren Mars här blir en välgörare. Vad skulle en stackars visselblåsare och brottskämpare göra om det inte fanns skurkar och oförrätter att jaga och sätta dit? Skurk- och krigsplaneten Mars är således det bästa som kan hända en Fisk i första huset, det ger Fiskarna möjlighet att arbeta på sitt tema om "världslig förlust" (men också "rena sig från världens besmittelser").

Fascinerande nog blir därför också lagens upprätthållare Saturnus, som ligger hack i häl på skurken Mars hos polischefen en av de onda, en verksam illgörare. För när polisen har brottat ner invandraren eller skurken i piketbilen, då har Saturnus också dödat polisens eget existensberättigande! 

Polischefen har ett självförstörande horoskop, vilket kanske förklarar varför han inte uppfattade den lilla detaljen tt EU varnat att datalagringsdirektivet direkt kränker människans rätt till att vara en enskild person. Och här inser man plötsligt att polischefens psyke färgar hans aktiva (solära) verksamhet på ett dåligt sätt. Han jagar busar och bovar, men är möjligen själv den största skurken. Den här Solen i Stenbocken mörkar helt den andliga intentionen som Jupiter i Eld tecknar och som Oisin Cantwell är så väl lämpad att påminna om via sin Jupiter i personlighetstecknet Väduren.

Bokstavstrogna och pragmatiska människor mördar Lagens andliga innebörd. Det är därför romerske filosofen Plotinus menade att Jordelementet gränsar till Absolut Ondska medan Eldelementet minner människan om hennes egentliga väsen, att hon utgår ur en andlig nobless och, om hon reformerar sitt sunkiga tänkande och förvirrade världsbild kan upptäcka sin eviga individualitet som själ. Den gudomligt givna Lagen syftar till just bara detta: att vaska fram guldkornet ur smörjan. 

I den meningen är polischefens solära verksamhet i Jord som att mer och mer förmörka den andliga Jupiter-Elden. Solens och dess disponent Saturnus är dessutom ömsesidiga fiender vilket alltid gör födelser i Stenbocken och Vattumannen till komplexa födelsetecken som närapå kräver filosofiska utläggningar. 

Solen och Saturnus kan betraktas som samma berättelse men ur två perspektiv som inte går att förena i tiden. Antingen lever man (Solen) eller också sitter man bakom ridåerna och drar upp planerna för det kommande livet ute på scenen. Plotinus är helt entydig: fri vilja föreligger inte för aktören (Solen) mitt i livet. Det är endast i det gudomliga Intellektet (Nous) - astrologins Saturnus - som friheten finns. Paradoxalt verkar Saturnus i tiden som symbol för nödvändighet och ofrihet (inte minst det påtvingade tidsflödet). Bloggaren har nått samma slutsatser för några år sedan, så det kändes väl att bara häromdagen se Plotinus säga detsamma på de sista sidorna av hans Ennader (bok VI, 8e enneaden, "Om fri vilja och Den Enes vilja")

Det är astrologi på den här nivån som avslöjar hur missriktade och banala alla försök är att fixerade t.ex. Djävulen vid planeten Saturnus (ämnet har dryftats flera gånger på bloggen). I verkligheten - i Nous pluralistiska värld är frågan betydligt mer komplex. Som samtida idéhistorikern, platonikern och astrologen Richard Tarnas påmint om: arketyperna är multivalenta

Att Platons former rymmer många valörer demonstrerar astrologin perfekt där saker inte alls säkert är vad de i förstone synes vara! Således har vi en moderat justitieminister som är Lagens fiende, Guds fiende, och en polischef som i sin nit trampar på en av mänsklighetens viktigaste självinsikter och detta med ett patetiskt effektivitetsargument (polisen får ju sina fiskar varma för dålig effektivitet, så man kan förstå hur hans psykiska Fisk vacklar som det världens olycksbarn det är.)

Inga kommentarer: