Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 april 2014

Militärbasen Fort Hood (Mördar-USA:s veka liv)

Jämfört med soldaten som tappat huvudet inför militarismen 2009 och sköt ihjäl 13 personer på världens största militärbas, är det senaste massmordet med 3 döda och 16 skadade som bäst moderat eller nymoderat. (Hur många människor har begått självmord under regeringen Reinfeldts grekisk-artade "spärra in de opassande och trakassera dem med ekonomiska och andra styrmedel"?)

Den senaste mordvågen på amerikanska militärförläggning Fort Hood har ett intressant horoskop (tidpunkt i AB) eftersom det så tydligt anknyter till romaren Manilius (1a årh.) tal om "Pytons axel" den mellan Dödsrikets port (hus 2) och åttonde dödshuset - den här bloggen kallade den kollapsbenägna oppositionen mellan Oxe och Skorpion "den sataniska axeln" innan den antika motsvarigheten ens var känd:




Eftersom ascendenten är i Lejonet blir den sataniska axeln akut. Ascendenthärskaren Solen förpassas direkt in i åttonde dödshuset och opponerars av krigsmaktens planet Mars.

Platons Idévärld låter förstå att det finns både goda och onda ideal och här opponeras ascendenten av Venus i just Vattumannen, tecknet som motsvarar summan av alla Idéer (jfr 11e idealhuset).

Den romerske filosofen Plotinus menade att Det Goda genomsyrar Intellektets värld och att därför alla tankar ytterst har sin rot i det gudomliga eller Det Goda. Men detta är i princip att medge att Gud accepterar Satan eller Ondskans Idé som en likvärdig möjlighet och vandringsväg för människorna... I Himmelen är alla medvetna om sin koppling till det Goda, men fråga en sekulär ateist så blir svaret ett annat. Den fallna och smutsiga själen förverkligar på Jorden Himmelrikets sämre kvarter...).
(Vattumannen eller elfte huset kan representera vårt kollektiva kosmiska Intellekt i dess helhet - nous/νους- som både en enhet och en samtidig pluralism, precis som Vattumannen på jordmänniskans nivå står för samhället som både är en företeelse men egentligen bara summan av alla enskilda individer).
Att ascendenthärskaren befinner sig i åttonde korruptions- och dödshuset måste sägas förmörka kartan och 1900-talsastrologen Charles Carter noterade att alla horoskop med starkt aktiva åttondehus tycktes ha egenheter med sinne, stämningar och attityder.

Som en parentes kan man fråga sig vad en god stjärna som Regulus mäktar om den stiger i öster medan dess disponent på detta sätt gått in i dödsskuggans eller syndens mörka dalgång... Välsignar Regulus i detta fall dödsdriften?

*****

Går man tillbaka till 2009 var den stora massakern vid Fort Hood naturligtvis en helt annan. Den som tror "mord på militärförläggningar" följer något schablonmässigt och enkelt mönster har grovt underskattat astrologin. Det handlar mer om att vara lyhörd för vad som sticker ut från en himmel till nästa och försöka gissa vilken himmelens berättelse är.


Prominenta placeringar i den vågräta, "mellanmänskliga" axeln:
Jupiter i 1a - förvandlad till verksam illgörare och i kombination
med hybrisdemonen Rahu och i opposition mot en
fallen Mars, naturlig och verksam illgörare.

Även här är Jord och Luft sammanflätade, Luftelementets rationaliserande runt kroppsliga eller jordiska frågor. Nu är det inte Venus i Luft som rör sig intellektuellt i förhållande till de jordbundna förhållandenas Måne. Istället var det Månens motpol Saturnus som var ascendenthärskare och som från Jungfruns Jord fann sig disponerad från Merkurius i Lufttecknet Vågen i tionde huset för socialt anseende, makt, etc.

Att Månen återigen står i den primitiva och brutala Oxen är möjligen ett sammanträffande. Den spelar så vitt jag ser ingen viktig roll i något av horoskopen. Kanske värt att notera är att dess disponent Venus står i 4e graden i ett Lufttecken i båda Fort Hood-horoskopen. (Hur ser horoskopet för stadens grundande ut?)

Som bäst kan man resonera så här: händelsen har en indirekt koppling till 8e dödshuset eftersom det här husets ägare är "fallen" (vek) i Vågen men likväl extremt framhävd rent världsligt (10e) och indragen via konjunktion med ascendenthärskarens disponent. Därmed bildar ascendenthärskaren Saturnus disponent en koppling till åttonde dödshuset. 

Solen, "fallen" i Vågen (och därmed lika svag som i det övre horoskopet), tycks inte ha kunnat bära den här pressen. Samtidigt kan man notera hur den "fallna" Mars i Kräftan befinner sig i en problematisk opposition och inlindad i månnodsaxeln (hybris och åtföljande halshuggning). Jag menar att det är den vågräta axeln som bär på horoskopets verkliga problematik. 

Våldsplaneten är faktiskt viktig även i den senaste dödsskjutningen men då via opposition till Solen i offrens tecken Fiskarna (samtidigt som Fiskarnas härskare Jupiter står i det världsliga offrets 12e hus).

Betraktar man därför inkännande båda kartorna är det inte svårt att se formidabla "kedjor av svaghet". Naturligtvis är sådana här studier ofullständiga. Horoskopen ska förstås samläsas med de båda mördarna. Säkerligen fanns det "kedjor av svaghet" som aktiverades under dessa båda kartor betraktade som transiter i de båda männens liv. Mer än troligt befann dig sig också i en planetär cykel (dasha) och mer specifikt en undercykel (antardasha) som motsvarade en svaghet i födelsehoroskopet. 



PS. Länken till ordet nous i Strongs bibelkonkordans innehåller den intressanta formuleringen: "For the believer, 3563 (noús) is the organ of receiving God's thoughts, through faith."

Zooma ut och se åter det antika kosmos, vars sjunde himmel är Vattumannens och Stenbockens härskare Saturnus. På de är bloggen har jag föreslagit att Saturnus i sitt positiva läge (Vattumannen) är Nous i kontemplation av sitt eget innehåll. 

I sitt negativa eller fallande läge, går botten ur och kontemplationen leder till "Demiurgens världsherravälde" - och här åsyftas då det materiellt synliga kosmos. I den meningen kan man faktiskt identifiera Saturnus med Djävulen eller denna världens herre... Det stämmer ofta att Stenbocken har ett kapitalt ointresse för det den inte kan lägga händerna på och organisera och styra och ställa med. Saturnus är således en himlakropp men som används för att illustrera två helt olika principer, den himmelska och den sekulära.

Tidig kristendom lade girigt beslag på den grekiska filosofin för att bättre kunna förklara vad de egentligen trodde och trodde på. Det är därför Nous här blir individens "organ" för att mottaga Guds tankar genom tro. Notera att kristendomen trälbinder den enskilde genom att förneka de gamla grekerna som tvärtom hävdade att det låg i människans makt - som en mikrokosmiskt himmelsrike att höja sitt jordiska intellekt till den gräns att det såg och uppfattade himmelskt. 

Kristendom vilje sälja produkten "Jesus som gjorde skitgörat åt dig" till världen och var därför tvungen att först frånkänna den syndiga människan all intellektuell kapacitet. Och däri hade de rätt, eftersom det finns stora grupper som inte i detta liv kan förväntas nå en sådan sinnesrenhet (Månen) att de kan närma sig rent intellektuellt arbete på sig själva. Kristendomens historiska misstag var pöbelväldets klassiska: att dra ner alla till sin egen nivå. 

Inga kommentarer: