Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 april 2014

Pistorius, likt Reinfeldt, vägrar ta ansvar för något alls


Den mörka sidan
är stark i den här


(Tillägg: Jämför ovanstående rubrik från torsdagen den 10 april 2014 med på påföljande lördags SvD-dito.


Eftersom Oscar Pistorius födelseklockslag nu offentliggjort av familjen själv (Astrotheme i Frankrike fick uppgiften) kan det vara intressant att jämföra den ständigt lika fläckfrie Fredrik Reinfeldt med åklagarens rytande mot Pistorius:

"Du vägrar att ta ansvar för någonting. Du lägger alltid skulden på andra. Jag påstår att du är en oansvarig vapenägare." (SvD)

Den minsta gemensamma nämnaren mellan dessa två hycklare som låtsas vara respektabla är instinkten att vilja skydda sig själv - Kräftan - i kombination med en slickade sociala glidaren Vågen. Huspositioner och planeter är olika men redan av olika tecken i kombination kan man uttyda vissa grundläggande dispositioner. 

En bekant med Vågascendent och Pistorius Måne i Kräftan smutskastades i lönndom av sin bästa väninna för att vara en ytlig och falskt medspelande anpassling. Väninnan var Sol-Kräfta har jag lärt mig nu men på den tiden kände jag henne bara som tropiskt Sol-Lejon - ett tecken som alls inte brukar intrigera och sticka folk i ryggen på det här sättet. 

Hennes kritik var dock berättigad och jag har sett andra kombinationer av Våg och Kräfta som varit besynnerligt ryggradslösa och svekfulla. Det var därför den här bloggen från första stund underkände Fredrik Reinfeldt som en god folkledare. Det var en simpel självberikare som valt politiken som karriärväg.

Den moraliska vekheten i kombinationen av Kräftan/Vågen kan växa bort. I ett fall förvandlades personen från skyggande och räddhågsen till om inte någon social aktivist så åtminstone en som började tala sitt hjärtas mening. Här skulle jag dock vilja påstå att det inte var teckenkombinationen som mognade, den står för feghet, utan att varje individ genomlever ett antal planetära cykler.

Under cykler ägda av någon av de planeter som bildar den undflyende Kräft/Våg-dissociationen ("det lilla fredade borgerliga livet") veknar individen och visar sina sämsta sidor, men när livet leder in i en annan dasha, styrd av en starkare planet i födelsehoroskopet, kan den här tendensen ebba bort. Det är troligen dasha-läran som bäst förklarar egenartade rubriker som fascinerat den här bloggaren under de senaste fem åren, som t.ex. fallet med kvinnan som först vid 38 "insåg" att hon var lesbisk.




Oscar Pistorius har en ovanligt stark Satanstjärna i horoskopet. Den står i det lyckosamma huset och fick honom i förstone att se ut som en som testades av Djävulen med handikapp men övervann (femte är ett kraftfullt hus och dess lekfulla aspekt kan säkerligen kopplats till idrott). Satanshuvudet aspekterar Solen som också står starkt i det elfte idealhuset, de "fasta" husen brukar indikerar låsta attityder (på gott och ont) och Solen är viljekraftens planet. Dessutom har han Solen tillsammans med begränsningens Saturnus (kanske en indikation om handikapp eftersom Saturnus också är den fysiska ascendentens härskare).

Kombinationen är alltid en smula kritisk eftersom planeterna är av så diametralt motsatt natur, Saturnus plansmidaren bakom ridåerna och Solen skådespelaren som gestaltar planen. Är det pga. Sol/Saturnus-aspekten åklagaren kallar Pistorius en narcissist, en som vill regissera allt med sig själv i huvudrollen? Tveklöst kan Solen/Saturnus i idealhuset läsas som att han idealiserar sitt eget väsen, och eftersom första ego-huset binds in i idealet via Saturnus har vi den klassiska narcissistens mönster. Det kan räcka med en Saturnus som aspekterar första huset med sin korta sextiogradersaspekt för att självupptagna individer ska resultera.



Inga kommentarer: