Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 april 2014

Regler och undantag

Någon struntviktig figur som inte besinnat astrologins vansinniga komplexitet påpekade i bloggens begynnelse att en sak sades i samband med ett horoskop på någon punkt men något annat i samband med ett annat horoskop. Läsaren hade missat preciseringarna i vardera texten och tittade med överförenklande och reduktionistiskt uppsåt på texterna. 

En del har genuint öppna fönster till Solen - Intelligensen - andra bara inbilskhet eller hybris - och en tredje grupp kortsluter allt de rör vid genom inre negativitet - en själsskada som yttrar sig som låsta attityder i vissa frågor. Attityden står här i vägen för intellektet som därför aldrig kommer åt att på ett begåvat sätt resonera sig fram till en bättre förståelse.

Men här är ett genuint problem. Den franska rasisten Marine Le Penn med ett komplett horoskop (= inkl. födelsetid) som starkt påminner om den om inte rasistiske så åtminstone diskriminerande Fredrik Reinfeldt. Båda har den Jungfrun stigande i öster och är därför bestämda att aldrig se sammanhang utan bara det som skiljer det ena från det andra. 

Urskillningsförmågan i detta mikroskopiskt vassa tecken har sin plats under en kort tid just nu i den IT-fascistiska och detaljfanatiska västkulturen men har i alla andra högcivilisationer misstrotts eller, som i den indiska astrologin och religionen, till och med betraktats som människans fiende eller olycka. Britterna talar om att vara "penny-wise but pound-foolish", slug i det lilla men tappa sikta på vad frågan egentligen rörde.

Det blir inte bättre av att både Le Pen och Reinfeldt är födda Sol-Kräftor i 11e huset för ideal och "bästa förutsättelser". Deras personlighet är att diskriminera och deras ideal består i att framhäva det etniska, det som tillhör de nära och kära. Inte konstigt att den kombinationen av ascendent och soltecken leder till en skev och förkrympt förståelsehorisont!

Om dessa ting skrev jag i juni förra året i "Rasism & det diskriminerande psyket"

Tar man emellertid bort födelsetiden från den franska rasistens horoskop uppstår vad som kunde tyckas vara en pinsamhet. Bara två månader efter förra inspektionen av Marine Le Pens horoskop skrev jag: 

"Hur fantastiskt är det inte att läsa Aftonbladets recension av Kajsa Ekis Ekmans rapport om hur myten om lata greker bara är Storfinansens planterade myt för att mindfucka västerlänningen precis som Anders Borg hörts göra i frågan. Det fantastiska består i att Kräftan på den här bloggen är i akut behov av goda förebilder, och att Ekmans horoskop vittnar om en sådan."

Problemet är bara att sett till de två stora ljusen, Sol och Måne, har Ekman och Le Pen samma grundstruktur, Månen i Skytten som så att säga breddar basen för den normalt sett så trångsynta och familje- eller klanbundna Kräftan - just den tendens som så lätt blir till folklig populism som plockar upp trångsyntheten och rädslan i den lilla och odifferentierade flockmänniskan. 

De båda kvinnorna ser till och med snarlika ut (se ögonfattningen). Kräftan tillhör sorgens men också omsorgens Vattenelement och båda kvinnorna vårdar sig om något de upplever som ett problem. 

Kräftan skiljer sig från de andra två Vattentecknen genom sin kvalitet - Rajas guna tecknar passion eller lidelse. Min misstanke är att det är Kräftan (eller Månen som sådan i ett horoskop) som kan omvittna de som drabbats av mentala hang-ups - se bara massmördaren Anders Breiviks katastrofalt illa tilltygade Måne! Kanske tilldelades Kräftan eller Krabban härskarskapet över Månen sedan observanta individer noterat hur krabborna slåss intill döden för sin sak, deras instinkt är så passionerat stark att den rationella själen inte släpps in överhuvudtaget! 

Det här förklarar varför Månen hemma i härskarläge figurerat så starkt i horoskop för främlingsfientliga - den här månplaceringen kan i värsta fall vara permanent "mångalen", ständigt övertaggad och på jakt efter en fara eller hotbild att värna mot. Därmed faller också rättshaveristerna under Kräftan eller starkt lunära horoskop - för den som undrar har den här bloggaren Månen exakt i öster vid sin födelse men lyckligtvis i kunskapsorienterade och rationella Tvillingarna. Hade en så här prominent Måne befunnit sig i Kräftan hade jag kanske skrivit en djupt rasistisk och inskränkt blogg...

Här återanvänder jag samma bilder på Le Pen och Ekman som i förra årets två inlägg:


Så varför ringde inga varningsklockor? Går det att med heder slingra sig ur den här knipan eller måste man tillgripa lögner och historieförfalskning som nymoderaterna med Reinfeldt och Borg i spetsen gör?

Eliminerar man födelsetiden från Le Pens kompletta horoskop och tillsätter en månascendent, och samma för Kajsa Ekis Ekman, får vi följande:

Marine Le Pen
Kajsa Ekis Ekman

Över den franska rasisten lyser en garant för framgång, "kungavärdighetens" stjärna Regulus. Vi har horoskopet för femte republiken som kontext och mycket riktigt finns det diskriminerande och rasistiska tendenser t.o.m. i det moderna Frankrikes nationalhoroskop. Givet nationalhoroskopets varning för elitistisk och egoistisk självcentrering - snarlik den man ser i nymoderaternas horoskop- blir Le Pens "välsignelser" i Lejonet mer begripliga. 

Här är ett ledarämne med chans till framgång. Man ska inte glömma att hon tog över partiet från en man med Månen i populismens tecken Kräftan... för det är ju Solen i Kräftan som ger en underton som Lejonets härskare, en Sol-Kräfta i korruptionens hus. Ekman har inte samma himmelska favör och förblir en liten partsinlaga i det gruvligt okunniga svenska samhället där de flesta medborgarna är hjärntvättade redan av de förenklade rubriker och artiklar som påstår sig summera de politiska skeendena men i själva verket är djup desinformation. 

Inte ett ord i varken DN eller SvD om att Anders Borgs tycks ha ljugit i KU för några dagar sedan när han låtsades att han fick kännedom om Nuon-köpet via medierna först i efterhand. Nya uppgifter visar att hans departement visst var involverade och informerade. Bara AB på nätet hade den nyheten och gissa om de snabbt (efter en timma eller så) krympte ner storleken på den nyheten för att undvika skandalen. Den tidningen ägs till 90% av högern och det verkar som om de ärliga reportrarna på blaskan sitter i ett verkligt klämläge.

Ekis Ekman saknar således (som merparten av mänskligheten) gräddfilen som Regulus sägs ge till extraordinär storhet.

Därnäst kan vi notera hur penibelt problemet är - en rasist och en rättrådig under snarlika horoskop - de är nämligen födda precis ett Jupiter-varv från varandra så att båda har ett sinnelag (Månen i Skytten) som visar på den storslagna Jupiter-i-Lejonet, en slags faderlig godhet eller välvilja. Det kan inte råda några tvivel om att Marine Le Pen i sitt psyke upplever sig som en välgörare, ja, t.o.m. kallad av det universella dharma att göra sin stämma hörd. 

Ur psykhoroskopets perspektiv känner hon en länk till nionde huset som både kan teckna samvetet, andlig medvetenhet eller, på simplaste nivå, långväga utlandsresor eller t.o.m. utlänningarna själva. Rasisten har således problem med utlänningar som kommer och inkräktar på hennes sort - här är det uppenbart att Månen i Skytten skapar en syn på Solen i Kräftan som "hotad" i åttonde korruptions- och dödshuset. 

Men detsamma kan sägas om Kajsa Ekis Ekman, hon lever för att hitta hotade arter att skydda - nu senast grekerna som inte minst måste skyddas från den svenska högerns motbjudande lögnpropaganda där greker i allmänhet smutskastas för att Borg och andra oärliga glidare ska kunna spela lutherskt duktiga och flitiga - sådana som moderaterna gör minsann rätt för sig och hamnar inte i nationell kris.

Brittiske astrologen Charles Carter menade sig (utifrån Ptolemaios antika likahussystem vilket inte är detsamma som den är bloggens allra äldsta helhussystem) se hur de fasta husen, särskilt det åttonde, tycktes inverka menligt på individens attityder. Om Stenbocken och Kräftan båda bildar en enormt envis axel är den mellan Oxen (eller andra huset) och Skorpionen (eller åttonde) fullständigt hopplös i sin fixering. Stör aldrig en buffel eller ett nötkreatur - börjar hjorden rusa är det bara tonvis av kött som drivs med muskelkraft - här bor ingen intelligens alls utan enbart fixerade attityder, nötboskapen har försatts i "uppretat" tillstånd och indisk astrologi lär att motsatta tecken och hus alltid speglar varandra.

Oxen och döden i Skorpionen står därför varandra mycket nära, så att, faktiskt, inte bara Kräftan saknar förmåga att kontroller sig själv utan råkar in i en "crab fight" intill döden. Ja, detsamma gäller också stenbockarna som furiöst fortsätter kämpa tills en av dem visat sig uthålligast och starkast och tar makten över berget. 

Det är bara Jord/Vatten-axeln i Sattva guna, den medvetna kvaliteten, som har ett annat sätt att lösa problemen på, och vad gäller Jungfrun så har bloggen visat att metoden kallas diskriminering. I moderata Täby får man inte ens bo med mindre man kan köpa sitt boende - hela den förbannade nejden styrs av profitmentalitetens ideologi och Täby-borna tycks ha så lite personlighet att de bara kan definiera sig själva genom att hålla Fiskarna (samhällets empatiska och därför "svaga" medborgare) utanför stadsgränsen.


Men vartefter man går igenom Le Pens och Ekmans kartor punkt för punkt ser man ändå att de inte är av samma sort. Båda har ett välvilligt sinnelag med tydliga tendenser att uppleva livet för den lilla gruppen eller den egna gruppen eller dem man känner naturliga band med (Solen i Kräftan) som hotat eller i riskzonen för att undermineras (av "invandrare" eller en "svartmålande omvärld"). Men den franska rasisten har faktiskt en fallen Mars i Kräftan och det brukar vara ett tecken på en överalarmistisk tendens som skriker "vargen kommer" i tid och otid. Ekis Ekman har en mycket kyligare och mer kalkylerande krigshetsare - Mars i Jungfrun. 

Notabelt är att Skytten i första huset ser Mars som en tillgång och en välgörare (vilket för övrigt även den instängda och kanske dödshotade Solen i åttonde upplevs vara). Båda kvinnorna har således en mentalitet som upplever aktivism eller "krig" gynnsam för den egna saken. Men svenskan har ett helt överlägset månhoroskop här eftersom Mars slipper den instängda och attitydlåsta åttondehusplaceringen. Hennes Mars verkar oberoende av det solära hjärteämnet ("min grupp under hot här i åttonde huset"), och gör så uppifrån det publika och maktorienterade huset. Den franska rasisten låtsas vara en av det hotade folket och skriker och ylar med sin överkänsliga Mars-Kräfta så det står härliga till.

Skillnaden i tid mellan kvinnornas födelse leder dels till att Jupiter hunnit passera ett varv i zodiaken men också till att den långsammare tidmätaren Saturnus hunnit förflytta sig från ett Eldtecken till nästa. Och här ligger det rasisten i fatet att formalismens herre Saturnus är fallen i egoistiska och subjektivistiskt tunnelseende Väduren. Det här tecknet relaterar t.o.m. de största frågor till sig själv - ett effektivt hinder mot att nå en vettig insikt i nästan alla livets avgöranden men en perfekt placering för en "sub-generation" som fallit djupast ner i det egna livsstilsprojektet. Några av de mest förfallna individer jag mött, helt ointresserade av annat än sitt eget livsprojekt har tillhört denna dipp i Världssjälens medvetandefokus som drabbade dem födda runt 1969-70. (De som föddes under Saturnus senaste fall är ännu för unga för att ha satt några intryck i offentligheten.)

Det finns många möjligheter för ett horoskop att släta över eller t.o.m. maskera den här skönhetsfläcken, men i den franska rasistens månhoroskop ser vi att hon gör en dygd av sin djupt sittande inskränkthet genom Saturnus placering i det femte huset för individualitet och individens upplevda dharma (plikt mot sin inre natur). Det är således ett klart minus att ha en dålig planet i ett hus som ger fri lejd, och starkare utblås än från Solens eget naturliga hus är svårt att föreställa sig. Hela hennes "kreativa" bidrag från djupet av sin individualitet (i enlighet med Månens/psykets perspektiv) blir såldes "snålhet och snäva gränser i linje med min subjektiva och därför otillräckliga förståelsehorisont).

Här är, skulle jag vilja påstå, det som verkligen får Marine Le Pen att underprestera som människa. När Ekis Ekman föds mår Saturnus visserligen inte bra i Lejonet heller, Solen och Saturnus är ömsesidigt exkluderande i det att Solen LEVER LIVET medan Saturnus är livets formella förutsättningar. Aktören och pjäsförfattaren är inte en och densamma.

Riktigt problematisk blir t.ex. en konjunktion mellan Solen och Saturnus dock bara i Jordelementet där det är fysiskt omöjligt för två kroppar att ockupera samma plats i rummet. I andevärlden finns inte dessa problem. Andliga väsen kan gå rakt igenom varandra och t.o.m. stanna till och vistas för en tid den ene i den andre. Faktum är att astrologin har metoder för att visa hur Saturnus som Fader Tid regisserar själva tidens ande. Den indiska dasha-läran utger sig för att kunna säga vilken av de planetära själarna som är vakna och aktiva från tid till tid. 

Jag har tidigare med det egna horoskopet som stickprov upptäckt hur enormt väl denna teori stämde och hur inte bara bloggen startades en kort tid efter att skrivaren Merkurius gått igång för det här jordelivets enda huvudcykel så sent som strax före femtio, utan att jag helt utan att ha ens ha sökt något arbete av den typen ombads börja arbeta som översättare. Allt detta strax efter att Merkurius ande börjat verka i livet (och så kom förstås en stor brittisk författarande, den 17e greven av Oxford på besök i samma veva - bitar i ett pussel jag bara upptäckte i efterhand med inblick i dasha-läran).

Ekis Ekmans Saturnus i Lejonet står visserligen i sin ömsesidiga fiende Solens tecken, men man kan resonera så att den här Solen i dödshuset redan är undanröjd, vilket naturligtvis tar udden av antagonismen mellan dessa två som båda har ledaranspråk (men representerar helt olika ledarstilar - Solen genom värme och inspiration och Saturnus genom sval rationalitet och förnuftsargument). 

Och viktigast är kanske att Ekis Ekmans Saturnus inte är "fallen" ner i Vädurens ego-subjektivism utan, om något, tecknar en kompromisslös bindning till frågan om den djupa individualitetens frigörelse. Lejonet är mycket djupare än Väduren och inte nöjd med att som Barnet "göra en skillnad". Lejonet kräver respekt för vad den i djupet vet sig vara och Solen går ända ner till vår unika själsliga identitet. 

Det går att hitta bra kvaliteter i Saturnus placering i Lejonet, även om denna indikator för SJÄLENS FORM först i det tredje och avslutande Eldtecknet kommer till bäst rätt, och detta för att Saturnus då gästar den jupiteriska Skytten. Saturnus och Jupiter har ett neutralt förhållande till varandra, inte minst som Gränsens och Expansionens (Frihetens) respektive princip.

Således: Marine Le Pens Saturnus förspiller all sin makt på att söka dra gränser för personer - en fallen och bortkastad och värdelös sub-generation - Adolf Hitler startade sitt rasistiska Andra världskrig med "ariska" förtecken då Saturnus var fallen i Aries/Väduren (horoskopet här). Det är en större målarduk vi måste fokusera om man vill fatta hur patetisk själva kombinationen av Saturnus med den zodiakala princip som bara är intresserad av hur den själv ska bära sig åt för att kontrastera med sin närmaste omgivning. Känner hur väl detta sorgliga projekt matchar en rasists löjeväckande världsbild...

Ekis Ekmans Saturnus förspiller inte sin fulla makt eftersom den står i sin naturliga motpols tecken. Men här uppstår en spänning mot motpolerna som kan bära eller brista. Lejonet är segt och motspänstigt, men Saturnus tycks antyda karma i frågan om den djupa individualiteten. Saturnus ifrågasätter Lejonets form - och Ekman är förstås feminist bland annat. Lejonet ska föreställa neutralt, liksom Kräftan men det är rätt uppenbart att tecknen resonerar med den traditionella delningen av mannen ute i dagsljuset och kvinnan i skuggorna i det säkrade hemmet. 

Sedan har svenskan en potentiell problematik med Solen som fransyskan saknar, och det är den äregiriga demonen Rahu (Drakhuvudet). Pga. Solens placering i månhoroskopet kan man eventuellt tänka sig ett motiv av revanschism här som Marine Le Pen saknar. Vad ska fransyskan revanschera sig för? Född att överta en ledarroll, visserligen i ett populistiskt skitparti för idioter som inte kan tänka utan går igång på alla cylindrar bara de visuellt (Eld) ser en kontrast mellan sig själva och ett "invandrarelement på gatan. 

Le Pens fallna Saturnus visar hur lågbegåvad - som små otänkande barn - den genomsnittliga främlingshataren är, som attraheras och finner henne kungavärdig. Ekis Ekmans norra månnod i åttonde döds- och korruptionshuset antyder att hon i högre grad arbetar politiskt och ideologiskt för att frigöra några egna demoner (och gör det bra).

I ett horoskop som enbart utgår från ett psyke - som individen kan vara helt omedveten om att hon/han härbärgerar (!) - tycks det alltså vara en fallen Saturnus som ges fri lejd i femte huset som förklarar varför Marine Le Pen underpresterar så oerhört jämfört med Kajsa Ekis Ekman. 

Men i fransyskans fall har vi som sagt också en födelsetid och därmed det fysiska horoskopet, och i detta, som jag sade inledningsvis, finns en kombination av symboler som möter hos Fredrik Reinfeldt och som ofta motsvarar en snål, egoistiskt snäv och partisk utblick - den absolut sämsta sortens horoskop för en ledare. Jag har i flera inlägg påpekat hur paradoxalt det är att i elfte idealhuset placera något så prosaiskt som Kräftan - vanlig simpel ämnesomsättning! 

Man kunde tro att Fredrik Reinfeldt, mutad av matbranschen att sänka momsen med 5,4 miljarder (och inga jobb gav det och hamburgarna har återigen smyghöjts upp till samma pris), själv måste ha varit ett fattigbarn som svalt till döds i sitt närmast föregående liv. Kan detta vara ett generellt tema för dem födda Kräfta när Jungfrun - självtjänandet - stiger i öster? 

Att Jord + Vatten tecknar den dödliga delen av människan är uppenbart, och min gissning är att Reinfeldt och många andra moderater var småborgare - stadsboende nazityskar - och bombades till döds i den kända Dresden-bombningen som de allierarade utförd och där historien har diskuterat om man övervända övervåld. Kanske är det pga. detta usla öde, att i sitt tidigare liv ha sympatiserat med rasistiska värderingar, som Reinfeldt i detta liv fortfarande är en snål och självisk och pennalistiska djävul och likt Le Pen flörtat med det allra mest banala hos människan.

Den här gången fick Reinfeldt lite afrikanskt blod i arvsmassan men det är också det enda som hindrade hans typ från att närma sig rasistiska synsätt. Så istället hatar han sjuka och arbetslösa som pesten. Att ha det sista och mest exakta horoskopet - baserat på födelsetid - är guld. Det här inläggets jämförelse mellan två ytligt väldigt lika månkartor har sitt intresse men säger inget om vilken roll sinnelaget (Månen) spelar i verkliga livet - för det behövs de omen som ett klockslag ger. 

Den här bloggaren har t.ex. Månen stigande i Luft i öster och varje ord som sägs på den här bloggen speglar hans sinnelag! (Ja, efter att Saturnus från opposition sökt avgränsa och rikta ordsvadan en smula, hade inte Saturnus haft kontrollen kunde det här ha blivit en hur rättshaveristisk blogg som helst.)

Inga kommentarer: