Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 april 2014

Sade, Plogfåran och Skadan



Under en period av intresse för svart soulmusik har jag köpt in några gamla skivor med softa nigerianska jazzsångerskan Sade. Som vinylskivor är så roliga och låter så fantastiskt på en bra musikanläggning lämnar jag gärna till det nya medelklassproletariatet att lyssna på musik med uselt ljud via Spotify och köper helst musiken från igår när den åter ges ut i små upplagor på det gamla hederliga vinylformatet.

Men med Sades "Love Deluxe" kom glädjen av sig när jag vände skivan för att lyssna på sidan två. Aggressivt knäppte det ihärdigt i omgångar på många ställen över sidan. En inspektion under starkt ljus avslöjade det man kunde misstänka. Pressverktyget var skadat med en mängd små repor och hack som sedan fortplantas till varenda vinylskiva som pressas.

Jag kan ha börjat höra eländet sjutton, kanske sjutton och femton, den exakta minuten är inte så viktig. Intressant är däremot att Jungfrun har börjat stiga i öster när jag når skivans andra sida och Lejonets "Love Deluxe" på första sidan kollapsar rejält pga. den defekta produkten. För vad är Jungfrun synonym med om inte skadegörelse och defekter - tecknet verkar skapat enbart för att kritisera och påvisa tillkortakommanden hos allt och alla. 

Det är förstås i kunskapen om att ett ruttet äpple förstör hela fruktkorgen som den hygieniska Jungfrun gör sitt bästa jobb, konstruktivt syftande diskriminering för att skörden inte ska förgås i onödan. Baksidan, återigen, verkar vara tecknets benägenhet till rasism och överdrivna tendens att vilja dela upp samhället i klasser (se horoskopet för Nya Moderaterna för vilka judar och romer istället bytts ut mot sjuka och arbetslösa).



Så här roligt är det alltså att heta Fredrik Reinfeldt och likt sitt parti vara född med Jungfrun stigande i öster och därtill med olycks- och skadegörelseplaneten Mars som både naturligt och för Jungfrun också en verksamt ond kraft!

Missa inte hur den hackande och spjutliknande Mars står gradexakt med det mjuka och sårbara substratets Måne då fabrikationsfelet upptäcks. Ascendenthärskaren Merkurius mår heller inte så bra, fallen i olycksbarnet Fiskarna mittemot.

Det babyloniska namnet för Jungfrun var Plogfåran och det stämmer naturligtvis perfekt med en grammofonskiva som har ett spår som löper på, varv efter varv när skivan snurrar. Här kan man verkligen se järnredskapens planet Mars som de skador och hack i och runt Plogfåran som reulterade i skarpa missljud som fullständigt förstörde den softa soulsångerskans insatser.

Som en (o)lustig sidokommentar är jag helt säker på att jag för årtionden sedan läste att Sade Adu är en av de kvinnor som fått sin plogfåra skadad pga. oskicket med kvinnlig omskärelse. Men jag får inte napp någonstans på nätet och kanske är en sådan uppgift inget någon vill ska leva vidare eftersom den distraherar från hennes image. Uppgiften har därför utgått ur det kollektiva minnet. Om hennes land Nigeria kan man annars läsa på Wikipedia att det just tampas med just det här problemet.


1 kommentar:

Anonym sa...

haha, nu införskaffar jag nästa inköp av kapitalvara efter rådbråkande med dess horoskop, helt klart.
bättre varudeklaration finns inte, först om skivspelarnålen, sedan denna kulieländetobservationen, haha
men...smäll på P2 Världen...