Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 oktober 2014

Lindsey Vonn och Saturnus depression


Alpinisten Lindsey Vonn var djupt deprimerad 2012 och nu är hennes problem i tidningarna igen (Expr). Jag har för mig att bloggen någon gång tidigare undersökt ett sådant här fall för att se om den klassiska depressionsplaneten Saturnus var ovanligt aktiv.

Det är den i vilket fall vid Vonns födelse, men givet att hennes psyke (Månen) är angripet både av Saturnus och av en ovanligt eldig Mars skulle man snarare gissa på en manodepressiv läggning. Hög som ett hus ena dagen och lägre än havsbotten nästa. Ja, svängningarna är kanske inte fullt så snabba, men det är helt klart impulsgivaren Mars som kontrollerar upp- och nedgångarna, i kombination med att Månen i Kräftan är den mest mångalna positionen av alla och att Saturnus är medfödd att från det omaka Luftelementet sätta press på Vattentecknet.

Här är då Vattnets och Luftens problematiska samkväm i ytterligare ett uttryck: depression när den tunga Saturnus pressar på biologins Vatten. Detta är metafysiskt talat en "felritad" blueprint - i himmelen finns en karta över henne men nere i det biokemiska Vattenelementet svarar inte Naturen korrekt på idealvärldens instruktioner. Fast egentligen är "systemfelet" inritat redan i den himmelska kartan! Vi är förutbestämda till både gräddfil och tillverkningsfel i den lägre (biologiska) själen (den som inskränkte naturfilosofen Aristoteles trodde var den enda). 

Här är ännu ett klassiskt exempel på filosofen Platon, vars "idé-träd" i himmelen är perfekt, men kopian nere på jorden kan vara krokigt och konstigt på alla vis.


Det underlättar säkert inte att Djävulens stjärna pressar mot hennes Venus och att de överdrivna månnoderna är inblandade i denna "sataniska axel".

Vid ett problem som svår depression duger det inte att titta på kartan för hela dygnet. Saturnus exakta inverkan måste bestämmas med högre noggrannhet. Med en månascendent i Kräftan (för vilken sinnelaget är en positiv tillgång - det menar du inte!!!) är Saturnus en neutral influens. Här är den dessutom "upphöjd" i balansens tecken Vågen. Det ser väl inte så illa ut? 

Nå, men Månen står faktiskt i Vatten, tecknet som har en förmåga att från den låga biokemiska nivån skapa oro uppe i den intellektuella Luften. Samtidigt som den nyckfulla Mån-Kräftan är en 100% ren symbol för hur känslor inför en och samma företeelse kan vara helt olika från månfas till månfas, pressar en Saturnus som står sankt eftersom Vågens härskare Venus har hunnit in i den dystra och ibland moltysta Skorpionen.

Denna Venus kan ibland vara emotionellt utmattat och avvisande eftersom DESS disponent Mars blåser på så hårt i Eld (utbränning). 

Skulle Venus vara i ett vekt läge pga. Eldens härjningar blir Vågen - Saturnus bas - osund. Och den aspekt Saturnus då kastar mot psyket i Kräftan blir då ren och skär depression.

Det är helt enkelt ett horoskop som innehåller mer eller mindre oförenliga symboler och i verkliga livet blir effekterna genast tydliga, här som en biokemiskt rubbad kropp. Symboliken ligger på himmelen hela dygnet och Vonn måste vara en av dem som fötts en sådan timma där hela detta komplexa sammanhang visar sig ur en mindre fördelaktig sida. 

Ändå har hon lyckats så väl som idrottskvinna. Är det atletiska Mars och framgångens Jupiter som äger ett hörnhus i hennes faktiska horoskop, precis som i den här "psykiska kartan" för hela dygnet?



Inga kommentarer: