Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 27 oktober 2014

Sångare i Lejonet med klös i rösten (och lite om lungor)

Såg Amanda Jenssens Orup-tolkning hos DN och lyssnade till det som kommenterats i flera tidningar. Det var en intressant tolkning, och antingen är det hennes begränsade lungkapacitet som hörs eller också har bloggen kommit en mikrotrend på spåren här. Amanda Jenssen är ett Sol-Lejon med Månen, psyket eller bollplanket i granntecknet Jungfrun. 

Den här Månen verkar krokna under belastningen från allt som Solen i härskarläge utstrålar, och jag har två kvinnliga sångare ytterligare med samma kombination och som båda tar i så att rösterna nästan spricker och tonsäkerheten då och då ger vika för den rena energi som den mäktigaste av alla Solar genererar. 

Möjligen är iakttagelsen trivial; rimligen finns det massor av artister med Sol och Måne i andra kombinationer som också ryter till så att stämbanden knorrar sig. Men här är sångerskorna som omedelbart grupperade sig i mitt sinne (Månen):


De andra jag kom att tänka på är Jackie DeShannon som prickade in en världshit i mitten av 1960-talet med Burt Bacharachs "What the world needs now (is love, sweet love)", och Belinda Carlisle, nyckelfiguren i tjejbandet Go-Go's som sedan skapade sig en egen karriär. 

Det finns en svag likhet mellan alla tre, särskilt mellan Jackie (t.v.) och Amanda. Den mycket unga Belinda (t.h.) ser så övertaggad (eller grumlig) ut på fotot att man misstänker att hon är påtänd. De unga gruppmedlemmarna i The Go-Go's hade missbruksproblem.


En sökning bland 8500 horoskop hittar ytterligare några Lejon med Månen i Jungfrun:

Jackie DeShannon;21.8.1944
Gene Simmons;25.8.1949;20:55
Prince Jazzbo/Linval Carter;3.9.1951
Al Campbell;31.8.1954
Belinda Carlisle;17.8.1958;19:17
Mylene Farmer;12.9.1961; 5:17
Tori Amos;22.8.1963;13:10
Shania Twain;28.8.1965
Daniel Karlsson/The Moniker;31.8.1981
Frej Larsson;9.9.1983
Amanda Jenssen;12.9.1988


Kiss-sångaren Gene Simmons behöver knappt kommenteras. Rockmusiken går till sin natur hand i hand med hesa skrovlare. Det här var den enda hårdrockaren men det beror på att jag inte är intresserad av genren och har sparat mycket få horoskop av den typen.

Prince Jazzbo var en rappare från Jamaica som hade den underligaste stämma jag någonsin hört. I tonåren var jag helt fascinerad av hans knarriga pratmumlande och demonstrativa utbrott då och då: "I tell you!!!" Prinsen var en omvänd rasist och ansåg (åtminstone i låttexterna) att den vita rasen underlägsen - apropå Mån-Jungfruns överrepresentation bland främlingsfientliga...

Al Campbell är lustigt nog också reggae-jamaican och den här sångaren hade svårt att få kontrakt eftersom man inte ansåg att han inte kunde sjunga. När han väl fick ge ut några skivor för producenten Phil Pratt dög det utmärkt och han sålde bra. Men nog låter han bitvis helt tondöv i mina öron. Vissa toner är så "off" att man ryggar till...

Belinda, var ett litet skyldigt nöje som jag smög in i musikhyllan på 90-talet trots att jag knappt står ut med den här sortens tillrättalagd musik. Jag misstänker att jag såg min egen mor i hennes vackra ansikte - en Sol i Stenbocken och Månen i Lejonet matchas av Belindas Stenbocksascendent och Solen i Lejonet! Också ett sätt att välja sina favoriter... Hon sjunger ibland kraftfullare än stämman klarar och rösten övergår då i ett Lejons rytande. Den där intensiteten är fantastisk. Livet som djuren upplever det. 

Det är av precis samma anledning jag diggar den gamla Jackie DeShannon - hennes röstdynamik måste höras från gammaldags vinylskiva, cd-mediet visar ingenting av hur hon får från 0 till 100 på "en tusendels sekund". Och här är nog hemligheten med Månen i Jungfrun: det är ett mycket lättmanövrerat och responsivt tecken. Server sin härskare Lejonet perfekt om bara inte Lejon-Solen överlastar Månen...

Med tanke på att Månen i Jungfrun också figurerar bland de kriminellt belastade var det lite nedslående att läsa om hur hon tycks ha konspirerat mot en f.d. bandmedlem i Go-Go's för att tillskansa sig ytterligare inkomster - Mån-Jungfruns tendens till profitlystnad...:

http://www.classicrockforums.com/forum/f7/go-gos-official-thread-24561/


Mylene Farmer, numera mest producent, sjöng med beslöjad röst och odlade en mystisk aura. Inte värst mycket överenergi i rösten där...

Tori Amos däremot, ömsom tar i så det knakar och ömsom drar och sliter i tonerna så det är i princip omöjligt att höra hennes texter.

Pop-countrystjärnan Shania Twain, vad jag minns, sjöng rent och starkt. Inget udda där.

Daniel Karlsson/The Moniker har jag inget direkt ljudminne av, men jag tror han är tonsäker och undviker att pressa rösten för hårt.

Frej Larsson har jag noterat "hånfull rappare" om, men inga ljudminnen där heller.

Och så Amanda då, som utlöste den här mikrospaningen efter Lejon som tar i så att det mottagande kärlet (Månen) inte kan hålla all kraft.



Hennes horoskop kommenterades i bara 2-3 rader för några år sedan och jag tyckte då att gränsdragaren Saturnus långa aspekt mot andningens Merkurius kunde förklara den begränsade lungkapaciteten. 

Till det kan man tillägga att Saturnus i Eld-tecknet Skytten i sig krympt enormt eftersom dess disponent Jupiter är "jordad" eller negativt kortsluten i Oxen. "Själens form" är mindre än normalt (även om Jorden kan tyckas tillräckligt stor för de flesta). 

Hon är mer ett barn av Jorden än av Himmelen, trots den supralunära Solen i härskarläge i Lejonet. Man skulle kunna säga att själen lämnade en större portion av sig själv kvar i himmelen när hon antog kroppslig gestalt (Solen är enligt psyk-ascendenten i exil, bortom denna världen).

Men är detta ens rimligt? Merkurius spenderar åtskilliga veckor i Jungfrun med exakt samma underliggande faktorer (Saturnus baserad på "uppfyllaren" Jupiter i jordbundna Oxen). Det skulle ha varit vetenskaplig sensation om ALLA barn vid den här tiden fötts med begränsad lungkapacitet eller dragit på sig någon sjukdom som skadat lungorna.
Merkurius i Jungfrun 1988:
27.08.1988 - 20.09.1988
 7.10.1988  -  2.11.1988
Att använda en månkarta eller en naturlig zodiak och spana efter personliga problem kan helt enkelt vara missriktat. Även om kvävande Saturnus kopplad till lungplaneten Merkurius är perfekt begriplig, är det med all sannolikhet bara en Idé eller Form. Vilka enskilda personer som sedan föds med den här begränsningen kopplad till just andningsvägarna beror - enligt teorin - på hur t.ex. tredje kommunikativa (och respiratoriska) huset ser ut. 

Kanhända är tredje huset kanske under press från sjätte hälsohuset genom Saturnus långa hämmande aspekt. Nej just det, så såg det ut i förre statsministerns horoskop och han försökte ta livsluften ur landets sjuka genom att piska ut de "lata människorna" på arbetsmarknaden! (Dessa idioter i Moderaterna trycks ha trott att den emotiva och osakliga utsagan "arbete är bästa medicin" var en vetenskaplig sanning.) 

Fredrik Reinfeldts hat mot de svenska trygghetssystemen var så extremt att han var redo att plåga enskilda individer. Och bara för att få sänka skatten åt sig själv och sådana som honom! Vilken egendomligt inskränkt ledare svenskarna valde sig under åtta år! Det tyder på att svenskarna själv inte är några hejare på att förstå större sammanhang. De har lurats in i konsumtion av småskräp så länge och så omfattande att talangen för att se helheten har förtvinat. Det är precis vad folket i chefsskiktet vill - de vill inte se någon konkurrens utan försöker tvärtom döda nästa generation. Och nog har de lyckats. Titta på svenskdjävlarnas inställning till framtiden:



Lustigt nog är tredje luftvägshuset drabbat även i Jenssens "psykiska" månkarta. Skorpionens tecken leder blicken vidare till en Mars i infektionsbenägna Fiskarna och den här olycksbringaren attackerar Merkurius mittemot. Svampsjukdom i lungorna, var det skälet till den permanent nedsatta kapaciteten? 

Också Mars ligger i samma läge under hela den tid Merkurius finns i Jungfrun, men ponera att sångerskan faktiskt har en fysisk Jungfruascendent (hennes rena ansiktsdrag är inte alls ovanligt med det här tecknet och särskilt den lätt spetsiga näskonturen är ytterligt vanlig - se Sol-Jungfrun Greta Garbo, m.fl.).

Men egentligen är det rätt tröstlöst att spekulera över det fysiska tredje husets tillstånd (baserad på en känd födelseminut). Vilken som helst av de sju klassiska planeterna kan vara den tillfälliga härskaren över detta hus. Givet den Merkurius-press som tecknas alla veckorna Merkurius befinner sig i Jungfrun och aspekteras av båda de naturliga illgörarna, får vi ett flertal ascendenter som skulle kunna göra tricket. Här är det bara erfarenhet av medicinsk astrologi (vilken jag saknar) som skulle kunna leda vidare.

Måste hela problemhärden i Jungfrun - Månen OCH Merkurius under press från de båda illgörarna - befinna sig i tredje huset? (Det skulle ge en Venus-i-Kräftan stigande i öster.) Kanske är det mer logiskt att söka problemet i sjätte hälsohuset. Månen och Jungfrun under attack i sjätte ger en Vädursascendent, vilket spontant känns rätt eftersom kvinnan har något obevekligt och utåtriktad över sig trots försöken att framtona som "svår" och melodramatisk. (Det är formalistiska Saturnus i visuella Skytten har mycket att göra med synintryck och ögonfägnad för detta sinne.)

Alla dessa frågor visar att horoskop baserade på blotta dygnet är helt otillfredsställande för diskussioner om personliga egenskaper. Däremot visar kartan de Idéer som tecknas i tiden, men inte hur de många födslarna kommer att gestalta de vaga riktlinjerna. 

Under de år Saturnus hu har vandrat genom mitt eget soltecken Vågen (som innehåller lungplaneten Merkurius) har jag i princip haft lunginflammation tre gånger under vintertid och med höstens ankomst har det blivit vissa känningar igen. Men... Saturnus lämnar hösten 2014 Vågen ifred några år, och det ska bli intressant att se om den här vintern blir bättre. Inga andra faktorer i miljön har ändrats förutom att Saturnus slutar kyla ner Merkurius i Vågen.

Här är ett sista exempel på "lungkapacitet". Reggaesångaren Dennis Brown hade en betydligt mer kraftfull röst än Bob Marley och skivbolagen med deras karaktärslösa lakejser medierna försökte göra honom till "reggaemusikens kronprins" för att fylla gapet och tappet i försäljning när Marley dog. Men 80-talet var ett djävulskapens årtionde när marknadsliberalismen tog kontrollen i väst och gjorde alla egofixerade och ytliga. 

Dennis Brown lyckades inte lyfta internationellt (korsa över till de vita skivköparna) på samma sätt som Marley gjort. Samtidigt hade den hycklande rastamannen en hemlig last (som ingen kände till eller åtminstone skrev om): han gick och blev heroinmissbrukare på 80-talet. (Rastakulturen brukar ju predika den hälsobringande örten Cannabis sativas fina egenskaper, men här var en som trampade snett.) Missbruket tärde på hans hälsa och 1999, bara 38 år gammal, dog han av en lunginflammation som kroppen inte orkade befria sig från.




Merkurius i varma Eld-tecknet Skytten, men dess disponent, Jupiter i Jungfrun, är fullständigt djupfryst i kall Jord och dessutom (enligt månascendenten) i åttonde kylslagna Skorpionhuset (ett vattenliknande hus).

Borde då inte hetlevrade Mars i härskarläge i Väduren värma upp tredje lung- och kommunikationshuset? Jo, som kan höras av hans oerhört varma och kraftfulla röstkvalitet (en baryton)! Här stämmer månhoroskopet fånigt väl.

Men Mars i Väduren ger bara en kraftfull gaphals, det måste till röstmodulering också, och här kommer alltid Saturnus in som en bromspedal. Kalla och restriktiva Saturnus i Skorpionen animeras inifrån av den starka Mars i Eld, men verkar alltså själv som en broms på en alltför självförbrännande utlevelse. Ur Vattuman-psykets perspektiv råder dock totalt utanförskap pga. den mentala Vattumannen som kunde ha en bättre bas än en Saturnus i Vatten. 

Jag kan faktiskt tänka mig att den här mismatchen mellan Måne (folkmassorna, publiken) och dess disponent - "det sociala utanförskapssyndromet" - är förklaringen till varför han inte lyckades nå den vita publiken. Och inte pga. brist på resurser, bjässen Warner Brothers var ute och fiskade inom den här genren men kunde naturligtvis inte visa loggan med tanke på den Babylon-hatande reggaemusiken. Så man skapade en hipp etikett vid namn Laser och sålde reggae den vägen. Kiddsen är ju så lättlurade - säger PR-mannen "det här här hippt", då köper unga människor det. 

Den skarpa kontrasten mellan Skorpion och Vattumannen kan också vara förklaringen till att han blev heroinist. Jag har noterat olika typer av överkonsumtion i samband med just den här teckenkombinationen och det är troligen någon känsla av förlust eller utanförskap i kylan som individerna söker fylla med substanser eller prylar av olika slag. Det kan t.o.m. yttra sig som ett överdrivet läsintresse!

4 kommentarer:

Havsörnen sa...

Några fler namnkunniga Sol-Lejon med Månen i Jungfrun, dock inte sångare: Ivan den Förskräcklige, treplanetsstellium i båda tecknen. Rickard Lejonhjärta, Solen/AC/Venus i Lejonet, Månen/Merk./Sat. i Jungfrun. Tula a k a Caroline Cossey, fotomodellen som föddes som man och syntes som hastigast i Bondfilmen Ur dödlig synvinkel; Sol och AC i Lejonet, Månen i Jungfrun. Eleganta Barbara Bain från serien Mission: Impossible, alltså 60-talsoriginalet:

http://galleryplus.ebayimg.com/ws/web/380670674807_1_0_1/1000x1000.jpg

Tolvtonskompositören Arnold Schoenberg, Solen/AC/Mars i Lejonet och Månen/Merk./Jup. i Jungfrun. Samt skådespelerskan Virginia Madsen med karaktäristisk lejonman:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/VirginiaMadsenSFIFF06_adj.jpg

Off topic, på tal om Skorpionen igen... Namnet Sophie Marceau flimrade förbi på Astrotheme när jag letade efter personer till ämnet Lejon-Jungfru. Jag vet att hon är tropisk Skorpion, och var tvungen att titta efter om hon även är siderisk Skorpion. Med skorpionblicken ne plus ultra, hur skulle hon kunna vara något annat:

http://images6.fanpop.com/image/photos/32500000/Sophie-Marceau-Elektra-King-bond-girls-32544098-1500-2083.jpg

http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20131022222423/james-bond-007/images/8/85/Sophie_marceau_1.jpg

Puh, det stämde. Solen/Merk./Venus på första, andra, respektive tredje graden Skorpionen. Den oexakta födelsetiden 2:30 AM ger en AC vid 29,41 grader Lejonet, alltså gränsfall. Jag gissar utan tvekan på utagerande Lejonet och inte Jungfrun där.

Seaward sa...

Om man byter ämne, ja. Då är hela världen plötsligt full av Lejon med Månen i Jungfrun, tänka sig. :-)

Marceau låg definitivt där för din Skorpionascendent att upptäcka! Jag fascinerades av henne i filmen i fråga, och en Lejonascendent tjänar nog som en lins som visar upp i megaformat hur iskall Skorpionen är! En perfekt mördarmaskin, Naturen som blind vilja att gå vidare. Besatthet faktiskt.

I filmen, om jag minns rätt, är hon förstås ett fall av Stockholmssyndromet, hon har ”intill döden” identifierat sig med sin kidnappare. Också detta kan man eventuellt läsa in i Skorpionens innersta väsen. Nu har jag inte kollat Mars position, men den tycks inte tillföra Skorpion-Solen någon hetta.

Sexuellt är skorpionkvinnor som effektiva sexmaskiner. Har aldrig haft någon levande kontakt (i anden) med den här typen. Det är förmodligen för att de lever inom Vattnets sfär. De är inte som en typisk Luftmänniska estetiska eller intellektuella i förhållande till sin drift, de bara "är" den, som delar i den lägre Naturens reproduktiva mekanismer. Skorpionen vandrar inte gudarnas väg utan fädernas väg, för att tala antikt språk.

Anonym sa...

Det hade varit intressant att se Kizz-medlemmen Gene "kåtbocken" Simmons hor(o)skop. Han skröt om antalet groupies som han betäckte under sin storhetstid på 70-talet. Enligt honom själv nådde han upp tillsiffran 1000, sen slutade han räkna dem....

Seaward sa...

Har aldrig tyckt han var intressant nog för ett inlägg, men i min (engelska) bok diskuterar jag horoskopen hos tre sexualfixerade män som skryter med sina erövringar, två idrottsmän och så Madonnas f.d. make, Warren Beatty...