Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 23 oktober 2014

Sideriska siktet nu som bok

Så var det dags för den engelskspråkiga världen att ta del av resonemang och studier från Sideriska siktets dryga fem år, mars 2009 till cirka hösten 2014. 

Boktiteln kom flygande in i huvudet tidigare i år, utan att jag ens behövde tänka på saken. Det var en dubbelmening av det slag britter brukar älska: "The Zodiac Rules". Attitydstint och gravallvarligt beroende på hur man ser det och så mycket bättre än arbetstiteln "The Cruel Sun" (indisk astrologi kallar Solen "grym").

Den här 500 sidor tjocka pocketboken behövs inte i hyllorna hos den lilla grupp som besökt bloggen mer eller mindre regelbundet. Bara någon enstaka pilotstudie har tillkommit över det som publicerats på bloggen. Det finns också ett mindre antal "anekdotiska studier" eller diskussioner av enskilda horoskop vilka inte tidigare förekommit på dessa sidor. Två kapitel om antikens kosmologi presenteras mer sammanhängande och djupgående än de kosmo-astrologiska utläggningar som ligger utspridda här och var på bloggen.

Den skarpögda ser ett alias på omslaget. Det egna namnet är konstigt även på svenska och tycktes rätt hopplöst för utlandet. Att i det läget upptäcka att "siwert" stammar från gammalengelskans "seaweard" (här förenklat till "seaward") var kul, särskilt som halva efternamnet också är gammalengelska ("alden" som i alderman - "gammal"). Sen var det bara att hacka upp efternamnet till två, och snajda till anda halvan för en klämmig och en ganska "mäktig" total ordbild, visuellt och fonetiskt).

Precis som boken påstår sig väcka liv i "den gamla astrologin" ser det på författarnamnet ut som någon ur forntiden kommit åter för att berätta sanningen! Är kanske mer nöjd med titel och alias än själva innehållet som dock ändå bara är blogginlägg vilka hjälpligt vävts samman. Man kan se boken som en okänd och lättfilosofisk kompanjon till alla de "viktiga" böcker om det kapitalistiska systemets omöjlighet som släpptes 2014, Picketty och Klein inte minst. 

*****

Boken på amazon.com ser ännu öde och ensam ut på sin sida jämfört med etablerade författare med betyg och recensioner hit och dit. Håll tummarna för att den med tiden väcker åtminstone lite uppmärksamhet inom sin genre. Om du tycker dig ha ett grepp om vad bloggen presenterat under sina 5½ år, får du väldigt gärna skriva ett litet omdöme på amazon.com om boken (på engelska). Fast baserat på upplevelsen av den svenska bloggförlagan, förstås. 

Jag slet oavbrutet en vecka med en sista akut korrekturläsning av hela texten (den tredje) sedan jag hittat ytterligare skrivfel. Det var en kamp mot klockan eftersom jag först satt den 22 som deadline, mest som en kul grej att ha sitt eget födelsedatum som bokens publiceringsdag. Men så såg jag att ett horoskop för den 19 såg ännu bättre ut och mer i harmoni med min födelsekarta. Och då blev det verkligt bråttom!

Jag ville inte längre se boken publicerad på födelsedagen, då Månen nått Lejonets motsats, den kritiska Jungfrun! Teoretiskt skulle boken få ett kyligare och mer analytiskt mottagande då. Dessförinnan skulle boken komma ut med Lejon-Kungens sinnelag, ett öppet, fördomsfritt och kanske mer bejakande sinne. Om man minns att Månen också står för folkmassan, dvs läsarna, är det rätt uppenbart vilken publik en författare skulle föredra! :-)

Fast vem skulle kunna avgöra skillnaden i mottagande och om det verkligen går att påverka ödet genom att bara manipulera tidpunkten lite hit eller dit? Det går ju inte att publicera boken två gånger och jämföra responsen!

För CreateSpace i Seattle anses boken utgiven den dag författaren klickar och godkänner över nätet. Men eftersom den föreberedda boken blir synlig i deras egen bokhörna i samma ögonblick författaren okejar/släpper boken, så kunde födelsetiden styras. 

Men detta visste jag ännu inte när jag trodde mig ha hunnit klart i grevens tid för en tidig Måne i Lejonet under kungastjärnan Regulus välsignelse (himlastormande reception från Månen/folkmassorna). I det läget upptäckte jag plötsligt ett antal fula små fel i bokens index. Manus var tvunget att gå igenom någon automatiserad process i Seattle för att kolla tryckbarheten ytterligare en gång. Och så så blev allt fördröjt till nästa dag. 

Nu gick dock processen riktigt snabbt, och på söndagskvällen kom klartecken via automatiserat mejl. Nu hade hela min smarta/fåniga plan att tajma bokens födelse i vilket fall spruckit, men än sen om Månen hunnit passerat kungamakaren Regulus, den var åtminstone kvar i Lejonet. 

Som det föll sig landade istället Månen nästan gradexakt exakt på författarens egen Venus i Lejonet som ligger i tredje publikationshuset och är en viktig planet då den äger Solen i Vågen och också befinner sig i ömsesidig reception med Solen i femte nöjes- och kreativitetshuset. Så i bokens födelse syns en tydlig koppling till dess upphovsman och hans solära identitet!

Först vid sista "godkänn"-trycket ett dygn för sent, dök information upp på skärmen att boken OMEDELBART var publicerad hos CreateSpace, men behövde några dagar för att komma in i Amazons sortiment. "Några dagar" visade sig överdrivet, exakt ett dygn senare sökte jag på Amazon och hittade titeln.

Utan att att jag försökt styra publiceringens ascendent alls, föddes boken således 22.49 svensk tid. Jag häpnade över att jag råkat pricka in min egen ascendent i Tvillingarna, men insåg strax tankefelet: jag kombinerade svensk tid med Seattles koordinater. Boken publiceras i USA, på amerikanskt gör-det-själv-förlag, så födelsetiden blir 13.49.

Jag trodde knappt mina ögon när jag såg ascendenten och hur den styrde in planeterna i deras tillfälliga hus. Stjärnhimmelen beskriver bokens karaktär helt perfekt. Den som vill kan läsa min säljtext på Amazon (länk ovan) för en känsla av vad boken kretsar kring, och sedan återvända till horoskopet.


En gammal kung på utgång ur Vågen
samtidigt som en ung Sol träder in

Krigaren Mars stiger i öster i Skyttens tecken. Då insåg jag hur vänstervriden och provokativt bokinnehåller är för en genomsnittlig amerikan. Detta är visserligen inte Fredrik Reinfeldts omoraliska och själviska och "verksamt onda" Mars stigande i Jungfruns tecken. Detta är hans raka motpol, en som krigar för Skyttens öppna universalism (men inte i meningen global rovkapitalism). Som planetär vän med Skyttens härskare, den filosofiska Jupiter är denna Mars en "verksam välgörare" - en nobel krigare! 

Jag måste upprepa att jag inte satt och tittade på klockan för att själv skapa en "perfekt himmel". Då hade jag förmodligen försökt undvika Mars i första huset, även om den står på de godas sida. Den har dock en turbulent inverkan. Det är först vid dess åsyn tanken slår mig att boken troligen upplevs som en bråkig uppstickare!

Jupiter är tyvärr fängslad i det onda åttonde huset, så dess förträffliga "upphöjda" läge i Kräftan är blockerat. Då Jupiter är den Stora Välgöraren och för Skytten i första är verksamt neutral, är den ändå betydligt ädlare än den verksamt onda men tydligt framhävda Jupiter i första egohuset i profittecknet Jungfrun som kan beskådas i Nya Moderaternas horoskop. Givet viktiga delar av bokens innehåll är det uppenbart vad bokens Kräft-Jupiter handlar om: rovkapitalismen som håller den generösa typen av Kräfta trälbunden.

För boken är i stora delar resonemang om vad zodiaken lär ut om moral. Och se bara hur en annan av Jupiters vänner, Solen, glider in i 11e idealhuset så att ett Lufttecken fyller ett Lufthus för en tydlig ideologi eller en idealistisk framställning. Boken pläderar för Platons filosofiska idealism.

Och man ska inte missa vilken planet som tillfälligtvis äger det "bästa huset", "Guds tempel" - det nionde huset för religion och filosofi: det är Solen själv som knappast kan sägas vara illa placerad i Vågen när den bränner bort Venus ur sin åsyn - Venus är en verksam illgörare för Skytten i öster, eftersom Skyttens frihet och expansion skulle skadas av ett ständigt jämkande (Venus).

Här blir tolkningen väldigt märklig eftersom Solen är en verksam välgörare tillsammans med Mars i öster - två oerhört maskulina planeter. Eftersom Solen nästan gradexakt bränner bort Venus kan det tyckas som om den bränner sitt eget bo, bränner sin egen disponent. 

Men då Solen anses ha rätt i det den gör - Solen ses här komma från Guds eget tempel (hus 9), som den äger, och det kan inte vara fråga för Den Ene att involvera sig i Venus svajande hit och dit. Venus attraktion behövs inte för den som redan kommit hem. Det Solen kommit för att berätta är den högre sanningen om astrologin som uttryck för Platons filosofi. Den sideriska zodiaken är det korrekta sättet att göra astrologi. 

Men publiceringshoroskopet illustrerar inte enbart bokens budskap, det bekräftar att bokens oerhört idealistiska 11e-husbudskap (Platonism) kommer från ovan - från nionde huset. Horoskopet har stöd i de högsta himlarna för sitt budskap. Och publiken (Månen) är med på noterna! (Okej, den faktorn sökte jag manipulera genom att tidigarelägga publiceringen.)

Elfte idealhuset är dock komplext, för även om Solen är verksamt god delar den tecken och hus med båda de planeter som är illgörare för den Skyttascendent som vill det höga och det nobla. 

Om Jupiter är Lagen - den gudomliga Lagen (notera boktiteln: Zodiac Rules) blir Saturnus, fastän "upphöjd" till perfekt rättvisa mellan människor i Vågskålarnas tecken en verksam illgörare. Gränsdragaren kopplar dessutom grepp på Jupiter (som redan ligger illa instängd i åttonde huset).

Jag kan bara se att detta är den onda västerländska astrologin som hållit den sanna Lagen instängd och mörkad i 2000 år - detta är ju bokens huvudbudskap, framfört av Solen som stigit in i elfte idealhuset för att predika en högre sanning än vad Saturnus i det 11e förmår. Det 9e är den högsta sanningen, så man kan säga att den här luftblå Solen är en avatar som nedstiger och talar elftehus-ideal snarare än niondehus-filosofi eller religion. Detta stämmer väl med bokens socialistiska tonläge (en avsiktlig polemik mot USA, vars horoskop kritiskt analyseras).

*****

Till sist kan man hoppas att boken blir upptäckt. Tionde huset för ära och ryktbarhet är inte alls dumt! Den äregiriga demonen Rahu förstärker intensivt den exakta gudomliga skrivaren Nebu (Merkurius), som i sig anses "upphöjd" i Jungfrun och som Skyttascendenten inte har något mot: Merkurius är en verksamt neutral planet för Skytten i öster.

Solen är svag, t.o.m. "fallen" i Vågen, men här undanröjer den sin kompromissvilliga disponent Venus genom en exakt konjunktion ("bränd planet"). Boken är ingen anpassling. Det betyder kanske också att det inte blir några vidare inkomster från boken, 11e står också för inkomster via den publika verksamheten/karriären (10e). Det 2a huset för "egen ekonomi" eller "kapital" ägs av Saturnus, som också är en verksam illgörare, så nej, några pengar att tala om ser åtminstone inte jag.

Däremot ser det ut som om boken är en formidabel karma-brännare! Den goda och eldiga krigaren Mars torkar ut det fuktiga åttonde huset (för att frigöra Jupiter?) Å andra sidan söker den onda Saturnus (arbetsgivaren som äter sina barn) frysa eller kontrollera Jupiters stora rikedomar i detta syndens och korruptionens hus. Det här är så komplexa budskap att jag har svårt att se vad det handlar om (hemmablind!).

Men faktum att man uppmärksamheten drar mot det 11e idealhuset på nytt - detta är helt klart den viktigaste sektorn. Solen är bokens identitet, dess väsen och idealhuset, ideologihuset eller enbart huset för en företeelses organisation (som en astrologi organiserad utifrån den gamla zodiaken). Till denna sektor anländer bokens Sol-identitet som remarkabelt nog också är Guds eller nionde husets representant! 

Är det för att kämpa mot sin naturliga och ömsesidiga fiende, den snåla begränsaren Saturnus? Boken ägnar ett kapitel åt att diskutera den patologiska profitmänniskan via några horoskopexempel. Det kapitlet bygger just på tankar om Vattnets och Luftens olika sätt att mötas - precis som det här horoskopet uppvisar en svår konflikt mellan snålheten (Saturnus) och generositeten (Jupiter). Boken står på generositetens sida, en god Jupiter vill "allt gott åt alla".

En tanke om den instängda åttondehus-Jupiter och den "stygga" Saturnus är att bloggaren själv har dåligt karma när det gäller stora förmögenheter och att det är för att rätta till sina egna synder som en rik person i ett tidigare liv som han nu går till storms mot rovkapitalismen i bokens moraliska stycken. 

Författaren har blivit som en av de hopplösa som slutat röka för egen del och nu ska berätta för alla som fortfarande röker vilka låga pesthärdar de är!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jesus är en skytte

Havsörnen sa...

Den 19 oktober passerade en komet nära Mars (som på ditt publiceringshoroskop ovan befinner sig i Skytten första huset). Kometen fick namnet Siding Spring efter observatoriet i Australien där den upptäcktes. Omloppstiden är miljoner år. Namnet låter med lite välvilja som Sidereal Springtime. :)

Bloggpublicerinstiden är intressant, med tanke på ämnet, ett återupprättande av den sideriska zodiaken. Kl. 14:00 står Solen, ur tropisk synvinkel, 0,00 grader Skorpionen. Innan dygnet är slut har både Venus och Månen nått samma grad, och så blir det nymåne kl. 23:56. Dessutom har vi en partiell solförmörkelse (fast då har solen gått ner i Sverige). Detta ovanliga konglomerat av händelser inträffar i sideriska Vågen.

Snyggt omslag. Vad betyder vetekransen? Eller rågbullen, RYE.

Seaward Alden-Rye = 65/11
1959-10-22 = 56/11

Mot havet, alträd, råg. Det var ju ett väldigt fokus på Vatten och Jord, där. :)

Havsörnen sa...

...Numerologi är för barn, så Månen i Väduren spottar ur sig lite mer: bloggaren har ägnat sig åt boken under inflytande av sitt eget tal 11. (2013-10-22 = 38/11). Nu har han precis äntrat 3:ans år, och det har ingenting med avslut att göra. Däremot kreativitet, social interaktion och ökad aktivitet. Vad betyder det för bloggen? Den fortsätter, intensivare än någonsin. Eller? :)

"The Zodiac Rules" = 67/4. Fyra, Chesed/Jupiter/Lagen.

Anonym sa...

Föddes verkligen Jesus i skyttens tecken? Det har spekulerats i att han föddes när vattumannen var hans soltecken...

Det hade varit intressant om Seaward själv också hade kunnat förklara varför det blev det omslaget på boken som det nu blev. Vem föreställer det?

Seaward sa...

Om man sållar lite bland dina voluminösa bidrag och off-spins var fyran som lagen verkligen på pricken!

Tre-i-en-kringlan har i annat sammanhang illustrerat de tre gunas - ytterst sett en och samma verklighet men i tre faser/materiella tillstånd. Tyckte formen ingav en känsla av rebus och mysterium att lösa...

Det här inlägget var skriet sedan flera dagar och satt på autopubliceringstid 14.00 med en avsikt som du missade eftersom du tydligen lever efter den tropiska zodiak.

Detta var dygnet för den exakta sideriska nymånen i Vågen bara en grad från bloggarens egen sol! Man kan diskutera om trixandet med publicering några dagar hit eller dit spelade så stor roll, det var ändå "projektstartens" nymåne som var det viktigaste denna period. Jag höftade till med 14.00 jämnt bara för att upprepa USA-publiceringens Skyttascendent. Inget djupt alls, alltså.
:-)

Boken innehåller samma fokus på Vatten och Jord som bloggen, samma diskussioner om den sublunära sfären vari allt korrumperas. Nyss fylld 55 såg jag djup insikt i dagens DN-artikel med författaren Tomas Lappalainen, ett sideriskt sol-lejon som plötsligt fattat att Naturen är svikaren.

http://www.dn.se/insidan/det-har-blivit-naturligt-att-nedvardera-aldre/

Ge det några år till så kommer du också att se varför SeaWard - en vaksam havsvakt behövs. Den sublunära Hydran hotar många själar från det de kommer till den här planeten.

Intressant nog använder Lappalainen en bild av åldrandet (korruptionen) som något som händer uppe på en alptopp - exakt samma bild som jag använde i min bok! Måste vara en "arketyp" som jag missat. Bara att den bilden kom till mig vid 45 och inte vid 55-60 som är den kritiska tid Lappalainen skriver om. (Boken relaterar de två "visionära" drömmar som avslöjade den sideriska zodiaken för författaren. De har båda föredragits på bloggen i det äldsta blogginlägget med mitt horoskop.)

Anonym sa...

En stolt far presenterar sitt nyfödda barn - grattis till det, må det bringa dig glädje!

Man kan verkligen dra den parallellen, det vet jag som "producerat" bådadera :-)

Och precis som med barns födelser kan man inte, hur gärna man än vill, styra födelsen så att horoskopet blir exakt som man själv önskar.

En kul detalj i "den nyföddas" horoskop tyckte jag var att Merkurius och Rahu ligger tätt tillsammans i Jungfrun...
:-)

Havsörnen sa...

"en vaksam havsvakt behövs"

Jag drog på munnen häromdagen när de visade Sveriges enda kvarvarande ubåtsjaktshelikoptrar på TV-nyheterna, ståendes på ett museum. Helikoptern de visade hade nämligen nummer 69.

En vaksam havsörn behövs också. Lappalainen, 1958-03-06, är inte Lejon, utan har Solen och Merkurius i Vattumannen. Horoskophärskaren Saturnus i Skytten attackerar Solen med sin 60-gradersaspekt, och Jungfru-Månen med sin 270-gradersaspekt. Chandra lagna ger Saturnus i fjärde och Solen i sjätte.

Havsörnen sa...

Saturnusstyrt horoskop och Venus i Stenbocken. På tal om bergstoppar. :)

Jag glömde att justera födelsetiden sedan föregående beräkning. Lappalainen kan ha Månen i Lejonet, såvida han föddes före kl. 9:00. Då ger månascendenten istället Saturnus i femte och Solen i sjunde. Saturnus förlorar sitt strypgrepp om Månen.

"Det finns något begränsande med att leva livet i enlighet med en förutsägbar matris, att göra samma saker varje dag.

-Det är därför jag tycker att ensamheten är så tråkig. Den är berövad all improvisation och går på automatik. Dialog, däremot, är fylld av skapande."

Take your pick.

Havsörnen sa...

Och så menar jag solteckenhärskaren och inte horoskophärskaren...

Seaward sa...

Parallellen med ett nyfött barn stämmer kanske inte helt. Den som skrivit något längre stycke text vet hur oändligt trött man är på hela projektet när det väl blir tillgängligt. Jag funderar snarare framåt på en fristående fortsättning och har redan en ny arbetstitel i huvudet...

Den roliga detalj du kommenterar beskrivs i inlägget, men den förtjänar kanske att betonas ytterligare, då den till skillnad från Månen i Jungfrun (som har visat sig vara en problemkombination) inte sysslar med inkorrekta, mikroskopiska perspektiv (eller ren desinformation).

I bokhoroskopet är Merkurius "upphöjd" och ”verksamt neutral” och den går på Rahus steroider! Det är ingen överdrift att säga boken ligger ljusår över de urvattnade omtagningar som man brukar hitta i den här genren. Det är en Jordbunden kommunikatör som söker nå upp till gudarna. Återstår om Solen, ägare, av Guds tempel (9e) och här verksam inom 11e husets ideologiska eller samhälleliga arena straffar eller applåderar den djärva himlafärden hos denna Merkurius-kommunikatör!

Seaward sa...

Du har så rätt om Lappalainen. Jag noterade Månen i Lejonet tidigare på dagen, innan jag bestämde mig för att den måste ha nått sideriska Jungfrun. Författaren var nämligen hälsohysteriker (så Jungfrun!) och dessutom ENSAM på sin alptopp (så Jungfrun via Spica,.

I min alptoppsdröm vid 45-46 var det en hel åldrande grupp tillsammans! (Vågen och Tvillingarna är sociala tecken.) Efter att ha läst om Lappas bok glömde jag allt och råkade tillskriva Solen min första tanke om hans ev. Måne i Lejonet...

Jag måste dock reservera mig för resonemangen här, både mina och dina. Det är säkerligen så att en Stenbock i horoskopet indikerar en ökad benägenhet att använda bilder av bergstoppar, men alla själar har tillgång till alla arketyper.

Vissa är kanske mer ”insnöade” eller fast i vissa hjulspår än andra. Min dröm om bergstroppar var inte någon "kanalisering" från en egen Stenbock (sådan finns inte), men drömmotivet använde uppenbarligen berget exakt som det används i det gamla Kina och Japan - som symbol för åldrande och den plats där man går sig för att dö. Och jag läste en hel del kinesisk filosofi runt tjugo. (Och sedan står förstås ålderdomens Saturnus exakt i ett hörn i det egna horosopet.)

Astrologin har naturligtvis inte ensamrätt på symbolik, likt din numerologi och hela kulturer erbjuder den en större eller mindre miljö med vars hjälp man kan kontextualisera sina drömmar eller upplevelser...

Susanne sa...

"Trött på projektet" - det märks att du aldrig varit i nionde månaden, trött, tung och klumpig med svullna ben...
:-)

Susanne sa...

PS: När jag läser om texten inser jag att jag kanske borde ha nämnt varför jag tycker det är kul med placeringarna i Jungfrun: Jag har ju samma själv. Så det är ju kul att bokbarnet liknar mig lite, lite, också...

Seaward sa...

Det hade varit bättre att utelämna den informationen (jag är fortfarande kvar i "redaktörsläge" efter bokens avslut!). Astrologin behöver mer av principdiskussion och mindre av "me too"-mentaliteten som skymmer sakfrågorna.

Inlägget härovan kanske inte betonar det tillräckligt tydligt, men boken tar ett grundligt filosofiskt grepp om ämnet astrologi, och som en nyligen publicerad studie på bloggen visade, tycks Jungfruns tecken synnerligen ointresserat av filosofi (det finns ju ingen lönsamhet för egot tänkandet för tänkandets egen skull, som Svenskt Näringsliv så korrekt påpekade).

Du läser in för mycket i Jungfrun i tionde huset i bokhoroskopet. Merkurius är bara budbäraren. Men finns det något budskap att förmedla? I ditt horoskop, eller i bokens? Det är det viktiga, även om man naturligtvis inte kan undvara själva transportören, Merkurius.

Kuriosa. Jason Statham, brittisk actionhjälte på film (med både ”flair” och bravur) har gjort en serie filmer med titeln The Transporter. Och minsann, månascendenten i Skytten ger Merkurius i Jungfrun i tionde.

Poängen är exakt den jag just nämnd: I filmen tar sig transportören amoraliskt an vilka skumma uppdrag som helst och forslar suspekta ting i sin svarta muskelbil (Statham är Sol-Lejon som det är en he-man av Guds nåde). Hela filmupplägget illustrerar således den amoraliska Merkurius i Jungfrun, Statham bryr sig inte ett dugg om vad han förmedlar, han är bara i jobbet ”for the money”.

(Ja, djupare in i filmen visar det sig dock att det INTE är Merkurius som är det viktiga, utan hans Sol-Lejon, han är dock en individ som bakom all merkantil röta står för det goda, ÄR den goda Lejon-kungen. Vill du odla din narcissism kan du jämför hans Venus med Regulus med din egen!

Susanne sa...

Tråkigt för dig att du tipsade mig om att kolla upp hunken (och att jag var narcissistisk nog att göra det) för Statham är av allt att döma kräfta. Engelska Wikipedia och Imbd har 26/7 -67 och inte 12/9 som svenska W. Den amoraliska Merkurius hamnar i stället i amoraliska tvillingarna. Så den är ju stark i vilket fall. Och ser man på, fiskmånen är jupiterstyrd i vilket fall, från Kräftan. Men alltså mer vatten än eld. Ingen lejonkung och venus långt från Regulus, men Jupiter/solen i kräftan kan väl vara god den med...

Seaward sa...

Rackarns! Nå, ämnet var transport och frågan är om inte Merkurius i Tvillingarna är minst lika transportaktig som den mer jordbundna versioner. Kräftan stämmer faktiskt. Jag tittar ibland på sån här banal underhållning för att det är enkelt och man slipper tänka. Statham är en EXTREMT tyst och förtegen och vältränad hjälte. Faktum är att Kräfta _känns_ bättre än Sol-Lejon på honom, och med Månen i Fiskarna blir han en total vatten-typ och perfekt för kampsort (som han behärskar som den värsta Bruce Lee). Den kinsiska kampfilosofin är ju att vara som ett vatten och bara spegla motståndaren.

Tack för att du hittade ett bättre datum än det jag plockat upp.